Investiční gramotnost Čechů je nízká, ukazuje nový index

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 27. 10. 2021 | 8 komentářů
Investiční gramotnost Čechů je nízká, ukazuje nový index

Zdroj: Shutterstock

Tři čtvrtiny Čechů si v investování nevěří. Osobně se považují za „nepříliš zkušeného a znalého investora“ (46 %) nebo „zcela nezkušeného a neznalého“ (28 %). Ukázal to průzkum agentury Ipsos pro investiční platformu Portu, kterého se letos v říjnu zúčastnil reprezentativní vzorek populace od 18 do 65 let (1050 respondentů).

Praktický test pak zjistil velký nesoulad mezi tím, jak lidé sami hodnotí své znalosti a jaké skutečně mají. Ti, kteří se považují za velmi zkušené a znalé investory, se se svými vědomostmi umístili až na předposledním místě. Míra znalostí v oblasti investic a spoření roste s věkem, ukázal průzkum.

Test se zaměřil například na vztah mezi výnosem a rizikem, vliv inflace, princip složeného úročení, finanční matematiku nebo vliv měnových kurzů. Jeho výsledky jsou základem – hodnotou 100 – pro nově vzniklý Index investiční gramotnosti. Platforma Portu ho chce nejméně jednou ročně aktualizovat, plánuje i srovnání s Polskem, Slovenskem a Rakouskem. Cílem pochopitelně je, aby investiční gramotnost Čechů rostla.

Jak jste na tom vy? Test si můžete vyzkoušet na RozumímInvesticím.cz.

Zdroj: Portu, Ipsos

Podle průzkumu se skoro tři čtvrtiny (72 %) respondentů správně domnívají, že větší výnos znamená také větší riziko. Podobné množství lidí také ví, že pokud inflace převyšuje míru zhodnocování peněz, tak si v budoucnu koupí méně než dnes.

Naopak jen třetina lidí (35 %) si uvědomuje, že při investování – na rozdíl od spoření – nejsou výnosy zaručeny. Zbylé dvě třetiny si nejsou jisté, zda jim nějaké záruky někdo garantuje, nebo spoléhají na Českou národní banku.

Jen 30 % lidí rozumí tomu, že historické výnosy nejsou zárukou budoucích. Většina populace očekává, že když v minulých letech výnosy rostly, bude tomu tak i dál. S nejmenší úspěšností v tomto bodě odpovídala nejmladší generace ve věku 18 až 35 let.

Zdroj: Portu, Ipsos

Většině lidí dělá problém také matematika. Zhruba jen dvě pětiny chápou princip složeného úročení a dokážou si tak na jednoduchém příkladu dopočítat úrok na spořicím účtu. Jen málokdo také správně odpověděl, že když investice v prvním roce klesla o 30 % a v následujícím roce o 30 % stoupla, nevrátila se na původní hodnotu.

Zdroj: Portu, Ipsos
Zdroj: Portu, Ipsos

Nejlepší znalosti prokázali starší respondenti od 54 do 65 let. Nejlépe jsou na tom respondenti s ukončeným vysokoškolským vzděláním. Index investiční gramotnosti žen je výrazně nižší (79,9) než u mužů (116,6).

Zdroj: Portu, Ipsos

Za „spíše zkušeného a znalého investora“ se považuje 18 % účastníků průzkumu, za „relativně hodně zkušeného a znalého“ 6 % a za „velmi zkušeného a znalého“ 2 %. Nejvíc si věří lidí ve věku 18 až 26 let, naopak největší pochyby mají lidé ve věku 54 až 65 let. Sebevědomější jsou muži – za zcela nezkušené se jich považuje pětina, zatímco u žen 38 %.

Podle krajů vyšla z průzkumu nejlépe Praha, následuje Vysočina a shodně Liberecký a Plzeňský kraj. Na opačném konci žebříčku překvapivě skončil Středočeský kraj, jen o bod lépe dopadly Ústecký, Karlovarský, Moravskoslezský a Zlínský kraj. „Tyto regiony jsou často charakterizovány jako sociálně slabší a také s vyšší mírou exekucí. Lze tedy vysvětlení hledat například v tom, že v nich menší procento lidí řeší problematiku investování,“ komentují to autoři průzkumu.

Zdroj: Portu, Ipsos

„Spoření už na inflaci zdaleka nestačí. Kdo chce dnes ochránit své úspory, musí investovat. Kdo chce investovat, musí riskovat. Kdo chce riskovat tak, aby se dříve či později nespálil, musí být finančně gramotný,“ zdůrazňuje Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank. Na trhu je podle něj řada poměrně bezpečných investičních produktů, stejně jako velmi nebezpečných – a je dobré se mezi nimi orientovat.

Kovanda je jedním z odborných garantů indexu, dalšími jsou ekonom Dominik Stroukal (Platební instituce Roger), Burza cenných papírů Praha a Asociace pro kapitálový trh.

„Je dobře, že zájem o investování v Česku roste. Lidé, kteří se teď vrhají do investování, však mají relativně malé znalosti – hlavně ti mladší. A naopak starší lidé znalosti mají, ale jsou velice opatrní, protože mají i špatné zkušenosti,“ říká Radim Krejčí, zakladatel online investiční platformy Portu. „Příležitosti pro investování jsou bohaté, avšak znalosti budoucích investorů jsou nízké, což vede k chybám při rozhodování a následné finanční ztrátě. Tomu chceme čelit, a proto vedle měření znalostí chceme především edukovat a přispět k vyššímu povědomí v tématu zhodnocení peněz a zodpovědnému nakládání s úsporami,“ dodává.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 10. 2021 21:03, czhuntetr

Z těch ukázkových otázek se vlastně jen dvě věnují "finanční gramotnosti" (ty o vztahu rizika a výnosu a budoucích výnosů)

Ostatní spíš matematice pro základní školy.
Bez porozumění základním matematickým konecptům se bohužel finanční gramotnost (alespoň ten její typ, na který se ptají otázky) budovat nedá.
Je to však "podmínka nutná, nikoliv dostačující".

+3
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

31. 10. 2021 13:56, czhuntetr

Investování na pražské burze nemá cenu a investování přímo v zahraničí je problematické.

A ten, kdo to nedělá přes fondy má dost těžkou diverzifikaci.

Nejvíc v poslední době stabilně rostly akcie FAANG, ale vemme si, kolik _1_ akcoe stojí:

Facebook: 300 USD
Apple: 150USD (ale bez loňského splitu by to bylo 600 USD)
Amazon 3300 USD
Netflix: 700 USD
Google: 2700 USD

Jak vidíte ty ceny, tak pro běžného člověka, když jedna akcie stojí 3000 USD (= 66 000 Kč) je téměř nemožné dosáhnout rozumné diverzifikace.
A už vůbec ne u DCA metody (kdy nakupuje postupně po nějakých přiměřených částkách, řekněme v českých podmínkách 2-10 tisíc Kč co si odloží z platu)

Pro většinu lidí jsou fondy (ideálně nízkonákladové pasivní ETF) jediná cesta, jak se k těmto "drahým" akciím (a to exstují ještě mnohem dražší typu Berkshire za 433 000 USD jedna akcie) můžou dostat.

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bitcoin koupíte i u Tipsportu. Musk ale věří dogecoinu. Týden v kryptu

16. 3. 2024 | Tomáš Krause | 2 komentáře

Bitcoin koupíte i u Tipsportu. Musk ale věří dogecoinu. Týden v kryptu

Bitcoin má větší kapitalizaci než stříbro, Craig Wright není Satoshi, bitcoin koupíte nově i v sázkovce, ethereum má za sebou další upgrade a novou Teslu prý můžete zaplatit dogecoiny.... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

11. 3. 2024 | Martin Vlnas | 1 komentář

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

Postavil finanční portál. Spoluzaložil, řídil a víc než za miliardu prodal finančněporadenskou společnost Fincentrum. Rozjel Corrency, systém pro oživení lokálních ekonomik. A taky... celý článek

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Bitcoin je nejdražší v historii. Kupuje ho zase i Tesla? Týden v kryptu

9. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin je nejdražší v historii. Kupuje ho zase i Tesla? Týden v kryptu

Bitcoin překonal vrchol z roku 2021, Arizona ho chce do penzijních fondů, Tesla ho prý znovu nakupuje, zákazníkům ho nejspíš nabídnou maďarské banky. Rekordy ale překonával i stablecoin... celý článek

Partners Financial Services