Investujte jako on. Podvody řeší známý ekonom, policie nepomůže

Jiří Hovorka | rubrika: Co se děje | 22. 7. 2021 | 14 komentářů
Dominik Stroukal je další z řady známých osobností, jejichž jméno podvodníci zneužívají, aby z lidí dostali peníze. A jsou úspěšní, jak ukazují příběhy mnoha podvedených, kteří se na Stroukala obracejí.
Investujte jako on. Podvody řeší známý ekonom, policie nepomůže
Ilustrační foto.
Zdroj: Shutterstock

Internetové reklamy slibující zázračné zbohatnutí na bitcoinech mají přinejmenším stovky obětí. Ukazuje to příběh ekonoma Dominika Stroukala, jehož jméno i tvář pravidelně zneužívají podvodníci v kampaních šířených i společností Google.

„Jsou to hrozné příběhy. A když se vám jich takhle nakupí zhruba stovka a ve finále mi zavolá brečící důchodkyně, že ji na policii poslali domů a nic ani nesepsali, tak mě to trápí,“ říká Stroukal.

První z obětí „jeho“ podvodu se na Stroukala obrátila loni v říjnu. „Samozřejmě jsem ji nepotěšil, když jsem odpověděl, že s tím nemám nic společného a že byla podvedena. Ještě ten den jsem šel na policii, kde to se mnou sepsali. Od té doby jsem od policie dostal dvě zprávy: že věc přesouvají do Strašnic, kde bydlím, a že se věc vrací zpátky do Karlína, kde jsem to hlásil,“ vzpomíná ekonom.

Zdroj: Dominik Stroukal

Jedna z reklam, u které celý podvod začíná

Internetová reklama slibuje lidem exkluzivní informace, o kterých se měla prořeknout nějaká známá osobnost. V Česku podvodníci zneužili jmen Petra Kellnera, Jaromíra Jágra, Petra Čecha nebo Leoše Mareše. Stroukal se mezi ně dostal díky tomu, že je hodně citovaný v médiích, rozumí kryptoměnám a má za sebou třeba i televizní vystoupení v pořadu Jana Krause. Reklamy se navíc snaží vypadat, jako by šlo o články na zpravodajských webech.

Když člověk na takovou reklamu klikne, objeví se text, který pracuje s emocemi lidí v duchu konspiračních zpráv. Stroukal podle nich Krausovi odhalil tajemství, jak teď rychle zbohatnout, což se mělo nelíbit České národní bance, která chtěla vysílání pořadu zastavit. Lidé, kteří chtějí také rychle a snadno zbohatnout, tedy nemají váhat a hned se zaregistrovat na dalším odkazu – na tajemné investiční platformě, díky níž se dá zbohatnout přes noc.

Zdroj: Peníze.cz

Náhled na podvodnou webovou stránku.

Podvodníci přitom Stroukalovi dávají do úst věty jako: „Jde vlastně o platformu, která pomáhá běžným lidem v ČR, Asii a Severní Americe budovat bohatství přes noc. Možná budete skeptičtí, protože to možná zní až moc dobře. Naprosto to chápu, protože jsem si to taky myslel, když mi o tom řekl kámoš. Ale pak jsem na vlastní oči viděl, kolik mu to vydělává. Tak jsem to prostě musel zkusit taky. Každopádně jsem teď rád, že jsem tak učinil, protože to byly asi ty nejsnadněji vydělané peníze v životě. Mluvím tady o stovkách tisíc korun za den, které se vydělávají prakticky na autopilota. Nebude to ale trvat věčně, protože se o tom dozvídá stále více lidí. Nebo to prostě zatrhnou naše vlastní banky.“

Nic z toho Stroukal samozřejmě nikdy neřekl. Přesto tomu někteří lidé uvěřili a na ekonoma se teď obracejí se žádostí o pomoc.

„Volal mi důchodce, který byl podezíravý, ale k sedmdesátinám si udělal radost, neposlechl manželku a poslal podvodníkům velkou část úspor. Na Facebooku mi napsala mladá paní na minimální mzdě, která chtěla udělat radost svému muži, který živí rodinu a kvůli ní a dětem nikdy nedodělal vysokou školu, přestože to byl jeho sen. Chtěla mu udělat radost tím, že sama našla skvělou investiční příležitost a vydělá trochu peněz, aby mohl méně pracovat a dálkově si dodělat školu. Nechtěla miliony, ale teď nemá nic,“ popisuje Stroukal konkrétní příběhy.

Srovnejte si to s námi

Občas mu v lidé v e-mailech vylíčili i detaily, jak podvod v praxi probíhá. Je to tak, že po „registraci“ podvodníci lidem volají a snaží se jim co nejvíc situaci usnadnit tak, aby poslali peníze. Někdy tak třeba člověka navedou na platební bránu, kde kartou zaplatí vstupní příspěvek ve výši minimálně jednotek tisíc korun.

Stroukal od některých lidí získal i přímé kontakty na podvodníky, které předal na policii. Z jejího jednání je zklamaný. „Chápu, že to může být složité. Od října, kdy jsem podal trestní oznámení, se mnou ale nikdo nekomunikoval a pravděpodobně ani nezkoušel zjistit, co se děje na číslech, ze kterých podvodníci volají a která jsem policii poskytnul. Když jsem na ně zavolal a zmínil slovo policie, okamžitě telefon vypnuli a číslo zrušili, protože jsem se na něj už nedovolal ani z jiného čísla,“ říká Stroukal.

Naposledy mu volala brečící důchodkyně. Přišla o víc než sto tisíc korun při téměř minimálním důchodu. Policie s ní prý nechtěla věc vůbec řešit.

Policejní mluvčí Ondřej Moravčík posílá ekonoma na odbor vnitřní kontroly, „pokud má pocit, že policisté pochybili“.

Podle mluvčího se policie internetovým podvodům věnuje opravdu intenzivně. Ročně jich eviduje zhruba 3300. „Důkazem budiž i statistiky trestné činnosti, které ukazují vzrůstající počty podvodných jednání, což je dílem strukturou nápadu trestné činnosti a dílem analytické a vyhledávací činnosti Policie ČR. Každé oznámení, která nám kdokoliv sdělí, pečlivě prověřujeme a vyhodnocujeme,“ říká Moravčík.

„U trestních oznámení je vždy důležité dodat materiály, ze kterých může následně vyšetřující policista vycházet, proto v takovémto případě doporučujeme osobní návštěvu na místním oddělení,“ doporučuje podvedeným lidem.

Stroukal dodává, že ho mrzí i přístup Googlu. „Mám ho rád a hájím ho, kudy chodím. Využívám jeho služby, jsem jeho akcionář a nechci na tom nic měnit. Ale je to Google, kdo umisťuje reklamu na podvody na internet. Je to Google, bez kterého by se podvedení k odkazu nedostali. A je to Google, kdo si za tu reklamu vezme část ukradených peněz. Já jsem největší fanda kapitalismu na světě, ale není možné se vymlouvat na to, že kvůli své velikosti nemají možnost kontrolovat, co kam umisťují. Je to těžké, možná nemožné, ale oni vědí, že ty stránky okrádají. Stokrát jsem jim je nahlásil a poslal jim spousty zpráv. Vždy bez reakce,“ říká ekonom.

Reklamy vedoucí na internetové podvody tu tedy budou dál, proto je důležité, aby se o nich co nejvíc vědělo. „Jestli se mi ozvalo sto lidí, kolik se mi jich neozvalo? Kolik si myslí, že ty peníze jsem vzal já? Ale moje reputace je to poslední, co mě zajímá. Jen chci, abychom udělali všechno pro to, aby další člověk v zoufalé situaci nepřišel o všechno, co má,“ apeluje Stroukal.

Pro podvedené to navíc nemusí skončit. Hrozí jim další trik. „Když už člověka oberou, po čase se mu ozvou pod jiným jménem, tentokrát jako právníci. Tvrdí, že našli jejich peníze a za poplatek – typicky 20 % z ukradené sumy – je budou zastupovat a peníze jim vysoudí,“ varuje Stroukal.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+44
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 7. 2021 15:35, youda

Jen další ukázka zoufale chybějící fin gramotnosti a všeobecné hlouposti lidí skočit na podobné reklamy :-(
Aspoň si ty co nalítli zaplatili cennou zkušenost.

+12
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

22. 7. 2021 9:02

v dnesni umislne drahote jeto tezke podvody jsou na denim poradku to se malo tresta a lide se stale vic propadaji do chudoby lepe uz nikdy nebude

-15
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bitcoin koupíte i u Tipsportu. Musk ale věří dogecoinu. Týden v kryptu

16. 3. 2024 | Tomáš Krause | 2 komentáře

Bitcoin koupíte i u Tipsportu. Musk ale věří dogecoinu. Týden v kryptu

Bitcoin má větší kapitalizaci než stříbro, Craig Wright není Satoshi, bitcoin koupíte nově i v sázkovce, ethereum má za sebou další upgrade a novou Teslu prý můžete zaplatit dogecoiny.... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

11. 3. 2024 | Martin Vlnas | 1 komentář

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

Postavil finanční portál. Spoluzaložil, řídil a víc než za miliardu prodal finančněporadenskou společnost Fincentrum. Rozjel Corrency, systém pro oživení lokálních ekonomik. A taky... celý článek

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Bitcoin je nejdražší v historii. Kupuje ho zase i Tesla? Týden v kryptu

9. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin je nejdražší v historii. Kupuje ho zase i Tesla? Týden v kryptu

Bitcoin překonal vrchol z roku 2021, Arizona ho chce do penzijních fondů, Tesla ho prý znovu nakupuje, zákazníkům ho nejspíš nabídnou maďarské banky. Rekordy ale překonával i stablecoin... celý článek

Partners Financial Services