Jak poznat investiční podvod. Pozor na varovné signály

Jiří Hovorka | rubrika: Co se děje | 13. 9. 2021 | 28 komentářů
Policie obvinila mladého podnikatele z investičního podvodu za 1,5 miliardy korun. Měl přes čtyři tisíce klientů. Čemu byste se měli vyhnout, abyste příště nenaletěli vy?
Jak poznat investiční podvod. Pozor na varovné signály

Zdroj: Shutterstock

Přes čtyři tisíce lidí uvěřili člověku, který jim ve svých osmadvaceti letech sliboval služby „jednoho z nejzkušenějších obchodníků v EU“. Teď je Ondřej Janata čerstvě obviněný z toho, že z nich podvodně vytáhl celkem 1,5 miliardy korun.

Jeho firma Growing Way lákala na investice do měnových párů, akcií, akciových indexů nebo komodit. Například v únorovém rozhovoru pro časopis Hrot Janata říkal, že se soustřeďuje hlavně na takzvané intradenní obchodování (obchody v rámci několika hodin založené na okamžitých výkyvech cen na burzách) s tím, že takto dokáže vydělávat až stovky procent ročně.

Podle Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) jde o podvod, který fungoval na principu Ponziho schématu. Tedy takzvaného letadla, kdy jsou investorům připisovány fiktivní zisky vyplácené nikoli z výnosů investic, ale z nově získaných vkladů.

Takový systém se jednou zákonitě musí zadrhnout a padnout. Podle mluvčího NCOZ Jaroslava Ibeheje však zásah přišel brzy a policie ve spolupráci s Finančním analytickým úřadem zajistila majetek v hodnotě zhruba jedné miliardy korun. Investoři by tak nakonec neměli skončit úplně bez peněz.

Jak chránit peníze před inflací? Investujte!

Najděte nejvýhodnější investiční portfolia a ušetřete na vstupních poplatcích. Ať jste začátečník, nebo zkušený investor.

Národní centrála proti organizovanému zločinu nejprve vše oznámila bez uvedení jména podezřelého. Konkrétně na Janatu ukázal o den později web Seznam Zprávy. Ten se s ním neúspěšně pokoušel spojit. Mluvil s jeho otcem, podle něhož jde o konkurenční boj. Sám Janata pak během pátku do médií poslal následující vyjádření: „Nechci nyní celou záležitost jakkoli blíže komentovat a zasahovat tak do vyšetřování. Mohu jen uvést, že jsem s penězi klientů aktivně obchodoval a není pravdou, že by šlo o Ponziho schéma. S orgány plně spolupracuji a pevně věřím, že se vše brzy objasní.“

Redakce Seznam Zpráv mluvila i s člověkem, který do fondu investoval a který popisuje, že problémy přišly náhle v srpnu. Nejprve měla Janatova firma informovat o propadu hodnoty spravovaných peněz o čtvrtinu a na konci měsíce byly pozastaveny veškeré pohyby na investičním účtu. Web připomíná, že Janatův fond fungoval podle paragrafu 15 zákona o investičních společnostech a investičních fondech (správa majetku srovnatelná s obhospodařováním). Takzvaný alternativní fond je sice evidován u České národní banky, ta na něj ale jinak nedohlíží. Mezi několik základních omezení pro tento typ fondů patří, že nemůžou své produkty nabízet veřejně.

Alarmující signály

Jak by měli potenciální investoři poznat podobně nebezpečný, když už ne přímo podvodný podnik? V anketě, kterou na Twitteru vyhlásila Lenka Schánová, autorka podcastu Jak investovat a organizátorka České investiční konference, se sešlo hned několik užitečných tipů.

„Existuje spolehlivý lakmusový papírek, a to je absence pokory. A nemusí jít jenom o vyložené podvody. Kdykoliv vidím velkohubé prezentace o tom, jak snadno budou systematicky porážet trh, tak si říkám, že ti lidé ani netuší, co je v této profesi čeká,“ zdůrazňuje Ján Hájek, uznávaný manažer podílového fondu Top Stocks od České spořitelny.

Další rady? Nevěřte nikomu, kdo vám slibuje jistý výnos v řádech desítek procent. Nebo kdo vás láká na drahé hodinky, auta a podobně. Obecně by se začínající investoři měli vyhnout vysocerizikovým obchodům pro zkušené investory, jako je obchodování na páku (za využití úvěru), obchodování s měnovými páry nebo různým investičním derivátům.

Varovné signály se dají vyčíst i při pečlivějším čtení internetových stránek investiční společnosti, které chcete peníze svěřit. Pokud web vůbec nemá, alarm by se měl rozsvítit okamžitě. Janatova Growing Way web má a píše na něm třeba toto: „Investiční tým GW pod vedením zakladatele firmy Ondřeje Janaty patří k nejzkušenějším obchodníkům v EU ceněným na Londýnské burze.“

Když pomineme, že londýnská burza má být psaná s malým el, tak by vás mělo hned zarazit, že Janatovi je teprve 28 let a tudíž nemůže mít tolik zkušeností, jak píše. Navíc narazíte, když chcete zjistit, kdo konkrétně ve zmiňovaném investičním týmu je. Na webu o něm není nic.

Nenajdete tam ani žádné podrobné informace o historii obchodování. Seriózní podílové fondy přitom mají na webu investiční společnosti dopodrobna popsanou investiční strategii, historii výnosů a poplatky, které jsou s ním spojené. A jejich portfoliový manažer píše pro investory pravidelné zprávy, v nichž uvádí, jak se vyvíjí trh a jaké obchody a proč třeba za poslední měsíc udělal.

Když do něčeho chcete investovat, musíte do toho také vidět. Nemůže vám stačit ujištění, že budete vydělávat, zabalené do rádoby odborných vět. I takové Growing Way na svém webu má. Třeba: „Investičním cílem společnosti je dosáhnout zajímavého výnosu investovaného kapitálu při současném zmírnění investičních rizik na základě diverzifikace napříč různými zeměmi, sektory a investičními styly.“

Pozor si dejte i na možné zneužívání dobrého jména České národní banky, podobně jako to některé podvodné firmy dělají u dluhopisů. Když je fond registrován u centrální banky, ještě to neznamená, že na jeho činnost ČNB aktivně dohlíží, jako je tomu třeba u bank nebo u podílových fondů. Když vám tedy někdo bude tvrdit, že je registrovaný v seznamu ČNB, samo o sobě to nic neznamená.

Korporátní dluhopisy? Klíčové varovné signály:

Zdroj: Shutterstock
  • Několik let za sebou klesající tržby
  • Několik let za sebou klesající EBITDA
  • Záporná EBITDA
  • Záporné provozní cash flow před změnami pracovního kapitálu
  • Několik let za sebou záporné provozní cash flow
  • Několik let za sebou rostoucí zadluženost dle poměrového ukazatele Čistý dluh / EBITDA
  • Několik let za sebou klesající kapitalizace dle poměrového ukazatele Vlastní kapitál / Celková aktiva
  • Časté změny v představenstvu
  • Změna či časté změny auditora
  • Není veřejně dostupná výroční zpráva
  • Nejsou veřejně dostupné všechny tři konsolidované finanční výkazy – výsledovka, rozvaha a cash flow
  • Výrok auditora k finančním výkazům není „bez výhrad“
  • Distribuce dluhopisů není vedena prostřednictvím zavedené finanční instituce pod dohledem ČNB
  • Silně negativní zprávy v médiích

Autor: Michal Stupavský, Conseq Investment Management

Jak neinvestovat, už tedy zhruba víte. Jak tedy začít správně a postupně se zorientovat? Zkuste náš seriál:

Binokulár. Zlobil. Zdroj: Shutterstock.com
Zdroj: Shutterstock

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+73
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 28 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 9. 2021 8:27

Když se na něco takového někdo nechal nachytat někdy počátkem 90. let, kdy tady byla nulová finanční gramotnost a o investování nikdo nic nevěděl, tak se to snad dalo pochopit, ale dneska? To se dá jen kroutit hlavou a ťukat si na čelo...

+19
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 9. 2021 22:24, eďa

pánové , takto se investuje a jistí na důchod, který už nedorazí:

https://zlataky.cz/zlata-investicni-mince-wiener-philharmoniker-1-oz

ano fyzické zlato je jistinou tisíciletou , všechno ostatní snad jen zahodit do koše a hlavně tomu už nevěřit, tečka

-11
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (28 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jedno finanční letadlo padá, jiné právě vzlétá. Nasednete?

14. 9. 2021 | Martin Tománek | 10 komentářů

Jedno finanční letadlo padá, jiné právě vzlétá. Nasednete?

Zatímco někteří piloti dopravních letadel jsou kvůli útlumu letectví stále na neplaceném volnu, piloty finančních letadel pandemie nezasáhla. Tento sektor zažívá dlouhotrvající boom,... celý článek

Investujte jako on. Podvody řeší známý ekonom, policie nepomůže

22. 7. 2021 | Jiří Hovorka | 14 komentářů

Investujte jako on. Podvody řeší známý ekonom, policie nepomůže

Dominik Stroukal je další z řady známých osobností, jejichž jméno podvodníci zneužívají, aby z lidí dostali peníze. A jsou úspěšní, jak ukazují příběhy mnoha podvedených, kteří se na... celý článek

Začít investovat? Nemám dost peněz. Experti radí, co s tím

22. 6. 2021 | Petr Kučera | 14 komentářů

Začít investovat? Nemám dost peněz. Experti radí, co s tím

„Budu investovat, až budu mít peníze. Je něco jako: začnu sportovat, až budu fit. Funguje to přesně opačně. Nejdůležitější je hlavně začít i s pár stokorunami měsíčně. Neodkládejte... celý článek

Skryté banky mimo kontrolu ČNB. Pozor na dluhopisy, říká právník

23. 3. 2021 | Jiří Hovorka | 14 komentářů

Skryté banky mimo kontrolu ČNB. Pozor na dluhopisy, říká právník

Do dluhopisů krachujících firem jako Arca nebo C2H investovaly tisíce lidí. Část z nich zastupuje advokát Jan Langmeier. Zatímco kampeličky jsou pod přísným pohledem ČNB, firmy vybírající... celý článek

Očima expertů: Češi a korporátní dluhopisy? Průšvih na obzoru

1. 2. 2019 | Ondřej Tůma | 3 komentáře

Očima expertů: Češi a korporátní dluhopisy? Průšvih na obzoru

Časovaná bomba na českém trhu korporátních dluhopisů neúprosně tiká. Až bouchne, zapláče spousta drobných investorů. Kdy k tomu může dojít a koho to bude nejvíc bolet?

Partners Financial Services