Investice, které se nezbavíte. Prozkoumali jsme Xixoio

Jiří Hovorka | rubrika: Recenze | 1. 11. 2021 | 72 komentářů
Společnost Xixoio ve velké reklamní kampani slibuje podíl na budoucím úspěchu. Lidem nabízí tokeny za minimálně deset tisíc korun. V recenzi se dočtete, proč takovou investici nedoporučujeme.
Investice, které se nezbavíte. Prozkoumali jsme Xixoio
Ilustrační foto.
Zdroj: Shutterstock

Podle zakladatele projektu má jít o Amazon finančního světa. Společnost Xixoio spustila velkou reklamní kampaň a jde si pro peníze od široké veřejnosti. Kdo si její tokeny koupí, má dostat podíl na úspěchu inovativních projektů. Zatím hlavně na úspěchu Xixoio. Pokud tedy přijde.

Dobře vypadající reklama, která teď běží v televizi, jakoby z budoucnosti vzkazuje: „Věřili jsme v nový finanční ekosystém, ve kterém jsme získali podíl na úspěchu firem. Já u toho tenkrát byl, já byl jeden z těch, co věřili. Věřili v budoucnost.“

Firma se snaží těžit ze stále poměrně nového odvětví navázaného na technologii blockchain, která je spojená s kryptoměnami. Xixoio slibuje, že vytvoří alternativní systém k burzovnímu či bankovnímu financování pro firmy. Ty mají v budoucnu přes systém od Xixoio vydávat své virtuální tokeny, které si budou lidé kupovat. Jde vlastně o jakousi virtuální akcii, s níž by si lidé měli koupit i případný podíl na zisku firem.

„Stejně jako kdysi Amazon vytvořil webové stránky, kde nabízel knížky a lidem stačilo kliknout na koupit, my děláme to samé s firmami. Vydáme token v papírové podobě, formou plovoucího dluhopisu, vy si ho koupíte a už participujete na tom, že jste si koupil nástroj, který dál tokenizuje firmy,“ představil Xixoio už na začátku roku 2019 jeho šéf a zakladatel Richard Watzke.

O téměř tři roky později to zatím na Amazon nevypadá. Xixoio teď přes svou aplikaci prodává jediný token, a to XIX, což je „virtuální akcie“ společnosti Xixoio. Právě na jeho pořízení láká v aktuální kampani, která kromě televize běží i formou bannerů na českých webech nebo v pražské hromadné dopravě. Vedle online prodeje má firma síť vlastních prodejců.

Téměř šestinásobek

Token XIX je prý zlatým vejcem. Jeho hodnota měla stoupnout už o víc jak 560 procent. Za jak dlouhou dobu, to se na webu Xixoio nedočteme. S tokeny se nikde veřejně neobchoduje. Můžete si je od Xixoio jen koupit – přinejmenším v objemu za 10 tisíc korun. Kde se tedy bere hodnota tokenu – podle firmy téměř devět korun za jeden?

„Token XIX je majetkem Xixoio, a proto jej může nabízet trhu jako každá jiná svobodná soukromá společnost. Hodnota tokenu XIX roste v závislosti na realizovaných tržbách, vývoji a plnění výstavby ekosystému Xixoio. Token XIX je indexován, protože index vynásobený počtem tokenů rozdělených do denních tranší v limitované emisi 700 milionů tokenů XIX, odpovídá v součtu kalkulovaným nákladům nutným pro výstavbu celého ekosystému Xixoio. Celkový náklad na výstavbu Xixoio je odhadován na částku 250 milionů eur (zhruba 6,5 miliardy korun – poznámka redakce) s časem výstavby do sedmi let,“ odpovídá Lenka Keehnen, mluvčí Xixoio.

Jinými slovy: hodnotu tokenu XIX stanovuje sama společnost Xixoio. Můžete ho ale za uváděnou cenu někde prodat, když jste si ho v minulosti koupili? Nemůžete.

„Každý si to může ověřit na stránkách coingecko.com nebo coinmarketcap.com – jedná se o weby mapující kryptoměnová tržní data. Naleznete tam přes 10 tisíc různých kryptoměn a tokenů, ale token XIX tam nenajdete. Není tudíž obchodován na žádné burze a proklamacím o aktuální ceně či růstu nelze věřit, zakladatelé si tyto hodnoty doslova cucají z prstu,“ odpovídá ekonom Josef Tětek, který se kryptoměnám a blockchainu dlouhodobě věnuje.

Xixoio teď od vás tokeny nevykoupí a ani pro ně nemá sekundární trh, tedy nějakou burzu, kde by s nimi šlo obchodovat. Potvrzují to i její produktové podmínky:

Xixoio nemá povinnost Finance vrátit Nabyvateli. Nabyvatel ani jiné osoby zejména nemohou požadovat jakékoliv splacení Tokenů XIX nebo odkoupení Tokenů XIX ze strany Xixoio. Nabyvatel v této souvislosti není oprávněn domáhat se odškodnění jakékoliv újmy či vznášet nároky vůči Xixoio či jiným osobám.“

O spuštění sekundárního trhu nicméně Xixoio uvažuje. „Majitel tokenu XIX, podobně jako majitel podílu na výstavbě nemovitosti, musí vyčkat, než se výstavba dostane do stavu, kdy bude možné realizovat výnosy z jejího prodeje či pronájmu. Jakmile získame stanovisko České národní banky týkající se sekundárního trhu vnitřní burzy, může nastat situace, že obchodování bude držitelům tokenu XIX umožněno již na jaře 2022,“ říká Keehnen.

Zatím jediná možnost, jak se podle produktových podmínek dostat k penězům, je odstoupení od smlouvy v prvních 14 dnech od jejího uzavření. Xixoio pak vrátí peníze ponížené o prokazatelné výdaje.

Bez dohledu

Co tedy Xixoio lidem za nákup tokenů nabízí, když se s nimi nedá obchodovat? Podíl na budoucím zisku společnosti. Konkrétně slibuje, že mezi majitele tokenů rozdělí 40 % zisku. Valná hromada, na kterou jako majitel tokenů nemáte přístup, však může podle produktových podmínek rozhodnout i tak, že se zisk přerozdělovat nebude a peníze využije na další rozvoj firmy.

Xixoio může podle svých podmínek vydat miliardu tokenů. Zatím to podle mluvčí bylo přes 400 milionů tokenů pro víc jak 2370 lidí a na svůj rozvoj společnost podle ní už získala přes 500 milionů korun.

Pokud by teď někdo firmě dal za tokeny minimální nutný objem 10 tisíc korun, koupí si teď zhruba 1111 tokenů. Kdyby firma nakonec vydala celou miliardu tokenů, získá člověk s 1111 tokeny podíl ve výši 0,0001111 % na slíbených 40 % ze zisku. A když hospodaření Xixoio někdy skončí ziskem třeba ve výši 100 milionů korun, dostal by takový člověk 44 korun.

Podle poslední zveřejněné účetní závěrky hospodařilo Xixoio v roce 2019 se ztrátou ve výši 11,2 milionu korun, výsledek za rok 2020 ještě nezveřejnilo. Je normální, že finanční startupy na začátku svého podnikání hospodaří se ztrátou. Jedenáctimilionová ztráta by byla vlastně skvělým výsledkem, pokud by Xixoio mělo miliardové náklady na vývoj svého „ekosystému“, jak o nich mluví Kheenen. Jenže nic takového výsledovka z roku 2019 neukazuje – náklady byly v řádech jednotek milionů korun.

„Po přečtení produktových podmínek a rychlém průzkumu dosavadních aktivit společnosti Xixoio bych takovou investici rozhodně nikomu nedoporučil,“ říká advokát a insolvenční správce Jan Langmeier. Ten zastupuje například lidi, kteří investovali do zbankrotovaných investičních skupin Arca nebo C2h (podrobnější rozbor produktových podmínek najdete v boxu na konci tohoto textu).

Xixoio funguje bez dohledu, nespadá pod regulaci České národní banky. „Digitální tokeny se v České republice podle převažujícího výkladu nepovažuji za cenné papíry, nepodléhají zákonu o podnikání na kapitálovém trhu a jejich vydávání samo o sobě nevyžaduje povolení ČNB. Společnost Xixoio nebylo uděleno žádné povolení ČNB k podnikání na finančním trhu a v tomto smyslu dohledu nepodléhá,“ říká mluvčí centrální banky Petra Vodstrčilová. Obecně dodává, že u firem mimo dohled, které nemusí dodržovat standardy spojené s podnikáním na finančním trhu, ČNB dlouhodobě upozorňuje na rizika spojená s investováním do nich.

Přesto Xixoio na svém webu uvádí, že vývoj ekosystému a postavení tokenu XIX je kontinuálně komunikováno s ČNB. Není to zneužívání autority centrální banky?Z pohledu ČNB by bylo přesnější konstatovat, že bylo položeno vice souvisejících dotazů, na které ČNB odpověděla, jako tomu činí v případě jakéhokoliv tazatele, který splní podmínky podání takzvaného kvalifikovaného dotazu. V tomto směru tedy pokládáme znění dané věty za mírně zavádějící, zvláště s ohledem na skutečnost, že emitování tokenů samo o sobě v ČR nespadá do oblasti regulace finančního trhu a dohledu ČNB,“ odpovídá mluvčí Vodstrčilová.

I další token bude od Xixoio

Xixoio slibuje, že jeho hlavní byznys, tedy tokenizace firem, se rozjede na jaře příštího roku. Jaké firmy už má domluvené? Kdo si přes tokeny od Xixoio chce dojít pro peníze na další rozvoj? „První tokenizovanou firmou bude Artstaq na jaře příštího roku. Další detaily firem nyní nemůžeme zveřejnit z důvodu obchodního tajemství a konkurenční výhody. Můžeme uvést, že jde řádově o jednotky českých firem, se kterými nyní vedeme jednání,“ odpovídá Kheenen.

Arstaq je český startup, který měl ambice výrazně zjednodušit obchod s uměním, a to tak, že by se s ním neobchodovalo v aukčních síní, ale online na jeho webu. O firmě se psalo v roce 2017, od té doby o ní ale nebylo slyšet a podle její bývalé mluvčí Nikoly Bukajové projekt před zhruba čtyřmi lety skončil.

Zakladatel startupu Artstaq Roman Komárek říká, že jeho bývalý projekt teď „oživují“ lidé spojení s firmou Xixoio. „Mohu potvrdit, že jedna ze společností vlastněná stejným majitelem jako Xixoio koupila před několika měsíci platformu Artstaq včetně know-how (kupovala se platforma, ne firma). Mohu také potvrdit, že akcionáři Artstaq byli informováni o zámyslu tokenizace této platformy nástupnickou firmou. Další informace spadají pod obchodní tajemství. Osobně se na nové koncepci nepodílím,“ odpověděl Komárek webu Peníze.cz.

„Obecně pak mohu komentovat to, že z mého pohledu je celkem logické, že blockchain-fintech společnost jako Xixoio zvažuje tokenizaci jiné společnosti právě v oblasti umění, protože to je poměrně přímočaré a odpovídá to současnému trendu v krypto světě,“ dodává Komárek.

I další token, který Xixoio chystá k vydání, tak bude případnou investicí do důvěry ve schopnosti zakladatele Richarda Watzkeho a jeho týmu.

Vysoké provize za prodej

Před podnikáním Xixoio už veřejně varoval například Petr Borkovec, šéf poradenské společnosti Partners (té patří i vydavatelství NextPage Media, které vydává web Peníze.cz). Borkovec označil systém společnosti Xixoio za totální nesmysl bez přidané hodnoty. „Pokud tedy nechcete provozovat Ponziho schéma. Na to se to skutečně může hodit,“ napsal Borkovec ve svém příspěvku na síti LinkedIn.

„Tvrzení Petra Borkovce se nezakládají na skutečnosti, jsou zcela smyšlená a jsou evidentně vedena s jediným cílem: způsobit společnosti Xixoio újmu, narušit její obchodní činnost a poškodit její dobré jméno před širokou veřejností,“ reagovala společnost Xixoio, která Borkovcovi přes právníky poslala předžalobní výzvu, kde ho mimo jiné vyzvala, aby své komentáře smazal.

O podnikání firmy Xixoio mají pochybnosti i zástupci další poradenské společnosti, konkrétně ZFP akademie. Ta nedávno řešila případy několika svých poradců, kteří tokeny XIX nabízeli. „S každým z nich jsme situaci řešili individuálně podle intenzity jejich činnosti v souvislosti s touto společností. Naše společnost se od prodeje tokenů společnosti Xixoio jednoznačně distancovala a naši spolupracovníci mají zakázané takové produkty nabízet,“ říká Jakub Indra, obchodní ředitel ZFP akademie.

„Produkty společnosti Xixoio považujeme za vysoce rizikové a ohledně fungování celé této společnosti máme řadu pochybností. Provize, které svým obchodníkům vyplácejí, dosahují až 10 % investované částky. Provize jsou neobvykle vysoké a je otázkou, kde na ně společnost Xixoio bere prostředky, když není zřejmé, co tvoří podkladové aktivum, které vytváří zisk,“ dodává Indra.

Zakladatel Xixoio Richard Watzke je přesvědčený, že negativní pozornost se jeho firmě dostává neprávem. „Neseme lidem jasnou vizi, fundament, perspektivu. Jsem si bytostně jist, že toto dotáhnu stejně, jako vše ostatní před tímto projektem,“ říká muž, který se dříve zabýval například kombinací prodeje nemovitostí a umění.

Co říká na to, že z naší recenze vychází jeho firma rizikově a autor článku by nikomu nedoporučil, aby do tokenů Xixoio investoval? „Že je to riziko, ví každé malé dítě. Jenže bez rizik se ještě nikdy žádná společnost nikam neposunula. Špínu umí hledat každý, s pravdou už je to o dost složitější,“ odpovídá Watzke.

Očima advokáta

Zdroj: Shutterstock

Pohled advokáta a insolvenčního správce Jana Langmeiera, který prozkoumal produktové podmínky tokenu XIX:

Ať už bych se na produkt společnosti Xixoio díval z pozice potenciálního investora, nebo advokáta s praxí v dluhopisových kauzách, pak bych svoje zhodnocení musel shrnout následovně:

Případní investoři nákupem tokenu a podepsáním smlouvy nezískávají prakticky žádnou jistotu, jestli svoje finance někdy dostanou zpět, natož zda mohou myslet i na případný zisk, pro který se investice ve výsledku dělají. Z bodu 6.8 produktových podmínek vyplývá, že veškerá moc nad rozdělením případného zisku, na kterém Xixoio slibuje vlastníkům tokenů podíl, je v rukou valné hromady této společnosti. Ta o něm rozhoduje a nemá žádnou povinnost zisk rozdělit. Jinými slovy investorům říkají: Investujte do nás svoje peníze a my se pak rozhodneme, jestli na tom vyděláte, nebo ne.

Ještě mnohem více by měly potenciální investory zarazit body 6.9 a 6.10. V nich se v podstatě říká, že se takzvané tokeny mohou stát nepřevoditelnými, tedy naprosto bezcennými. Za vaše investované peníze vám mohou zůstat naprosto bezcenné tokeny. Důležitá je také věta: „…budoucí události nebo výsledky závisejí zcela, nebo zčásti na okolnostech a událostech, které Xixoio nemůže přímo nebo v plném rozsahu ovlivnit.“ Jinak řečeno investujete do někoho, kdo předem říká, že jeho podnikatelský záměr závisí jen na štěstí a konání někoho jiného, než je on. Osobně bych někomu takovému svoje peníze nikdy nesvěřil.

V bodě 11.2 produktových podmínek pak Xixoio uvádí, že v žádném případě nezaručuje, že jakékoliv tokeny XIX od nabyvatele vykoupí. To je další varovný signál, jak se společnost Xixoio dopředu chrání před tím, aby nesla za případný krach svého podnikání jakoukoliv odpovědnost. Ale nejde jen o krach projektu, ale například i o okamžik, kdy by chtěl investor svoji investici ukončit. S těmito podmínkami nemusí mít vůbec možnost to udělat.

Abych to celé shrnul, Xixoio je dle mého názoru promyšlený a sofistikovaný švindl na investory, který bude uměle vyhnaný masivním marketingem.

Binokulár. Zlobil. Zdroj: Shutterstock.com
Zdroj: Shutterstock

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+248
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 72 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 11. 2021 6:49, Nediky

Projekt mě zaujal už asi před půl rokem, ale po přečtení produktových podmínek, zjištění, že cena tokenu XIX je vlastně neznámá a jen na webu společnosti a po zhlednutí videí se zakladatelem panem Watzkem jsem se rozhodl tomuto projektu také vyhnout. Díky za tento článek!

+121
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

1. 11. 2021 7:24

pouze pro stare lidi

-48
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (72 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bitcoin koupíte i u Tipsportu. Musk ale věří dogecoinu. Týden v kryptu

16. 3. 2024 | Tomáš Krause | 2 komentáře

Bitcoin koupíte i u Tipsportu. Musk ale věří dogecoinu. Týden v kryptu

Bitcoin má větší kapitalizaci než stříbro, Craig Wright není Satoshi, bitcoin koupíte nově i v sázkovce, ethereum má za sebou další upgrade a novou Teslu prý můžete zaplatit dogecoiny.... celý článek

Bitcoin je nejdražší v historii. Kupuje ho zase i Tesla? Týden v kryptu

9. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin je nejdražší v historii. Kupuje ho zase i Tesla? Týden v kryptu

Bitcoin překonal vrchol z roku 2021, Arizona ho chce do penzijních fondů, Tesla ho prý znovu nakupuje, zákazníkům ho nejspíš nabídnou maďarské banky. Rekordy ale překonával i stablecoin... celý článek

Bitcoin překonal rekord, byl nejdražší v historii

5. 3. 2024 | Gabriel Pleska

Bitcoin překonal rekord, byl nejdražší v historii

Cena kryptoměny bitcoin se dnes podle agentury Reuters dostala na 69 202 dolaru (víc než 1,6 milionu korun) za minci a dosáhla tak nového rekordu. Nevydržel ale dlouho, cena vzápětí... celý článek

Bitcoin vyletěl o čtvrtinu. V korunách je nejdražší v historii. Týden v kryptu

2. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin vyletěl o čtvrtinu. V korunách je nejdražší v historii. Týden v kryptu

Cena bitcoinu vyskočila o 25 procent, bitcoinová ETF nabízejí i velké americké banky a to od BlackRocku expanduje do Brazílie. Na světlo se dostaly další e-maily Satoshiho Nakamota... celý článek

ECB si kopla do bitcoinu. Čas nakupovat? Týden v kryptu

24. 2. 2024 | Tomáš Krause

ECB si kopla do bitcoinu. Čas nakupovat? Týden v kryptu

Evropská centrální banka si zkusila kopnout do bitcoinu. Asi jako když se mladistvý intelektuál pokusí nakopnout merunu. Spočítáno: 51% útok na bitcoin se nemůže vyplatit. Nigérie a... celý článek

Partners Financial Services