Fio má novou aplikaci pro Android, dohání konkurenci

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 12. 12. 2019 | 2 komentáře
Dlouho očekávaná náhrada aplikace, která byla kdysi průkopníkem na trhu, je tu.
Fio má novou aplikaci pro Android, dohání konkurenci

Fio banka zprovoznila nové mobilní bankovnictví pro chytré telefony s operačním systémem Android. Aplikace má název Fio Smartbanking.

„Nabízí zcela nový vzhled i nové funkce. Mezi ty nejzajímavější patří dark mode, možnost přihlášení a autorizace otiskem prstu či pohledem na telefon, nebo nástěnka, kterou si můžete nastavit dle vlastních preferencí,“ říká Ján Franek, ředitel softwarové divize Fio banky.

Dosavadní aplikaci spustilo Fio jako první na tuzemském trhu už v roce 2011. Postupně ale zastarávala jak funkcemi, tak designem, uživatelé ji proto v poslední době hodnotili jako jednu z nejhorších mezi tuzemskými bankami.

Její náhradu Fio banka původně plánovala spustit do konce loňského roku. Letos v červnu představila novou aplikaci pro systém iOS (Apple).

„Chceme klientům poděkovat za trpělivost, kterou s námi při přípravách nového Smartbankingu měli. Proto jsme v nové aplikaci chtěli nabídnout i něco navíc, než jen nový design a doplnění několika funkcí. Dark mode a ověření pohledem na telefon jsou novinky, které mnoho bankovních aplikací nenabízí,“ zdůrazňuje Franek.

Velké pokroky

První banky spouštějí novinku, díky níž budou platby kartou na internetu ještě bezpečnější a jednodušší. Kdo ale nemá mobilní aplikaci nebo chytrý telefon, může to mít naopak složitější.

Platbu v e-shopu potvrdíte nově. Přepisování SMS končí


Ještě nedávno to ve většině bank vypadalo jako v technologickém pravěku. Naštěstí už ale objevují snadné vyhledávání jako konkurenční výhodu – nebo spíš samozřejmost.

Hledáte starou platbu? U některých bank máte smůlu. Porovnali jsme, jak daleko vás pustí


Přijdou hned, může klientům napsat už osm bank. Dlouho očekávanou novinku spustila také ČSOB.

Okamžité platby už umí většina účtů. Pomůžou i místo karty

Zmíněný dark mode znamená tmavý režim, který šetří baterii i zrak, někteří uživatelé ho preferují i kvůli atraktivnějšímu designu. Dostat by ho měla také aplikace pro iOS.

„Celý proces aktivace je nyní jednodušší. Hned po přihlášení je k dispozici Nástěnka, kterou si uživatel může upravit tak, aby měl ihned k dispozici informace, které ho zajímají,“ upřesňuje Franek. Od červnového vydání aplikace pro iOS prošla Nástěnka ještě vylepšením na základě zpětné vazby.

„Nová aplikace také umožňuje vytváření a úpravu trvalých příkazů nebo například zobrazuje plánované a neprovedené platby. Zjednodušení posílání peněz mezi kamarády a známými představuje funkce Zaplať mi, díky které mohou klienti vytvářet QR kódy pro platby na vlastní účet,“ dodává Franek.

Aplikace zatím neumí jednoduše potvrzovat příkazy zadané v internetovém bankovnictví ani online platby kartou formou takzvané push notifikace. Obě funkce, které letos na podzim spustily první dvě banky (mBank a Moneta) a třetí se přidá začátkem roku (Air Bank), plánuje Fio přidat „v blízké době“. Stejně jako třeba vyhledávání.

Nový Fio Smartbanking je určený pro telefony s operačním systémem Android 6 a vyšším. Několik měsíců ještě bude v obchodě k dispozici i stará verze aplikace, kterou ale banka časem stáhne. Dočasně lze používat obě verze Smartbankingu.

Právě práce na nové aplikaci (a spuštění mobilních plateb Google Pay letos v dubnu a Apple Pay v říjnu) byly podle neoficiálních informací jedním z hlavních důvodů, proč Fio banka odložila původně plánované spuštění okamžitých plateb. Momentálně zůstává největší bankou, která je zatím nezprovoznila. Termín sice oficiálně neuvádí, mohlo by k tomu ale dojít v řádu týdnů.

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+22
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Nová Partners Banka startuje. Má rodinný účet i atraktivní spoření

6. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 4 komentáře

Nová Partners Banka startuje. Má rodinný účet i atraktivní spoření

Zájemci mají na výběr ze tří balíčků. Účet si lze založit zatím jen přes poradce, od dubna také online přes aplikaci. Ve druhé polovině roku chce banka nabídnout i spotřebitelské úvěry... celý článek

Banky mají víc chránit klienty před podvody. Za první chybu odškodnění, chce EU

29. 2. 2024 | Olga Skalková | 2 komentáře

Banky mají víc chránit klienty před podvody. Za první chybu odškodnění, chce EU

Evropská unie chystá balíček zvaný PSD3/PSR. Má zlepšit ochranu a bezpečnost spotřebitelů. O novinkách, jejichž definitivní podoba teprve vzniká, mluví v rozhovoru europoslanec Ondřej... celý článek

Čtyři banky hlásí odstávku, o víkendu omezí platby

9. 2. 2024 | Petr Kučera

Čtyři banky hlásí odstávku, o víkendu omezí platby

Česká spořitelna v noci z pátku 9. února na sobotu 10. února dočasně odstaví systém George. V mobilu ani na webu nebude dostupný od páteční 23. hodiny do sobotní osmé hodiny ranní.

ČSOB se potýká s výpadky elektronického bankovnictví

22. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČSOB se potýká s výpadky elektronického bankovnictví

ČSOB má od pátku problémy s internetovým i mobilním bankovnictvím. V pátek dopoledne, dnes dopoledne a znovu i dnes odpoledne nebyly dostupné ani její internetové stránky. V pátek hlásila... celý článek

Partners Financial Services