Na zaplacení daně z nemovitostí zbývá poslední den

redakce Peníze.CZ | rubrika: Aktuality | 26. 5. 2024 07:00 aktualizováno 31. 5. 2024 05:00 | 3 komentáře
Na zaplacení daně z nemovitostí zbývá poslední den

Zdroj: Shutterstock, koláž Pleska

Daň z nemovitých věcí je potřeba zaplatit do 31. května. Pokud její výše v jednom kraji přesáhne 5000 korun, lze ji uhradit ve dvou splátkách – tu druhou do 30. listopadu.

Platební údaje k uhrazení daně rozesílala finanční správa od druhé poloviny dubna.

„V případě, že někdo do pátku 24. května neobdržel platební informaci poštovní složenkou, datovou schránkou ani e-mailem a neplatí daň prostřednictvím SIPO, doporučujeme kontaktovat příslušný finanční úřad nebo se přihlásit do aktivované daňové informační schránky na portálu Moje daně,“ řekla generální ředitelka finanční správy Simona Hornochová.

Pro přihlášení do daňové informační schránky stačí bankovní identita (přístupové údaje do elektronického bankovnictví) nebo datová schránka, případně občanský průkaz s čipem.

Přibližně 1,1 milionu držitelů datových schránek obdrželo údaje k zaplacení daně do své datové schránky. Dalšímu milionu poplatníků přihlášených k zasílání e-mailem poslala finanční správa údaje do jejich e-mailové schránky. „Ostatním majitelům nemovitostí byla nejpozději 24. května platební informace odeslána poštou v podobě celkem 1,8 milionu dopisů s poštovní složenkou,“ dodala šéfka finanční správy.

Všechny způsoby komunikace obsahují vedle platebních údajů také QR kód pro jednoduché zaplacení mobilním telefonem. Vedle bezhotovostního převodu na účet finančního úřadu lze zaplatit také poštovní poukázkou („složenkou“) nebo prostřednictvím SIPO.

Přiznání na dosah ruky

Ruka s pérem
Zdroj: Shutterstock

Využijte chytré formuláře přiznání k dani z nemovitosti. Nebo si rovnou nechejte poradit, jestli se vás letos daň z nemovitých věcí týká.

„S blížící se splatností daně evidujeme velké množství dotazů, které souvisí s jejím zvýšením. S těmito dotazy se setkáváme hlavně ve městech, kde došlo vedle navýšení sazby daně vyplývající ze zákona také k zavedení či zvýšení místního koeficientu. Snažíme se proto na územních pracovištích a telefonních linkách poskytovat maximálně jasné a srozumitelné informace, aby lidé lépe pochopili důvody přijatých změn a jejich vliv na výši daně,“ řekla Hornochová.

Sazby daně stouply v průměru o 80 %, ale současně mohlo dojít i k významnému navýšení daně v důsledku zavedení či zvýšení místního koeficientu ze strany obce. Ze statistik finanční správy vyplývá, že místní koeficient vyšší než jedna využívá zhruba 1100 obcí, tedy přibližně každá pátá až šestá.

Celkové inkaso daně z nemovitých věcí by se mělo podle předpokladu ministerstva financí zvýšit o 10 miliard korun, loni dosáhlo 12,45 miliardy.

Důležité otázky a odpovědi (FAQ)

  • Daň z nemovitých věcí je potřeba zaplatit do 31. května . Pokud daň přesahuje 5000 Kč v jednom kraji, je možné ji rozdělit na dvě splátky, přičemž první splátka je splatná do 31. května a druhá do 30. listopadu.

  • Pokud jste neobdrželi platební údaje k dani z nemovitých věcí, nejprve zkontrolujte svůj spamy v e-mailové schránce, podívejte se do datové schránky nebo do poštovní schránky. Údaje každopádně najdete po přihlášení na portál Moje daně, k ověření stačí bankovní identita. Když údaje stále nenajdete, doporučujeme kontaktovat příslušný finanční úřad, který vám poskytne potřebné informace.

  • Daň z nemovitých věcí letos pro všechny vlastníky stoupne v důsledku vlastního balíčku o zhruba 80 procent. Daň zároveň zaplatí přibližně o sto tisíc lidí víc než loni. Některé nemovitosti či jejich části se totiž posuzují jinak než v minulosti. Konkrétní výše záleží na lokalitě a typu nemovitosti. Některé obce zvýšily své koeficienty, což celkovou daň zvýšilo výrazněji než o zmíněných 80 procent.

redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

A tohle už jste četli?

Už víte, kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Termín se blíží

25. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Už víte, kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Termín se blíží

Finanční správa začala rozesílat informace o dani z nemovitých věcí. Lhůta pro zaplacení daně nebo první splátky končí 31. května. 

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

Už jen do 15. března můžete požádat o zaslání platebních údajů e-mailem místo složenky. Na samotné zaplacení daně z nemovitých věcí je pak čas do konce května.

Přiznání k dani z nemovitosti musí podat víc lidí. Co se změnilo

17. 1. 2024 | Kateřina Hovorková

Přiznání k dani z nemovitosti musí podat víc lidí. Co se změnilo

Do konce ledna musí přibližně sto tisíc lidí nově podat daňové přiznání k dani z nemovitých věcí. Tady je přehled změn i základních pravidel.

Máte garáž, chalupu nebo pronajímáte dům? Pozor na změny daně

20. 12. 2023 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Máte garáž, chalupu nebo pronajímáte dům? Pozor na změny daně

Vládní balíček zásadně mění daň z nemovitosti. Nejenom, že se celkově výrazně zvýší, ale zároveň přesouvá určité stavby do jiných sazeb. Týká se to garáží, rekreačních objektů, ale... celý článek

Daň z nemovitostí stoupne. Experti řekli, jak ji dál vylepšit

11. 12. 2023 | Kateřina Hovorková | 8 komentářů

Daň z nemovitostí stoupne. Experti řekli, jak ji dál vylepšit

Vládní balíček zvyšuje od Nového roku sazbu daně z nemovitosti. Lidé si připlatí v průměru několik stokorun ročně. Stačí to? Jak by měla vypadat ideální daň? Zeptali jsme se.

Partners Financial Services