Investice s pákou. CFD mohou znásobit zisk i ztrátu

Jiří Hovorka | rubrika: Jak na to | 18. 11. 2021 | 6 komentářů
V dalším díle investičního seriálu se dostáváme k rizikovým spekulacím pro zkušené. Vysvětlíme, proč většina lidí při sázkách na krátké trendy prodělává. A ukážeme, kdy se hodí využít páku, když už to chcete zkusit.
Investice s pákou. CFD mohou znásobit zisk i ztrátu

Zdroj: Shutterstock

S rozmachem investičních aplikací, přes které lze snadno a někdy i bez poplatků nakupovat akcie, mají drobní investoři větší možnosti i v oblasti krátkodobých spekulací. Brokeři jako eToro, Saxo Bank, Purple Trading nebo XTB je lákají na CFD kontrakty.

Ty mohou být lákavé, protože když s nimi trefíte nějaký aktuální trend, můžete svůj zisk s jejich využitím znásobit. Můžete s nimi totiž obchodovat například s akciemi, kryptoměnami, klasickými měnami nebo i s ETF, aniž byste cokoli z toho vlastnili. S brokerem uzavřete kontrakt, jehož výsledek se bude odvíjet od momentálního vývoje ceny akcie nebo třeba kryptoměny, kterou si zvolíte.

U CFD navíc spekulujete s využitím takzvané páky. To znamená, že si na tuto „investici“ berete úvěr. Tím se násobí případný zisk, ale i ztráta. A to výrazně. „Je to vysoce riziková věc. Když to dělám, tak bych měl vědět, proč, a vědět, že peníze můžu úplně ztratit,“ upozorňuje Michael Kopta, šéf marketingu v XTB.

Brokeři musí mít na svých webech varování, které klientům ukazuje, o jak rizikový nástroj jde. „Rozdílové smlouvy jsou komplexní nástroje a v důsledku použití finanční páky jsou spojeny s vysokým rizikem rychlého vzniku finanční ztráty. U 73 % účtů retailových investorů došlo při obchodování s rozdílovými smlouvami u tohoto poskytovatele ke vzniku ztráty,“ píše například XTB.

„Vysoký podíl ztrát dokazuje smutný fakt, že většina lidí to nemá promyšlené a bezmyšlenkovitě klikne na CFD kontrakt. Často se to stává u kryptoměn, kde se lidé někde dočetli, že na nich lze snadno vydělat,“ říká Kopta.

Osobní zkušenost

Zdroj: Shutterstock

„S investováním jsem začala otevřením demo účtu ještě jako studentka. Akcie mi v tu dobu moc neimponovaly, zato futures kontrakty na komodity, právě na páku, mě přímo okouzlily. Jak to většinou bývá, měla jsem štěstí začátečníka a pár dní se mi opravdu zadařilo. Právě díky páce jsem měla pocit, že i s tak malým účtem ze mě za pár dní bude milionář. Člověk měl hned pocit, že úspěšně obchodovat na burze není žádná věda,“ říká Lenka Schánová, autorka podcastu Jak investovat a organizátorka České investiční konference.

„Nicméně obchodováním na demo účtu ještě nikdo nezbohatl, a tak jsem šla ihned do ostrého provozu. Bohužel mě otevřením reálného účtu s našetřenými penězi štěstí velice rychle opustilo. Poznala jsem odvrácenou stranu páky. Jak rychle se mi zhodnocoval demo účet, tak ještě rychleji se mi můj reálný účet blížil k nule. Od té doby přenechávám obchodování na páku zkušenějším a sama se věnuji konzervativnějším, zato méně rizikovým akciím,“ dodává Schánová.

Spekulativní nástroj CFD je určen především pro krátkodobé obchodování v rámci několika málo hodin nebo klidně i minut. Typicky se používá třeba v situaci, kdy se nějaká firma chystá oznámit hospodářské výsledky a investor čeká, že budou výrazné a překvapivé. V ten moment si můžete vsadit na to, že po oznámení výsledků akcie firmy vystřelí nahoru, nebo dolu. Vydělat se u CFD dá na pohybech oběma směry.

Podle Kopty to investoři využívají třeba i na makroekonomická data. Když například čekají nějakou výraznou zprávu z Ameriky, mohou spekulovat třeba s CFD kopírujícím americký akciový index. Hodně oblíbená jsou v posledních letech mezi spekulanty také IPO, tedy nové uvedení firemních akcií na burzu. V prvních dnech bývá obchodování s novou akcií často velmi volatilní (kurz značně kolísá) a obchodníci se na tom snaží vydělat.

Podle Kopty se CFD hodí i pro situace, kdy dlouhodobý investor má větší portfolio akcií a obává se dočasných otřesů na burzách. Pak se CFD využívá například k zajišťování pomocí kontraktů na zlato. Myšlenka je taková, že když přijde pokles na burze, bude to spojené s celkovou ekonomickou nestabilitou. V takových časech zlato funguje jako „bezpečný přístav“ a investor, který se částečně zajistí kontraktem na zlato, může případnou ztrátu z akcií částečně vymazat.

Kopta to ukazuje na příkladu konce roku 2018, kdy americký akciový index S&P 500 během necelých tří měsíců před Vánocemi spadl o pětinu, zatímco zlato ve stejné době posílilo o 7 %. Kdyby měl investor tehdy všechny své peníze v akciích, měl by pětinovou ztrátu. Kdyby ale své peníze rozdělil a měl 80 % v akciích a 20 % ve zlatu, jeho ztráta by – například při využití páky v poměru 1:2 – byla menší, konkrétně 13,2 %. Dodejme, že jde o výsledek před započtením poplatků, výsledná ztráta tedy bude ještě o několik desetin vyšší.

Při delším držení CFD kontraktů se musíte připravit na to, že budete platit poplatky za držení pozice přes noc (takzvaný denní swap). „Řádově jde o setiny z půjčených peněz za jeden den. Tyto poplatky mohou být nepříjemné, když se investor zajišťuje třeba na několik měsíců a cena podkladového aktiva by se nehýbala,“ upřesňuje Kopta.

Příklad s pákou

Zdroj: Shutterstock
  • Máte 1000 korun a očekáváte, že akcie dnes mimořádně posílí. Jedna akcie stojí 200 korun. Bez páky si tedy můžete koupit pět akcií.
  • S využitím páky v poměru 1:5 si za 1000 korun pořídíte kontrakt o hodnotě 25 akcií (pětinásobná páka vám umožní nákup za 5000 korun s vašimi 1000 korunami).
  • Když hodnota akcie vzroste na 210 korun, vyděláte bez páky s investicí ve výši 1000 korun pětkrát 10 korun, tedy 50 korun (5 %). Kdybyste zapákovali v poměru 1:5, vyděláte pětkrát tolik, tedy 250 korun, a to při vložení stejných 1000 korun. Váš zisk tedy bude 25 %.
  • Násobí se však i ztráty. Takže kdyby hodnota akcie klesla o 10 korun, tedy o 5 %, jste s využitím páky v poměru 1:5 jste v minusu o 25 %. Na to, abyste se dostali na nulu, stačí v tomto příkladu pokles akcie o pětinu – ztráta se stejně jako zisk pětinásobí. Kdyby se to stalo, pozice se ukončí, aby z vás broker nemusel vymáhat dluh.

Spekulace s využitím páky nejsou jen doménou zahraničních brokerů. I tradiční české investiční značky jako Fio, J&T Banka, Patria nebo Wood & Company nabízejí investice s využitím úvěru. Nejčastěji jeho využití ale omezují jen na vybrané akcie.

„Službu nabízíme spíše na poptávku než aktivně. Z celkového počtu zhruba 40 tisíc klientů využívá obchodování na margin (s využitím páky – poznámka redakce) jen několik málo stovek klientů. Obecně platí, že obchodování s pákou je rizikové. I relativně stabilní akcie se mohou výrazně propadnout a zajištění v takovém případě nemusí dostačovat na krytí úvěru. V takovém případě nastává nepopulární tzv. margin call, kdy je broker povinen klientovi část nebo celou pozici odporovat,“ říká Jindřich Holčák, šéf péče o VIP klientelu Patria Finance.

„Pokud používáte finanční páku, zvyšujete své riziko, a to často výrazně. Pozice v pákových instrumentech jsou z podstaty krátkodobé, tudíž se jedná o spekulaci, nikoliv investici. Spekulace by měli provádět jen sofistikovaní a zkušení obchodníci, kteří jsou si vědomi, jaké přesně podstupují riziko a mají obchodní plán, jak ho řídit,“ radí Petr Beneš, ředitel prodeje ve Wood & Company.

Partnerství

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 11. 2021 21:03, Ht

Tak hypotéka je taky páka a spekulace to není.

Zobrazit celé vlákno

+3
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

18. 11. 2021 21:30

za komunismu se investovalo lepe dekuji

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak poznat investiční podvod. Pozor na varovné signály

13. 9. 2021 | Jiří Hovorka | 28 komentářů

Jak poznat investiční podvod. Pozor na varovné signály

Policie obvinila mladého podnikatele z investičního podvodu za 1,5 miliardy korun. Měl přes čtyři tisíce klientů. Čemu byste se měli vyhnout, abyste příště nenaletěli vy?

Jak vybrat akcie a kde je koupit. Návod pro začátečníky

29. 6. 2021 | Jiří Hovorka | 10 komentářů

Jak vybrat akcie a kde je koupit. Návod pro začátečníky

Lákají vás příběhy o pohádkových ziscích třeba na akciích Applu nebo Tesly? Nebudeme vám slibovat, že jich dosáhnete, ale vysvětlíme vám základní pravidla a přidáme i konkrétní tipy... celý článek

Investice pro začátečníky. Jak fungují podílové fondy a jak si vybrat

19. 4. 2021 | Jiří Hovorka | 17 komentářů

Investice pro začátečníky. Jak fungují podílové fondy a jak si vybrat

Jestli už vás nebaví spoření v bance za úrok hluboko pod inflací, můžete začít snadno investovat jako profesionál. I když investicím nerozumíte. Dejte nám 10 minut, vysvětlíme vám to. celý článek

Investice pro začátečníky. Kam s penězi, když už vás štve spoření v bance

3. 3. 2021 | Jiří Hovorka | 30 komentářů

Investice pro začátečníky. Kam s penězi, když už vás štve spoření v bance

Jak zhodnotit úspory, které vám na bankovních vkladech požírá inflace? Zkuste se naučit investovat. Jestli vám to připadá složité, ze začátku to můžete vzít jako hru. Vysvětlíme její... celý článek

Obchodování s CFD je vysoce rizikové, varuje ČNB

9. 3. 2020 | Petr Kučera

Obchodování s CFD je vysoce rizikové, varuje ČNB

Česká národní banka dnes upozornila veřejnost na některá rizika obchodování s takzvanými rozdílovými smlouvami (contracts for diferences – CFD).

Partners Financial Services