Hlad po nemovitostech. Prodá se cokoli. Bohužel

Jitka Šorfová | rubrika: BrandInsight | 24. 10. 2021 | 11 komentářů
„Cestujeme po světě a obdivujeme architekturu minulých generací. Přitom si necháme ničit krajinu a města nízkonákladovými projekty. Naštěstí stále víc lidí vyžaduje kvalitní a architektonicky unikátní bydlení,“ říká Tomáš Vavřík, zakladatel a majitel společnosti Domoplan.
Hlad po nemovitostech. Prodá se cokoli. Bohužel
Brněnský areál bytových domů Pekárenský dvůr z portfolia Domoplanu
Zdroj: Domoplan

Od roku 2010 společnost Domoplan postavila asi 180 bytů, nebo – jak vy říkáte – domovů. Jaké typy projektů to byly?

Stavíme hlavně rezidentní nemovitosti v Brně, co nejblíž centru města a tak, aby architektonicky obohacovaly danou lokalitu. Vyhledáváme zajímavá a krásná místa, která chceme doplnit krásnou architekturou. Ať už jde o vily, menší bytové domy, nebo velké rezorty.

Kolik bytů máte právě rozestavěných?

Aktuálně 400. Těsně před zahájením jsou projekty v Králově Poli a v Brandýse nad Labem. Za letošní sezónu zahájíme výstavbu asi 600 bytů.

Míříte tedy mimo Brno?

Realizovali jsme projekt aparthotelů v Jeseníkách. Tato výstavba je pro nás nesmírně kreativní. Baví nás zařizovat všechno komplet až po lžičky v kuchyni. Začínáme stavět bytový komplex ve středních Čechách, ale naše srdcová záležitost je Brno. Nejenže odsud pocházím, ale také nám poskytlo mnoho investičních příležitostí. Zatím jsme neměli potřebu hledat jinde.

Tomáš Vavřík

Tomáš VavříkZdroj: Domoplan

Vystudovaný andragog začínal s podnikáním v cestovním ruchu. Před jedenácti lety založil developerskou a investiční společnost Domoplan. Ta se nejprve soustředila na akvizice a výstavbu rezidenčních nemovitostí hlavně v Brně, v roce 2017 pak začal Domoplan vedle rezidenčních projektů rozvíjet také výstavbu aparthotelů pod značkou MyResorts. V témže roce zakládá Domoplan i fond kvalifikovaných investorů. Společnost realizovala stavby za 1,5 miliardy korun.

Kterým projektem teď nejvíc žijete?

Je těžké některý vyzdvihnout, ale když mám jeden jmenovat, tak Pekárenský dvůr. To byla ze začátku cesta do neznáma. Možnost vyzkoušet si něco nového. Koncept klubového bydlení se službami dostupnými výhradně pro rezidenty, jak to známe třeba z Londýna. Věřili jsme, že si projekt zájemce najde, ale byli jsme překvapeni rychlostí, jakou se byty prodávají, a tím, jak moc se lidé o projekt zajímají.

Čím je pro vás Brno inspirativní?

Je to město „tak akorát“ pro život. Spojuje se v něm domácká atmosféra s vlastnostmi velkoměsta, kde máte dobrou práci, můžete se jít pobavit s přáteli nebo za kulturou. Vždy, když se vracím ze zahraničí, uvědomím si, v jak skvělém a bezpečném městě žiji.

S čím naopak v Brně nejvíc bojujete?

Mnoho let se tu bojuje s územním plánem. Ale to není problém jen v Brně. Stavební prostředí je zkostnatělé a potřebuje nové nastavení, uvolnění stavidel, zrychlení procesu. Myslím, že ani ceny by pak nerostly takovou rychlostí. Faktorů ovlivňujících růst cen je mnoho, ale obecně se staví málo a za tím je hlavně legislativa.

Jaký bytový deficit je v Brně?

Tabulkově asi 40 tisíc bytů. Kdyby ale bylo možné rozvíjet město do výšky, zvětšit tak jeho kapacitu, našlo by se hodně lidí, kteří by se rádi do Brna vrátili. Ti, kteří zjistili, že žít v satelitech jim nevyhovuje. Chybí ubytování pro studenty, vždyť Brno je univerzitní město. Převis poptávky je obrovský. Díky tomu se dnes prodá téměř cokoli, což některým developerům umožňuje jít s kvalitou dolů. Chybí jim morální odpovědnost za to, co zanechají budoucím generacím.

Jaký je realitní trh v Brně v porovnání s Prahou?

Praha je turistické město. Realitní trh ovlivňuje obchod s Airbnb, jsou tu zájmové skupiny například z Ruska, Číny i jiných zemí, ceny to uměle šroubuje nahoru. Ukázalo se to v koronavirové krizi, která v Praze otřásla cenami nájemního bydlení. K tomu v Brně nedošlo. Vývoj trhu je tady kontinuální, má pevné základy, ceny nejsou ovlivňovány vnějším prostředím a pravdivěji ukazují skutečný stav trhu.

S koronavirovou krizí se pojí zdražování ve stavebnictví. Jak se to projevilo v Domoplanu?

Ceny vzrostly. Dost firem se na tomto růstu přiživuje a zvedá ceny, i když nemusí. Taková stresová přirážka. Lidé nevědí, co se bude dít. Všude se mluví o zdražování, tak všichni zdražují, nejen ve stavebnictví. Problém mají spíš menší firmy a projekty. My realizujeme projekty v objemu investičních nákladů přes půl miliardy, spolupracujeme se stavebními firmami, které patří k velkým hráčům na trhu. Mají dobré zázemí a smluvně opatřené subdodavatele. S takovými problémy se nepotýkají. My jsme žádné projekty neodkládali. Koronavirus nás po ekonomické stránce ovlivnil spíš pozitivně, a to díky růstu cen bytů.

Stavíte poblíž centra města, což se musí projevit na ceně. Na okraji měst jsou pozemky levnější.

Hodně záleží na lidech, kteří si bydlení pořizují. Ti, kteří si uvědomují, jak je ovlivňuje prostředí, ve kterém žijí, chtějí nejen byt, ale ocení kvalitu stavby, architektonické provedení a lokalitu. Takových lidí je stále víc a rádi si za bydlení připlatí. Nám dává vyšší cena možnost používat kvalitní materiály a spolupracovat s vynikajícími architekty. Nabízíme komfortní prémiové bydlení s možností využití městské infrastruktury. Pozemků je jako šafránu a jejich ceny stále rostou. Najít ten pravý pozemek je to nejnáročnější a je to každodenní řehole. Pak už přichází krásná kreativní práce.

Kupují lidé vaše byty a horské apartmány za účelem investice?

Jistě, ale spíš než investici za tím vidím bezpečné ukládání peněz. Nemovitosti jsou jistota. Pokud chce u nás někdo opravdu investovat do nemovitostí, má víc možností než jen jejich koupi.

Myslíte váš investiční fond kvalifikovaných investorů?

Ano. Domoplan je developerský fond, který buduje nemovitosti za účelem jejich prodeje a má velkou míru likvidity. Navíc má garanční úrok šest procent. Pokud se jedná o drobné investory, kteří nedosáhnou na vstupní investici přes milion korun, nabízí fond možnost nákupu pětiletých dluhopisů.

Jak vidíte vývoj trhu s byty? Ceny stále porostou?

Že ceny porostou, je jisté. Jen nás překvapilo tempo jejich růstu. To, co se čekalo v horizontu let, přišlo během pár měsíců. Ceny za metr čtvereční se budou postupně vyrovnávat s cenami v Evropě. Otevření trhu by pomohlo zavedení vícegeneračních hypoték, které jsou ve světě běžné. Každopádně vklad do nemovitostí bude pro investory vždy dobrá volba.

FINMARKET je rubrika zasvěcená obsahu, který připravujeme ve spolupráci s obchodními partnery na míru společnostem, které chtějí seznámit čtenáře se svými produkty nebo službami.

Peníze BrandInsight

Jitka Šorfová

Vystudovala hospodářskou politiku a ekonomickou žurnalistiku na VŠE v Praze. Profesionální tanečnice a choreografka (například StarDance 2010 a 2013). Vedle psaní především vyučuje tanec děti i dospělé. Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

24. 10. 2021 13:02, Zrum

Vícegenerační hypotéky určitě nepomohou, je to jen nástroj na zadlužení více generací!

+29
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

25. 10. 2021 8:35, gustav

Citace - Zrum / 24.10.2021 13:02

Vícegenerační hypotéky určitě nepomohou, je to jen nástroj na zadlužení více generací!

Ve Švédsku jsou běžně hypotéky na 50 let soudruhu.

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Výsledky nemovitostních fondů: Inflaci překonalo šest retailových

27. 2. 2024 | Jan Traxler

Výsledky nemovitostních fondů: Inflaci překonalo šest retailových

Většina retailových nemovitostních fondů loni vydělala kolem pěti až sedmi procent. Nejvyšší zhodnocení zaznamenal Mint I. rezidenční fond, ukazuje porovnání.

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

22. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

Ceny bytů i rodinných domů v loňském roce klesly. Vyplývá to ze statistiky ČSOB Index bydlení (dříve HB Index) za čtvrté čtvrtletí 2023. Základem jsou odhady tržních cen nemovitostí... celý článek

Trh s bydlením ožil. Ceny mírně klesly, ukazují nová čísla

21. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Trh s bydlením ožil. Ceny mírně klesly, ukazují nová čísla

Realitní trh v Česku po několika letech útlumu postupně ožívá. Prodeje nemovitostí začaly opět mírně stoupat. V mezinárodním srovnání dlouhodobě patříme mezi země, kde se zdražuje nejrychleji.... celý článek

Jak se kupuje dům za šest miliard. Šéf fondu podrobně o Arkádách Pankrác

7. 2. 2024 | Martin Vlnas

Jak se kupuje dům za šest miliard. Šéf fondu podrobně o Arkádách Pankrác

Nemovitostní fond Trigea získal pražské obchodní centrum Arkády Pankrác. Jak se mu to podařilo a jaké s ním má další plány? Rozhovor s Tomášem Trčkou, zakladatelem a generálním ředitelem... celý článek

Arkády Pankrác mění majitele. Obchodní centrum kupují Češi

1. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Arkády Pankrác mění majitele. Obchodní centrum kupují Češi

Pražské obchodní centrum Arkády Pankrác koupil nemovitostní fond Trigea. Jde o největší transakci uskutečněnou tuzemským fondem tohoto typu v Česku, její výše přesáhla šest miliard... celý článek

Partners Financial Services