Ano, bude dráž. Nahoru jdou ceny nemovitostí i hypotéky

Petr Golka | rubrika: BrandInsight | 22. 10. 2021 | 13 komentářů
Rostoucí ceny nemovitostí probouzejí Česko ze sna o vlastním bydlení téměř pro každého. Místo toho můžeme čekat, že přibude těch, kteří budou bydlet v pronájmu. Proč se to jen tak neotočí?
Ano, bude dráž. Nahoru jdou ceny nemovitostí i hypotéky
Ilustrační foto
Zdroj: David Krásenský / Shutterstock.com

Několik let po sobě jsme svědky zdražování domů a bytů. Růst cen nemovitostí nezbrzdila ani pandemie, naopak paradoxně ještě přispěla k jeho zrychlení. V roce 2020 došlo ke zvýšení průměrné prodejní ceny bytů z developerských projektů ve srovnání s předchozím rokem takřka o 10 procent. Jaké faktory teď na trh rezidenčních nemovitostí působí a jak můžou ovlivnit jejich budoucí ceny?

Petr Golka

Petr Golka
Zdroj: Ronda Invest

Petr Golka je analytik a odborný poradce společnosti Ronda Invest. Vystudoval bankovnictví na Obchodně podnikatelské fakultě Slezské univerzity. Má 14 roků praxe v bankovnictví a financích se zaměřením na risk management a produktový management.

Levnější, ale dražší

Není překvapení, že se Češi kvůli výrazně rostoucím cenám nemovitostí uskromňují. Roste tedy zájem o menší byty. Největší zájem je o dispozice 1+kk a 2+kk. Developeři se poptávce ochotně přizpůsobují a dodávají na trh menší byty. V roce 2016 byla průměrná velikost prodaného bytu v Praze 70 metrů čtverečních, teď je to o pět metrů méně.

Právě proto, že jsou pražské byty nově dodávané na trh menší, jsou v absolutní částce levnější než dřív. To ale v žádném případě neznamená, že byty zlevnily. Naopak, u pražských bytů nabízených letos v červenci byla podle Cenové mapy nabídková cena o dvanáct procent vyšší než před rokem: 132 tisíc korun za metr čtvereční.

Partner seriálu

Partner seriálu je RONDA INVEST, česká P2B platforma, která umožňuje investovat do podnikatelských úvěrů zajištěných bonitními nemovitostmi. Za společností stojí skupina Alphaduct, do níž patří například značka Dermacol a skupina Citfin, expert na konverzi cizích měn.

Předchozí díly série:

Šnečí šiml

V Praze se za letošní první pololetí prodalo 4750 nových bytů, což je téměř dvojnásobek oproti loňskému roku. Poptávka neustále roste, ale nabídka nových bytů klesá – letos se zatím dostalo do nabídky nejméně nových bytů od roku 2014.

Jedním z důvodů je to, že developeři vyčkávají s umístěním nových projektů na trh kvůli rostoucím cenám materiálů a stavebních prací a čekají na jejich ustálení. Neméně významným faktorem jsou velmi zdlouhavá povolovací řízení. V žebříčku Doing Business Světové banky, který srovnává počet dnů potřebných k vyřízení stavebního povolení, skončilo Česko v roce 2019 na 157. místě ze 190 zemí.

Konec levných hypoték

Kvůli vysoké inflaci, která byla v srpnu v meziročním srovnání 4,1 procenta, zvýšila v tom samém měsíci Česka národní banka základní úrokovou sazbu, od které se odvíjí úročení hypotečních úvěrů. Na konci září ČNB repo sazbu zvýšila na dvojnásobek srpnové hodnoty, tedy na 1,5 procenta a čeká se, že do konce roku může byt i přes dvě procenta. Růst úrokových sazeb hypotečních úvěrů na sebe potom přirozeně nenechá dlouho čekat.

Vývoj repo sazby ČNB

Dražší hypotéky budou znamenat, že na ně dosáhne menší procento žadatelů a dostupnost vlastního bydlení se zase zhorší. Protože vlastní bydlení se stává pro čím dál víc lidí nedostupnějším, je potřeba počítat s dlouhodobým trendem postupného zvyšování podílu českých domácností bydlících v nájmu.

Ve velkých městech, jako je Praha nebo Brno, je a dál bude přetrvávat významný deficit bytů. Nemůžeme tedy v těchto lokalitách ani v následujícím období očekávat nic jiného než další růst cen, byť může být už pozvolnější. V regionech může růst cen nemovitostí zpomalit výrazněji, žádný prudký pokles cen domů a bytů nelze ale očekávat ani tady.

FINMARKET je rubrika zasvěcená obsahu, který připravujeme ve spolupráci s obchodními partnery na míru společnostem, které chtějí seznámit čtenáře se svými produkty nebo službami.

Peníze BrandInsight

Petr Golka

Petr Golka je analytik a odborný poradce společnosti Ronda Invest. Vystudoval bankovnictví na Obchodně podnikatelské fakultě Slezské univerzity. Má 14 roků praxe v bankovnictví a financích se zaměřením na risk management... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 10. 2021 23:28, Pag

Obyčejný člověk, který vlastní jen pár desítek tisíc metrů zemědělské půdy, ji může prodat maximálně za 20 korun metr develovepřovi, neboť nemá páky na úřadech, aby ji změnil na stavební pozemky, ty však mají develovepři a pak takto získané pozemky prodávají 100x dráž, to způsobuje tak drahé vydlení. A teď do mne!

+14
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

22. 10. 2021 11:58, deprese

Ta regulace není všude, takže si stačí najít místo bez regulace a můžeš stavět třeba i na 400m2 pozemku v rozsahu do 30 % t.j.do 120 m2 včetně garáže a ostatními objekty. Taky není pravda, že pozemek stojí minimálně 10k/m2.
Nemovitosti nejsou drahé, když se prodávají, jen ty máš málo peněz. :D

Zobrazit celé vlákno

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

15. 4. 2024 | Milan Roček

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

Klínovec, Jizerky, Krkonoše, Lipno. Oblasti, které se v posledních letech staly terčem masivní výstavby horských apartmánů. To kromě náporu na lokální infrastrukturu přináší i řadu... celý článek

Průmyslových nemovitostí je v Česku pořád málo

5. 4. 2024 | Petra Nová

Průmyslových nemovitostí je v Česku pořád málo

Poslední rok investorům do mnoha typů komerčních nemovitostí moc nepřál. „Průmysl byl nicméně jedním z mála segmentů, kde se nepřestalo stavět a výsledek ve střední Evropě lze považovat... celý článek

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

Dvě aktuální studie zmapovaly situaci na trhu s nemovitostmi. Jedna upozorňuje, že ceny bytů začínají opět růst. A druhá popisuje nebývalý zájem o pronájmy.

Výsledky nemovitostních fondů: Inflaci překonalo šest retailových

27. 2. 2024 | Jan Traxler

Výsledky nemovitostních fondů: Inflaci překonalo šest retailových

Většina retailových nemovitostních fondů loni vydělala kolem pěti až sedmi procent. Nejvyšší zhodnocení zaznamenal Mint I. rezidenční fond, ukazuje porovnání.

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

22. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

Ceny bytů i rodinných domů v loňském roce klesly. Vyplývá to ze statistiky ČSOB Index bydlení (dříve HB Index) za čtvrté čtvrtletí 2023. Základem jsou odhady tržních cen nemovitostí... celý článek

Partners Financial Services