Výpočet životního minima 2025
Rozšířená verze kalkulačky
Další kalkulačky
Interaktivní grafiky
Jakou kartu dostanete? Podívejte se na přehled podle bank
Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně...více
Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny
Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více
Takhle vám vysajou účet. Podívejte se na triky podvodníků
Přijde e-mail, SMS, zpráva na Facebooku. Píše banka, doručovací služba nebo i finanční...více
Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety
Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více
Které řetězce vás dál matou? Prozkoumali jsme slevy
Po roce jsme znovu prošli největší obchodní řetězce. Zajímalo nás, jak vypadají jejich...více
Doporučujeme
Přihlášení k newsletteru
Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.
Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.
Martin Dvořák
manažer a podnikatel
Karel Janeček
podnikatel, RSJ

43,75 %
z 16 duelů

52,94 %
z 17 duelů
Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů
Diskuze: Už nechci platit spropitné
Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)
Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy
25. 5. 2018 6:06, Vodovod
Spropitné ? Pokud jsem dobře , včas obsloužena ,jídlo je kvalitní jsem ochotna nechat spropitné - i když jsem důchodce. Proč bych měla někomu nechat spropitné, když čekám na obsluhu 15 minut, řízek nejde pokousat , polévka je studená ... tak to určitě . Spropitné ? Dostávají snad někde jinde - než v hospodách a restauracích - spropitné ? Tam , kde jsem pracovala , by se to bylo možné považovat za úplatek. Zaměstnanci restaurací , kaváren atp. pracují tak , jako jiní lidé . Mají dostat od zaměstnavatele dostačující mzdu . Spropitné mně připadá jako přežitek.
Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy
13. 3. 2019 12:46, Alda
Spropitné, je nedílnou součástí mzdy číšníka v ČR. Žádný rstauratér az na několik výjimek nebude platit mzdu personálu tak aby nebyli zaměstnanci závislý na tupech. Češi dávají tragické spropitné a jsou v tomto ohledu neoblibení mezi personálem. Misto zrušení (pro me osobně je pisatel hlupák, že toto navrhuje) by bylo lepší najet na automatických 15% spropitného z účtu a pak si to číšník i velmi rád zdaní. Jsem přes 24 let v evropské gastronomii, Praha, Berlin, Munich, Vídeň, Miláno..
Další příspěvky v diskuzi (celkem 35 komentářů)
27. 1. 2022 8:56 | Michal
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
12. 10. 2021 9:36 | Kaouo
31. 8. 2021 20:17 | Petr
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
31. 8. 2021 20:13 | Prtr
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
27. 7. 2020 6:21 | Miroslav
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
8. 7. 2020 20:17 | Franta
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
8. 7. 2020 20:14 | Franta
30. 5. 2020 6:31 | Karel
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
13. 3. 2019 12:50
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
13. 3. 2019 12:46 | Alda
29. 11. 2018 14:32 | Dee
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
29. 11. 2018 14:30 | Dee
Přidám názor z oboru. Moc bych si přála, aby v gastronomii bylo reálné dostávat normální mzdu. Úplně klidně i bez tipů pro obsluhu - jako mívají třeba v zahraničí uvedeny cuver. Nicméně pokud se nezmění v první řadě chování zaměstnavatelů, tak se toho nedoberem. Pro mne osobně jsou tipy hodně motivující, a mám z nich nepokrytou radost (speciálně pak, pokud se starám o větší společnost a všichni jsou spokojeni). Svým způsobem je to totiž otrocká práce a to málo radosti z dobré obsluhy je asi jediný bonus v ní. Upřímně, minimální mzda v oboru je cca 80kc/h (a počítané zdaleka nejsou všechny hodiny...do práce naprosto běžně chodím o víc než hodinu později a odcházím skoro pokaždé i o více než dvě hodiny po zavírací době, záleží na hostech). Takže je možné za třeba 16h práce dostat 960kc - no neberte to, že. Tohle prosím vždy s úsměvem a rozdávající dobrou náladu, vždy upravena, ... Myslím, že kdyby tipů nebylo, spousta lidí by tuhle práci prostě nedělala. A nebo jo, ale ... Úplně jiný typ lidí, kteří by neměli nutně zájem na tom, aby vám bylo fajn. Přece jen, svý drobný dostanu, dlouhodobě se z toho žít fakt nedá a tak ani nemám vlastně zájem v oboru (v konkrétní provozovně) zůstat, tak proč se přetrhnout?
Spropitné by ale neměla být "povinnost", beru to jako výsadu, právo ocenit kvalitu služeb. V tom mohou být vážně propastné rozdíly a pokud se vážně někdo snaží, aby vám bylo dobře i nad rámec jeho povinností, mělo by být taktéž "samozřejmé" že jej stejně tak i odměníte. Jen můj názor...
29. 5. 2018 23:28
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
28. 5. 2018 19:40 | Platypus Norwegicus
Na cestach preferuji koupit si neco v samosce a sezrat to na parkovisti v aute. 3x rychlejsi, 5x levneji a jako bonus minimum prekvapeni.
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
28. 5. 2018 10:17 | josef
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
28. 5. 2018 10:00 | František
27. 5. 2018 11:43 | jezevec
všichni kdo tady s odkazem na ceny na jídelním lístku brojíte proti tuzéru - měli byste majitelům poradit, jak bez dýška vychovat obsluhu, pokud jim majitel nebude stát 24 hodin denně za zadkem. daleko nejvíc mám pocit, že lakotní češi dýško nedávají ze závisti a z principu, zatímco ti slušní ochotně ocení kvalitu obsluhy i drobnou mincí. specificky lakotní jsou brňáci, možní i proto brněnský kašpárek tluče do diškrece, protože je lakomec, a pivo za 33 mu připadá už až moc drahé, že by chtěl aby mu ho obsluha přinesla bez nároku na mzdu. nejednou jsem v brněnské hospodě, jsa hostem místních, nasypal při odchodu na stůl ještě hrst svých mincí, protože dýško domácích mi připadalo hanebně nedostatečné. pamatuji jak jednou nás brněnští kolegové pozvali do brna na pivo, pražáci hodili na společný lístek každý po litru (na útratu cca 900/kus) a ocházeli - brnáci si dlouho mezi sebou přepočítávali mince, aby náhodou někdo nezaplatil o desetikorunu více než ten druhý, a nakonec si vzali zpátky i z toho našeho tuzéra aby náhodou obsluha neměla "moc" :-).
26. 5. 2018 23:17 | Václav
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
26. 5. 2018 9:38 | Lepkac
26. 5. 2018 7:05 | Často se stravující v restauraci
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
Stránka 1/2
Předchozí