Karty má přijímat víc podnikatelů. Dostanou terminál na rok zdarma

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 25. 2. 2020 | 5 komentářů
O deset tisíc terminálů bez poplatků mohou živnostníci žádat od 1. března.
Karty má přijímat víc podnikatelů. Dostanou terminál na rok zdarma

Zdroj: Shutterstock

Možnost placení kartou by se v Česku měla ještě výrazně rozšířit. V každém ze tří následujících let má v Česku přibýt přinejmenším 10 tisíc nových platebních terminálů, hlavně pro malé podnikatele.

Počítá s tím Memorandum k podpoře bezhotovostních transakcí a digitalizaci plateb, které dnes podepsalo ministerstvo průmyslu a obchodu s asociacemi Mastercard a Visa, ČSOB, společností Solitea Pay a podnikatelskými svazy (Asociace malých a středních podniků a živnostníků, Svaz obchodu a cestovního ruchu, Svaz průmyslu a dopravy).

Součástí iniciativy nazvané Česko platí kartou je také možnost, aby si podnikatelé mohli terminál půjčit na jeden rok. Během takového testování by neplatili žádné poplatky za pořízení terminálu (obvykle stovky korun měsíčně) a do určitého limitu ani transakční poplatky (provize).

Zájemci mají na výběr ze dvou poskytovatelů: ČSOB a společnosti Solitea Pay (ta kromě multifunkčních platebních terminálů nabízí i EET pokladny Dotykačka a Markeeta). Dohromady poskytnou 10 tisíc terminálů zdarma, žádat o ně lze od 1. března do 31. srpna letošního roku. 

Podle informací webu Peníze.cz se nakonec do projektu zapojili jenom dva poskytovatelé terminálů, protože další připouštěli bezplatné zapůjčení na tři až šest měsíců, ale ne na celý rok.

Od 1. března mohou o terminál žádat živnostníci a další podnikatelé (OSVČ), pokud v posledních dvanácti měsících nepřijímali platby kartou. Terminál by si mohli půjčit bez dalších závazků, konkrétní podmínky ale ještě nejsou veřejně k dispozici.

„Provize nebude nutné platit, jestliže obrat z bezkontaktních plateb nepřesáhne 50 tisíc za měsíc a současně podíl neregulovaných karet nepřesáhne 20 procent,“ upřesňuje mluvčí ČSOB Patrik Madle. Mezi neregulované patří zjednodušeně řečeno firemní či stravenkové karty a dále všechny vydané mimo EU.

„V případě překročení zmíněných limitů budeme podnikateli účtovat provize od 0,75 % plus 0,50 Kč z transakce. Poplatek za terminál účtován nebude,“ dodává mluvčí.

Druhý z poskytovatelů, Solitea Pay, detailní podmínky teprve finalizuje.

„Z našich výzkumů vyplývá, že 22 procent plateb nemohou Češi zaplatit bezhotovostně, protože obchodník neakceptuje karty. Tím se i sám obchodník připravuje o tržby,“ říká Michal Čarný, generální ředitel Mastercard pro Česko a Slovensko.

„Obchodníci, kteří přijímají karty, vydělávají v průměru o 12 až 18 procent víc než ti, co přijímají jen hotovost,“ zdůrazňuje Radek Horák, která má v ČSOB na starosti akceptaci karet.

Ze statistik Sdružení pro bankovní karty vyplývá, že Češi loni poprvé v historii zaplatili víc peněz kartou u obchodníků, než kolik si vybrali z bankomatu. Počet platebních transakcí u obchodníků překonal počet výběrů z bankomatů už v roce 2009.

Z naší kartotéky

Podle ministerstva financí se může obchodník rozhodnout, že chce přijímat jenom karty. Naopak podle ČNB musí podnikatelé až na výjimky vždycky přijímat i hotovost.

Hotovost nebereme, jenom karty. Obchodníci chtějí jasnější zákon


Na dovolené v cizině se vyhýbáte pochybným směnárnám a platíte kartou vaší banky. Přesto po návratu zjistíte, že vám napočítala o dost víc, než píše v kurzovním lístku. Může za to „služba“ Dynamic Currency Conversion (DCC).

Dynamický zloděj. Pozor na trik při platbě kartou

Počet plateb kartou loni stoupl na 1,3 miliardy z předloňských 1,1 miliardy. Každý dospělý obyvatel tak zaplatil kartou v průměru 153krát za rok – ať už přímo u terminálu v obchodě, nebo online při placení na internetu.

Počet platebních terminálů loni vzrostl na 229 582 z předloňských 199 257. Do toho se ale počítá i víc terminálů provozovaných stejným obchodníkem. Když se zaměříme jenom na počet smluv o akceptaci karet, klesne počet na 75 tisíc. 

„Více než miliardu transakcí hradíme platebními kartami, z toho 853 milionů transakcí bylo bezkontaktních, v tom jsme na prvním místě v Evropě,“ říká Silvana Jirotková, náměstkyně ministra průmyslu a obchodu pro hospodářskou politiku a podnikání.

Podle ministerstva přesto není síť terminálů dostatečně rozvinutá. „Cílem je dostat se nad průměr EU, což v současnosti představuje 23 terminálů, zatímco v České republice je 21 terminálů na tisíc obyvatel. Neznamená to omezení plateb v hotovosti, ale rozšíření platebních možností s využitím moderních technologií,“ dodává Jirotková.

Češi platí kartou stále častěji a stále nižší částky. Zatímco v předchozích letech k tomu přispíval hlavně rozvoj bezkontaktních karet, v posledních měsících podporují tenhle trend i přímé platby mobilem nebo chytrými hodinkami. Průměrná částka, kterou platíme kartou, loni klesla na 639 korun.

K rozšíření terminálů přispěla také elektronická evidence tržeb. Od května se do ní povinně zapojí zbývající podnikatelé, kteří přijímají hotovost. 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

4. 3. 2024 | Petr Kučera | 4 komentáře

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

Za vyzkoušení účtu nabízejí peníze zdarma. A kromě toho třeba poznáte, že jiná banka je lepší než ta vaše. Koneckonců víc účtů v různých bankách se může hodit vždycky. Kam se teď podívat,... celý článek

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

27. 2. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

Síť bankomatů Euronet v Česku strhává lidem poplatek za službu, kterou si ve skutečnosti neobjednali – nebo ji nakonec ani nedostali. Některým velkým bankám se takové klamání jejich... celý článek

Čtyři banky hlásí odstávku, o víkendu omezí platby

9. 2. 2024 | Petr Kučera

Čtyři banky hlásí odstávku, o víkendu omezí platby

Česká spořitelna v noci z pátku 9. února na sobotu 10. února dočasně odstaví systém George. V mobilu ani na webu nebude dostupný od páteční 23. hodiny do sobotní osmé hodiny ranní.

Banky rozdají tisíce, startují nové akce pro klienty

6. 2. 2024 | Petr Kučera

Banky rozdají tisíce, startují nové akce pro klienty

Raiffeisenbank, Creditas, ČSOB, UniCredit a Skip Pay lákají na odměny za aktivní využívání služeb nebo sjednání nového účtu. Některé odměny získá každý při splnění podmínek, u jiných... celý článek

Partners Financial Services