Inflace je nejvýš od finanční krize, míří k 7 %

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 10. 11. 2021 | 11 komentářů
Inflace je nejvýš od finanční krize, míří k 7 %

Zdroj: Shutterstock

Ceny v Česku dál rychle rostou. Meziroční inflace v říjnu vyskočila na 5,8 %, hlásí Český statistický úřad. To je o 0,9 procentního bodu víc než v srpnu, kdy dosáhla 4,9 %.

Tempo růstu meziměsíční inflace zrychlilo. V říjnu ceny vyrostly oproti září o 1 %. V září dělal meziměsíční růst 0,2 %, v srpnu to bylo 0,7 % a v červenci 1 %.

„Ceny rostly téměř ve všech oddílech spotřebního koše. Výjimkou byly pouze nižší ceny potravin, kdy například průměrná cena brambor (10,61 Kč/kg) byla nejnižší od února 2015. V meziročním srovnání se ceny zvýšily o téměř 6 %, což bylo nejvíce za posledních 13 let. Meziročnímu růstu dominovaly ceny bydlení a pohonných hmot,“ říká Pavla Šedivá, vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen Českého statistického úřadu.

Inflace je nejvýš od října 2008, tedy od světové finanční krize, kdy se meziročně pohybovala nad 6% úrovní. Jenže: v té současné inflaci ještě nejsou plně započítané výrazně rostoucí ceny energií.

Jak porazit inflaci?

Zdroj: Shutterstock

Inflace se drží kolem tří procent. Když necháváte úspory na běžném účtu v bance, ztrácejí svou hodnotu. Jen o trochu si polepšíte spořicím účtem nebo termínovaným vkladem. Ukážeme vám další možnosti.

Jak porazit inflaci. Spořicí účet už nestačí

Meziměsíčně v říjnu podle statistiků výrazně rostly ceny pohonných hmot a olejů (o 5,8 %), ceny benzinu a nafty byly v říjnu nejdražší od konce roku 2014. Oděvy zdražily oproti září o 3,8 % a obuv o 4,2 %. Z potravin byly meziměsíčně vyšší například ceny trvanlivého polotučného mléka (4,7 %) a másla (3,9 %). Naopak například ceny zeleniny meziměsíčně klesly o 4,2 %, z toho ceny brambor o 14,5 %. Klesla třeba i cena vepřového masa (-4,8 %), drůbeže (-3,3 %) nebo vajec (-7,7 %).

Meziroční inflaci směrem vzhůru postrčily nejvíce vyšší ceny v oblasti bydlení. Například ceny výrobků a služeb pro běžnou údržbu a opravy bytu rostly v říjnu meziročně o 8,5 % a cena nájemného o 3,5 %. Ceny elektřiny vzrostly o 3,1 % a ceny zemního plynu o 2,6 % (ještě před měsícem byl u obou položek zaznamenán meziroční pokles cen). Náklady vlastnického bydlení vzrostly meziročně podle statistiků o 12,8 % zejména v důsledku růstu cen stavebních materiálů a cen nových bytů, v menší míře i růstu cen stavebních prací.

Ceny automobilů byly meziročně vyšší o 6,3 %, ceny pohonných hmot a olejů o 26,8 %. Tabákové výrobky zdražily za poslední rok podle statistiků o 13 %, oděvy a obuv zhruba o 11 %. Ceny polotučného trvanlivého mléka stouply o 13,1 %, olejů a tuků o 15,9 % a cukru o 17,4 %. Připlatíte si také v restauracích – ceny stravovacích služeb rostly meziročně o 6,1 %.

Klikněte pro zvětšení. Zdroj: analytici ČSOB

Klikněte pro lepší zobrazení. Zdroj: ČBA (Jakub Seidler), ČSÚ

Ceny v Česku teď rostou nad průměrem zemí Evropské unie. Meziroční inflace podle metodiky Eurostatu v Česku podle předběžných výpočtů v říjnu dělala 4,8 % (Eurostat oproti ČSÚ započítává menší podíl oddílu bydlení na celkové inflaci). Eurozóna je na 4,1 %, sousední Slovensko na 4,4 % a Německo na 4,6 %.

S vysokou inflací se snaží bojovat Česká národní banka, která výrazně zvedá úrokové sazby. Mělo by to postupně přibrzdit spotřebu a snížit tak inflační tlaky.

V příštích dvou měsících by tempo růstu inflace mohlo zpomalit kvůli odpuštění DPH u elektřiny a plynu, o němž rozhodla končicí vláda vedená Andrejem Babišem. „To však bude pouze jednorázový vliv nižších daní. Začátkem roku bude meziroční růst cen výraznější a patrně nad 7% hranicí, v druhé polovině roku začne inflace zpomalovat, nicméně do konce roku se pravděpodobně nedostane pod 3% hranici,“ předpovídá Jakub Seidler, hlavní ekonom České bankovní asociace.

S výrazně vyšší inflací než dřív počítá i nejnovější odhad ministerstva financí: v příštím roce má dosáhnout 6,1 procenta, zatímco ještě v srpnové předpovědi ministerstvo počítalo s průměrnou inflací 3,5 procenta. Podobný vývoj očekává ve své poslední prognóze i Česká národní banka: v roce 2022 čeká průměrnou inflaci 5,6 %, přičemž na začátku roku může dočasně stoupnout až na 7 %. V roce 2023 má inflace klesnout k dlouhodobému 2% cíli, věří ČNB.

Vysoká inflace přitom není jen „dovezená“ z ciziny. „Na vině jsou tlaky jak zahraniční, tak domácí,“ říká Pavel Peterka, hlavní ekonom společnosti Roklen Holding.

Mezi silné globální proinflační tlaky podle něj dlouhodobě patří výpadky ve výrobních kapacitách, nedostatky výrobních vstupů, drahá lodní doprava, zdražující energie a další problémy způsobené pandemií a opatření pro boj s ní.

„Vedle globálních tlaků působí i velmi silné lokální proinflační tlaky. Dle analytických materiálů ČNB se jedná o 40 až 50 procent celkových proinflačních tlaků,“ podotýká Peterka.

Mezi výrazné domácí proinflační tlaky podle něj patří nedostatek volné pracovní síly a obecně pnutí na trhu práce. Toto pnutí vedle prvních znaků přehřívání ekonomiky bylo v Česu zřejmé už před pandemií. Inflaci tlačí nahoru také zběsilé utrácení veřejných peněz. „Svůj díl sehrála také dlouhodobě uvolněná měnová politika, jejíž podmínky ČNB na posledních zasedáních razantně utahuje,“ dodává Peterka.

„Nájemné, ceny bytů, jídlo v restauracích... to jsou příklady doma upečené inflace,“ říká Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank.

Vývoj meziroční inflace

Další šikovné grafy základních makroekonomických ukazatelů, třeba nezaměstnanost, HDP, průměrné mzdy, hledejte na Peníze.cz v sekci Makroekonomika. Zdroj: ČSÚ, Peníze.cz

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+19
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 11. 2021 11:17, Vaclav

Inflace bude letos dvojciferná. Míry z roku 1991 ale nedosáhne (56,6%).

+6
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

11. 11. 2021 9:33, Škodolibka domácí

Ne ne! Musíte přece investovat! Teď, v momentě velmi drahých akcií ... kdy by nějaká korekce byla více než zdravá.

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

inflace, nákupy, zdražování

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

Vysoká inflace je minulost. Po pěti letech se únorové spotřebitelské ceny ustálily na dvou procentech. Inflace dosáhla cíle stanoveného Českou národní bankou (ČNB).   

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

22. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

Ceny bytů i rodinných domů v loňském roce klesly. Vyplývá to ze statistiky ČSOB Index bydlení (dříve HB Index) za čtvrté čtvrtletí 2023. Základem jsou odhady tržních cen nemovitostí... celý článek

Inflace je nižší, než se čekalo. Úroky dál klesnou, koruna oslabí

15. 2. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Inflace je nižší, než se čekalo. Úroky dál klesnou, koruna oslabí

Spotřebitelské ceny v Česku stouply v lednu o 1,5 % v porovnání s loňským prosincem. Oproti loňskému lednu jsou pak vyšší o 2,3 % – meziroční inflace tedy klesla o výrazných 4,6 procentního... celý článek

Tečka za vysokou inflací? Zdražování slábne, hlásí statistici

11. 1. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Tečka za vysokou inflací? Zdražování slábne, hlásí statistici

Průměrná míra inflace v roce 2023 byla 10,7 %. Oznámil to dnes Český statistický úřad. V roce 2022 dosáhla inflace v průměru 15,1 %.

Kdy může pronajímatel zvýšit nájemné? Pozor na inflační doložku

28. 11. 2023 | Pavel Strnad

Kdy může pronajímatel zvýšit nájemné? Pozor na inflační doložku

Význam inflačních doložek roste. Často jsou však neplatné, protože nejsou správně formulované. Advokát Pavel Strnad z AK Polverini Strnad radí, na co se zaměřit.

Partners Financial Services