Zajít si v zimě do vlastní spíže místo do supermarketu vyjde levněji. Práci nepočítejte. Odměňte se pobytem v přírodě, která právě teď září barvami. O několik týdnů dřív než jiné roky dozrávají bobule. Na některých místech už jsou připravené ostružiny. Rybíz na zahradách má nejlepší dobu pomalu za sebou, zachraňte, co se dá. Bezové plody chytají typicky černou barvu, letos budou dřív. Rozhlédněte se kolem sebe a trhejte, dokud můžete. Včely totiž prý už končí se snůškou, zima se blíží mílovými kroky, i když je venku zatím pařák.
Do přírody bez svačiny
Léto má dlouhý jídelní lístek. Stále kvetou byliny, například divoký heřmánek nebo hluchavka. Pořád můžete sbírat jitrocel a připravit si z něho domácí sirup na kašel. Sušte kontryhel, místy ještě najdete třezalku, ve vlhkých místech narazíte na divokou mátu. Téměř všude potkáte kopřivu.
Letní procházku teď zvládnete i bez svačiny. Polní cesty lemují křoviska a ovocné stromy, na nichž právě dozrávají například špendlíky. Když s sebou máte košík, natrhejte si je na zavařeninu nebo kompot. V lesích najdete ještě lesní jahody. Do košíku vyskládejte hřiby nebo alespoň babky. Nezapomeňte nádoby na ostružiny.
Když se rozhodnete tábořit, nanoste k ohni kromě dřeva také kopřivy. Připravit si z nich můžete zdravé chipsy. Stonek s listy přetáhněte nad ohněm, stačí jen lehce. Kopřivové listy budou jemné a křupavé. Kopřivy pořád ještě můžete sušit na čaj. Vybírejte si mladé rostliny, které ještě nevykvetly.
Hrsti sušených bylin
Na každém kroku narazíte na řebříček, jenž bývá považovaný za jednu z ženských bylinek. „Kvete až do října. Ustřihněte 15 až 20 centimetrů vysoké stvoly s květem, svažte je a sušte ve svazcích. Nejléčivější by měl být růžový řebříček. Bylinu používejte na čaje nebo sedací koupele při nemocech močového měchýře,“ doporučuje Michaela Makulová, šéfredaktorka magazínu KouzloVůní.cz.
Při troše štěstí narazíte v přírodě i na divokou mateřídoušku. Sbírejte nať, podle starých bylinkářských knih ideálně mezi polednem a druhou hodinou. Mateřídouška roste na suchých, hlavně podhorských loukách.
Na zahradách stále kvete měsíček lékařský, který se sám vysemeňuje, a proto je oblíbený jako permakulturní rostlina. Květy, nejlépe ty sytě oranžové, se sbírají za slunečních dnů. „V čaji je velmi chutný a nemá kontraindikace. Můžou ho pít i malé děti. Harmonizuje játra a žlučník, používá se při astmatu a kašli,“ dodává Michaela Makulová.
Bobulky a bobule
Černý bez už odkvetl, ale příroda kvapně spěje k tomu, aby nabídla jeho drobné černé plody. Nejezte je jen tak, v syrovém stavu jsou ve větším množství jedovaté a i po pár bobulích můžete dostat běhavku. Z bobulek černého bezu můžete vyrobit likér, marmelády nebo šťávy.
I v divočině narazíte na stromy, pod nimiž se budou válet letničky, spadaná drobná jablka, která se hodí třeba na štrúdl. Posbírejte je do košíků a uvařte si jablečné pyré, je výborné na palačinky nebo do jogurtů.
Pokud vyrážíte do horských oblastí, zapátrejte po brusinkách. Místy ještě najdete borůvky. Drobné bobule můžete nasušit a umíchat si z nich vlastní ovocný čaj. Nasušte i slupky z jablek. Smíchejte je se sušenými bylinkami, například s mátou, a máte výborný čaj.
Domácí vykuřování
Bylinky sbírejte i jako ochranu proti hmyzu. Do oken zavěšte svazečky čerstvých bylin, například šalvěje, tymiánu, máty a rozmarýnu. Nebo mix bylin rovnou vysaďte do truhlíků. Pokud si budete chtít v zimě vytvořit hygge atmosféru, měli byste mít po ruce nasušené bylinky.
Připravte si z nich vlastní svazeček na vykuřování, který provoní byt lépe než drahé a často chemické vůně. „Z bylinek doporučuju šalvěj, rozmarýn, tymián, řebříček nebo pelyněk. Přidat můžete třezalku, meduňku, levanduli, mátu, bazalku nebo myrtu,“ vyjmenovává bylinkářka Kateřina Polívková.
Na umotání vlastního vykuřovadla budete potřebovat 10 až 20 centimetrů dlouhé stonky nebo samotné listy byliny. „Svazeček můžete udělat menší i větší. Vysychat bude asi 2 až 3 týdny. Je dobré ho při svazování pořádně utahovat, aby držel pohromadě i po usušení. Při zapálení pod ním držte talířek, na nějž budou odpadávat uhořelé kousky. Nebo doutnající svazek položte rovnou na nehořlavý tácek. Nezapomeňte po vykouření místnosti vyvětrat,“ radí Kateřina Polívková.
Sdílejte článek, než ho smažem