Nový král mezi spořicími účty. Jaké má podmínky?

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 15. 11. 2023 | 8 komentářů
Nový král mezi spořicími účty. Jaké má podmínky?

Zdroj: Pleska / Dall-e

Novou jedničkou mezi spořicími účty je nabídka s názvem Skvělý účet od Trinity Bank. Má úrokovou sazbu 6,28 % ročně (p.a.), ale jen pro vklady do 250 tisíc. Případnou část nad tento limit úročí 5,28 %.

Úrok 6,28 % v Trinity Bank je jednoduše dostupný pro všechny nové klienty. Dosáhnout na něj mohou i ti dosavadní, pro ně je to však komplikovanější: musí si založit nový spořicí účet a na něj vložit nový vklad. Za nový vklad se nepovažuje převod peněz, které měli dosavadní klienti už uložené v Trinity Bank k 13. listopadu. Podle podmínek akce jde o „výši objemu prostředků připsaných na nově zřízený účet, o jakou dojde k navýšení celkového zůstatku na všech vkladových/spořicích účtech klienta“. Nepomůže tedy, když si teď klient své dosavadní vklady vybere a znovu vloží. Nicméně ty, které si vybral třeba ještě 12. listopadu a teď je znovu uloží, se považují za nové.

Bez stropu na výši vkladu lze u Trinity Bank získat 6,08 % ročně, ale jen při založení nového účtu na pobočkách v Ostravě, Plzni, Liberci, Olomouci, Českých Budějovicích nebo Hradci Králové a současně při trvalém pobytu v některém z těchto krajů.

Komplikovanější je i nabídka české pobočky slovenské banky VÚB. Láká na sazbu 6,15 % ročně (p.a.) bez stropu, zájemci ale narazí přinejmenším na problém s daněním. Ve výsledku jsou hned tři možnosti: klienti buď zaplatí vyšší daň, nebo stejnou jako jinde (ovšem znamená to nějaké zařizování a poplatek 100 Kč), nebo dokonce žádnou... Podrobněji jsme to popsali v loňském článku.

Nejvyšší úrok na jednoduchém spořicím účtu bez omezení má stále Max banka. Sazbu 6,01 % ročně dává bez stropu a dalších podmínek. 

Na úrok začínající šestkou lákají i další dvě banky, ovšem nabídka není pro každého. Komerční banka má 6 % (do 200 tisíc) pro toho, kdo si založí spoření a běžný účet v nové aplikaci KB+, podmínkou je posílat si na spoření aspoň 100 Kč měsíčně přes trvalý příkaz. V UniCredit Bank dočasně dosáhnou na 6 % (do dvou milionů) jen noví klienti, kteří si založí běžný účet.

Hodně dalších bank pak nabízí úrok začínající pětkou. Základní podmínky a limity se liší, přehledně si to ukážeme v následující tabulce. 

Nejlepší spořicí účty k 15. listopadu 2023

BankaNázevMaximální úrok (p.a.)Omezení
Trinity BankSkvělý účet6,28 %Pro vklady do 250 000 Kč (nad limit pak 5,68 %). Jen při založení nového účtu a novém vkladu (u dosavadních klientů se to porovnává s objemem vkladů k 13. listopadu).
VÚBSpoření bez limitů6,15 %Bez podmínek, ale: Jde o pobočku slovenské banky. Pokud klient nedodá potvrzení o daňovém domicilu z finančního úřadu, strhne mu banka 19% daň z příjmu (úrokového výnosu). Kdo potvrzení odevzdá, musí si sám vyřešit daňovou povinnost za kalendářní rok (15% sazba v Ćesku). Kdo nepřekročí limity pro zdanitelné příjmy, nemusí přiznání podávat.
Trinity BankNabídka na nových pobočkách6,08 %Jen při založení nového účtu na pobočkách v Ostravě, Plzni, Liberci, Olomouci, Českých Budějovicích nebo Hradci Králové a současně při trvalém pobytu v některém z těchto krajů. Bez stropu.
Max bankaSpořicí účet6,01 %Bez podmínek. 
Komerční bankaSpoř. účet KB+ 6 % Pro vklady do 200 000 Kč při založení (a ovládání) v nové aplikaci KB+. Vklady nad limit se prakticky neúročí (0,01 %). Základní sazba je 5 %. Do prosince lze získat bonus 1 %, když máte nový typ běžného účtu (tarif) a pravidelně si na spoření posíláte aspoň 100 Kč měsíčně trvalým příkazem z běžného účtu (KB+). 
UniCredit BankAkce k novému běžnému účtu 6 %Pouze pro nové klienty, kteří si založí běžný účet. Úročí se vklady do dvou milionů. Podmínkou jsou aspoň tři platby kartou za měsíc. Banka garantuje, že úrok nesníží do konce roku. Dřívějším klientům dává standardně jen 2,5 % do limitu půl milionu.
Banka CreditasSpořicí účet+5,6 %Pro vklady do 500 000 Kč. Pro část nad tento limit je úrok 3,1 %. S výpovědní lhůtou jeden měsíc je úrok 6 % (do 500 000 Kč) a 4 % (nad 500 000 Kč). 
Fio bankaFio konto5,5 %Pro vklady do 200 000 Kč. Pro pásmo od 200 000 do milionu je úrok 0,1 %, od jednoho do deseti milionů 0,15 %, nad deset milionů 0,2 %. Minimální zůstatek je 100 Kč, vrací se až při zrušení účtu.
mBankmSpoření5,5 %Podmínkou je (bezplatný) běžný účet a volba jedné ze čtyř variant pravidelného spoření. To probíhá formou cílů, v každém lze naspořit max. 100 000 Kč. Překročení hranice znamená pád celého vkladu do prakticky nulového úročení. Limit lze zvýšit až na 800 000 Kč díky tomu, že je možné založit až osm cílů. 
Moneta Money BankSpoření H, G, F, E5,3 %Pro vklady do milionu korun, u varianty H a F garantuje úrok do konce ledna 2024, u varianty E do konce prosince 2023. Kdo má starší typ spořicího účtu (A-D), musí si založit nový, jinak se mu vyšší úrok nenastaví. Část vkladů nad milion se úročí 0,5 %. Individuálně osloveným klientům nabízí až 5,7 %, podmínkou je příjem aspoň 15 tisíc měsíčně a aspoň 10 plateb kartou měsíčně.
J&T BankaSpořicí účet5,25 %Počáteční vklad musí být aspoň milion korun. Podmínka neplatí pro stávající klienty, kteří už mají nebo měli v J&T Bance vklady aspoň milion nebo investice aspoň 100 000 Kč. Výpovědní lhůta je jeden den. S výpovědní lhůtou jeden měsíc (33 dnů) je úrok 5,65 %.
RaiffeisenbankSpořicí účet Hit Plus5,2 %Pro vklady do 500 000 Kč a při aspoň třech platbách kartou za měsíc (při nesplnění podmínky klesne úrok na 0,1 %). Ćást nad 500 000 Kč se úročí jen 0,01 %. 
ČSOBSpoření s bonusem5 %

Pro vklady do 250 000 Kč, když aspoň pětkrát měsíčně zaplatíte kartou a aspoň jednou za tři měsíce se přihlásíte do aplikace ČSOB Smart. Pro pásmo od 250 tisíc do milionu je úrok 3,3 %, nad milion jen 0,15 %. Při méně než pěti platbách kartou měsíčně je základní sazba 3,3 %, bez aplikace jen 2,3 %. 

Air BankSpořicí účet5 %Pro vklady do 250 000 Kč při aspoň pěti platbách kartou za měsíc. Část od 250 do 500 tisíc se úročí 4 %, část od 500 tisíc do milionu se úročí 0,1 %, část nad milion se neúročí. 
Fio bankaFio spořicí účet4 %Z účtu si lze vybrat nebo převést peníze maximálně čtyřikrát za kalendářní měsíc. Minimální zůstatek je 100 Kč, vrací se až při zrušení účtu.
mBankeMax Plus4 %Pro vklady do 500 000 Kč. Založit si lze až čtyři účty a zvýšit tak celkový limit na dva miliony. Vklady nad limit se prakticky neúročí (0,01 %).
Česká spořitelnaSpoření ČS4 %Pouze pro klienty s Plus účtem nebo s programy Erste Premier či Erste Private Banking. Kdo investuje aspoň 300 Kč měsíčně, dosáhne na 5 %. Zmíněné úroky se týkají vkladů do 200 000 Kč (u programu Exclusive do 400 000 Kč, u Erste do milionu), pro část nad tento limit jen 0,01 %. Bez Plus účtu je úrok max. 0,2 % do 200 000 Kč.
Komerční bankaKonto Bonus3 %Pro vklady do 200 000 Kč. Základem jsou 2 %, k tomu se připočte bonus 1 % z nejnižšího zůstatku za druhé pololetí. Část nad 200 000 se prakticky neúročí (max. 0,03 %). Kdo investuje aspoň 1500 Kč měsíčně, dostane bonus 2 % a celkem tak získá na spořicím účtu 5 %.
UniCredit BankSpořicí účet Save2,5 %Pro vklady do 250 000 Kč, část nad tento limit se neúročí.
Tabulka obsahuje jen klasické spořicí účty, které jsou standardně dostupné pro běžné retailové klienty. Zdroj: oficiální dokumenty bank, Peníze.cz

Ani nejlepší spořicí účty zdaleka nepokryjí vysokou inflaci za poslední rok. Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců byla v říjnu 12,1 %.

Úroky na spoření se obecně odvíjejí od základních sazeb České národní banky. Od loňského června si jednotlivé banky mohou do ČNB ukládat peníze na čtrnáct dnů za 7 % a takzvaně přes noc za 6 %. Banky přesto vydělají o trochu méně: ČNB totiž nově přestala úročit povinné minimální rezervy. Ekonomové se shodují, že ČNB už úroky nezvýší, naopak by je ještě letos v prosinci nebo na začátku příštího roku měla snížít.

Srovnejte to s námi

Srovnávací válec
Zdroj: Shutterstock

Hledáte to nejlepší? Zkuste to s námi. Rychle, objektivně a zadarmo.

Za zmínku stojí i speciální spořicí účty pro děti: Nejvyšší úrok dává Creditas na spořicím účtu Richee Junior – 5,6 % do 350 tisíc a 3,1 % nad tento limit. Shodně 5 % pak nabízejí Air Bank bez podmínek (do 250 tisíc), Česká spořitelna při zvýšení vkladu aspoň o 50 Kč měsíčně (do 100 tisíc) a Moneta (do 50 tisíc). Creditas jako jediná zajímavě úročí i zůstatek na běžném účtu pro děti (4,5 % do 50 tisíc). 

Výhodou spořicích účtů je, že peníze si lze kdykoliv vybrat. Banka může prakticky okamžitě změnit úrok jak směrem nahoru, tak dolů. Tím se liší od termínovaných vkladů: u nich se zavazujete, že si peníze po určitou dobu nevyberete. Výměnou za to vám banka garantuje, že původní úrok nezmění po celou dobu vkladu – to se podle budoucího vývoje na trhu může ukázat jako výhoda, ale i nevýhoda.

Z bank mají nejlepší termínované vklady J&T Banka, Max banka a Creditas. Podrobnosti jsme přinesli na začátku týdne ve velkém přehledu.

Jak se bránit inflaci? Investujte!

Najděte nejvýhodnější investiční portfolia a ušetřete na vstupních poplatcích. Ať jste začátečník, nebo zkušený investor.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+24
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 11. 2023 9:29, Tarzan

Věrné klienty prostě znevýhodní...

+21
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

16. 11. 2023 0:22, probos.cis

Inu, kterak ty věrné nevím.
Dokáži si však představit situaci:
klient má 400k na účtu v trinity za 5,58 a dalších pár mega v max
za 6,01. Ačkoli cca 0,43 procent tratí, nechává svých 400k u trinity,
z neznámého důvodu, třeba je líný, nebo třeba má strach, že mu účet v max začne přetékat...
Každopádně o přesunu z trinity do max účtu přemýtá...
...když v tom, nabídne trinity 6,28 za navýšení, ale jen do 250k.
Klient může 250k v trinity navýšit, a mít z nich 0,27 navíc, nežli v max.
Ale současně musí nechat u trinity i těch 400k na kterých bude (po navýšení na 5,68) oproti max pořád tratit 0,33.
Inu, anebo nemusí (jako přednedávnem v uni)...

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

Banky dál snižují úročení na spoření. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

Česká spořitelna přestala nabízet vkladní knížky. Založí je poslední banka

7. 4. 2024 | Petr Kučera

Česká spořitelna přestala nabízet vkladní knížky. Založí je poslední banka

Česká spořitelna definitivně přestala zakládat vkladní knížky pro nové zájemce. Dříve založené knížky neruší. Poslední bankou, která novou vkladní knížku založí, zůstává ČSOB.

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

4. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

Zatímco například peníze z běžných a spořicích účtů míří po smrti majitele do dědictví, s penzijním či životní pojištěním je to komplikovanější. Životní úspory, mnohdy v řádech statisíců... celý článek

Spořicí účty: úroky klesají i v KB, Max bance a Creditas

3. 4. 2024 | Petr Kučera

Spořicí účty: úroky klesají i v KB, Max bance a Creditas

Banky pokračují ve snižování úrokových sazeb na spořicích účtech.

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Partners Financial Services