Nová zbraň na energošmejdy. Vznikne registr, lidé se jich zbaví

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 16. 7. 2021 12:13 aktualizováno 15. 9. 2021 08:25 | 9 komentářů
Nová zbraň na energošmejdy. Vznikne registr, lidé se jich zbaví

Zdroj: Shutterstock

Lidé budou lépe chráněni na trhu s energiemi. Poslanci definitivně schválili vládní novelu energetického zákona. Většina nových pravidel začne platit od začátku příštího roku.

Schválená novela míří proti takzvaným energošmejdům, zavádí registr zprostředkovatelů nabídek energií nebo zakazuje uzavírání smluv na více jak tři roky.

Poslanci novelu schválili ve verzi se senátními pozměňovacími návrhy. Dodavatelé energií tak budou například muset spotřebitelům nebo živnostníkům prokazatelně doručovat informaci o tom, že se mění ceny. Nebude už stačit, aby změnu zveřejnili na internetu. Takto to dnes podle předsedy senátu Miloše Vystrčila (ODS) řeší konkrétně třeba velcí dodavatelé energií Bohemia Energy a Centropol.

Ve sněmovně návrh ležel přes dva roky. Zavádí zprostředkovatelskou činnost v energetice na základě oprávnění Energetického regulačního úřadu (ERÚ) jako nový druh podnikání. ERÚ povede i registr zprostředkovatelů.

Řežeme náklady!

Řetězova pila
Zdroj: Shutterstock

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

Dosud platí, že dodavatelé energie musí mít pro svou činnost licenci a podléhají dozoru ERÚ, zprostředkovatelům ale stačí živnostenský list, smlouva nebo dohoda, ale dohled mají pouze obecný. Oprávnění bude ERÚ vydávat na pět let.

„Do roku 2017 pro nás byli zprostředkovatelé okrajovým tématem. V roce 2018 už jim náležela více než polovina ze spotřebitelských stížností, tedy přes sedm tisíc ročně. Přitom zprostředkovatelé doteď nespadali pod náš dozor, takže další stížnosti se kupily na České obchodní inspekci nebo u spotřebitelských organizací. Můžeme jen odhadovat, kolik lidí energetickým šmejdům ve skutečnosti naletělo, za poslední tři roky to byly přinejmenším desetitisíce,“ říká Stanislav Trávníček, předseda Rady ERÚ.

„Ceny energií rostou, což přispívá k ochotě lidí měnit dodavatele. Zároveň zprostředkovatelům zbývá posledních několik měsíců, než začnou platit nová pravidla. Nepoctivci proto budou útočit, do posledního dne se budou snažit utrhnout svůj díl koláče. Teprve po zahájení registrací se trh začne skutečně čistit, a i to bude nějakou dobu trvat. Dávejme si zatím pozor,“ varuje Trávníček.

Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR upozorňuje na nutnost navýšení rozpočtu a posílení lidských i technických kapacit ERÚ. Pod jeho správu bude nově spadat kontrola podnikání zprostředkovatelů. Tuto činnost převezme od České obchodní inspekce.

„Nemůžeme dát Energetickému regulačnímu úřadu nové pravomoci a povinnosti a současně mu nezvýšit rozpočet, aby je mohl efektivně naplňovat. Energošmejdi musí jednoznačně nabýt dojmu, že si na ně stát došlápne, pokud se znovu pokusí okrádat spotřebitele. Jestliže se budou dál cítit beztrestně, nic se nezmění a z novely zůstane jen cár popsaného papíru,“ říká šéf svazu Tomáš Prouza.

Kromě registru zprostředkovatelů posiluje novela práva spotřebitelů. Nově například zakazuje uzavírání smluv na dobu určitou v délce přesahující 36 měsíců, a to včetně případného prodloužení. Rozšiřují se také možnosti, za nichž může spotřebitel bez postihu vypovědět smlouvu na dobu určitou. Zákazník dostane nově i právo kdykoli bez postihu vypovědět bez výpovědní doby závazek ze smlouvy o zprostředkování nebo odvolat zmocnění zprostředkovatele, tedy plnou moc.

Nepoctiví zprostředkovatelé podle spotřebitelské organizace dTest prostřednictvím klamavých a agresivních praktik donutí spotřebitele podepsat smlouvu o zprostředkování výběru nového dodavatele nebo přihlášku do výběrového řízení vedoucího k nevýhodné smlouvě o dodávkách energií. Spotřebitelé jsou leckdy od podomních prodejců dotlačeni i k podpisu dokumentu prezentovaného jako pouhý doklad o návštěvě nebo sjednání služby hlídání cen energií.

„Zvláště senioři proto netuší, že tím udělili plnou moc ke změně dodavatele energií a že jim hrozí smluvní pokuta ve výši několika tisíc korun, jestliže budou chtít svůj závazek zrušit. Jako nejvyšší zatím evidujeme pokutu přes čtrnáct tisíc korun,“ popisuje Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebitelské organizace dTest.

„Jindy spotřebitel zase uzavře nevědomky smlouvu o obstarání nového dodavatele telefonicky, kdy po sérii dotazů na potvrzení svého jména, bydliště, věku a dalších zřejmých údajů odpoví ano i na úmyslně zmatečně formulovanou otázku, zda souhlasí s uzavřením smlouvy,“ dodává Hekšová. Vítá pro to nová pravidla, která kromě jiného umožní zprostředkovatelské smlouvy kdykoli bezplatně ukončit.

Psali jsme podrobně:

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+35
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 7. 2021 16:33, VC

Nedělejme si iluze. Lidé, kteří podepisují smlouvy s energo- a jinými šmejdy, se nedívají do žádných rejstříků, to přesahuje jejich možnosti či schopnosti.

+14
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

18. 7. 2021 7:54, Tarzan

Pozdě, stálo mě to 5000.

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

Už jen do 15. března můžete požádat o zaslání platebních údajů e-mailem místo složenky. Na samotné zaplacení daně z nemovitých věcí je pak čas do konce května.

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Plyn je levný. Taky proto, že je z Ruska, říká expert

5. 3. 2024 | Lucie Weissová

Plyn je levný. Taky proto, že je z Ruska, říká expert

Domácnosti vítají, že po těžkých časech zamířily ceny plynu dolů. Každá mince má ale jak líc, tak rub. Lukáš Kaňok ze společnosti Kalkulátor.cz vysvětluje, co za poklesem ceny vězí... celý článek

Startují výhodné úvěry k programu Oprav dům po babičce. Mají bezkonkurenční úrok

29. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Startují výhodné úvěry k programu Oprav dům po babičce. Mají bezkonkurenční úrok

Dotační program Oprav dům po babičce doplní nabídka výhodných úvěrů od stavebních spořitelen a bank. Úrok bude poloviční proti tomu, co běžně nabízí trh – maximální RPSN bude 3,5 procenta... celý článek

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

28. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

Dodavatel energií innogy zákazníkům od března výrazně zlevní fixovanou elektřinu i plyn. Změny cen se týkají hlavně dvouletých fixovaných produktů, u nichž společnost eviduje velký... celý článek

Partners Financial Services