Nemovitosti jako zbraň proti inflaci. Investovat může každý

Radim Zelený | rubrika: BrandInsight | 27. 10. 2021 | 3 komentáře
Rostoucí inflace luxuje úspory na bankovních účtech a nutí Čechy hledat jiný bezpečný přístav pro jejich peníze. Existuje dnes jen málo nízkorizikových investic, které by nenasytnou inflaci překonaly. Jednou z možností jsou nemovitosti. Vydělat na jejich zdražování se dá i bez milionů.
Nemovitosti jako zbraň proti inflaci. Investovat může každý

Zdroj: Shutterstock

Nemovitosti jsou dlouhodobě považovány za bezpečnou investici i jakýsi štít proti inflaci. Ne každý ale má tolik volných prostředků, aby si nějakou mohl koupit. I přesto existuje možnost, jak se svézt na růstu jejich cen a uchovat díky nim hodnotu svých peněz. Nemovitostní fondy nebo úvěry, které jsou zajištěny nemovitostmi, představují zajímavé řešení pro ty, kteří nedisponují velkým kapitálem nebo je odrazuje administrativa spojená s vlastnictvím nemovitosti.

Rostoucí zájem o tyto alternativy klasického investování do nemovitostí potvrzuje i společnost Ronda Invest, která lidem umožňuje investovat do úvěrů na nemovitosti pro developery prostřednictvím takzvaných P2B půjček. „Zájem lidí investovat přes platformu Rondy Invest během posledního roku navzdory pandemii výrazně narostl. Mnozí z investorů přitom nemají s investováním žádné předchozí zkušenosti,“ popisuje zesilující trend obchodní ředitel společnosti Lukáš Blažek.

Půjčit developerům

Ronda Invest poskytuje finanční prostředky malým a středním podnikatelům, kteří mají životaschopné projekty. Poskytnuté úvěry zajišťuje bonitními nemovitostmi. Tyto úvěry pak společnost nabízí drobným investorům jako investiční nástroj. „Výše poskytovaného úvěru nepřesáhne 70 procent hodnoty dané nemovitosti. K úvěru je sepsán notářský zápis s uznáním dluhu, který v případě vážných finančních problémů příjemce úvěru umožňuje rychle jednat a zpeněžit zastavenou nemovitost. Proto se tento typ investic řadí mezi nízkorizikové,“ přibližuje Blažek.

Pro představu, můžete investovat třeba do úvěru na nákup bytové jednotky v činžovním domě v Praze na Vinohradech. Úvěr byl poskytnut české společnosti, která v domě vlastní dalších 20 bytů a devět nebytových prostor a částí z nich za půjčku ručí. Investice podle Blažka přináší šestiprocentní výnos ročně. To znamená, že inflace, která v září téměř atakovala pět procent, na takto investované úspory ještě nedosáhne a investice přinese i zhodnocení. Pro začínající investory může být zajímavé to, že si investování můžou vyzkoušet již od tisíce korun a zároveň neplatí žádné poplatky za zřízení nebo správu investice.

Co se týče úvěrové strany, Ronda Invest většinou půjčuje menším developerům, kteří pro banky často nejsou dostatečně atraktivní. Financování přes banky tak pro ně bývá běh na dlouhou trať s nejistým výsledkem. „Pokud má klient všechny potřebné podklady i s aktuálním odhadem hodnoty nemovitosti, dokážeme mu úvěr poskytnout v horizontu deseti dnů,“ popisuje Blažek. Klienti mají také poměrně velkou volnost v nakládání s poskytnutými prostředky. Peníze z jednoho úvěru můžou použít k financování více účelů najednou.

Partner seriálu

Partner seriálu je RONDA INVEST, česká P2B platforma, která umožňuje firmám i lidem investovat do podnikatelských úvěrů zajištěných bonitními nemovitostmi. Za společností stojí skupina Alphaduct, do níž patří například značka Dermacol a skupina Citfin, expert na konverzi cizích měn.

Předchozí díly série:

Hlad po nemovitostech jen tak něco nezkrotí

Říkáte si, že lukrativnost nemovitostního trhu pomine? Zatím tomu nic nenasvědčuje a ani odborníci nepředpokládají, že by zájem o nemovitosti v nejbližší době opadl. „Ti, kteří očekávali pokles cen alespoň během pandemie, byli nakonec zklamaní. A to i přesto, že trh na chvíli mírně zpomalil. Domnívám se, že i nadále budeme svědky živého zájmu jak o komerční, tak i o rezidenční nemovitosti,“ předpovídá prezidentka Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí Zdenka Klapalová. Důvodů je podle ní několik. Nemovitosti jsou výbornou ochranou proti inflaci. Při řádné péči generují výnos, dlouhodobě rostou v ceně a jedná se o mnohem konzervativnější alokaci nežli jiné investiční alternativy.

Mírné zaváhání trhu během pandemie a následné oživení potvrdila i společnost Ronda Invest. „V době prvního lockdownu, kdy byli lidé vystrašení, jsme zaznamenali určitý útlum, pak se ale všechno vrátilo do normálu a později se situace dokonce otočila,“ říká k tomu Blažek s tím, že platformě znatelně vzrostly počty investorů i objemy investic.

Pandemie ale přinutila Rondu Invest zpřísnit kritéria při vyhodnocování požadavků na financování. Proto také poskytla méně úvěrů a v menším objemu. Dotklo se to hlavně odvětví a sektorů, které byly pandemií nejvíc zasažené. „Kritická situace už je ale za námi a my jsme rádi, že žádný z našich úvěrových klientů nemusel využít zákonnou možnost odkladu splátek, takže všichni investoři mohli dostat výnosy ze svých investic včas,“ pokračuje Blažek.

I přes strach a paniku, které pandemie přinesla, se lidé nebáli investovat větší částky a pravidelně. Průměrná souhrnná investovaná částka investorů Rondy Invest překračuje podle Blažka sto tisíc korun. Mnozí klienti investují pravidelně každý měsíc, jiným vyhovuje spíše možnost činit tak jednou za kvartál. Dosud Ronda Invest zafinancovala projekty v objemu více než 1,11 miliardy korun.

Rostoucí stavební náklady zatím nejsou hrozba

Jedním z faktorů, který by ještě mohl trh s nemovitostmi v nejbližší době znatelně ovlivnit, je růst stavebních nákladů. Na to upozorňuje i Klapalová: „Výrazně rostoucí náklady určené na výstavbu nepochybně trh ovlivní. Vzrostou sice náklady na financování v korunách, nicméně financování v eurech je stále velmi dostupné. Obecně lze proto říci, že nemovitosti jsou a zůstanou pro investory ať již drobné, tak i institucionální mimořádně atraktivní.“

Podle Blažka se dopadů zdražování stavebních materiálů investoři do P2B úvěrů zatím nemusí obávat. „Rostoucí ceny stavebních materiálů samozřejmě prodražují jak plánované, tak i rozjeté projekty. U žádného námi financovaného projektu ale nehrozí, že by kvůli rostoucím cenám došlo k jeho zpoždění,“ podotýká s tím, že zásadním dopadem je spíše opětovný růst cen nemovitostí.

Do jakého projektu investovat, si můžete vybrat na základě svých preferencí. Ronda Invest zatím nabízí především investice v českých korunách, jedna nabídka je také v eurech. Do budoucna ovšem plánuje společnost eurovou nabídku rozšířit.

Asi nejzajímavějším parametrem projektů je výše výnosu z investice a její bezpečnost, která se vyjadřuje poměrem výše poskytnutého úvěru oproti hodnotě zajištění (LTV). Dobré je ale sledovat i předpokládanou dobu splatnosti investice nebo lokalitu, ve které se nachází nemovitost zajišťující úvěr. Ronda Invest většinou nabízí nemovitosti menších developerů a menší projekty v Praze, středních Čechách a krajských městech. Zajištění úvěru nemovitostí v centru Prahy bude mít ale bezesporu vyšší váhu než zajištění nemovitostí v krajském městě. Kromě developerských projektů zaměřených na výstavbu či rekonstrukci je možné investovat také do úvěrů pro podnikatele, kteří rozvíjejí své podnikatelské aktivity nebo si například kupují nemovitost k následnému pronájmu.

FINMARKET je rubrika zasvěcená obsahu, který připravujeme ve spolupráci s obchodními partnery na míru společnostem, které chtějí seznámit čtenáře se svými produkty nebo službami.

Peníze BrandInsight

Radim Zelený

Studoval žurnalistiku v Praze. Pro Peníze.cz a Finmag píše články o korporacích, ale i malých a středních firmách. Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bitcoin koupíte i u Tipsportu. Musk ale věří dogecoinu. Týden v kryptu

16. 3. 2024 | Tomáš Krause | 2 komentáře

Bitcoin koupíte i u Tipsportu. Musk ale věří dogecoinu. Týden v kryptu

Bitcoin má větší kapitalizaci než stříbro, Craig Wright není Satoshi, bitcoin koupíte nově i v sázkovce, ethereum má za sebou další upgrade a novou Teslu prý můžete zaplatit dogecoiny.... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

11. 3. 2024 | Martin Vlnas | 1 komentář

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

Postavil finanční portál. Spoluzaložil, řídil a víc než za miliardu prodal finančněporadenskou společnost Fincentrum. Rozjel Corrency, systém pro oživení lokálních ekonomik. A taky... celý článek

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Bitcoin je nejdražší v historii. Kupuje ho zase i Tesla? Týden v kryptu

9. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin je nejdražší v historii. Kupuje ho zase i Tesla? Týden v kryptu

Bitcoin překonal vrchol z roku 2021, Arizona ho chce do penzijních fondů, Tesla ho prý znovu nakupuje, zákazníkům ho nejspíš nabídnou maďarské banky. Rekordy ale překonával i stablecoin... celý článek

Partners Financial Services