Investiční portfolio jen z akcií a dluhopisů? Trochu si to přeskládejte

Daniel Tácha | rubrika: BrandInsight | 28. 10. 2021 | 8 komentářů
Peníze od centrálních bank dopují ekonomiku a drží ceny akcií nahoře. „Ekonomická situace nemusí být tak dobrá, jak se zdá,“ varuje ale Tomáš Kálal, ředitel investičního bankovnictví Consequ. Podle něj je možná správná doba na přeskládání portfolia a třeba i alternativní investice.
Investiční portfolio jen z akcií a dluhopisů? Trochu si to přeskládejte

Zdroj: Shutterstock

Čím dál častěji slyšíme o alternativních investicích. Co je alternativní investice pro vás?

Obecná charakteristika je, že alternativní investice je investice mimo regulované finanční trhy. Jednoduše: není to něco, co si můžete pořídit na akciovém a dluhopisovém trhu. Důležité je ale také to, že cena alternativních aktiv nekoreluje s akciemi ani dluhopisy. Na finančních trzích je teď relativně draho a investoři nejčastěji hledají alternativní investici, která by dokonce měla s akciemi a dluhopisy negativní korelaci. Taková by měla při poklesu na trzích naopak vydělávat.

Co řadíte mezi ty pravé alternativní investiční nástroje?

Asi nejznámější alternativní investice jsou nemovitosti. U těch je ale negativní korelace s akciemi nepravděpodobná. „Exotičtějším“ alternativním aktivem může být například zemědělská půda, umělecké předměty, zlato, víno, les nebo třeba poštovní známky.

Patří podle vás mezi alternativní investice i kryptoměny?

Z povahy věci ano. Kryptoměny nemusí korelovat s akciovým ani dluhopisovým trhem. Alternativní investicí je i investice do technologie blockchain.

V čem spočívá kouzlo alternativních investic?

Bavíme se o investicích, tedy o něčem, co budeme případně chtít přeměnit zpět na peníze, a z těch si třeba užít pěkný důchod. Vhodné alternativní investice při tom hrají velkou roli – zvyšují diverzifikaci portfolia, a tedy například snižují riziko poklesu. Třeba u ceny dřeva nebo lesního pozemku může dojít klidně k růstu, ačkoliv jiné nemovitosti budou na cenách klesat.

Tomáš Kálal

Tomáš KálalZdroj: Conseq

Vystudoval mezinárodní obchod a finance a účetnictví na VŠE v Praze. Začínal jako makléř pro obchodování s cennými papíry v Patria Direct. V roce 2014 nastoupil do Consequ, kde řídil portfolia movitějším klientům a připravoval také produkty z fondové a dluhopisové oblasti. Od letoška je v Conseq Investment Management ředitelem investičního bankovnictví.

Abyste našli kupce

Pronikají alternativní investice taky do světa fondů?

Do fondu – bavíme se tedy o fondu pro kvalifikované investory – lze dnes dát téměř jakékoliv aktivum. To, co by ale investora mělo vždy zajímat, je možnost to aktivum alespoň jednou ročně transparentně ocenit. A ocenit bitcoin a zlato je snazší než znalecky posoudit, kolik stojí známka či velmi staré víno.

Mohl byste to blíž vysvětlit?

Je třeba sledovat likviditu těchto aktiv, za kolik a jak snadno je lze zase prodat. Se zlatem se standardně obchoduje na burze, se zlatými mincemi už ale vůbec. Zajímavé alternativní investice jsou podle mého ty, které mají alespoň nějaký sekundární trh. Les, pole, standardní nemovitosti, venture půjčky a podobná aktiva se přece jen párkrát za rok zobchodují, a díky tomu je mnohem snazší podívat se na poslední cenu a mít přehled.

Na jaká úskalí alternativních investic byste upozornil?

Přímé investice mají pro nakupujícího často vysokou emocionální hodnotu. Ten má jistý komfort v tom, že mu nikdo hodnotu nepřeceňuje, nezjišťuje průběžně tržní cenu, takže investor nabývá dojmu, že vlastně nemůže prodělat. O to větší šok pak může být, když potřebuje takovou investici –automobilového veterána, známku, housle, obraz – prodat a buď nenajde žádného kupce, nebo dostane nabídku, ze které zjistí, jak velkou ztrátu si bude muset započíst. Riziko se následně násobí tím, jak rozličnému spektru investorů bylo dané aktivum nabídnuto. Negativně překvapených investorů je totiž víc a víc. Ne každé alternativní aktivum je totiž vhodné pro kolektivní investování.

Co tedy doporučujete?

Pokud si člověk zvolí nějaké „standardnější alternativní aktivum“, bude pravděpodobně po tu dobu, kdy ho bude držet, minimálně tušit, jakou má cenu. Alespoň rámcově. Nemožné ale bude aktivum diverzifikovat stejně jako v případě kolektivního investování. Praktický příklad jsou například hotely. Ještě na začátku roku 2020 chtěl každý vlastnit svůj hotel a mít velký zisk z ubytování. Dnes by spíš sčítal ztráty. Investor, který si ale koupil nemovitostní fond, pravděpodobně vydělal, protože ostatní nemovitostní sektory prudce rostly. Zajímavé příležitosti jsou stále v oblasti obnovitelných energií, zemědělských a lesních pozemků a třeba také v oblasti nově vznikajících společností a jejich financování – venture debt.

Dobře už možná bylo

Jak vidíte současnou situaci na finančních trzích?

Tradiční dluhopisy a akcie jsou poměrově velmi drahé. Zároveň ale všechny hlavní centrální banky rekordně kvantitativně uvolňují, tedy posílají do systému spoustu peněz. To je největší argument pro obhajobu stávajících rekordních výší akciových indexů a rekordně nízkých výnosů na dluhopisech. Problém je, že ekonomická situace nemusí být tak dobrá, jak se na první pohled zdá. Strašákem je třeba inflace, geopolitická situace, ale i třeba nedostatek materiálů pro výrobu čehokoliv.

Jak trhy ovlivnil covid-19?

Je možné sledovat obrovský zájem o reálná aktiva. Lidé velmi často kupují nemovitostní fondy a zapomínají diverzifikovat. Přitom za poslední rok je třeba výnos na akciových trzích mnohem vyšší než u nemovitostí.

Co dál?

Mnohem víc než před covidem dnes rezonují investice do něčeho obnovitelného, zeleného, sociálně odpovědného. Tady se ale paradoxně očekávaný výnos snižuje mnohem rychleji, zatímco ve zbylých sektorech zůstává vysoký. Zastavily se také přesuny peněz mezi akciemi a dluhopisy, protože jejich ceny se teď vyvíjejí podobně. Naopak se ale investoři přesouvají mezi růstovými a defenzivními společnostmi. Covid extrémně pomohl technologiím a teď se trh obrací zpět k hodnotovým investicím.

Myslíte, že je čas udělat revizi portfolia?

Jestli má investor čistě akciové portfolio, obávám se, že je opravdu vhodný čas ho lehce přeskládat. Pro toho, kdo pravidelně investuje s výhledem na deset nebo víc let dopředu, se ale vůbec nic nemění. Pokud zvolil dobrý produkt, tak tu práci za něj udělají manažeři portfolií. Platí ale, že investor, který se obává poklesu, se bude muset smířit s tím, že výnos z konzervativních investic zkrátka je a bude daleko pod současnou výší inflace. Naopak mezi alternativními aktivy se stále dá najít investice, která má očekávanou výkonnost nad inflací.

Co by mělo obsahovat portfolio ideálně postavené pro budoucnost?

Základ jsou a vždycky budou tradiční aktiva. U dluhopisů bych investorům napověděl vytvořit si diverzifikované portfolio firemních dluhopisů z různých sektorů. Z akcií spíš defenzivní tituly s dividendou a ideálně na trzích, které zatím nejsou tak drahé – rozvíjející se Asie a střední Evropa. Co se týče alternativních investic, jejich zastoupení v portfoliích by mohlo růst.

Riziko versus výnos. Vždycky

Jak vidíte budoucí ekonomický vývoj?

Dokud bude pokračovat stimulování ekonomik ze strany centrálních bank, bude i jejich kondice slušná nebo bude případný pokles jen dočasný. Inflace by mohla ale centrálním bankéřům udělat čáru přes rozpočet. Očekávám, že se inflačních tlaků jen tak nezbavíme a budou větší hrozbou, než se teď zdá.

Myslíte, že to může přivést víc lidí k investování?

Lidstvo pořád bohatne, pandemie navíc spustila technologický boom. Přístup k investování je tak stále jednodušší a přístupnější širšímu okruhu lidí. S tím souvisí také mnohem širší spektrum aktiv, která lze koupit. To třeba i díky stále oblíbenějším fondům kvalifikovaných investorů. Růst navíc bude pořád ještě rychlejší v Česku než třeba v západních zemích, kde je podíl investorů mnohem vyšší.

Limit pro vstup do fondů kvalifikovaných investorů je milion korun. Jaké výhody mají tyto fondy?

Výhoda jsou právě aktiva, která můžou být v těchto fondech obsažená. Standardní fondy mají poměrně přísné limity – pravidelné denní oceňování či dostatečně velká likvidní rezerva na odkupy. Naopak fondy kvalifikovaných investorů dávají investorovi menší jistoty, ale výměnou za to mu nabízejí vyšší možnost očekávaného výnosu a širší spektrum investičních aktiv. Nemusí to samozřejmě platit vždy, protože i do těchto fondů může portfolio manažer nakoupit i velmi konzervativní aktiva nebo jen ukládat veškeré prostředky u České národní banky. Pak je riziko minimální, i když je vždycky problém, když někdo spoléhá na jedinou investici.

Dají se srovnávat výnosy fondů kvalifikovaných investorů s klasickými podílovými fondy?

To se opravdu srovnávat nedá. Stejně jako nejde srovnávat rizika. Dám vám jednoduchý příklad. Srovnejme výkonnost speciálního fondu nemovitostí a fondu kvalifikovaných investorů, který má podobné zaměření. Fond kvalifikovaných investorů bude mít možnost kupovat nemovitosti s vyšším využitím bankovních půjček a nebude muset držet téměř žádné likvidní prostředky. Tím pádem bude pravděpodobně víc vynášet v období růstu ceny nemovitostí. Ovšem v případě poklesu na nemovitostním trhu to může být naprosto naopak. Navíc fond kvalifikovaných investorů riskuje, že nebude mít na splátku bance a nebude moct plnit odkupy investorům. Vždycky jde o poměr mezi potenciálním rizikem a výnosem. Opravdu znám hodně fondů kvalifikovaných investorů, kterým se daří, ale také mnoho těch, které musely ukončit činnost nebo je zřejmé, že propad budou dohánět desítky let.

FINMARKET je rubrika zasvěcená obsahu, který připravujeme ve spolupráci s obchodními partnery na míru společnostem, které chtějí seznámit čtenáře se svými produkty nebo službami.

Peníze BrandInsight

Daniel Tácha

Daniel Tácha je novinář, copywriter a příležitostný spisovatel. Psal pro Lidové noviny, Týden, Český rozhlas, Czech Business Weekly a další. Založil společnost Copywrite Company a vede web s drzým jménem Fintag. Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 10. 2021 9:43

Nějaká kralovace mě nezajímá. Kouknu a vidím. Nebo otočím graf. A je to. :) :)

Zobrazit celé vlákno

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Partners Financial Services