Bankomat mu sebral kartu. Spořitelna má zaplatit zneužití, rozhodl soud

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 26. 2. 2020 | 7 komentářů
Ústavní soud rozhodoval o tom, jestli je zadržení platební karty bankomatem její ztrátou podle zákona o platebním styku.
Bankomat mu sebral kartu. Spořitelna má zaplatit zneužití, rozhodl soud

Česká spořitelna neuspěla ve sporu s mužem, jemuž někdo vybral z platební karty peníze poté, co o ni přišel v tureckém bankomatu. Případ došel až k Ústavnímu soudu, který se dnes zastal klienta.

Muž si chtěl v červenci 2013 vybrat v Turecku hotovost z bankomatu, ale po stornování nabídky v pro něj nesrozumitelném jazyce mu přístroj kartu nevrátil. Okamžitě to oznámil turecké policii. Turecká Deniz Bank, která bankomat provozovala, mu sdělila, že kartu vrátí do dvou týdnů na pobočku České spořitelny jako vydavatele karty.

Když ale klient o čtyři dny později – bezprostředně po svém návratu do Česka – přišel na pobočku spořitelny, dozvěděl se, že někdo mezitím vybral z jeho karty 102 tisíc korun. Muž proto kartu hned zablokoval.

Česká spořitelna mu ale odmítla peníze vrátit a reklamaci označila za neoprávněnou. Všechny transakce byly podle ní provedeny v době před blokací karty a byl při nich zadán správný PIN. Ukázalo se, že na turecký bankomat kdosi instaloval zádržné zařízení a díky takzvanému skimmingu zcizil kartu i kód.

Obvodní soud pro Prahu 4 se sice muže zastal, spořitelna se ale odvolala a uspěla u Městského soudu v Praze i u Nejvyššího soudu ČR. Muž podle nich nesplnil svou povinnost podle zákona o platebním styku, když ztrátu okamžitě nenahlásil spořitelně jako vydavateli karty a nenechal ji zablokovat.

Klient se však obrátil na Ústavní soud. Ten označil rozhodnutí odvolacích soudů za příliš formalistické, nezohledňující účel zákona. Postup klienta nelze označit za „hrubě nedbalý“. Ústavní soud zpochybnil i samotné naplnění pojmu „ztráta“, který není v zákonech přesně definován.

„Nemají-li v zákoně použité pojmy (v tomto případě ztráta karty – pozn. red.) specifický právní význam, lze je chápat tak, jak jsou vnímány v obecném základu spisovného jazyka,“ konstatoval senát Ústavního soudu složený z Vladimíra Sládečka, Tomáše Lichovníka a Davida Uhlíře.

Podle soudců nešlo o klasickou ztrátu, protože vlastník karty sice přišel o možnost s kartou disponovat, věděl ale, kde se jeho věc nachází, a předpokládal, že se o ní turecká banka či policie postarají.

„Zadržením karty tak nedošlo k její ztrátě a zcela zjevně ani odcizení, zneužití nebo neautorizovanému použití,“ uvedli ústavní soudci. Proto klient nemusel hlásit „ztrátu“ spořitelně jako vydavateli. To, že někdo kartu odcizil a zneužil, zjistil klient až po návratu do Česka, na což reagoval okamžitým zablokováním karty. „V jeho postupu proto nelze spatřovat hrubě nedbalý přístup,“ zdůraznili soudci.

Případ se teď vrátí k Městskému soudu v Praze, který bude při svém rozhodování vázán právním názorem Ústavního soudu.

Spořitelna dál trvá na tom, že i zadržení karty bankomatem je ztráta, a že nestačí nahlásit ji policii a provozovateli přístroje. „Vyjádření Ústavního soudu je pro nás překvapivé, protože klient nám ztrátu a žádost o blokaci sdělil až celé čtyři dny poté, co mu bankomat v Turecku kartu nevydal. Klient se tak dopustil hrubé nedbalosti, což potvrdily i soudy nižší instance. Všechny klienty pravidelně upozorňujeme, že při ztrátě karty včetně ztráty v bankomatu v zahraničí je nutné nás okamžitě kontaktovat, což mohou učinit zdarma nonstop telefonicky i skrze naše sociální sítě, digitální bankovnictví nebo webové stránky,“ říká mluvčí Filip Hrubý.

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a dozvíte se včas další praktické rady i aktuality! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+28
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 2. 2020 19:04, Exklient spořky

"Spořitelna dál trvá na tom, že i zadržení karty bankomatem je ztráta, a že nestačí nahlásit ji policii a provozovateli přístroje."

Překlad: Spořitelnu nějaký trapný Ústavní soud nezajímá, protože na české zákony kašle.

+22
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fio překvapila klienty, platby kartou zaúčtovala dvakrát

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Fio překvapila klienty, platby kartou zaúčtovala dvakrát

Fio banka hlásí komplikace s duplicitním zaúčtováním některých transakcí provedených kartami Visa. „O potížích víme a situaci se společností Visa intenzivně řešíme,“ ujišťuje banka... celý článek

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

4. 3. 2024 | Petr Kučera | 4 komentáře

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

Za vyzkoušení účtu nabízejí peníze zdarma. A kromě toho třeba poznáte, že jiná banka je lepší než ta vaše. Koneckonců víc účtů v různých bankách se může hodit vždycky. Kam se teď podívat,... celý článek

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

27. 2. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

Síť bankomatů Euronet v Česku strhává lidem poplatek za službu, kterou si ve skutečnosti neobjednali – nebo ji nakonec ani nedostali. Některým velkým bankám se takové klamání jejich... celý článek

Čtyři banky hlásí odstávku, o víkendu omezí platby

9. 2. 2024 | Petr Kučera

Čtyři banky hlásí odstávku, o víkendu omezí platby

Česká spořitelna v noci z pátku 9. února na sobotu 10. února dočasně odstaví systém George. V mobilu ani na webu nebude dostupný od páteční 23. hodiny do sobotní osmé hodiny ranní.

Partners Financial Services