Kocour nakupoval. Moneta pohltí Wüstenrot

Jiří Hovorka | rubrika: Co se děje | 13. 12. 2019 | 5 komentářů
Nákupem stavební spořitelny a hypoteční banky Wüstenrot posílí Moneta o zhruba 350 tisíc klientů a zvýší objem vkladů o 50 miliard korun.
Kocour nakupoval. Moneta pohltí Wüstenrot

Ilustrační foto z kampaně Monety.

Zástupci Moneta Money Bank a německého koncernu Wüstenrot & Württembergische AG podepsali smlouvu o koupi sto procent akcií stavební spořitelny a hypoteční banky Wüstenrot v Česku.

Transakce by měla být vypořádána prvního dubna příštího roku nebo záhy poté, co ji schválí Česká národní banka a Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Moneta získá stoprocentní podíl ve Wüstenrot stavební spořitelně a stoprocentní podíl ve Wüstenrot hypoteční bance za kupní cenu ve výši 180,4 milionu eur, což odpovídá přibližně částce 4,6 miliardy korun.

Banka ji bude financovat z přebytku vlastního kapitálu a z volné likvidity. Prodávající bude také mít nárok na výplatu dividendy.

„Jsme nesmírně vděční za tuto příležitost a vynaložíme veškerou snahu, aby Moneta dále posilovala svou pozici na trhu retailového bankovnictví v České republice,“ říká Tomáš Spurný, generální ředitel a předseda představenstva Monety.

Stávající generální ředitel finanční skupiny Wüstenrot Michael Pupala zůstane i nadále generálním ředitelem a předsedou představenstva stavební spořitelny a hypoteční banky Wüstenrot a zároveň posílí vrcholový management Monety.

„Jsem potěšen, že Moneta dokáže ocenit a využít talent i jedinečné know-how našich lidí, mimo jiné i z oblasti stavebního spoření a hypotečního financování. Zároveň věřím, že náš obchodní model a unikátní distribuční síť budou skvělým doplňkem obchodní strategie a pobočkové sítě skupiny Moneta,“ říká Pupala.

Moneta nákupem Wüstenrotu získává přibližně 350 tisíc klientů, zvýší objem vkladů zhruba o 50 miliard korun (o 44 procent) a téměř zdvojnásobí objem rozpůjčovaných hypoték. Podíl Monety na hypotečním trhu vzroste ze stávajících 3,2 na víc než šest procent. Podíl na trhu retailových klientských vkladů stoupne ze stávajících pěti na osm procent.

Už před 14 dny Spurný upřesnil, že akvizice by měla posílit ziskovost Monety o 15 procent ročně a zvýšit provozní výnosy o minimálně 10 procent ročně. Umožní také dosáhnout významných nákladových úspor ze synergií, které představují odhadem šest procent ze stávajících nákladů Monety.

Moneta je už dnes s víc než jedním milionem klientů čtvrtou největší bankou v zemi. Formálně existuje teprve od jara 2016, navazuje ale na Agrobanku působící už v 90. letech. Po krachu Agrobanky převzala její zdravou část v roce 1998 americká skupina General Electric, spojila ji se splátkovou společností Multiservis a přejmenovala na GE Money Bank.

Uvedením akcií na burzu v roce 2016 ji GE prakticky prodala. Vlastnická struktura Monety od té doby zůstává velice roztříštěná (nejvíc – kolem 14 procent – ovládala v polovině listopadu společnost Chase Nominees Limited, dalšími největšími akcionáři jsou Nortrust Nominees Limited s necelými pěti procenty a J.P. Morgan Bank Luxembourg se čtyřmi a půl procenty).

Před rokem chtěla Moneta koupit od skupiny PPF společnost Home Credit včetně Air Bank, nakonec se ale obě skupiny nedohodly na ceně.

Finanční skupina Wüstenrot působí na trhu stavebního spoření a na bankovním trhu v České republice od 90. let minulého století. Bilanční suma obou dvou českých dceřiných společností činí téměř tři miliardy eur, tedy zhruba 78 miliard korun.

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+26
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Spořitelna zjednoduší způsob, jak úročí spořicí účet

28. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Spořitelna zjednoduší způsob, jak úročí spořicí účet

Česká spořitelna opět změní způsob úročení svého spořicího účtu. Komplikované podmínky, které zavedla teprve před pár měsíci, od června výrazně zjednoduší.

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně černou, puntíkatou, s vlnkami, s barvami oblíbeného sportovního klubu nebo tu z ryzího zlata?... celý článek

ČSOB změní ceník a chystá nové odměny za věrnost

25. 3. 2024 | Petr Kučera | 4 komentáře

ČSOB změní ceník a chystá nové odměny za věrnost

Připlatí si hlavně lidé, kteří zadávají příkazy na pobočkách nebo trvají na papírových výpisech. Zdražení se ale může dotknout i těch, kdo účet ovládají elektronicky.

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

22. 3. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

Česká spořitelna, Komerční banka a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například... celý článek

Max banka zavře jedinou pobočku, nahradí ji Creditas

21. 3. 2024 | Petr Kučera

Max banka zavře jedinou pobočku, nahradí ji Creditas

Max banka od dubna zavře svou jedinou pobočku. Nachází se v pražské ulici Na strži u stanice metra Pankrác vedle sídla této banky.

Partners Financial Services