Inflace nabrala zběsilé tempo. Kdo neinvestuje, přijde o část úspor

Radim Zelený | rubrika: BrandInsight | 14. 12. 2021 | 19 komentářů
„Kdo nechce přihlížet znehodnocování vlastních úspor, nevystačí si se spořícími účty či stavebním spořením. Musí si vybrat vhodný investiční nástroj. K těm nejbezpečnějším patří nemovitosti,“ říká Lukáš Blažek ze společnosti Ronda Invest. Ta klientům umožňuje investovat tak, že půjčí developerům.
Inflace nabrala zběsilé tempo. Kdo neinvestuje, přijde o část úspor

Zdroj: Shutterstock

Proč právě teď hledat nové investiční nástroje?

Zažíváme situaci, na kterou jsme dlouho nebyli zvyklí. Stávající inflace je nejvyšší za posledních 13 let. V meziročním srovnání činila v říjnu 5,9 %, pro příští rok odhaduje ministerstvo financí inflaci okolo 6 %. To znamená, že pokud budeme držet peníze na svých běžných účtech v bankách, tak jen během následujícího roku přijdeme o zhruba 6 % z našich úspor. A to jednoduše z toho důvodu, že většina bank zůstatky na běžných účtech neúročí. Pokud by inflace zůstala na stávající úrovni, tak za pouhých deset let takto přijdeme o víc než polovinu úspor.

A pokud je uložíme na spořicí účty?

Ani ty už bohužel dávno na boj s inflací nestačí. Průměrná úroková sazba na bankovním spořicím účtu je teď okolo 0,6 %. Pokud tedy necháme peníze ležet na spořicích účtech, nejsme na tom o moc lépe než v případě běžných účtů.

A podobné je to i u stavebního spoření. Jedná se sice o bezpečný produkt s podporou od státu, ale současnou inflaci bohužel stavebko neporazí, a to ani se započtením státní podpory. Pokud bychom jej chtěli brát jako produkt pro dlouhodobé spoření a spořili si každý rok částku 20 tisíc korun, pak bude náš procentuální výnos každým rokem klesat. A to kvůli tomu, že naspořená částka poroste, ale státní podpora zůstává stále stejná. Potenciální výnos navíc snižuje poplatek za vedení účtu u stavební spořitelny. Pokud bychom si nastavili tři po sobě jdoucí stavební spoření, tedy na 18 let, pak při aktuálních podmínkách dosáhneme průměrného zhodnocení okolo 1,75 % ročně. To při stávající inflaci znamená znehodnocení našich prostředků o čtyři procenta za rok.  

Je tedy zřejmé, že pokud chceme u ušetřených peněz alespoň zachovat jejich hodnotu, je potřeba je investovat a přestat žít v domnění, že banky či spořitelny jsou pro to tím správným místem.

Partner seriálu

Partner seriálu je RONDA INVEST, česká P2B platforma, která umožňuje firmám i lidem investovat do podnikatelských úvěrů zajištěných bonitními nemovitostmi. Za společností stojí skupina Alphaduct, do níž patří například značka Dermacol a skupina Citfin, expert na konverzi cizích měn.

Předchozí díly série:

Vaše společnost umožňuje investovat do úvěrů pro developery, a to prostřednictvím takzvaných P2B půjček. Jaké projekty aktuálně financujete?

Nejčastěji jde o financování menších nebo středně velkých developerských projektů, zejména v Praze a okolí a krajských měst. Dále se pak jedná o investiční úvěry, kdy si klienti pořizují nemovitosti. Nebo překlenovací úvěry, kdy si půjčují krátkodobě na různé provozní potřeby. Oblíbená je i americká hypotéka pro podnikatele, tento produkt je koncipován jako neúčelový, takže úvěrový klient má volnost v tom, jak s prostředky z úvěru naloží.

Můžete uvést konkrétní příklad?

Nejnovějším projektem je momentálně druhá etapa čerpání úvěru, který byl poskytnut české společnosti na odkup bytových jednotek v činžovním domě v samotném centru hlavního města. Dům se nachází těsné blízkosti Václavského náměstí, takže jde o velmi zajímavou investici. Úvěr je touto nemovitostí zajištěn. A výnos z této investice činí šest procent.

A riziko? Co se stane, pokud by daná firma úvěr řádně nesplácela?

Každý úvěr je vždy zajištěn zástavním právem k nemovitosti, je k němu sepsán notářský zápis s uznáním dluhu a svolením k vykonatelnosti a provedena vinkulace pojistného plnění. V případě, že by úvěrový klient nesplácel, bychom tedy prodali jeho nemovitost a z utržených peněz by byli vyplaceni investoři. Prodej nemovitosti je ale pro nás vždy až poslední možnost. Pokud nám úvěrový klient avizuje možné problémy se splácením, hledáme s ním způsob řešení nastalé situace. Vždycky se snažíme s ním dohodnout a dát mu šanci, aby situaci vyřešil ve vlastní režii, nejčastěji je to formou refinancování úvěru.

Nicméně i díky přísným kritériím při vyhodnocování žádostí o úvěr aktuálně neevidujeme u svých dlužníků žádnou splátku po splatnosti. A nikdo z našich investorů neutrpěl ztrátu kapitálu.

O jaká kritéria jde? Jak žadatele o úvěr prověřujete?

Před zafinancováním projektu pečlivě posuzujeme jak zajištění úvěru, tak i bonitu žadatelů. Vždycky nás zajímá, v jakém oboru klient podniká, jaká je jeho historie, čeho dosáhl a samozřejmě účel úvěru. Preferujeme investiční záměry, kde poskytnutý úvěr pomůže klientům v rozvoji podnikání.

Na všechny nemovitosti, kterými jsou úvěry zajištěny, necháváme zpracovávat odhad nezávislým odhadcem a zároveň si vždy děláme vlastní úsudek, abychom si byli jistí, že odhadce v odhadu nic důležitého neopomněl.

Lukáš Blažek

Lukáš BlažekZdroj: Ronda Invest

Obchodní ředitel společnosti Ronda Invest má dvacetiletou praxi v bankovním i nebankovním sektoru. Je absolventem inženýrského studia na Fakultě dopravní ČVUT a doktorského studijního programu na Fakultě podnikohospodářské na VŠE. Kromě obchodní činnosti také vystupuje na odborných seminářích a aktivně se podílí se na vývoji produktů. Ve volném čase se věnuje akademickému působení na Vysoké škole ekonomie a managementu.

Na tuzemském trhu je trend pořizování malých investičních bytů. Není to pro drobného investora nejjistější cesta?

Pokud si koupíme investiční byt, který pak dále pronajímáme, pak se samozřejmě můžeme těšit z výnosu z pronájmu. Je ale potřeba počítat s tím, že investor bude nucen řešit veškerou administrativu spojenou s vlastnictvím nemovitosti, od vyhledávání nájemníků přes účast na schůzích společenství vlastníků až po podání daňového přiznání k dani z nemovitosti. U Rondy všechny tyto starosti se správou nemovitosti odpadají. Zároveň nabízíme možnost investovat už od tisícovky, takže profitovat mohou i drobnější investoři, kteří si nemůžou dovolit pořídit vlastní nemovitost.

Další možností, jak investovat do nemovitostí, nabízejí realitní otevřené podílové fondy. Máte proti nim nějaký konkurenční nástroj?

U Rondy si investoři mohou vybírat, do jakých projektů umístí své prostředky a v jakém objemu. Mohou si tak vytvořit své vlastní portfolio. To u podílového fondu není možné, do těch se investuje prostřednictvím takzvaných podílových listů, což znamená, že všichni investoři daného fondu mají stejné portfolio.

Každého, kdo chce investovat, také zajímá otázka poplatků.  V případě podílových fondů je zcela běžný jednorázový vstupní poplatek, který může činit až 5 % z investované částky. Takže se vaše investice vlastně hned na začátku dostává do minusu.  Kromě toho všechny nemovitostní fondy vybírají také správcovský poplatek, který se hradí pravidelně každý rok a může činit až 2,5 %. Naši investoři žádný vstupní ani správcovský poplatek nehradí. Transparentně se s Rondou dělí o část úrokových výnosů z investic. 

Jak probíhá zřízení investorského účtu?

Registrace klientů probíhá prostřednictvím online portálu Rondainvest.cz. Investora čeká několika kroková registrace, která je obdobná jako u jiných P2B platforem. Pro ověření identity investora potřebujeme dva doklady totožnosti a výpis z účtu, který ale může být nahrazen potvrzením o vlastnictví účtu. Důležité je, aby byla viditelná hlavička se jménem držitele účtu a číslo účtu. Ostatní informace nejsou významné. Přes online portál si pak klienti můžou jednoduše zakládat a sami spravovat svoje investice do úvěrů.   

Výnosy jsou klientům vypláceny na jejich investiční účet pravidelně každý měsíc, a to naší sesterskou společností Ronda Finance. V online přehledu portfolia mají k dispozici informace o získaných výnosech a vyplacených bonusech, počtu investic, jejich aktuálním zůstatku, ale i o celkovém výnosu nebo o procentuální výkonnosti svého portfolia.

FINMARKET je rubrika zasvěcená obsahu, který připravujeme ve spolupráci s obchodními partnery na míru společnostem, které chtějí seznámit čtenáře se svými produkty nebo službami.

Peníze BrandInsight

Radim Zelený

Studoval žurnalistiku v Praze. Pro Peníze.cz a Finmag píše články o korporacích, ale i malých a středních firmách. Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-29
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 19 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 12. 2021 8:29, Michal Kubeček

Takže zástupce společnosti, která zprostředkovává investice do nemovitostí, nám vysvětlil, že nejvýhodnější je investovat do nemovitostí. To je ale překvapení...

+40
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

14. 12. 2021 8:29, Dušan

BNP Paribas Aqua RH CZK, velmi dobrý akciový fond.Super výsledky a velikost přes 4,7 MLD. Kč. Finanční gramotnost. !!!!

Dobře zvolená investice ve fondech PARIbas.

Zobrazit celé vlákno

-17
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (19 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

Ronda invest

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Partners Financial Services