Dynamický zloděj dostane přes prsty. Od dubna se změní pravidla

jih | rubrika: Aktuality | 13. 12. 2019 | 1 komentář

Ministerstvo financí připravilo novelu zákona o platebním styku, která zpřísňuje podmínky pro poskytování služby Dynamic Currency Conversion (DCC). Reaguje tak na blížící se účinnost unijního nařízení, jehož cílem je větší ochrana spotřebitelů. Návrh novely teď míří do připomínkového řízení.

Služba DCC, na kterou lze narazit při výběru cizí měny nebo při platbě kartou v cizí měně, se tváří jako užitečný pomocník, většinou však pomůže jenom obchodníkovi nebo majiteli bankomatu. Klientovi totiž pod zdánlivě logickou platbou v jeho měně dá podstatně horší kurz, než jaký nabízejí slušné směnárny či banky.

Podle evropského nařízení bude od 19. dubna 2020 nutné při využití služby DCC zobrazovat (například na displeji platebního terminálu) kromě uplatňovaného směnného kurzu a celkové výše poplatků nově také procentní přirážku k poslednímu dostupnému směnnému kurzu Evropské centrální banky.

Kouzlení s kurzem

Na dovolené v cizině se vyhýbáte pochybným směnárnám a platíte kartou vaší banky. Přesto po návratu zjistíte, že vám napočítala o dost víc, než píše v kurzovním lístku. Může za to „služba“ Dynamic Currency Conversion (DCC).

Dynamický zloděj. Pozor na trik při platbě kartou

„Zákazník tak bude schopen porovnat nabízený směnný kurz se směnným kurzem Evropské centrální banky. Tuto informaci subjekt poskytující službu DCC zveřejní v místě prodeje, a to buď vyvěšením u přepážky, nebo zobrazením na platebním terminálu,“ vysvětluje Michal Žurovec, mluvčí ministerstva financí.

DCC může být zákazníkovi nabídnuto v případě, že platí kartou útratu v jiné měně, než v jaké je veden jeho platební účet. To samé platí, bude-li si v zahraničí vybírat hotovost z bankomatu.

„Díky nařízení budou lidé jasně informováni, zda je pro ně nabízený kurz výhodný či nikoliv, a to přímo na displeji bankomatu nebo platebního terminálu,“ říká ministryně financí Alena Schillerová.

Podle ní je potřeba zavést také kontrolní mechanismus na národní úrovni. „Novela proto zavádí licencování provozovatelů nezávislých bankomatů poskytujících službu DCC, s možností takovou licenci odejmout, a veřejnoprávní sankce za porušování informační povinnosti při poskytování služby DCC,“ dodává Schillerová.

Provozovatelé bankomatů se službou DCC mimo jiné mají nově posílat ČNB informace o jejich konkrétním rozmístění. 

Na co si dát pozor a jak vůbec DCC poznat? Čtěte podrobný návod.

Kurzy měn na Peníze.cz

Směna je život!

Chcete vyměnit peníze nebo nakoupit v zahraničním obchodě? Jedete do ciziny a nevíte, kolik místních peněz dostanete za svoje koruny? Máte zainvestováno v cizí měně a zajímá vás kurz eura, kurz dolaru nebo třeba kurz švýcarského franku? Máme čerstvý kurzovní lístek, který každý den zveřejňuje Česká národní banka, i kurzovní lístky českých bank.

Nejhledanější kurzy měn

Euro25,200+0,05 Kč
Americký dolar23,143+0,05 Kč
Britská libra29,467+0,01 Kč
Švýcarský frank26,168-0,01 Kč
Turecká lira71,640-0,04 Kč

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

4. 3. 2024 | Petr Kučera | 4 komentáře

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

Za vyzkoušení účtu nabízejí peníze zdarma. A kromě toho třeba poznáte, že jiná banka je lepší než ta vaše. Koneckonců víc účtů v různých bankách se může hodit vždycky. Kam se teď podívat,... celý článek

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

27. 2. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

Síť bankomatů Euronet v Česku strhává lidem poplatek za službu, kterou si ve skutečnosti neobjednali – nebo ji nakonec ani nedostali. Některým velkým bankám se takové klamání jejich... celý článek

Čtyři banky hlásí odstávku, o víkendu omezí platby

9. 2. 2024 | Petr Kučera

Čtyři banky hlásí odstávku, o víkendu omezí platby

Česká spořitelna v noci z pátku 9. února na sobotu 10. února dočasně odstaví systém George. V mobilu ani na webu nebude dostupný od páteční 23. hodiny do sobotní osmé hodiny ranní.

Banky rozdají tisíce, startují nové akce pro klienty

6. 2. 2024 | Petr Kučera

Banky rozdají tisíce, startují nové akce pro klienty

Raiffeisenbank, Creditas, ČSOB, UniCredit a Skip Pay lákají na odměny za aktivní využívání služeb nebo sjednání nového účtu. Některé odměny získá každý při splnění podmínek, u jiných... celý článek

Partners Financial Services