Energie teď fixujte na rok. A nepřestupujte v panice, radí expert

Olga Skalková | rubrika: Rozhovor | 2. 11. 2021 | 19 komentářů
Elektřina a plyn by měly v příštích měsících zlevnit ze současných rekordních úrovní. Na burzách už je to vidět. Lidé, kteří jsou u dodavatelů poslední instance, by je měli změnit, ale s rozmyslem a až poté, co si zjistí nabídku u více dodavatelů. V rozhovoru to radí expert na energetiku Michal Šnobr.
Energie teď fixujte na rok. A nepřestupujte v panice, radí expert

Zdroj: Shutterstock

Jak hodnotíte současnou situaci s cenami elektřiny a plynu a jaký čekáte další vývoj?

Například ČEZ měl v pololetí prodáno 75 procent své očekávané výroby v roce 2022, a myslím, že za cenu 50 eur za 1 MWh. Mezitím elektřina na rok 2022 zdražila až ke 130 až 140 eurům za 1 MWh. Takže očekávám, že průměrná cena na rok 2022 se bude pohybovat někde nad úrovní 60 eur. To rozhodně není tak zásadní růst, jak to na první pohled vypadá na energetických burzách, nebo jak se to vyvinulo pro klienty zkrachovalých obchodníků. Tím chci říct, že pro většinu spotřebitelů se nic děsivého nekoná. I u velkých dodavatelů jim cena poroste, ale nebude to tak zběsilé tempo, jaké nyní sledujeme například u klientů Bohemia Energy. Růst cen elektřiny na trzích a situace kolem Bohemia Energy jsou dvě úplně jiné věci.

Máme vrchol už za sebou?

Podle reálných kontraktů u elektřiny a plynu pro rok 2023 a 2024 jsou ty ceny už výrazně jinde než na rok 2022. Jestliže nyní se u elektřiny bavíme o aktuální tržní ceně celoroční dodávky v základním pásmu kolem 115 eur za MWh, tak na rok 2023 už je to kolem 85 eur a na rok 2024 kolem 75 eur. Z toho je vidět, že ceny pro další roky jsou podstatně nižší. Spíše nám tady vznikla anomálie letošního léta, která ten enormní nárůst ve druhém pololetí způsobila.

Co to způsobilo?

Hlavní příčinou rozhodně není zdražování emisní povolenky – to se do ceny elektřiny promítá dlouhodoběji, poslední dva roky. Hlavní příčinou je cena plynu: ta se ještě 30. června pohybovala kolem 25 eur za MWh, o tři měsíce později byla kolem 60 až 70 eur za MWh. Tím, že odebíráme elektřinu v regionu, který se řídí cenami německého trhu, kde je cena plynu jednou z klíčových kurzotvorných informací, tak vylétla i cena elektřiny. Pokud se cena plynu uklidní a půjde dolů, může být lépe. Teď to tak už vypadá – v pátek se obchodovala pod 50 eur na rok 2022. Na rok 2023 se obchoduje kolem 30 eur a na rok 2024 pod 25 eur za MWh. Takže to vypadá, že do těch dalších let by se cena mohla vrátit na normálnější úrovně.

Co teď ale mají dělat bývalí klienti Bohemia Energy nebo dalších dodavatelů, kteří ukončili činnost? Nebo lidé, kterým teď skončila fixace cen z předešlého období?

Těm se to přihodilo v nešťastný okamžik a jsou nuceni uzavírat smlouvy za nevýhodných podmínek. Proto obecně doporučuji fixovat cenu maximálně na jeden rok a počítat s tím, že za rok, nebo v průběhu podzimu příštího roku bych si ceny zafixoval znovu na roky 2023 a 2024. Prostě bych byl velmi obezřetný fixovat teď ceny rovnou na tři roky, protože trh zatím na forwardech ukazuje, že ceny by mohly jít v příštích letech dolů.

Pro nové zájemce teď podle dostupných informací nejsou dostupné smlouvy na dobu neurčitou, tedy bez závazku. Vrátí je zase dodavatelé do nabídky?

Ze strany dodavatelů to chápu, protože teď opravdu nevíte, jak se cena bude vyvíjet. Navíc dodavatelé zažívají velký nápor. Krachují i obchodníci v jiných zemích Evropské unie, ale těžko najdete zemi, kde je situace tak vyhrocená, protože nám odešel z trhu jeden z největších subjektů. A nyní ti tradiční dodavatelé musí zvládnout přesmluvnit jeden milion spotřebitelských míst. Je to na měsíce, než se podaří situaci stabilizovat. Ale myslím si, že fixace na jeden rok se už dá běžně sehnat.

Většina dodavatelů ale láká na delší fixace.

Jejich obchodní snahou samozřejmě je – a to nechci, aby vyznělo, že to někomu zazlívám – uzavřít fixaci na co nejdelší dobu. Tedy na dva, tři roky, protože tím si klienta na toto období „zamknete“. Já bych teď doporučil fixaci na jeden rok, ale vždy může přiletět nějaká „černá labuť“, třeba v podobě dlouhodobého utažení kohoutů z Ruska, což by dostalo ceny okamžitě jinam. Pak by se třeba i ta delší fixace mohla vyplatit. Osobně ale věřím, že i Rusko má zájem na uklidnění trhu s energiemi, proto bych volil kratší fixaci.

Jak by měli postupovat lidé, kteří skončili u dodavatelů poslední instance? Je pro ně výhodnější, snažit se hned od nich přejít, nebo mají spíše chvíli čekat?

Čím kratší dobu budou u dodavatelů poslední instance, tím lépe. Ceny, za které jim energie dodávají, jsou násobně vyšší než ty vysoké ceny, o kterých jsem se zmiňoval. Což není chyba dodavatele poslední instance, je to pouze tím, že musí nakupovat elektřinu nebo plyn na krátkých kontraktech, které jsou aktuálně výrazně dražší než dlouhodobější kontrakty. Protože netuší, jak dlouho u něj jednotliví klienti zůstanou.

Mají tedy odejít za každou cenu?

Určitě doporučuji určitou obezřetnost. Lidé by neměli nic dělat pod tlakem. Myslím si, že měsíc nebo dva se s tou vyšší cenou u dodavatele poslední instance dá přežit – a mezitím si na trhu zjistit a vybrat správného dodavatele. Vím, že dodavatelé poslední instance rozesílají rozpis záloh na šest měsíců a pro lidi jsou ty obrovské částky stresující. Ale je potřeba si uvědomit, že tu zálohu budou platit jednou nebo dvakrát a mezitím si najdou standardního dodavatele, který jim energii bude dodávat někdy sice výrazně dráž než v minulosti, ale zase podstatně levněji než dodavatel poslední instance.

Jak konkrétně by to lidé měli udělat?

Jako první bych se obrátil přímo na dodavatele poslední instance, u kterého jsem skončil a požádal bych o nabídku pro nové zákazníky – mimo ten institut poslední instance. Určitě bych si zjistil i nabídku od jednoho, dvou dalších konkurentů. Klidně z velké pětky dodavatelů, kteří zajišťují i dodávky poslední instance (ČEZ, Innogy, E.ON, Pražská energetika, Pražská plynárenská – pozn. red.) nebo od stabilnějších větších dodavatelů typu Moravské naftové doly. Pak bych se rozhodl, kde to uzavřu.

A co klienti, kteří už jsou klienty tradičních velkých společností z dřívějška? O kolik se jim zvedne cena energií na příští rok?

To je strašně těžké říct. Spousta těch lidí má smlouvu na dobu neurčitou, spousta má nějakou fixaci. Já mám například zafixovanou cenu plynu na 540 Kč za 1 MWh, takže se mě celý příští rok zdražování nedotkne. Situace se nedá paušalizovat. Zcela jisté ale je, že někdy kolem roku 2023, 2024 se všichni sejdeme na podobných cenách, pokud se trh zásadně nezatřese. Vycházím z toho, že do té doby vyprchají postupně staré fixace za levné ceny. Těm, kteří jsou na dobu neurčitou, se bude cena zdražovat průběžně, a ti kdo byli u Bohemia Energy, těm bude cena z těch současných výšin pomalu klesat.

Vrátíme se s cenami na úroveň před touto krizí?

Velmi pravděpodobně se v následujících letech na úrovně, na které jsme ještě nedávno byli zvyklí, nevrátíme. Často šlo o extrémně nízké ceny, které nekryly provozní náklady společností, a v tom byl obrovský problém. Jsem přesvědčen, že dlouhodobě dojde ke zdražení o desítky procent. U plynu to bude výraznější, tam se můžeme u lidí, kteří mají z minulosti zafixováno, dostat na dvojnásobné zdražení té komodity, podle forwardových cen to tak vypadá. U elektřiny se „tlumí“ zdražení tím, že cena té komodity představuje menší část celkové ceny než u plynu a ty další složky jsou regulované. Ty se sice budou také zvyšovat, ale ne tak razantně.

Olga Skalková

Autor článku Olga Skalková

O bankách a finančních institucích píše od 90. let. Byla součástí ekonomického týmu Hospodářských novin, psala i na weby iHNed.cz a Aktuálně.cz. Teď píše externě pro Peníze.cz. Ráda tráví čas s rodinou a přáteli, chodí do... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+56
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 19 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 11. 2021 9:29, Tomáš

Citace - Milda / 02.11.2021 08:52

proč fixovat?

to je přece nesmysl to fixovat když jsou ceny nejvyšší

fixovat to má smysl pokud klesnou
přece si dobrovolně neudělám na rok tu nejvyšší cenu co to je za blbost


Smysl by to melo, pokud by vubec nejaka firma nabizela elektrinu na dobu neurcitou..

Zobrazit celé vlákno

+18
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

2. 11. 2021 20:54

vskutku elektrina je porad moc levna. A bude hure soudruzi !! Dekuji...

-9
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (19 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Elektřina a plyn dál zlevňují. Vyplatí se teď fixace ceny?

3. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 1 komentář

Elektřina a plyn dál zlevňují. Vyplatí se teď fixace ceny?

Společnost ČEZ v minulém týdnu oznámila další snížení cen u fixací elektřiny a plynu, od začátku roku už potřetí. Zlevňuje i konkurence, například innogy nebo E.ON.

Byty určené k bydlení nelze využívat pro krátkodobé ubytování, říká ombudsman

2. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Byty určené k bydlení nelze využívat pro krátkodobé ubytování, říká ombudsman

Veřejný ochránce práv (ombudsman) řešil postup stavebního a krajského úřadu, když si obyvatelé domu stěžovali na byty využívané ke krátkodobému ubytování.

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

Už jen do 15. března můžete požádat o zaslání platebních údajů e-mailem místo složenky. Na samotné zaplacení daně z nemovitých věcí je pak čas do konce května.

Startují výhodné úvěry k programu Oprav dům po babičce. Mají bezkonkurenční úrok

29. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Startují výhodné úvěry k programu Oprav dům po babičce. Mají bezkonkurenční úrok

Dotační program Oprav dům po babičce doplní nabídka výhodných úvěrů od stavebních spořitelen a bank. Úrok bude poloviční proti tomu, co běžně nabízí trh – maximální RPSN bude 3,5 procenta... celý článek

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

28. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

Dodavatel energií innogy zákazníkům od března výrazně zlevní fixovanou elektřinu i plyn. Změny cen se týkají hlavně dvouletých fixovaných produktů, u nichž společnost eviduje velký... celý článek

Partners Financial Services