Důvody k investicím do nemovitostí jen tak nezmizí

Daniel Tácha | rubrika: BrandInsight | 24. 7. 2021 | 9 komentářů
Pandemie, rostoucí inflace a nejistota z budoucího vývoje ještě víc rozhýbala hypoteční i realitní trh. Nemovitosti zejména ve velkých městech, kde poptávka významně převyšuje nabídku, nabízejí příležitost k vydělání peněz jak developerům, tak investorům.
Důvody k investicím do nemovitostí jen tak nezmizí

Zdroj: Shutterstock

Ne každý má na to, aby vzal několik milionů korun a šel si koupit byt. Prakticky každý ale má za to, že investice do nemovitosti je v dnešní době jednou z těch nejjistějších. Jako příležitost pro ty, kteří chtějí investovat do nemovitostí, ale nemají dostatečný kapitál, se ukazují nemovitostní fondy i takzvané P2B investice do úvěrů na developerské projekty.

„Aktuálně nabízíme klientům 11 nemovitostních projektů, do kterých mohou investovat drobní investoři, ale i firmy tím, že poskytnou peníze na jejich financování. Očekáváme, že projektů bude přibývat, protože developeři, ale i majitelé nemovitostí si uvědomují, že teď mají jedinečnou příležitost na jejich prodeji či pronájmu vydělat,“ říká obchodní ředitel P2B platformy Ronda Invest Lukáš Blažek.

Dodává, že už loni Praha, ale i další česká velká města, zaznamenala nejintenzivnější výstavbu za posledních deset let. A odtud se podle jeho slov bere i zvýšená poptávka developerů po financování. Zdaleka nejde jen o byty. Na trhu je enormní zájem i o logistické nemovitosti, jejichž ceny od začátku pandemie stouply podle některých odhadů o 30 a více procent.

Partner seriálu

Partner seriálu je RONDA INVEST, česká P2B platforma, která umožňuje firmám i lidem investovat do podnikatelských úvěrů zajištěných bonitními nemovitostmi. Za společností stojí skupina Alphaduct, do níž patří například značka Dermacol a skupina Citfin, expert na konverzi cizích měn.

Předchozí díly série:

Na byty se teď přestavuje kdeco

Zájem o financování developerských projektů potvrzují i banky. Ředitel úseku korporátního a nemovitostního financování Trinity Bank Jiří Vančura upozorňuje na jeden z trendů, který přinesla pandemie covidu. Jsou jím přestavby nevyužitých hotelů v Praze a Brně na menší byty. Zisk developerů je podle něj až stoprocentní. Zdaleka ale prý nejde jen o přestavování hotelů, ale obecně silnou aktivitu developerů na realitním trhu. A důvod je prostý: extrémní poptávka. „Poptávka investorů, kteří chtějí chránit své finance, a tak kupují jeden, druhý byt, je stále velmi silná. A to navzdory rostoucím cenám nemovitostí,“ říká Vančura.

V praxi to podle něj vypadá tak, že prakticky u všech developerských projektů dochází během výstavby hned k několikerému přecenění. „Vidíme to prakticky u všech našich developerských projektů. Developer začne stavět, ale už po měsíci zdraží prodejní ceny u své nemovitosti, po dalším měsíci je zdraží znovu, ale ti investoři ty nemovitosti přesto stále kupují,“ vysvětluje Vančura.

Nejen hlad, ale i drahota

Za to, že ceny nemovitostí jenom rostou, nemůže ale pouze hlad po nich. Roli hraje i raketový růst cen stavebních prací a zejména stavebního materiálu, kterého se v poslední době začíná ve vybraných položkách nedostávat. Situace ve stavebnictví tak dnes připomíná stav v automobilovém průmyslu. Všichni by rádi uspokojili poptávku, ale brání jim v tom vnější překážky. Problémy mají jak developeři, tak jejich dodavatelé. Málokdo z nich dnes může garantovat dlouhodobě fixní ceny. Firmy musejí počítat se zdražováním vstupů i několikrát do roka.

„Některé vstupní materiály zdražily, například lepidlo o 40 procent. Jiné suroviny jsou zcela nedostatkové, velké výpadky jsme zaznamenali u desek pro výrobu dveří a dřevotřísky. Výrobci nemají jinou možnost než promítnout toto zdražení do finálních cen,“ říká například ředitel tuzemského největšího výrobce interiérových dveří a zárubní Solodoor Martin Dozrál.

Zároveň potvrzuje, že to všechno se děje ve chvíli, kdy mají firmy objednávek na rekonstrukce i výstavby nových bytů rekordní množství. Problém přitom není jenom s materiálem. Chybí i pracovní síla, jak na výrobu komponentů, tak na samotných stavbách.

Poptávka nepoleví

Lukáš Blažek potvrzuje, že zájem ze strany developerů, ale i investorů o financování stavebních projektů prostřednictvím P2B platformy Ronda Invest roste spolu s jejich narůstajícími počty. Důvod je podle něj to, že aktuální situace na realitním trhu dopřává všem zúčastněným stranám. Developeři chtějí uspokojit poptávku po realitách a investoři chtějí ochránit, ale i zhodnotit své peníze investicemi do jejich projektů.

„Zejména drobnější developeři a majitelé nemovitostí, kteří chtějí rekonstruovat, u nás mohou získat financování, které by jim banka často nenabídla. A investorům zas nabídneme až šestiprocentní zhodnocení jejich investice. Ty jsou navíc nízkorizikové, protože na rozdíl od jiných P2P a P2B platforem poskytnuté úvěry zajišťujeme zástavním právem k nemovitostem,“ vysvětluje Blažek.

LTV – tedy poměr výše úvěru k hodnotě jeho zajištění, se podle jeho slov pohybuje u zainvestovaných projektů do 70 procent, což vytváří dostatečný polštář pro případný pokles hodnoty nemovitosti nebo problémy se samotným projektem. V současné situaci, kdy ceny nemovitostí rostou, se s rostoucí cenou nemovitostí míra rizika pro investory dál snižuje.

Do budoucna Blažek na trhu s nemovitostmi čeká mírné zklidnění. „Souvisí s tím i zvýšení sazeb ze strany ČNB. Centrální banka svůj záměr navýšit sazby dopředu avizovala, takže se lidé snažili ještě na poslední chvíli využít situace, vzít si levnou hypotéku a koupit si bydlení nebo investiční nemovitost k pronájmu. Díky tomu byly první měsíce letošního roku rekordní co do poptávky po domech a bytech, situace se však postupně uklidní,“ uvádí Blažek.

Zato ceny nemovitostí, a na tom se prý nezmění nic, dál porostou. Důvody jsou čistě tržní. Poptávka po rezidenčních nemovitostech i nadále převyšuje nabídku. Což potvrzuje i Jiří Vančura z Trinity Bank. „Ceny realit dál porostou, minimálně nominálně. V případě Prahy, kde je nabídka bytů velmi nízká, to platí docela jistě,“ říká Vančura.

Roli podle něj sehrává i to, že v Česku je stále dost lidí, kteří mají relativně hodně peněz, a obávají se, že o ně přijdou. Což řeší tím, že si koupí byt. „Vidí jistotu v tom, že své finance mají v cihlách, ne v penězích. A na druhé straně, straně developerů i vidíme, že už v momentě, kdy z jejich projektu ještě nestojí nic, ho mají z 50 až 80 procent docela vyprodaný, což je neuvěřitelné,“ doplňuje Vančura.

Nové betonové paragrafy

Svobodný zedník
Zdroj: Shutterstock

Senátoři smetli nový stavební zákon. Proč?

Senátoři dnes jednoznačně odmítli nový stavební zákon. Proti zákonu bylo všech 65 přítomných senátorů.

Poslanci je přehlasovali. Přehled změn

Stavební povolení půjde vyřídit z gauče, slibuje ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. Celé řízení má být jednodušší a rychlejší. Zákon má ale i řadu kritiků. Projděte si přehled nejdůležitějších změn.

Co nový stavební zákon?

Masivní investice do nové výstavby a modernizací potvrzují sami developeři. Podle ředitele developerské společnosti Ekospol Evžena Korce kvůli obrovskému převisu poptávky nad nabídkou razantně rostou ceny nových bytů a vlastní bydlení se stává nedostupným i pro střední třídu.

„V normální situaci by stačilo pustit na trh dostatečné množství rezidenčních projektů. V současné situaci, kdy povolení středního bytového projektu trvá pět a více let, je to ale nemožné. Podobné je to i s ostatními potřebnými stavbami,“ vysvětluje Korec další z důvodů neukojitelného zájmu o nemovitosti.

Naději na změnu, na které by mohli vydělat všichni – zájemci o reality, developeři, banky, financující investoři – spatřuje v novém stavebním zákonu. Ten na konci května ve třetím čtení schválili poslanci, do Sněmovny ho ale vrátili senátoři, kterým vadí, že by stavební úřady neměly spravovat obce, ale jeden centrální stavební úřad. „Senátoři bohužel dali přednost politikaření a tuto tolik potřebnou legislativní normu zamítli. Nyní je na poslancích, aby odmítavé stanovisko svých kolegů z horní komory parlamentu přehlasovali,“ komentoval to Korec.

Poslanci následně na svém zasedání senátní veto opravdu přehlasovali. Přesto i nadále zůstává otázkou, jestli a jak rychle dokáže změna zákona vyřešit neutuchající hlad po bydlení. Zvlášť, když většinu stavebních kapacit v Česku na sebe dlouhodobě váže výstavba infrastruktury v režii státu a Evropské unie.

FINMARKET je rubrika zasvěcená obsahu, který připravujeme ve spolupráci s obchodními partnery na míru společnostem, které chtějí seznámit čtenáře se svými produkty nebo službami.

Peníze BrandInsight

Daniel Tácha

Daniel Tácha je novinář, copywriter a příležitostný spisovatel. Psal pro Lidové noviny, Týden, Český rozhlas, Czech Business Weekly a další. Založil společnost Copywrite Company a vede web s drzým jménem Fintag. Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 7. 2021 10:39, Matěj

Citace - jan / 25.07.2021 00:18

nespletli jste si datum? Novy stavebni zakon uz byl schvalen. Druha vec - invsstori pocitaji mnohem vic nez kupujici. Parametry hypotek se v pristich mesicich brutalne zprisni a tlak na ceny nemovitosti polevi. To tomu fakt verite, ze clovek financne gramotny sedici na penezich a ktery si dokaze vypocitat, ze plebs na hypoteku nemaji koupi barak? Ten smer bude naprosto opacny nez piseye (v pristim roce, pokud se neprodlouzi covid krize).




V článku je, že nový stavební zákon už byl schválen.

Zobrazit celé vlákno

+3
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

25. 7. 2021 11:46, Honza

Citace - jan / 25.07.2021 00:18

nespletli jste si datum? Novy stavebni zakon uz byl schvalen. Druha vec - invsstori pocitaji mnohem vic nez kupujici. Parametry hypotek se v pristich mesicich brutalne zprisni a tlak na ceny nemovitosti polevi. To tomu fakt verite, ze clovek financne gramotny sedici na penezich a ktery si dokaze vypocitat, ze plebs na hypoteku nemaji koupi barak? Ten smer bude naprosto opacny nez piseye (v pristim roce, pokud se neprodlouzi covid krize).

Prodával jsem teď barák a měl jsem 85 zájemců během jednoho dne, tak tady neplácej troubo. 50% nemovitostí se kupuje za hotové.

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bitcoin koupíte i u Tipsportu. Musk ale věří dogecoinu. Týden v kryptu

16. 3. 2024 | Tomáš Krause | 2 komentáře

Bitcoin koupíte i u Tipsportu. Musk ale věří dogecoinu. Týden v kryptu

Bitcoin má větší kapitalizaci než stříbro, Craig Wright není Satoshi, bitcoin koupíte nově i v sázkovce, ethereum má za sebou další upgrade a novou Teslu prý můžete zaplatit dogecoiny.... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

11. 3. 2024 | Martin Vlnas | 1 komentář

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

Postavil finanční portál. Spoluzaložil, řídil a víc než za miliardu prodal finančněporadenskou společnost Fincentrum. Rozjel Corrency, systém pro oživení lokálních ekonomik. A taky... celý článek

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Bitcoin je nejdražší v historii. Kupuje ho zase i Tesla? Týden v kryptu

9. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin je nejdražší v historii. Kupuje ho zase i Tesla? Týden v kryptu

Bitcoin překonal vrchol z roku 2021, Arizona ho chce do penzijních fondů, Tesla ho prý znovu nakupuje, zákazníkům ho nejspíš nabídnou maďarské banky. Rekordy ale překonával i stablecoin... celý článek

Partners Financial Services