Začít investovat? Nemám dost peněz. Experti radí, co s tím

Petr Kučera | rubrika: Rozhovor | 22. 6. 2021 | 14 komentářů
„Budu investovat, až budu mít peníze. Je něco jako: začnu sportovat, až budu fit. Funguje to přesně opačně. Nejdůležitější je hlavně začít i s pár stokorunami měsíčně. Neodkládejte investování na později,“ říká Vojta Žižka, autor populárního podcastu o investicích a financích.
Začít investovat? Nemám dost peněz. Experti radí, co s tím

Zdroj: Shutterstock

„Chcete mi říct, že bych si od mládí měla šetřit na hypotéku, šetřit na auto, šetřit na důchod, a do toho už ideálně šetřit dětem, které ani nemám, abych měla v dospělosti aspoň na kumbál?“ Podobnou reakci, jakou napsala jedna z uživatelek sociálních sítí, vidíme často.

Co na to říkají zkušení investoři Radovan Vávra, Daniel Gladiš, Jaroslav Šura a Ján Hájek? Nejnovější ze série podcastů, které připravuje mladý investor Vojta Žižka, se zabýval právě investováním obecně, akciemi nebo kryptoměnami.

„Určitě bych nešetřil na auto. Vlastnit bychom měli ta aktiva, která se v čase oceňují. To, co v čase ztrácí cenu, bychom si měli najímat a zvažovat jejich užitek,“ radí Vávra. „Vždycky má smysl začít investovat. Ta hora se může zdát vysoká, ale je to princip investování: odložíte peníze, které jste mohl probendit dnes, a odložíte je za účelem zisku v budoucnu,“ dodává.

Kdo nechce umřít chudý, tak mu nezbývá než začít investovat, zdůrazňuje i Šura. Výraznější rozmnožení peněz do budoucna může zajistit jenom odložená spotřeba. Alternativ moc není, pokud nechcete vyloupit banku nebo se vdát za miliardáře.

„Když slečna nezačne investovat, tak nebude mít svůj život dostatečně ve svých rukou, protože bude muset neustále spoléhat na to, že se o ni někdo postará, pokud nečekaně ztratí schopnost vydělávat peníze, nebo že se o ni postará stát, až bude stará... Nebude mít schopnost reagovat na nenadálé situace v životě, protože nebude mít žádné rezervy,“ říká Gladiš.

Podle Hájka má člověk na začátku kariéry méně volných peněz než později, začít s investicemi tedy může být těžké. Pro začátek však stačí málo, hlavní je vytvořit si disciplínu, tedy návyk pravidelně odkládat část peněz. Jednou se vám to bohatě vrátí, radí. Investici a tvorbu aktiv přitom představuje i hypotéka.

„Jakmile jednou vyděláte peníze investováním, je mnohem těžší utrácet, protože peníze začnete vnímat jako nástroj k vydělávání, ne jako poukaz na nakupování,“ říká Žižka.

Tady je záznam celé diskuze:

Jestli nemáte čas poslouchat celý podcast, doporučujeme třeba:

  • 2:50 – Rady začínajícím investorům
  • 31:10 – Radovan Vávra: proč začal investovat i mimo USA
  • 46:05 – Kryptoměny
  • 1:06:07 – Rozdíl mezi hodnotovou a růstovou akcií
  • 1:32:00 – Jak pracovat v investování s emocemi
  • 1:52:00 – Do čeho investovat podle životní fáze

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+34
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 6. 2021 16:12, Jan

V poslední době každý rádoby odborník opakuje, že nemá cenu šetřit na auto a podobné věci. Ale všichni nebydlí ve městě, kde auto nepotřebují, ale pro mnoho lidí je to nutnost, protože u nich veřejná doprava skoro nefunguje. A mnoho lidí má třeba auto třeba jako koníček.

+25
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

22. 6. 2021 20:33

kam pratele investovat 60 procent cechu nic neusetri v dnesni drahote je bida velka bida to si piste

-7
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bitcoin koupíte i u Tipsportu. Musk ale věří dogecoinu. Týden v kryptu

16. 3. 2024 | Tomáš Krause | 2 komentáře

Bitcoin koupíte i u Tipsportu. Musk ale věří dogecoinu. Týden v kryptu

Bitcoin má větší kapitalizaci než stříbro, Craig Wright není Satoshi, bitcoin koupíte nově i v sázkovce, ethereum má za sebou další upgrade a novou Teslu prý můžete zaplatit dogecoiny.... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

11. 3. 2024 | Martin Vlnas | 1 komentář

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

Postavil finanční portál. Spoluzaložil, řídil a víc než za miliardu prodal finančněporadenskou společnost Fincentrum. Rozjel Corrency, systém pro oživení lokálních ekonomik. A taky... celý článek

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Bitcoin je nejdražší v historii. Kupuje ho zase i Tesla? Týden v kryptu

9. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin je nejdražší v historii. Kupuje ho zase i Tesla? Týden v kryptu

Bitcoin překonal vrchol z roku 2021, Arizona ho chce do penzijních fondů, Tesla ho prý znovu nakupuje, zákazníkům ho nejspíš nabídnou maďarské banky. Rekordy ale překonával i stablecoin... celý článek

Partners Financial Services