Fio chystá vlastní dluhopisy, slibuje ochranu před inflací

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 21. 10. 2021 | 3 komentáře
Fio chystá vlastní dluhopisy, slibuje ochranu před inflací

Zdroj: Postmodern Studio/Shutterstock

Fio banka plánuje do konce letošního vydat dluhopisy minimálně v objemu 500 milionů korun. Nabízet je bude drobným investorům a slibuje investici, která peníze ochrání před znehodnocováním.

„Aktuálně jsme požádali Českou národní banku o schválení prospektu dluhopisového programu. Konkrétní parametry emise zatím nemůžeme prozrazovat, ale naším cílem je, aby výnosnost dluhopisu byla pro všechny zájemce zajímavou investiční příležitostí, jak v aktuální době s rostoucí inflací ochránit své finanční prostředky od znehodnocování,“ říká Jan Bláha, obchodní ředitel Fio banky.

Historicky první emise dluhopisů Fio banky je určena především retailovým investorům a má být dostupná přes pobočky nebo online prostřednictvím internetového bankovnictví či investiční aplikace e-Broker. Dluhopisy budou veřejně obchodované na burze RM-Systém, která Fio bance patří.

„Fio banka vydá dluhopisy za účelem navýšení kapitálu z důvodu plnění regulatorního minimálního požadavku na kapitál a způsobilé závazky (MREL). Tento požadavek vychází z evropské regulace a do konce roku 2023 budou muset všechny bankovní instituce v EU plnit stanovená kritéria,“ říká Bláha.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+24
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Oblíbená témata

banka, dluhopisy, Fio banka, investice

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

11. 3. 2024 | Martin Vlnas | 1 komentář

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

Postavil finanční portál. Spoluzaložil, řídil a víc než za miliardu prodal finančněporadenskou společnost Fincentrum. Rozjel Corrency, systém pro oživení lokálních ekonomik. A taky... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Podílové fondy v zeleném. Investoři čekají další růst

6. 2. 2024 | Martin Mašát

Podílové fondy v zeleném. Investoři čekají další růst

Inflace ve světě klesá, centrální banky sníží převysoké úrokové sazby a aspoň americká ekonomika hrubě produkuje. Investorům to k dobré náladě stačí a cenné papíry jsou stále cennější:... celý článek

Partners Financial Services