Fio vydává dluhopisy s pětiprocentním výnosem

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 2. 12. 2021 | 17 komentářů
Fio vydává dluhopisy s pětiprocentním výnosem

Zdroj: Shutterstock

Fio banka začne zhruba od poloviny prosince nabízet své dluhopisy s pětiprocentním ročním výnosem. Budou šestileté, tedy se splatností v prosinci 2027.

Historicky první emise dluhopisů Fio banky je určena především retailovým investorům a má být dostupná přes pobočky nebo online prostřednictvím internetového bankovnictví či investiční aplikace e-Broker.

Minimální výše investice bude 10 tisíc korun a výnos bude banka vyplácet pololetně. Výnos podléhá srážkové 15% sazbě daně z příjmů, čistý roční výnos investice do dluhopisů Fio banky tak bude 4,25 %. Celkově banka vydá dluhopisy za 600 milionů korun.

Dluhopisy budou veřejně obchodované na burze RM-Systém, která Fio bance patří. Znamená to, že dluhopis půjde kdykoli prodat za tržní cenu. Start obchodování předpokládá banka k 15. prosinci.

Když Fio banka záměr vydat dluhopisy poprvé v říjnu oznámila, slibovala výnos, který ochrání úspory před inflací. Ta dnes je už kolem šesti procent a míří nad sedm procent. Na aktuální inflaci tak dluhopis od Fio banky stačit nebude. Experti ale očekávají, že takto vysoko inflace vydrží maximálně několik měsíců a pak bude klesat. Pokud by se tato předpověď vyplnila, pak by dluhopis od Fio na inflaci stačit měl.

„Fio banka vydá dluhopisy za účelem navýšení kapitálu z důvodu plnění regulatorního minimálního požadavku na kapitál a způsobilé závazky (MREL). Tento požadavek vychází z evropské regulace a do konce roku 2023 budou muset všechny bankovní instituce v EU plnit stanovená kritéria,“ říká Jan Bláha, obchodní ředitel Fio banky.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+70
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 17 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 12. 2021 20:56

Citace - Honza / 02.12.2021 19:37

Samozřejmě je vhodný zvážit taky protiinflační vládní dluhopisy. Obojí mají jako konzervativní investice cosi do sebe. Nesmí zkrachovat ČR nebo Fio.


Tak ja doufam, ze ty CPI budou vyhodne jen kratsi dobu nez ty FIO. Jinymi slovy, ze behem dohledne doby klesne inflace.
Takze na rok dva ty CPI, ale pokud to ma byt na delsi dobu, pak asi FIO.

Zobrazit celé vlákno

+15
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

2. 12. 2021 21:16, eďa

Božínku, to je neznalost historie, co se, co pár desetiletí opakuje do blba, jako kolovrátek. Hodnotu směnitelnou bude mít tak, jako tak po další tisíciletí hlavně zlato, jakožto peníze králů. Ostatní fiatové měny deriváty , krypto, dluhopisy, akcie, opce, obligace, poukázky, indexy atd. již praskají ve švech a hroutí se.

-40
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (17 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

banka, dluhopisy, Fio banka, inflace, investice

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

11. 3. 2024 | Martin Vlnas | 1 komentář

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

Postavil finanční portál. Spoluzaložil, řídil a víc než za miliardu prodal finančněporadenskou společnost Fincentrum. Rozjel Corrency, systém pro oživení lokálních ekonomik. A taky... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Podílové fondy v zeleném. Investoři čekají další růst

6. 2. 2024 | Martin Mašát

Podílové fondy v zeleném. Investoři čekají další růst

Inflace ve světě klesá, centrální banky sníží převysoké úrokové sazby a aspoň americká ekonomika hrubě produkuje. Investorům to k dobré náladě stačí a cenné papíry jsou stále cennější:... celý článek

Creditas spouští aplikaci pro jednoduché investice. Cílí na masy

2. 2. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Creditas spouští aplikaci pro jednoduché investice. Cílí na masy

Skupina Creditas má novou aplikaci pro zájemce o investování na světových trzích. „Aplikace Max Invest stojí na co největší jednoduchosti a srozumitelnosti,“ říká manažerka projektu... celý článek

O novinku ve spoření na důchod je zájem. DIP nabízí už 15 firem

16. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 7 komentářů

O novinku ve spoření na důchod je zájem. DIP nabízí už 15 firem

První investiční společnosti a banky spouštějí nový dlouhodobý investiční produkt s daňovou výhodou. Říkají, že poplatky nebudou vyšší než u standardní nabídky investic, případně budou... celý článek

Partners Financial Services