Na úřad se snadno dostanete přes banku. Novinka dostala zelenou

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 5. 12. 2019 | 5 komentářů
K ověření totožnosti poslouží bankovní identita. Využijete ji stejně jednoduše, jako se přihlašujete k účtu.
Na úřad se snadno dostanete přes banku. Novinka dostala zelenou

Zdroj: Shutterstock

Kvůli různým žádostem a potvrzením už nebudete muset chodit na úřad. Z domova a bez čekání můžete třeba zkontrolovat, kolik vám zbývá řidičských bodů, podíváte se do katastru nemovitostí, zjistíte, že vám končí platnost občanského průkazu nebo technické kontroly auta, a zaplatíte nejrůznější místní poplatky.

K ověření totožnosti přitom poslouží údaje do internetového bankovnictví – takzvaná bankovní identita. Při jejím využívání budete postupovat stejně jednoduše, jako se přihlašujete ke svému účtu. Nemusíte se učit nic nového a hlavně: nebude vás to stát ani korunu navíc.

Právní rámec pro rozšíření takzvaného Bank ID přináší novela zákona o bankách, kterou ve středu schválili poslanci napříč stranami. Za projektem nazvaným SONIA stojí Česká bankovní asociace. Cílem je výrazně zjednodušit ověřování identity na internetu, protože dosavadní způsoby jsou pro většinu uživatelů komplikované, relativně drahé nebo mají nechtěné vedlejší dopady.

Ministerstvo vnitra loni spustilo Portál občana a postupně do něj přidává další služby, které lze spravovat online. K využívání portálu ale potřebujete elektronický občanský průkaz s čipem (a k němu si za několik stovek koupit čtečku) nebo si zřídit datovou schránku (což může mít nechtěné vedlejší dopady).

„V Česku zatím chybí univerzální masově rozšířený digitální doklad totožnosti, jímž by se lidé mohli prokazovat při online komunikaci jak s úřady, tak i soukromými společnostmi. Nejrozšířenějším nástrojem digitálního ověřování totožnosti je přitom právě bankovní identita pro přihlašování do internetového bankovnictví, která je prověřená a důvěryhodná,“ říká Pavel Štěpánek, výkonný ředitel České bankovní asociace. Inspirací pro český projekt jsou Švédsko, Dánsko, Finsko, Estonsko nebo Norsko.

Žádný Velký bratr

Univerzální digitální doklad totožnosti bude nepovinný, takže lidem dál zůstane jak možnost vybrat si jiný způsob ověření, tak chodit na úřady osobně. 

Anketa

Těšíte, až přes banku zajdete snadno i na úřad?

„Bank ID bude zadarmo nejen pro klienty bank, ale i pro stát,“ zdůrazňuje Filip Hanzlík, náměstek výkonného ředitele České bankovní asociace. Platit by za něj měly pouze soukromé firmy, které univerzální digitální doklad využijí pro identifikaci zákazníků. Například dodavatelé energií, telekomunikační operátoři, sázkové společnosti (ověřování při internetovém sázení) nebo e-shopy (třeba okazování zletilosti při nákupu alkoholu).

„Firmám nabídneme zabezpečený, fungující nástroj, jímž na dálku ověří zákazníky. Umožníme jim další rozvoj digitálních služeb,“ říká Hanzlík. Lidé podle něj nemusejí mít strach z Velkého bratra. Bank ID bude pouhým dokladem. Nehrozí, že by se úřady nebo jiní účastníci celého systému mohli tímto způsobem podívat na něčí bankovní účet, natož s ním disponovat nebo jakkoli sledovat něčí aktivity na internetu.

A přestože přes banku půjde vyřídit většinu věcí, nejspíš ne úplně všechny. K některým, typicky k převodům nemovitostí, bude dál potřeba nejvyšší stupeň ověření, který online zajistí jenom státní eObčanka s aktivovaným čipem.

Poslanci podpořili pozměňující návrh, podle něhož dostanou přímý přístup do informačních systémů veřejné správy vedle bank také pojišťovny.

Pomůže i digitální ústava

Až novelu podle očekávání podpoří i senátoři, dostanou banky volný prostor pro přípravu konkrétních řešení. Právě banky by se pak měly postarat o propagaci celého systému a jeho vysvětlení lidem. První z nich by mohly své produkty představit zhruba za rok.

Některé banky už sice podobnou službu nabízejí, například ČSOB, Česká spořitelna či Moneta, i kvůli chybějícímu propojení s veřejnou správou ale zatím – kromě sázkových společností – neměly praktické využití. A třeba registrace u ČSOB je zatím poměrně komplikovaná, pro přístup k digitální identitě nelze využít stejné údaje jako pro přihlašování do internetového bankovnictví. Právě projekt SONIA by měl přinést společné standardy, zjednodušení a rozšíření takových služeb. Ve hře je víc než pět milionů potenciálních uživatelů.  

Máte to rádi online?

Čtrnáct procent obyvatel Česka ve věku 16 let a víc nikdy nepoužilo internet. Podíl lidí, kteří nemají žádnou zkušenost s internetem, roste podle věku.

Sedmina Čechů nikdy nepoužila internet, zjistili statistici


První banky spouštějí novinku, díky níž budou platby kartou na internetu ještě bezpečnější a jednodušší. Kdo ale nemá mobilní aplikaci nebo chytrý telefon, může to mít naopak složitější.

Platbu v e-shopu potvrdíte nově. Přepisování SMS končí


Internetové bankovnictví v Česku využívá 63 procent osob starších 16 let, což je oproti roku 2010 trojnásobek. Největší podíl mají Dánsko, Nizozemsko a Finsko – shodně 89 procent. Naopak v Bulharsku a Rumunsku je to jenom sedm procent.

Banku přes internet ovládají tři pětiny dospělých obyvatel ČR

Průzkum agentury SC&C letos ukázal, že skoro tři pětiny uživatelů internetu by rády komunikovaly s úřady online právě s využitím svého internetového nebo mobilního bankovnictví. A téměř čtyři pětiny si to dokážou představit, když to bude bezpečné, uživatelsky přívětivé, jednoduché a bezplatné.

Skutečné možnosti nového systému budou samozřejmě záviset i na tom, co stát (a případně samospráva) vůbec „pustí“ na internet. Pomoct by měla takzvaná digitální ústava, kterou poslanci schválili před měsícem. Lidé díky ní získají právo vyřizovat úřední věci se státem elektronicky.
 
„Úřady už nebudou chtít, aby lidé znovu a znovu vyplňovali údaje, které stát už jednou má, nebo aby se donekonečna museli prokazovat novými a novými průkazy. Všechny potřebné informace si úředníci obstarají z dat, která už mají. Příští rok má vláda na vytvoření katalogu služeb, které mají dostat elektronickou formu,“ říká místopředseda ODS Martin Kupka.

„Důležité je podotknout, že zákon občanům nenařizuje povinnost online komunikace se státem. Pokud jim tato cesta nevyhovuje, mají stále možnost si na úřad zajít a vše řešit jako doposud,” zdůrazňuje pirátský poslanec Ondřej Profant, předseda sněmovního podvýboru pro eGovernment. Možnost vyřizovat věci s úřady osobně – tedy klasickou „papírovou“ formou – zůstane zachována hlavně kvůli seniorům.

Digitální ústava by měla platit od začátku roku 2020. Na její postupné naplnění ale úřady dostanou ještě pět let. Povinnost umožnit elektronickou komunikaci se navíc týká jenom státu a jeho organizací, nikoliv samospráv – u nich půjde dál o dobrovolné rozhodnutí.

Elektronizace veřejné správy je podle politiků prioritou už nejméně patnáct let. „Obíhat budou data, ne lidé,“ sliboval už v roce 2007 tehdejší ministr vnitra Ivan Langer (ODS), když představoval panáčka eGona – maskota, jehož jméno bylo zkratkou slova eGovernment.

Elektronizace veřejné správy měla už tehdy „za pár let“ lidem umožnit, aby místo osobní návštěvy různých úřadů vyřídili většinu nutné administrativy po internetu. Hodně plánů se sice postupně povedlo splnit, rychlejšímu postupu ale bránil hlavně resortismus, tedy chybějící spolupráce mezi jednotlivými ministerstvy a slabá koordinace na úrovni celé vlády. I tam, kde už je elektronická komunikace možná, narážejí zájemci na komplikovaný přístup. 

Po čem klienti touží

  • Agentura SC&C se letos na jaře zeptala reprezentativního vzorku tisícovky uživatelů internetu v Česku, co by nejvíc uvítali ve svém internetovém či mobilním bankovnictví.
  • Největší zájem byl právě o možnost čerpat služby státu, například pořídit si výpis z katastru nemovitostí či z rejstříku trestů. Na webu by ji využilo 58 procent lidí, přes mobilní aplikaci 40 procent. A další lidé připouštějí, že si to dovedou představit, když taková služba bude bezpečná, uživatelsky přívětivá a bezplatná.
  • Jenom 22 procent lidí s přístupem k internetu uvedlo, že by takovou možnost určitě nevyužilo. Bojí se o bezpečnost peněz nebo údajů, nebo si raději všechno vyřizuje osobně, nebo už má jiný nástroj pro online komunikaci s úřady – eObčanku či datovou schránku.
  • V současné době můžou Češi elektronicky čerpat služby státu pomocí datové schránky či e-občanky. Podle průzkumu to ale využívá jenom devět procent lidí. Proč ne ostatní? Nejčastěji proto, že o této možnosti neví, případně nevlastní datovou schránku či eObčanku.
  • Elektronické bankovnictví už přitom využívá naprostá většina (95 procent) obyvatel Česka, která má přístup k internetu. Oproti loňsku je to o pětinu víc.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+27
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Banky mají víc chránit klienty před podvody. Za první chybu odškodnění, chce EU

29. 2. 2024 | Olga Skalková | 2 komentáře

Banky mají víc chránit klienty před podvody. Za první chybu odškodnění, chce EU

Evropská unie chystá balíček zvaný PSD3/PSR. Má zlepšit ochranu a bezpečnost spotřebitelů. O novinkách, jejichž definitivní podoba teprve vzniká, mluví v rozhovoru europoslanec Ondřej... celý článek

Čtyři banky hlásí odstávku, o víkendu omezí platby

9. 2. 2024 | Petr Kučera

Čtyři banky hlásí odstávku, o víkendu omezí platby

Česká spořitelna v noci z pátku 9. února na sobotu 10. února dočasně odstaví systém George. V mobilu ani na webu nebude dostupný od páteční 23. hodiny do sobotní osmé hodiny ranní.

ČSOB se potýká s výpadky elektronického bankovnictví

22. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČSOB se potýká s výpadky elektronického bankovnictví

ČSOB má od pátku problémy s internetovým i mobilním bankovnictvím. V pátek dopoledne, dnes dopoledne a znovu i dnes odpoledne nebyly dostupné ani její internetové stránky. V pátek hlásila... celý článek

Komerční banka rozladila klienty. Nová éra je nepotěšila

19. 1. 2024 | Petr Kučera | 6 komentářů

Komerční banka rozladila klienty. Nová éra je nepotěšila

O nové éře pořád jen slyšíme, stěžují si dosavadní klienti. Banka jim neodpustila ani poplatky, které přitom od nových klientů už nechce. Zklamáni jsou i ti, kteří si novou aplikaci... celý článek

Partners Financial Services