Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

Martin Vlnas | rubrika: Rozhovor | 11. 3. 2024 | 1 komentář
Postavil finanční portál. Spoluzaložil, řídil a víc než za miliardu prodal finančněporadenskou společnost Fincentrum. Rozjel Corrency, systém pro oživení lokálních ekonomik. A taky kandidoval na primátora. Snad s výjimkou posledního zmíněného se jeho život točil a točí kolem peněz a jejich zhodnocování.
Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit
Opravdu je logo ČNB na prospektu záruka kvality?
Zdroj: Tomáš Cetkovský

Proto jsem si Petra Stuchlíka vybral jako hosta, se kterým se pobavíme otevřeně a bez očividného střetu zájmů o firemních dluhopisech. Řešil dřív jejich vydávání, prodej a byl taky velice blízko taky úpadku firmy, která je vydávala. Kromě toho se často ozýval proti těm na první pohled podvodným nebo takovým, kde sice na první pohled všechno vypadalo radostně, ale realita byla jiná.

Určitě ale není dobré všechny korporátní dluhopisy naházet do jednoho pytle. „Naprostá většina emisí dluhopisů vzniká s dobrým záměrem,“ upozorňuje bývalý ředitel Fincentra. „Podnikatelské záměry za nimi mohou být naivní, ale opravdu si myslím, že za nimi v drtivě většině nestojí podvodníci,“ dodává.

Jako investoři ale samozřejmě nemáte vyhráno, ani když se vyhnete podvodné menšině. Oči pro pláč vám můžou zbýt, i když vsadíte na správného koně, který si ale na první překážce zlomí obě nohy. Proto musíte tomu, kam peníze posíláte, věnovat velkou péči. A možná mít i trochu štěstí. „Spousta úspěšných firem na svém startu působila podivně, protože přišla s revoluční myšlenkou, a dnes vydělávají miliony. Jenže pak jsou tu zástupy těch, kteří působili stejně divně a o kterých už nikdy neuslyšíte,“ varuje Stuchlík.

Posoudit, jestli je koupě firemního dluhopisu dobrá, nebo špatná investice, je jen na vás. Jedno ale platí vždycky: pokud si nejste jistí, nerozumíte podnikatelskému záměru nebo máte prostě pocit, že vás prospekt dluhopisu nebo ten, kdo vám ho prodává, vodí za nos, otočte se na podpatku a peníze pošlete jinam.

„Zakázat prodej firemních dluhopisů nejde. Ani pro retailové investory. Okamžitě by je nahradily zápůjčky, směnky… Trh si vždycky cestu najde. Navíc byste tím znevýhodnili české firmy, protože byste jim odřízli jednu nohu financování. Někteří lidé se bohužel musí spálit, aby se oni i ostatní poučili. I tady se ale trh postupně kultivuje, podobně jako třeba v životním pojištění. Samozřejmě by to mohlo být rychlejší, ale buďme na sebe pyšní, jakou cestu jsme od devadesátek ušli,“ říká Stuchlík.

Chcete si splnit své sny? Investujte!

Do minuty vyhledáte nejvýhodnější investiční portfolia a přání vaše i vašich blízkých se začnou plnit. A nemusíte být profík.

V komplikované pozici je vůči korporátním dluhopisům i Česká národní banka. Ta se aktivně snaží na rizika s nimi spojená upozorňovat a vzdělávat širokou veřejnost, její logo se ale zároveň objevuje téměř na každé stránce, kde se firemní dluhopisy nabízejí, a poskytuje jim (a distributorům) punc důvěryhodnosti. Proč? Regulátor totiž jen potvrzuje, že prospekt dluhopisu splňuje všechny formální náležitosti, to ale neznamená, že by cokoliv garantoval. Banka na to nemá kapacity, není to ani to, čím by se měla ze své podstaty zabývat. Přesto si každá firma ráda ozdobí dluhopis „razítkem“ schváleno ČNB.

I to mějte na paměti, až se vám zase ozve vykuk se supervýhodnou nabídkou firemního dluhopisu právě založené firmičky, které banka odmítla půjčit padesát milionů na stavbu saun v Antarktidě, a tak si „koupila“ pár dealerů, schopných se za deset procent z vámi investované částky bez mrknutí oka upsat ďáblovi.

Pohledem České národní banky

Informace, že ČNB schválila emisi dluhopisů, znamená pouze to, že ČNB ověřila, zda prospekt příslušné dluhopisové emise splňuje všechny zákonem stanovené náležitosti, a poskytuje tedy investorům dostatek informací pro jejich vlastní posouzení a rozhodnutí. U takzvaných soukromých emisí dluhopisů (tj. emisí, kde je počet investorů omezen na 150) a u veřejných emisí dluhopisů do objemu jednoho milionu eur (nebo ekvivalentní sumy v korunách) ČNB prospekt cenného papíru neschvaluje!

Zdroj: Desatero pro drobné investory do korporátních dluhopisů

Martin Vlnas

Autor článku Martin Vlnas

Vystudoval politologii, sociologii a mediální studia na FSS MU v Brně. Rok studoval v Jižní Koreji. Během studia publikoval reportáže v Reflexu, Respektu nebo Týdnu, kariéru ale začal jako portýr. Od roku 2009 byl editorem... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Podílové fondy v zeleném. Investoři čekají další růst

6. 2. 2024 | Martin Mašát

Podílové fondy v zeleném. Investoři čekají další růst

Inflace ve světě klesá, centrální banky sníží převysoké úrokové sazby a aspoň americká ekonomika hrubě produkuje. Investorům to k dobré náladě stačí a cenné papíry jsou stále cennější:... celý článek

Creditas spouští aplikaci pro jednoduché investice. Cílí na masy

2. 2. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Creditas spouští aplikaci pro jednoduché investice. Cílí na masy

Skupina Creditas má novou aplikaci pro zájemce o investování na světových trzích. „Aplikace Max Invest stojí na co největší jednoduchosti a srozumitelnosti,“ říká manažerka projektu... celý článek

Partners Financial Services