Byty rekordně zdražují, pozemky ještě víc. Nová čísla

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 22. 11. 2021 | 23 komentářů
Byty rekordně zdražují, pozemky ještě víc. Nová čísla

Zdroj: Shutterstock

Zdražování nemovitostí v Česku nepolevuje. Naopak: ceny rostou ještě výrazněji než předtím. Nejvíc – víc než o pětinu za poslední rok – zdražily pozemky. Ukazují to data HB Indexu, vycházejícího z odhadů tržních cen nemovitostí, které si prostřednictvím hypotečního úvěru pořídili klienti Hypoteční banky.

„Vysokou poptávku dále posilují obavy z inflace. Ta lidi motivuje investovat volné prostředky do nemovitostí s cílem uchránit je před ztrátou hodnoty. Ceny kromě toho nadále tlačí i zdražování stavebních prací a materiálů,“ říká Jiří Feix, předseda představenstva Hypoteční banky a ČSOB stavební spořitelny.

Byty meziročně zdražily o 16,3 procenta, což je zrychlení meziročního růstu oproti 14,8 % v předchozím čtvrtletí. Když porovnáme jenom letošní druhé a třetí čtvrtletí, zdražily byty o rekordních pět procent. Od roku 2010 stouply jejich ceny už skoro na dvojnásobek (o 93,3 %).

Zdražování bytůZdroj: Hypoteční banka

Ceny rodinných domů jsou teď o 15,8 % vyšší než ve stejném čtvrtletí předchozího roku. Od roku 2010 zdražily o tři čtvrtiny (73,9 %).

Zdražování rodinných domůZdroj: Hypoteční banka

Pozemky meziročně zdražily o rekordních 21,9 procenta. „Může za to dlouhodobý převis poptávky nad nabídkou, kterou stále brzdí zastaralé územní plány a nedostatečné kapacity inženýrských sítí. Vinou rostoucích cen se zvyšuje zájem o pozemky ve vzdálenějších lokalitách dále od okrajů velkých měst. Kromě toho je vyšší zájem také o pozemky vhodné pro rekreační objekty. Prodávají se také pozemky bez schváleného územního plánu, které investoři kupují ke spekulacím,“ vysvětluje Feix. Od roku 2010 stouply ceny pozemků na víc než dvojnásobek (o 115,9 %).

Zdražování pozemkůZdroj: Hypoteční banka

Vyberte si nemovitost

Výběr nemovitosti.
Zdroj: Shutterstock.com

Hledáte dům nebo byt snů a nemůžete nalézt ten pravý? Nebo potřebujete najít pronájem? Vyzkoušejte náš katalog nemovitostí, při jehož tvorbě jsme se spojili s předním českým portálem Bezrealitky.

Reality Peníze.cz

„Třetí kvartál letošního roku je spojen s počátkem růstu úrokových sazeb a obavou z budoucího zdražování, které poháněly vzhůru poptávku po všech typech nemovitostí. Tempo růstů cen proto bylo ve všech kategoriích znovu rekordní,“ upřesňuje Feix.

„Tento efekt bude pravděpodobně pokračovat i v posledním kvartálu, ale potom by se do cen nemovitostí měla již více promítnout aktuální situace na hypotečním trhu, kdy dochází k rychlému nárůstu úrokových sazeb. Předpokládáme tedy v příští roce zpomalení poptávky po bydlení, a tedy i zpomalení růstu cen. Přesto však kvůli nízké nabídce nemovitostí, zvyšování inflace i cen stavebních materiálů a energií nečekáme jejich pokles,“ dodává Feix.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+38
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 23 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 11. 2021 7:22, Igor

Za vše může politika ČR. Důkaz: Čech s průměrným platem žijící v Praze si za svůj život nevydělá na svůj byt.

+8
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

22. 11. 2021 19:21

byty se musi stavet jak za socialismu jak nam bylo dobre zdrazovani je onicem zlevnovani je prosperyta pro drahe cesko fiala nas porby

-19
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (23 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

14. 4. 2024 | PR text

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

Hypotéka, nová investice, pojištění nebo přehled o vlastním majetku – je spousta situací, ve kterých se hodí znát hodnotu nemovitosti. Byty ale nejsou akcie, aby u nich stále visela... celý článek

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

Dvě aktuální studie zmapovaly situaci na trhu s nemovitostmi. Jedna upozorňuje, že ceny bytů začínají opět růst. A druhá popisuje nebývalý zájem o pronájmy.

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Partners Financial Services