Už nechci platit spropitné

Spropitné komplikuje život hostům a dává mizernou zpětnou vazbu personálu i jeho vedení. Připojme se k zemím, kde obsluha dostává motivující mzdy automaticky.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 5. 2018 6:06, Vodovod

Spropitné ? Pokud jsem dobře , včas obsloužena ,jídlo je kvalitní jsem ochotna nechat spropitné - i když jsem důchodce. Proč bych měla někomu nechat spropitné, když čekám na obsluhu 15 minut, řízek nejde pokousat , polévka je studená ... tak to určitě . Spropitné ? Dostávají snad někde jinde - než v hospodách a restauracích - spropitné ? Tam , kde jsem pracovala , by se to bylo možné považovat za úplatek. Zaměstnanci restaurací , kaváren atp. pracují tak , jako jiní lidé . Mají dostat od zaměstnavatele dostačující mzdu . Spropitné mně připadá jako přežitek.

+55
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 3. 2019 12:46, Alda

Spropitné, je nedílnou součástí mzdy číšníka v ČR. Žádný rstauratér az na několik výjimek nebude platit mzdu personálu tak aby nebyli zaměstnanci závislý na tupech. Češi dávají tragické spropitné a jsou v tomto ohledu neoblibení mezi personálem. Misto zrušení (pro me osobně je pisatel hlupák, že toto navrhuje) by bylo lepší najet na automatických 15% spropitného z účtu a pak si to číšník i velmi rád zdaní. Jsem přes 24 let v evropské gastronomii, Praha, Berlin, Munich, Vídeň, Miláno..

-26
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 35 komentářů)

27. 1. 2022 8:56 | Michal

Ano, máte naprostou pravdu, prodejní ceny v restauracích oproti nákupním jsou tragické a ještě platit spropitné za náplň práce obsluhujícího? Vždyť nedělá nic jiného, než to, za co je placen zaměstnavatelem? Přijměte li v jiných povoláních peníze mimo svoji mzdu, je to opravdu považováno za úplatek. A že jsou číšníci špatně placení? Ať to tedy nedělají, Vždyť k této práci není potřeba ani žádná kvalifikace. Majitel podniku řekněme málo platí obsluze a spotřebitel by měl číšníka dotovat. No to se majitel určitě musí nasmát.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 10. 2021 9:36 | Kaouo

Spropitné je nesmysl, prožitek, diskriminace a drzost. Já jsem jednoznačně pro zrušení, ať zaměstnavatelé/majitelé restaurací, hospod, barů, kaváren atd. normálně vyplácí svým zaměstnancům adekvátní mzdu jako všichni a všude. V čem jsou číšnici jiní? Proč by zrovna oni měli dostávat spropitné když miliony zaměstnanců v jiných službách spropitné nedostává a také je zde důležitá spokojenost zákazníka? Jsou číšníci snad "nadlidi".....? ZRUŠIT!!!!!!!
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 8. 2021 20:17 | Petr

Každyho kdo mi toto u pohovoru řekne tak hned bez servitek řikam nemam zajem a slušně se rozloučim a odchazim
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 8. 2021 20:13 | Prtr

No to se máš čim chlubit ty škrte udav se ty zásado
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 7. 2020 6:21 | Miroslav

Hlupák jsi ty.Nebudu suplovat mzdovou stránku číšníka, za majitele provozovny.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 7. 2020 20:17 | Franta

Dodávám, že podniky jsou v Praze.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 7. 2020 20:14 | Franta

Dýško nedávám ze zásady. Kdo chce, ať krmí zloděje. Mám kamarádku,která dělá v jedné nejmenované kavárně, druhá v restauraci. Mají minimální mzdu...ale na dýškách mají kolem 40 tis. Takže já ani korunu.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 5. 2020 6:31 | Karel

To by snad mělo být automatické, ne?! Nebo to se jen chválíš??
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 3. 2019 12:50

Moc by me zajímalo,kde ma personál od zaměstnavatele dostačující mzdu v gastronomii v ČR????????
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 3. 2019 12:46 | Alda

Spropitné, je nedílnou součástí mzdy číšníka v ČR. Žádný rstauratér az na několik výjimek nebude platit mzdu personálu tak aby nebyli zaměstnanci závislý na tupech. Češi dávají tragické spropitné a jsou v tomto ohledu neoblibení mezi personálem. Misto zrušení (pro me osobně je pisatel hlupák, že toto navrhuje) by bylo lepší najet na automatických 15% spropitného z účtu a pak si to číšník i velmi rád zdaní. Jsem přes 24 let v evropské gastronomii, Praha, Berlin, Munich, Vídeň, Miláno..
-26
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 11. 2018 14:32 | Dee

Oprava // do práce chodím o více, nez hodinu DŘÍVE
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 11. 2018 14:30 | Dee

Zdravím,
Přidám názor z oboru. Moc bych si přála, aby v gastronomii bylo reálné dostávat normální mzdu. Úplně klidně i bez tipů pro obsluhu - jako mívají třeba v zahraničí uvedeny cuver. Nicméně pokud se nezmění v první řadě chování zaměstnavatelů, tak se toho nedoberem. Pro mne osobně jsou tipy hodně motivující, a mám z nich nepokrytou radost (speciálně pak, pokud se starám o větší společnost a všichni jsou spokojeni). Svým způsobem je to totiž otrocká práce a to málo radosti z dobré obsluhy je asi jediný bonus v ní. Upřímně, minimální mzda v oboru je cca 80kc/h (a počítané zdaleka nejsou všechny hodiny...do práce naprosto běžně chodím o víc než hodinu později a odcházím skoro pokaždé i o více než dvě hodiny po zavírací době, záleží na hostech). Takže je možné za třeba 16h práce dostat 960kc - no neberte to, že. Tohle prosím vždy s úsměvem a rozdávající dobrou náladu, vždy upravena, ... Myslím, že kdyby tipů nebylo, spousta lidí by tuhle práci prostě nedělala. A nebo jo, ale ... Úplně jiný typ lidí, kteří by neměli nutně zájem na tom, aby vám bylo fajn. Přece jen, svý drobný dostanu, dlouhodobě se z toho žít fakt nedá a tak ani nemám vlastně zájem v oboru (v konkrétní provozovně) zůstat, tak proč se přetrhnout?
Spropitné by ale neměla být "povinnost", beru to jako výsadu, právo ocenit kvalitu služeb. V tom mohou být vážně propastné rozdíly a pokud se vážně někdo snaží, aby vám bylo dobře i nad rámec jeho povinností, mělo by být taktéž "samozřejmé" že jej stejně tak i odměníte. Jen můj názor...
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 5. 2018 23:28

Nechápu proč se tedy vyjadřujete! Vaše ceny jsou přinejmenším zmatené.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 5. 2018 19:40 | Platypus Norwegicus

Na namesti v Jihlave. Pulka hospod v Praglu, pokud jste okolo centra, sem tam i v nejake dire, kterou nemate na mape CR na formatu A3, ale je u silnice prvni tridy. Klidne to muze zvenku vypadat, jako pajzl, ale pak se kouknete na jidelni listek a je z toho pajzl z kofolou za pade. O dedinu dal muze byt klidne za 20.
Na cestach preferuji koupit si neco v samosce a sezrat to na parkovisti v aute. 3x rychlejsi, 5x levneji a jako bonus minimum prekvapeni.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 5. 2018 10:17 | josef

http://restauraceceskyraj.cz/cs/napojovy-listek/ 1/4 l Bonaqua 40 0.2 l Cola 44
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 5. 2018 10:00 | František

Nikdy jsem návštěvám v putykách neholdoval při těch jejich cenách už je nenavštěvuji vůbec, naprosto šílené pivo za 30.- řízek za 150.- polévka za 60.- káva za 60.- atd. a ještě se třesou na tringeld ???
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 5. 2018 11:43 | jezevec

jak již bylo řečeno, dýško je především věc kultury, spekulovat nad ekonomickými aspekty je bizár. například v usa obsluha většinou vůbec nemá mzdu a žije jen z dýšek - tam se považuje za slušnost dát i mizerné obsluze aspoň 10%, a té dobré 20-25%, a ano mohlo by se to zakalkulovat rovnou do ceny a někde i tam se to už tak dělá (máte na jídelním lístku i na účtence položku "service fee" + %) - ale je to věc kultury. i v česku je velmi často zvykem že obsluha pracuje jen za základní plat, a dýška jsou motivace ke kvalitní obsluze. ne, obsluha to nedaní, ale jak pravím, je to otázka kultury, ne zdanění příjmu. (jistě že teoreticky by to obsluha měla evidovat v eet, vystavovat na to doklady, a danit jako příjem). dýško je třeba kulturní urážkou u vietnamských restaurací, a to i tech v česku - takže kdo je lakomý na dýško, běžte utrácet u žlutých tváří, ti vás obslouží vždy stejně, a na dýško nečekají.
všichni kdo tady s odkazem na ceny na jídelním lístku brojíte proti tuzéru - měli byste majitelům poradit, jak bez dýška vychovat obsluhu, pokud jim majitel nebude stát 24 hodin denně za zadkem. daleko nejvíc mám pocit, že lakotní češi dýško nedávají ze závisti a z principu, zatímco ti slušní ochotně ocení kvalitu obsluhy i drobnou mincí. specificky lakotní jsou brňáci, možní i proto brněnský kašpárek tluče do diškrece, protože je lakomec, a pivo za 33 mu připadá už až moc drahé, že by chtěl aby mu ho obsluha přinesla bez nároku na mzdu. nejednou jsem v brněnské hospodě, jsa hostem místních, nasypal při odchodu na stůl ještě hrst svých mincí, protože dýško domácích mi připadalo hanebně nedostatečné. pamatuji jak jednou nás brněnští kolegové pozvali do brna na pivo, pražáci hodili na společný lístek každý po litru (na útratu cca 900/kus) a ocházeli - brnáci si dlouho mezi sebou přepočítávali mince, aby náhodou někdo nezaplatil o desetikorunu více než ten druhý, a nakonec si vzali zpátky i z toho našeho tuzéra aby náhodou obsluha neměla "moc" :-).
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 5. 2018 23:17 | Václav

Můžete prosím uvést nějaké restaurace kde v lepším případě stojí 0,3 l kofoly 40-50 Kč a 0,2 l džusu 70 Kč. Řekl bych, že restaurace a jejich ceny znám více než dobře a myslím si, že tři deci kofoly ani zdaleka v lepším případě nezačínájí na 40 korunách a běžná cena dvou deci juice taky není 70 Kč. Ceny kofoly začínají na 15 Kč a juice na 18 Kč... Tím jsem neřekl, že to tak je ve většině, ale že za tyhle ceny je možné ji koupit, stejně jako juice za 70 Kč. Kofolu za 40-50 za tři deci neznám a osobně si myslím, že by to bylo neprodejné.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 5. 2018 9:38 | Lepkac

Vrcholným nesmyslem bylo,když majitel restaurace přikázal svým zaměstnancům dávat všechna spropitné do jeho hlavní pokladny a potom na konci týdne si měli všechny peněžní přebytky všichni včetně majitele rozdělit stejným dílem. Většinou peníze "nevyšly" a zaměstnanci museli ještě doplatit za manko. Manko platili pouze zaměstnanci. Takového šéfa majitele restaurace měla má dcera, když u něj pracovala.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 5. 2018 7:05 | Často se stravující v restauraci

Když se čeká dlouho na placení, nejlepší je se zvednout jako, že odcházíte bez placení, to si vás všimnou. Má to jen riziko, takhle mne v Lovosicích málem zmlátili..., ač jsem jako odcházel velmi, velmi pomalu, ležérně. Pokud jde o kohoutkovku, byli jsme tuhle 3 chlapi v hospodě, každý jsme udělali kolem 5 či 6 piv, kolegové si dali i kávu, kterou nepiji, chtělo to trošku naředit vodou, abychom nebyli opilí a manželky nás nehubovaly - mattonka - já nevím 3 dcl nebo 2 dcl asi za 45, tak to fakt ne... Požádali jsme o kohoutkovku, při naší útratě by je to nezabilo. Nedali, takže bez spropitného. A každý jsme si v sámošce koupili 1,5 litru minerálky za 15 Kč.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Stránka 1/2

Předchozí

1

Ušetřete s Peníze.cz

Naši čtenáři s námi ušetřili už  16 620 057 Kč. Podívejte se na poslední poptávky a vyzkoušejte nás také. Vše je zcela zdarma.

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2022

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Nemáte v peněžence poklad? Tyhle koruny jsou vzácné

Nemáte v peněžence poklad? Tyhle koruny jsou vzácné

Zlatý svatováclavský pětidukát z roku 1937, který se před týdnem vydražil za rekordních...více

Co zdražilo úplně nejvíc? Tohle jsou skokani roku

Co zdražilo úplně nejvíc? Tohle jsou skokani roku

Auta. Benzin. Citrony. Droždí. Elektrika. Fšecko. Zdražuje se. Ostře. Meziroční inflace...více

Tyhle řetězce mizí z Česka. Nepřežily covidové peklo

Tyhle řetězce mizí z Česka. Nepřežily covidové peklo

Dva roky s covidovými omezeními a uzavírkami znamenaly pohromu jak pro mnoho menších kamenných...více

Takhle vám vysajou účet. Podívejte se na triky podvodníků

Takhle vám vysajou účet. Podívejte se na triky podvodníků

Přijde e-mail, SMS, zpráva na Facebooku. Píše banka, doručovací služba nebo i finanční...více

Doporučujeme

Kam zaparkovat peníze, aby moc neztrácely, ale byly po ruce? Čtyři možnosti

Kam zaparkovat peníze, aby moc neztrácely, ale byly po ruce? Čtyři možnosti

Jak se dostat na vyšší výnos než na běžném účtu, ale zároveň nepodstupovat příliš velké...více

Tvůrci série Pozadí událostí nevidí, v čem je problém. A to je právě ten problém

Tvůrci série Pozadí událostí nevidí, v čem je problém. A to je právě ten problém

Uvedení detektivní minisérie v režii Jana Hřebejka vyvolalo u části kritiky značné pobouření....více

Weltklasse Mannschaft. Zlatá éra Baníku očima fanatiků ostravské historie

Když je klub váš život, není co řešit. Pět křížků na krku a Baník v srdci. O své vášni...více

Dôchodky sa v roku 2023 radikálne menia: Toto môžete očakávať + kalkulačka

Dôchodky sa v roku 2023 radikálne menia: Toto môžete očakávať + kalkulačka

Systém so zastrešeným dôchodkovým vekom schválený vládou v roku 2019 sa bude opäť meniť....více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Pavel Telička

politik a lobbista

Jitka Hurábová

podnikatelka, LD Seating

Pavel Telička
ÚSPĚŠNOST
66,67 %

z 12 duelů
×
Jitka Hurábová
ÚSPĚŠNOST
60,00 %

z 5 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services

Používáte nástroj pro blokování reklamy. Pokud nám chcete pomoci, vypněte si blokování reklamy na našem webu. Zde najdete jednoduchý návod. Děkujeme.