Opravdu chcete přijít o peníze? Neuvěřitelná cesta s podvodníkem

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 2. 6. 2021 | 26 komentářů
Opravdu chcete přijít o peníze? Neuvěřitelná cesta s podvodníkem

Zdroj: dissx/Shutterstock

O zhruba 200 tisíc korun přišel minulý týden 36letý muž ze Šumperska. Stal se obětí vishingu, tedy podvodné praktiky, která se teď v Česku rychle šíří.

„V úterý 25. května dopoledne jej telefonicky kontaktoval muž, který se představil jako pracovník bankovní společnosti a sdělil mu, že zaznamenal napadení jeho bankovního účtu. Současně ho informoval, že takových případů aktuálně evidují více a spolupracují s policií,“ popisuje začátek nešťastného příběhu policejní mluvčí Petra Vaňharová.

Krátce po ukončení úvodního hovoru následoval další. Tentokrát se volající představil jako policista a podvedeného upozornil, že od této chvíle je vázán mlčenlivostí. Zároveň si smluvili termín schůzky. Přibližně po deseti minutách jej kontaktoval opět bankéř a vybídl ho, aby se co nejrychleji přemístil k velmi dobře zabezpečenému bankomatu v obchodním centru v Olomouci.

Tohle je vishing

Poslechněte si, jak vishing probíhá v praxi. Jde o nahrávku neúspěšného pokusu, kterou jako první zveřejnily Seznam Zprávy. Hovor klientky České spořitelny s podvodníkem je ze srpna loňského roku a proběhl v nočních hodinách (okolo půl druhé ráno). Pro vishing je typické, že útočníci volají v pozdních večerních nebo brzkých ranních hodinách, kdy lze předpokládat, že klient bude nejméně obezřetný.

„Muž nasedl na vlak a vyjel do Olomouce. V průběhu cesty mu volající, vystupující jako bankéř, dal pokyny, aby si nainstaloval aplikaci pro zasílání zpráv a zvýšil si limit pro výběr v bankomatu. Po vstupu do obchodního centra dále plnil pokyny volajícího. Zamířil k běžnému bankomatu, u kterého si ze svého účtu vybral necelých 100 tisíc korun,“ pokračuje Vaňharová.

S vybranou hotovostí se muž přesunul k bankomatu na kryptoměnu, a pomocí zaslaných QR kódů od bankéře do něj čtyřmi transakcemi vložil vybraných 100 tisíc korun. Konec příběhu to nebyl. Volající muže sice uklidnil, že peníze z běžného účtu jsou zachráněny, ještě je ale třeba zachránit dalších 150 tisíc korun, které si jako půjčku na něj údajní útočníci vzali.

„V hovoru s poškozeným již pokračoval jiný muž, který se představil jako specialista přes bankovní úvěry. Sdělil mu, že z jeho běžného účtu bylo zažádáno o předschválenou půjčku a je potřeba peníze rychle vybrat, aby se k nim nedostala neoprávněná osoba. V obavách o své finance zaslal ihned přes internetové bankovnictví žádost o úvěr a během pár okamžiků mu jeho banka připsala na běžný účet 150 000 korun,“ pokračuje Vaňharová.

Řežeme náklady!

Řetězova pila
Zdroj: Shutterstock

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

Muž pak peníze vybral a zamířil s nimi opět ke kryptoměnovému automatu, kam je znovu začal s přeposlanými QR kódy vkládat. Celou částku ale už přeplněný bankomat nevzal a zachránil tak muži alespoň zhruba třetinu z půjčky.

„V tuto chvíli začalo muži docházet, že od transakcí nemá žádné doklady a tušil, že se zřejmě nechal napálit podvodníkem. Proto zavolal do své banky, kde mu jeho neblahé tušení potvrdili a poradili mu, aby okamžitě kontaktoval policii. Způsobená škoda se pohybuje v částce kolem 200 000 korun,“ shrnuje Vaňharová.

Policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu podvodu. V případě dopadení, prokázání viny a odsouzení hrozí pachateli trest odnětí svobody na jeden rok až pět let nebo peněžitý trest.

„Upozorňujeme občany, aby dbali zvýšené obezřetnosti a v žádném případě nesdělovali citlivá data po telefonu, ani emailem. Ostudou není být opatrný, proto při sebemenší pochybnosti raději hovor ukončete a kontaktujte oficiální telefonní linku banky. Mějte na paměti, že bankovní pracovníci takovým způsobem své klienty nikdy nekontaktují,“ říká Vaňharová.

V současné době dochází k nárůstu tohoto typu podvodu, naposledy v minulém týdnu varovala své klienty ČSOB. Někdo lidem volal z čísla, které se shoduje s její zákaznickou linkou. „Oběťmi se nezřídka stávají i vysokoškolsky vzdělaní lidé. Pachatelé se snaží o vytvoření stresově vypjaté situace, která může oběti snadněji přivést k neuvážlivým reakcím,“ varuje Vaňharová.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+53
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 26 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 6. 2021 12:51, chzunter

Začátek zněl docela sofistikovaně (kdo četl třeba Americké bohy a zná "hru pro dva" tak ví, že tyhle podvody, kde podvodníci hrají několik stran zároveň můžou být hodně chytře promyšlené).

Ale samozřejmě byl celý efekt zkažen ve chvíli, kdy se ke slovu dostal BTC - protože každý i lehce podprůměrně inteligentní člověk, ví, že ŽÁDNÁ banka ani Policie vám v roce 2021 nebude říkat, že mát vložit peníze do Bitcoinu (to je velmi silě proti jejich zájmům).


Celkové hodnocení podvodu:

Slibný začátek, od třetiny trapné a nastavované ... dávám 30 %.

+38
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (26 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.

Partners Financial Services