Jak porazit inflaci. Spoření v bance nestačí

Jiří Hovorka | rubrika: Jak na to | 20. 12. 2021 | 8 komentářů
Inflace vyletěla k šesti procentům. Když necháváte úspory na běžném účtu v bance, ztrácejí svou hodnotu. Jen o trochu si polepšíte spořicím účtem nebo termínovaným vkladem. Ukážeme vám další cesty.
Jak porazit inflaci. Spoření v bance nestačí

Zdroj: Shutterstock

Když spotřebitelské ceny porostou každý rok v průměru o 3,5 %, budete na nákup, který vás dnes přijde na 1000 korun, potřebovat za pět let 1188 korun. A to, co dnes stojí 100 000 korun, vás za pět let v průměru přijde na 118 800 korun. Co udělá inflace s vašimi úsporami v bance? Pokud máte třeba 10 000 korun jenom na běžném účtu s nulovým úrokem, připraví vás za pět let prakticky o 1880 korun – o tolik klesne reálná hodnota neúročených peněz.

Co s tím? Jako první vás nejspíš napadnou spořicí účty. Ve většině případů je to opravdu lepší než nechávat dočasně volné peníze na neúročeném běžném účtu. Jenže ani spořáky vás neochrání před inflací, která už vystoupala na šest procent. Nejvíc teď na spořicím účtu s jednoduchými podmínkami nabízí Trinity Bank: 2,58 %. Z výnosu navíc musíte zaplatit 15% daň. Takže když na takový spořicí účet uložíte 100 tisíc, čistý výnos bude 2193 korun – v procentech tedy 2,193 %. To je hodně hluboko pod současnou inflací. Ani spořicí účet vám tedy úspory ve skutečnosti nerozmnoží. Smysl má jenom pro bezpečné uložení peněz, které chcete mít kdykoliv k dispozici.

Jako další přicházejí v úvahu termínované vklady. O moc výš se s nimi ale nedostanete. Nejvyšší nabídky jsou teď většinou kolem tří procent ročně, takže s nimi sice těsně porazíte nejlepší spořicí účty – jenže nějaký čas nebudete mít své úspory k dispozici. U termínovaných vkladů totiž dostanete trochu vyšší úrok za to, že bance nebo záložně dáte své peníze na předem sjednanou dobu, třeba na rok, tři nebo pět let. Česká národní banka přitom bude své sazby ještě zvyšovat, takže úroky na spořicích účtech a vkladech mohou dál růst. Kdo si teď zafixuje současnou sazbu, ten už vyšší úrok na termínovaném vkladu nedostane.

O zhruba procento výš na ročním výnosu se dostaneme s nejlepšími nabídkami stavebních spořitelen, které také už reagovaly na vyšší sazby ČNB a lehce zatraktivnily své spoření. Nejlepší nabídky přinesou čistý výnos přes čtyři procenta. Podmínkou však je spořit aspoň šest let. Stavební spoření vám navíc nepomůže v situaci, kdy máte volné desítky nebo třeba stovky tisíc, které chcete před inflací ochránit. Stavebko totiž přinese zmíněné maximální hodnocení při pravidelném spoření 1700 korun měsíčně. S vyššími nebo nižšími úložkami jeho výhodnost klesá.

Srovnejte to s námi

Zdroj: Shutterstock

Hledáte to nejlepší? Zkuste to s námi. Rychle, objektivně a zadarmo.

Jednoduchou a účinnou možnost, jak vyrovnat inflaci, nabízí ministerstvo financí. Protiinflační Dluhopis Republiky dělá přesně to, co má v názvu. Ochrání vaše úspory tak, že je v následujících šesti letech zhodnotí vždycky přesně o inflaci. Na rozdíl od dřívějška už sice nedostanete půlprocentní bonus nad inflaci, na druhou stranu se od letoška výnos z těchto dluhopisů nedaní. Když tedy dáte na protiinflační dluhopis třeba 100 tisíc a inflace dosáhne za rok v průměru na pět procent, bude váš čistý výnos také pětiprocentní – za rok můžete mít 105 tisíc.

Kdo ještě dluhopisy od státu nekupoval, musí zajít na vybrané pobočky ČSOB a České spořitelny, které fungují jako distributoři. Ceník ministerstva financí počítá při vyřízení na pobočce s poplatkem 250 korun. Cestu si může ušetřit jenom ten, kdo má eObčanku nebo jiný „prostředkek pro elektronickou identifikaci s úrovní záruky vysoká“ – bohužel ani bankovní identita nestačí. Kdo už nějaké dluhopisy nakupoval v minulosti, může si teď nové koupit online snadněji.

Protiinflační dluhopisy si můžete koupit v hodnotě minimálně 1000 korun a maximálně 50 milionů korun. Za pár dnů zrovna končí další upisovací období. Jestli chcete vánoční emisi stihnout, musíte si ji objednat do 23. prosince. Úspory pak státu svěříte do konce roku 2027, nicméně lze je vybrat bez sankce jednou ročně v době takzvaného výročí. Komplikovanější to je s dluhopisy za víc jak půl milionu korun. Zatímco do této hranice je můžete „vrátit“ všechny, z částky přesahující půl milionu lze v jednom roce předčasně splatit jenom polovinu.

Češi tradičně věří nemovitostem. Kdo má volné miliony, může si je uložit tak, že koupí byt a pronajímá ho. Když to udělal v posledních letech, může se těšit ze zhodnocení celkem o desítky procent – o tolik byty v předchozích letech obvykle zdražily. Podle České národní banky jsou však ceny bydlení v Česku nadhodnocené zhruba o čtvrtinu. Může se tedy stát, že teď koupíte velmi draho a doplatíte na pokles cen. Na blízkém obzoru nicméně takový vývoj zatím vidět není, ceny bydlení dál rychle rostou.

O zhodnocení se navíc starají i příjmy z nájmu. U nich však musíte počítat, že nejsou zadarmo. Experti to přirovnávají spíš k podnikání než k investici. Musíte shánět nájemníka, řešit jeho požadavky, v horším případě i výpadky v platbách. Není to tak, že peníze někam pošlete a vydělávají samy. O nájemní byt se musíte starat. Přesto: Když bytům věříte a nechcete řešit starosti kolem nich, jsou tu speciální firmy, které vezmou správu za určitou cenu na sebe a ještě vám doporučí zvýšit výnos tím, že bytů pořídíte víc. Na hypotéku. Zvedá to výnos, ale také riziko, pokud by ceny bytů a nájmů měly výrazně klesnout.

Roste!

Zdroj: Shutterstock

Spotřebitelské ceny stouply v listopadu meziročně o 6 %. Na začátku roku 2022 má inflace ještě zrychlit – zhruba na 7 až 8 %. To byl měl být vrchol na pár měsíců, pak by mělo tempo růstu postupně klesat. Pro poslední čtvrtletí roku 2022 počítá ČNB s průměrnou meziroční inflací těsně nad čtyřmi procenty, na začátku roku 2023 vidí jako nejpravděpodobnější návrat blízko nad hranici dvou procent. ČNB doufá, že rozjetou inflaci kromě jiného zchladí i její aktivní měnová politika. Centrální banka v minulých měsících rychle zvedala své úrokové sazby, ta základní je už na 2,75 %. O dalším růstu by radní mohli rozhodnout na zasedání ve středu 22. prosince.

Na nemovitostech můžete zkusit vydělat i jinak. Realitní fondy v poslední době rostly jako houby po dešti a dosud hlásí odolnost i vůči pandemii. Většina loni stačila na inflaci a i letos by se velká část z nich měla dostat k ročnímu zhodnocení ve výši kolem 5 % (řeč je o fondech pro běžnou, retailovou klientelu). Investovat do nich lze už od několika stovek korun. Přibývá také různých investičních služeb do nemovitostí, které cílí na drobné investory a slibují roční zhodnocení zhruba od 5 % výš. Můžete například půjčit developerovi nebo se složit na pořízení bytu a podílet se na výnosech z jeho nájmu. 

Na 5% roční výnos teď láká také třeba Fio banka, který vydává své první dluhopisy.

U realitních fondů investujete do výnosu z několika nemovitostí, v nichž je většinou i víc nájemníků – díky tomu rozkládají riziko. Jak to funguje v praxi, vysvětluje investiční podcast našeho bratrského Finmagu. Naopak u investic do konkrétních developerských projektů myslete na to, že půjčujete jedné konkrétní firmě. Pokud by zkrachovala, můžete o vše přijít. Je to podobné jako s investicí do firemních dluhopisů. Když už by se vám taková investice líbila, nezapomínejte, že není dobré sázet všechny úspory na jednu kartu.

Ve světě investic je obecně potřeba dát penězům čas. Když chcete úspory použít hned za rok třeba na novou kuchyň nebo na splacení hypotéky na konci fixace, neinvestujte je a vezměte za vděk nějakou z výše zmíněných jistot (spořicí účet, kratší termínovaný vklad), byť za cenu nižšího výnosu. Jestli ale víte, že úspory nebudete třeba příštích deset let potřebovat, můžete začít investovat.

Proč se doporučuje dostatek času? Protože ceny v čase kolísají, což se týká i investic. Kdybyste před časem investovali a potřebovali si vybrat peníze zrovna loni v březnu, kdy se ve světě rozjela koronavirová pandemie, trefili byste se do doby, kdy se akcie po celém světě propadly o desítky procent. Kdo vydržel, má dnes původní hodnotu zpátky – a pravděpodobně i o dost víc. Dobře to ukazuje vývoj indexu podílových fondů, který sestavuje Partners investiční společnost.

PIF!

Partners index podílových fondů sleduje víc jak 150 fondů s aktivy klientů v celkové výši několik set miliard korun. Jde o fondy denominované v české koruně, a tedy převážně distribuované a nabízené v Česku. Vedle pohledu na všechny grafy současně si můžete zvolit, že chcete ukázat jenom některé.

Zdroj: peníze.cz

Právě podílové fondy mohou být dobrým startem do světa investic. Kupujete si s nimi znalosti investičních profesionálů, takzvaných portfoliových manažerů, kteří sestavují jednotlivé fondy z různých dluhopisů a akcií.

Fondů jsou k dispozici stovky. Jak správně vybrat, jak je to s poplatky nebo investiční strategií, jsme nedávno podrobně popsali v textu Investice pro začátečníky. Jak fungují podílové fondy a jak si vybrat.

Na úvod samostudia o tom, jak začít investovat, doporučujeme také investiční podcasty, které umožňují nahlížet profesionálům až do kuchyně. Velkou studnicí investičních znalostí je také podcast Jak investovat organizátorky investičních konferencí Lenky Schánové.

Investovat můžete i do jednotlivých akcií. To se ale doporučuje až zkušenějším investorům, kteří znají zákonitosti trhu, jsou připraveni na možné ztráty a umí z firemních výsledovek ideálně i analyzovat jejich finanční situaci. Případně se můžete spolehnout na doporučení analytiků, dobrým zdrojem informací o aktuálních investičních trendech jsou také pravidelné zprávy portfoliových manažerů. Základní pravidlo opět zní: nedávejte všechny peníze do jednoho titulu. Případně si riziko můžete rozložit investicí v podílovém fondu a se zbývajícími penězi si pak s jednotlivými akciemi hrát.

Kdo spoří...

Zdroj: Shutterstock

„Haléř k haléři a ze dvanácti bude groš,“ říkávala babička. Groš míval čtrnáct haléřů. Takže tu máme neuvěřitelný roční úrok 16,7 procenta. Co bychom dali aspoň za 1,67 procenta! Proč nám banky nechtějí úročit vklady, i když to dřív dělaly? Vysvětluje Dominik Stroukal.

Zabili spoření, parchanti! Kdo neutrácí, prodělá

Kdo chtěl v roce 1995 „žít z úroků“, mohl vložit na vkladní knížku přibližně dvacetinásobek tehdejší průměrné roční mzdy. Dnes by nestačil ani tisícinásobek té současné. Komentář Lukáše Kovandy.

Kdo spoří, shoří. Kovanda o rychlé cestě do chudoby

Pro ty, kdo chtějí zkusit investice do akcií nebo se o tom jen chtějí dozvědět více, doporučujeme investorskou „bibli“ od Benjamina Grahama Inteligentní investor. Znovu doporučujeme i už zmíněné podcasty, kde portfolioví manažeři kromě jiného dávají tipy i na konkrétní akcie, které se jim líbí či nelíbí. Oblíbené jsou třeba pravidelné debaty Vojty Žižky s experty.

Ještě rizikovější jsou kryptoměny. Můžete si koupit bitcoin, ethereum nebo třeba solanu, ale musíte počítat s možností extrémních výkyvů. Virtuální měny stále mohou během jednoho dne změnit svou cenu i o desítky procent – nahoru i dolů. Pokud s investováním nemáte žádnou zkušenost, byla by to pro vás emocionální horská dráha. Jestli o kryptoměny máte zájem, opět doporučujeme nejdřív o nich něco nastudovat a následně si třeba nějaké za malou část vašich peněz – o kterou můžete přijít – pořídit. Rozhodně u nich doporučujeme postupovat velmi opatrně, ať se nespálíte.

Inflaci byste měli porážet i v penzijních fondech, kde si desítky let spoříte na důchod. V posledních letech se to nedaří fondům, které investují konzervativně – tedy nejčastěji transformovaným fondům, což je bývalé penzijní připojištění. Naopak inflaci v posledních pěti letech porážejí všechny dynamické penzijní fondy, které investují většinu peněz do akcií – a nad inflací by měly být i letos. Jde vlastně o podílové fondy, k nimž stát navíc přidává příspěvek, který zhodnocení zvyšuje.

Většina expertů se shodne, že kdo má desítky let na spoření na důchod, měl by investovat rizikověji a tedy s možností vyšších výnosů. Bezpečnější strategie u důchodového spoření nicméně nemusí být špatná pro někoho, kdo má jinak peníze zainvestované rizikově. Kdo si třeba kupuje samostatně akcie nebo dynamičtější podílové fondy, může u svého spoření na důchod zvolit bezpečnější strategie a tím si rozložit riziko. Špatná nemusí být ani „rodinná“ strategie, kdy jeden z manželů má dynamickou, zatímco druhý opatrnější strategii.

Vždycky záleží na konkrétní situaci, každému může vyhovovat něco jiného. V současnosti pohled ovlivňuje i to, že za sebou máme prudký růst hodnoty akcií nebo třeba nemovitostí – jenže nikde není psáno, že růst bude plynule pokračovat.

Jak správně zhodnocovat peníze, aby dlouhodobě porážely inflaci a vaše bohatství rostlo, je cesta na celý život. Je to o zkoušení a objevování. Nemusíte hned investovat ve velkém a nemusí z vás být ani investiční expert. Jak jsme si řekli, znalosti expertů si můžete koupit třeba investicí do fondu. Určitě je ale dobré znát základní principy. Takže ještě jednou zopakujme to nejdůležitější: nesázejte všechno na jednu kartu a buďte podezřívaví k tomu, kdo vám slibuje jistotu a vysoký výnos současně.

Začít můžete už od pár stokorun měsíčně, které budete posílat do penzijních, podílových nebo realitních fondů. Nejhorší je nedělat nic a nechat peníze ležet na neúročeném běžném účtu. Tam jistě o část úspor přicházíte.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+45
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 12. 2021 15:44, Michal Kubeček

Citace - Kubikula / 22.12.2021 10:29

Úrok u protiinflačních dluhopisů se počítá na základě inflace v jednom konkrétním měsící (říjen), nikoliv jako průměrná inflace za rok.

Bez ohledu na to, kolikrát to zopakujete, pořád nemáte pravdu. Počítá se *meziroční* inflace, tedy poměr indexu cen v říjnu k indexu cen o rok dříve. Projeví se v něm tedy nárůst cen za celý rok, ne jen to, jak rychle rostou zrovna v říjnu.

Zobrazit celé vlákno

+8
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

20. 12. 2021 14:25, deprese

Další možnost je prodat pár zbytečností.

-7
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bitcoin koupíte i u Tipsportu. Musk ale věří dogecoinu. Týden v kryptu

16. 3. 2024 | Tomáš Krause | 2 komentáře

Bitcoin koupíte i u Tipsportu. Musk ale věří dogecoinu. Týden v kryptu

Bitcoin má větší kapitalizaci než stříbro, Craig Wright není Satoshi, bitcoin koupíte nově i v sázkovce, ethereum má za sebou další upgrade a novou Teslu prý můžete zaplatit dogecoiny.... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

11. 3. 2024 | Martin Vlnas | 1 komentář

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

Postavil finanční portál. Spoluzaložil, řídil a víc než za miliardu prodal finančněporadenskou společnost Fincentrum. Rozjel Corrency, systém pro oživení lokálních ekonomik. A taky... celý článek

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Bitcoin je nejdražší v historii. Kupuje ho zase i Tesla? Týden v kryptu

9. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin je nejdražší v historii. Kupuje ho zase i Tesla? Týden v kryptu

Bitcoin překonal vrchol z roku 2021, Arizona ho chce do penzijních fondů, Tesla ho prý znovu nakupuje, zákazníkům ho nejspíš nabídnou maďarské banky. Rekordy ale překonával i stablecoin... celý článek

Partners Financial Services