Kolik vydělaly podílové fondy? Cenu akcií srazil omikron

Martin Mašát | rubrika: Analýza | 7. 12. 2021 | 3 komentáře
Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Kolik si v průměru připsaly za listopad, od začátku letošního roku nebo třeba za posledních pět či deset let?
Kolik vydělaly podílové fondy? Cenu akcií srazil omikron

Zdroj: Shutterstock

Akciové podílové fondy po dlouhé době zaznamenaly záporné měsíční zhodnocení. Průměrná výkonnost korunových globálně diverzifikovaných akciových fondů nabízených v Česku byla v listopadu minus 1,7 %. Speciálně zaměřené akciové fondy klesly o 3,8 %, nejvíce u čínských a středoevropských firem.

Ceny akcií poslaly dolů hlavně nejistota ohledně šíření varianty omikron, tedy nové mutace viru covid-19, a relativně jestřábí tón šéfa amerického FEDu, který zmínil možné rychlejší ukončení uvolněné měnové politiky. Celou korekci přiživila ještě Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), která potvrdila zvýšené dodávky ropy, což pro změnu stáhlo dolů energetický sektor.

Z meziročního pohledu však mají klienti v akciových fondech majetek o pětinu (19,5 %) vyšší a jen za letošní rok vydělali 16,3 %. Další dlouhodobé statistiky najdete v Partners indexu podílových fondů.

PIF!

Partners index podílových fondů sleduje víc jak 150 fondů s aktivy klientů v celkové výši několik set miliard korun. Jde o fondy denominované v české koruně, a tedy převážně distribuované a nabízené v Česku. Vedle pohledu na všechny grafy současně si můžete zvolit, že chcete ukázat jenom některé.

Zdroj: peníze.cz

Akciové fondy

Partners indexy akciových fondů
 

fondy investující

do akcií vyspělých zemí

fondy investující do nerozvinutých zemí

a další speciální strategie

(okrajové trhy, jednotlivé sektory apod.)

listopad 2021-1,7 %-3,8 %
od začátku roku16,3 %11,4 %
poslední rok19,5 %17,2 %
poslední tři roky39,7 %27,8 %
posledních pět let51,6 %41,2 %
posl. deset let154,7 %64,4 %
počet fondů3815

Dluhopisové fondy

Partners indexy dluhopisových fondů
 

fondy se státními

a kvalitními korporátními dluhopisy

fondy s investicemi

do rizikových a spekulativních dluhopisů

listopad 20210,1 %-0,5 %
od začátku roku-2,4 %1,4 %
poslední rok-2,3 %2,4 %
poslední tři roky1,5 %12 %
posl. pět let-1,3 %11,2 %
posl. deset let14,9 %54,5 %
počet fondů1922

Dluhopisové fondy českých kvalitních dluhopisů se po několika měsících výrazných poklesů posunuly trochu výše. Za růstem cen státních dluhopisů je vyjádření guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka, který připustil možnost odložení dalšího zvyšování sazeb. Nicméně tržní úroky ukazují na další zvýšení a hlavním důvodem je inflace, která dále poroste nad sedm procent meziročně.

Holubičí komentář guvernéra ČNB Rusnoka pomohl mírně cenám dluhopisů, a proto se průměrná výkonnost kvalitních dluhopisových fondů v listopadu pohybovala kolem plus 0,1 %. Bohužel, meziročně je to stále minus 2,3 %.

Konzervativní investoři spořící v bezpečných dluhopisových fondech mají za sebou nejhorší období za mnoho let. Na druhou stranu je teď čeká zhodnocení kolem tří až čtyř procent ročně.

Zvětšování rizikových prémií způsobilo pokles na trhu korporátních dluhopisů, a proto fondy rizikových dluhopisů ztratily za měsíc dalších 0,5 %. Meziročně jsou však výše o 2,4 %.

Smíšené fondy

Partners index smíšených fondů
listopad 2021-0,6 %
od začátku roku5,5 %
poslední rok7 %
poslední tři roky14,3 %
posledních pět let15,3 %
posledních deset let43,8 %
počet fondů59

Výkonnost smíšených fondů negativně ovlivnil pokles akcií a korporátních dluhopisů. Průměrná výkonnost dosáhla minus 0,6 %, meziročně jsou výše o sedm procent.

Martin Mašát

Autor článku Martin Mašát

Portfoliomanažer v Partners investiční společnosti. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou a Institut ekonomických studií při Univerzitě Karlově. Je držitelem prestižního mezinárodního titulu CFA (Chartered Financial Analyst).... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice s pákou. CFD mohou znásobit zisk i ztrátu

18. 11. 2021 | Jiří Hovorka | 6 komentářů

Investice s pákou. CFD mohou znásobit zisk i ztrátu

V dalším díle investičního seriálu se dostáváme k rizikovým spekulacím pro zkušené. Vysvětlíme, proč většina lidí při sázkách na krátké trendy prodělává. A ukážeme, kdy se hodí využít... celý článek

Investice, které se nezbavíte. Prozkoumali jsme Xixoio

1. 11. 2021 | Jiří Hovorka | 72 komentářů

Investice, které se nezbavíte. Prozkoumali jsme Xixoio

Společnost Xixoio ve velké reklamní kampani slibuje podíl na budoucím úspěchu. Lidem nabízí tokeny za minimálně deset tisíc korun. V recenzi se dočtete, proč takovou investici nedoporučujeme. celý článek

Poslal si peníze mezi českými bankami. Dvě cizí mu přesto strhly tisícovku

26. 10. 2021 | Olga Skalková, Petr Kučera | 14 komentářů

Poslal si peníze mezi českými bankami. Dvě cizí mu přesto strhly tisícovku

Že je posílání peněz do ciziny – mimo eurových plateb v rámci SEPA prostoru – drahé, nejspíš tušíte. Zaskočit vás ale může i výše poplatků za převod dolarů z jedné české banky do jiné,... celý článek

Akcie z kuponovky najdete snáz. S bankovní identitou

29. 9. 2021 | Jiří Hovorka | 8 komentářů

Akcie z kuponovky najdete snáz. S bankovní identitou

Kdo chce vědět, zda nevlastní nějaké akcie z kuponové privatizace, má novou možnost, jak to zjistit. Společnost Centrální depozitář cenných papírů (CDCP), která vede evidenci zaknihovaných... celý článek

Partners Financial Services