Udržitelnost je pro HP zásadní téma, říká regionální ředitelka

FINMARKET | rubrika: BrandInsight | 16. 12. 2021 | 1 komentář
Důraz na životní prostředí a udržitelnost, témata, která hýbou současným světem, bezezbytku platí i pro odvětví IT. „Udržitelnost má stále silnější vliv i při rozhodování zákazníků. Důležitá už není jenom kvalita a dobrá cena, ale i úroveň udržitelnosti a ohled na ekologii,“ říká Erika Lindauerová, ředitelka HP Inc. pro Českou republiku, Slovensko a Maďarsko.
Udržitelnost je pro HP zásadní téma, říká regionální ředitelka
Erika Lindauerová, ředitelka HP pro ČR, SR a Maďarsko
Zdroj: Benedikt Renč

Probíhají společenské změny. Mladí lidé demonstrují v ulicích za ochranu životního prostředí. I firmy víc přemýšlejí o ekologickém dopadu svých činností. Co to znamená pro rozhodování při nákupu IT techniky?

Demonstrace Fridays for Future lidi přinejmenším probraly z letargie a přiměly je zamýšlet se nad udržitelnějším využíváním zdrojů. Každé rozhodnutí o nákupu je v podstatě také rozhodnutím, v němž by měla mít udržitelnost rozhodující význam. Všímáme si toho už při výběrových řízeních. V dnešní době stále víc veřejných institucí i soukromých společností otázky udržitelnosti zohledňuje. Při rozhodování o nákupu a investicích jsou rozhodující náklady – nejvyšší kvalita za dobrou cenu – ale nyní začíná být důležitá také udržitelnost dodavatele a výrobků.

U velkých firem se to dá snadno pochopit. Má to ale z ekonomického hlediska smysl i pro malé a střední podniky? Například při tisku lze snadno ušetřit nákupem neoriginálních inkoustů a tonerů.

Studie ukazují, že používání spotřebních materiálů od alternativních výrobců vede k vyššímu výskytu chybně vytištěných výstupů. Z ekologického hlediska to tedy nedává smysl a ve skutečnosti dochází k nárůstu skutečných nákladů na tisk. Pro firmy všech velikostí je také podstatné, aby jejich dokumenty zůstaly dobře a dlouho čitelné. Je to důležité u tištěných smluv, faktur nebo jiných dokumentů, které se musí dlouhodobě archivovat.

Dobře, ale jak to souvisí s životním prostředím?

Ekologické certifikáty, například německý Blue Angel, jeden z nejstarších a nejpřísnějších ekologických certifikátů, jsou relevantní jenom v případě, že se tiskárna používá s originálním spotřebním materiálem. Jen tak se dá zaručit, že systémová tiskárna pracuje optimálně a že jsou i při každodenním používání v kanceláři splněna přísná kritéria pro udělení certifikátu. Ten hodnotí úroveň spotřeby energie, množství znečišťujících látek, hlučnosti, životnosti výrobku, recyklovatelnosti a rovněž použití komponent šetrných k životnímu prostředí.

Na co je nutné se zaměřit při vývoji výrobku, pokud má takový certifikát získat?

V HP zohledňujeme udržitelnost ve všech fázích životního cyklu výrobku. Certifikáty jsou důležité pro doložení tohoto přístupu spotřebiteli. Udržitelnost patří neoddělitelně k zásadám, kterými se řídíme už při vývoji svých výrobků. Při samotné výrobě udržitelnost zahrnuje nejen ekologické, ale také sociální otázky. Společnost HP tedy například sleduje u svých dodavatelů pracovní podmínky a zavazuje je k dodržování standardů HP. Svoje výrobky vyvíjíme tak, abychom při jejich výrobě i při výrobě spotřebních materiálů mohli ve vyšší míře používat recyklované materiály. Například naše nejnovější tiskárna pro malé kanceláře je ze 45 procent vyrobena z recyklovaného plastu. Když už mluvíme o plastovém odpadu: v oceánech plave stále větší množství plastů. Ty ohrožují životní prostředí a samozřejmě i člověka.

Naše společnost se v odvětví IT stala jedním z průkopníků v používání recyklovaných materiálů včetně plastů. Využití recyklovaných materiálů je zásadní součástí vývoje našich energeticky úsporných a odolných zařízení. HP ve svém programu Planet Partners, dostupném v 74 zemích světa, přijímá nazpět stará zařízení a použitý spotřební materiál, to znamená například inkoustové kazety a tonery, ke kvalifikované recyklaci.

Považujete recyklaci inkoustových a tonerových kazet za ekonomicky výhodnou?

Ve společnosti HP jsme se zavázali uplatňovat zásady oběhového hospodářství. Je to základní pilíř udržitelné výroby, a to nejen v případě inkoustových a tonerových kazet. Naším cílem už dlouho zůstává uzavřený systém recyklace všech výrobků. Proto jsme už koncem 90. let spustili program Planet Partners. Zákazníci tedy můžou použité inkoustové a tonerové kazety bezplatně vracet. Použité inkoustové kazety HP zpracovává v Evropě speciálním procesem, vzniklé materiály se vracejí zpět do výrobního cyklu. Přidáním plastů z použitých plastových lahví vznikají nové tonerové a inkoustové kazety. Mnoho plastových lahví by jinak skončilo na skládkách nebo v oceánu.

HP tuto iniciativu dál rozšiřuje. Připojili jsme se ke konsorciu NextWave Plastics. Tento projekt vytváří první síť dodavatelských řetězců určených výhradně pro plasty, které by jinak skončily v oceánu. Díky těmto iniciativám si HP zajišťuje dodávky použitých plastů, které se recyklují pro použití v nových výrobcích. Z nových inkoustových kazet HP nyní 82 procent obsahuje 45 až 70 procent recyklovaných materiálů, v závislosti na modelu. Každá tonerová kazeta HP se vyrábí s využitím recyklovaných součástí.

Originální spotřební materiál: správná volba pro přírodu

Erika Lindauerová, ředitelka HP Inc.Foto Benedikt Renč

Důvodů, proč sázet na originální spotřební materiál, se nabízí několik. Hlavní jsou ekologie, kvalita a bezpečnost. Co se týče ekologie, k výrobě inkoustových a tonerových kazet HP se používají recyklované materiály a použité kazety můžete bezplatně recyklovat prostřednictvím recyklačního programu HP Planet Partners. Další skutečnosti zjištěné v rámci studií poukazují na fakt, že levné napodobeniny mohou mít o 32 procent větší uhlíkovou stopu a spotřebovávat o 23 procent víc energie než originální produkty HP. Váš výběr má velký vliv na životní prostředí. Přečtěte si podrobnosti na www.hp.com/toner.

Když mluvíme o udržitelnosti v oblasti tisku, nevyhnutelně narážíme na téma odlesňování. To bylo také jedním ze stěžejních témat nedávné světové konference o změně klimatu v Glasgow. Na co by se měly firmy při výběru papíru do tiskáren zaměřit?

Také v případě papíru je každé rozhodnutí o nákupu rozhodnutím o udržitelnosti. I zde existují odpovídající certifikáty, které spotřebiteli dokládají, že papír do tiskárny pochází z udržitelně obhospodařovaných lesů. V HP nabízíme pouze papír s certifikací FSC a právě jsme rozšířili spolupráci se Světovým fondem na ochranu přírody (WWF). Cílem je chránit a zachovat lesní oblasti a hospodařit v nich udržitelným způsobem. HP věnuje 80 milionů eur na snížení dopadu papírenské výroby na lesy. Zároveň například se svými novými chytrými tiskárnami v programu HP+ kompenzujeme každou vytištěnou stránku, čímž také zmírňujeme dopady používání našich výrobků na životní prostředí.

Jaké další možnosti si jako výrobce k ovlivnění udržitelnosti výrobků vytváříte?

Inovujeme například obaly. Nejen velikost obalu, ale také použité materiály. Chceme samozřejmě zabalit zařízení tak, aby bylo chráněno před poškozením při přepravě. To ale neznamená, že musí vznikat obalový odpad. Zaměřujeme se na chytřejší využití recyklovaných materiálů. Tím se zvyšuje míra jejich opětovného použití a recyklace. Jedním ze způsobů, jak toho dosáhnout, jsou obaly z nasávané kartonáže, vyráběné z běžného sběrového papíru, které ušetří 934 tun pěnových obalů, jež by se recyklovaly jen velmi obtížně. Už teď používáme snadno recyklovatelné obalové výplně z papírových vláken. Ty chrání zařízení před poškozením při přepravě stejně dobře jako pěna, ale jsou výrazně šetrnější k životnímu prostředí, protože obvykle obsahují sto procent recyklovaného materiálu.

FINMARKET je rubrika zasvěcená obsahu, který připravujeme ve spolupráci s obchodními partnery na míru společnostem, které chtějí seznámit čtenáře se svými produkty nebo službami.

Peníze BrandInsight

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

20. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

O růstu minimální mzdy má nově rozhodovat předem daný „vzoreček“ navázaný na vývoj průměrné mzdy. Zároveň klesne počet úrovní zaručeného platu.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

Vysoká inflace je minulost. Po pěti letech se únorové spotřebitelské ceny ustálily na dvou procentech. Inflace dosáhla cíle stanoveného Českou národní bankou (ČNB).   

Partners Financial Services