Novinky z Monety: Nejlepší kurzy, konec přepisování SMS a okamžité platby

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 14. 11. 2019 | 7 komentářů
Čtvrtá největší banka podle počtu klientů dál vylepšuje svou mobilní aplikaci.
Novinky z Monety: Nejlepší kurzy, konec přepisování SMS a okamžité platby

Mobilní aplikace s názvem Smart Banka už dokáže pokrýt 96 procent veškerých transakcí, které můžou klienti standardně provádět na pobočkách. Pochlubili se tím zástupci Moneta Money Bank na včerejší prezentaci novinek pro média.

„Klienti, kteří mají Smart Banku, provedou 74 procent všech svých transakcí jejím prostřednictvím. Před rokem to bylo 66 procent, před dvěma 49 procent,“ říká Dalibor Šajar, šéf digitálního bankovnictví Monety. 

Když si lidé nosí banku pořád s sebou, jsou také výrazně aktivnější nebo přinejmenším zvědavější: Do mobilní aplikace se přihlásí v průměru 27krát za měsíc, zatímco u internetového bankovnictví to bylo pětkrát.

Zatímco v říjnu 2017 používalo aplikaci 171 tisíc klientů, před rokem už 254 tisíc a letos 350 tisíc. A nejde jenom o ty mladší. Víc než patnáct procent uživatelů „banky v mobilu“ je starších 60 let.

Jsme jako Revolut

Moneta nově láká hlavně na online směnárnu. „Nabízí nejvýhodnější kurz mezi tuzemskými bankami,“ slibuje Jakub Komenda, vedoucí týmu Smart Banky.

Směnárna v mobilní bance má nejenom o desítky haléřů výhodnější kurzy než klasické pobočky Monety, ale chce také konkurovat aplikaci Revolut. Eura či dolary mění online za momentální středový (mezibankovní) kurz s naprosto nepatrným navýšením, tedy prakticky stejně jako Revolut, uvedli zástupci banky.

Redakční porovnání ukázalo, že Revolut teď nabízí jedno euro za 25,56 Kč, online směnárna Monety za 25,6 Kč, pobočka Monety za 26,4 Kč a třeba pobočka České spořitelny za 26,23 Kč. Nejlepší nebankovní směnárny prodávají euro kolem 25,75 Kč.

Kromě běžného korunového účtu si klient musí u Monety založit také eurový nebo dolarový, dostane pak k němu samostatné platební karty. Vedení účtu i převody jsou bez poplatků a jde to jednoduše vyřídit online přes aplikaci, akorát je potřeba nezapomenout při cestě do ciziny na tu správnou kartu – nebo si ji nahrát do mobilu.

S kartou k eurovému nebo dolarovému účtu sice lze vybírat ze zahraničních bankomatů bez poplatku (přinejmenším ze strany Monety), ale za případný výběr v tuzemsku se platí: u bankomatů Monety 0,5 eura nebo 0,6 dolaru, u jiných bankomatů 1,5 eura nebo 1,6 dolaru.

Kurzy měn na Peníze.cz

Směna je život!

Chcete vyměnit peníze nebo nakoupit v zahraničním obchodě? Jedete do ciziny a nevíte, kolik místních peněz dostanete za svoje koruny? Máte zainvestováno v cizí měně a zajímá vás kurz eura, kurz dolaru nebo třeba kurz švýcarského franku? Máme čerstvý kurzovní lístek, který každý den zveřejňuje Česká národní banka, i kurzovní lístky českých bank.

Kurzy měn na Peníze.cz

Pokud se chystáte do země, jejíž měnu běžně v bance ani směnárně nekoupíte, dobře vám pro orientaci poslouží

Kurzy exotických měn na Peníze.cz

Online směnárna u Monety funguje jenom v pracovní dny od 8 do 17 hodin, zatímco Revolut nonstop – byť s víkendovou přirážkou.

A klient Monety si musí vyměnit aspoň 2000 korun – Revolut takové omezení nemá. Kdo má na korunovém účtu v Monetě méně peněz, směnárnu využít nemůže a neukáže mu to ani konkrétní nabídku kurzu.

Samotná online směnárna u Monety není žádnou novinkou, pod názvem FX Money ji v internetovém bankovnictví spustila už od roku 2017. Nově ale začala fungovat i v mobilní aplikaci – a právě v ní slibuje nejvýhodnější kurz.

Změna se zatím netýká klasických karet k běžnému účtu v korunách. Moneta přitom podle porovnání směnných kurzů – při platbou kartou v zahraničí i výběru z bankomatů – patří k nejhorším na českém trhu, naopak nejvýhodnější jsou kromě Revolutu aplikace Twisto (v tarifu Premium, který je za paušál 99 korun měsíčně), mKarta Svět od mBank nebo Banka Creditas včetně aplikace Richee.

„Rozhodli jsme se teď zvýhodnit naše digitální kanály. Pokud jde o kurzy na kartě ke korunovému účtu, chystáme výměnu karetního systému a pak se podíváme i na ně,“ říká k tomu Komenda.

Investice, půjčky a refinancování hypotéky

Moneta spustí od prosince také „unikátní možnost online investování“ – v praxi jde jenom o rozšíření funkce, která už fungovala v internetovém bankovnictví, i do mobilní aplikace. Základní postup i parametry zůstávají stejné jako doteď.

Do bank vidíme!

Zálohu na dovolenou v rakouském penzionu pošlete z účtu bez příplatku. Většina bank už oznámila klientům, jak se vypořádá s povinným zlevněním europlateb.

Revoluce v posílání eur. Vysoké poplatky končí jako roaming


ČSOB přestala vydávat předplacenou Cool kartu. Šlo o poslední takový produkt v nabídce tuzemských bank. Zůstává jeden nebankovní, který ale není pro děti.

Poslední banka končí s nabídkou předplacených karet


Banka Creditas obhajuje komplikovaný způsob úročení tím, že ČNB zpřísnila regulaci spořicích účtů. Prozkoumali jsme, jaká platí pravidla.

Úrok na spořicím účtu už nejde rychle snížit. Proto se podmínky komplikují


Tři tuzemské banky během jediného dne zamíchaly kartami. Přímé platby chytrým telefonem se stávají standardem.

Mobilní platby: Air Bank už má všechny čtyři, ČSOB startuje s omezením

Před aktivací služby musí zájemce odpovědět na jedenáct otázek v investičním dotazníku. Pak může investovat už od 300 korun, a to jednorázově nebo pravidelně. Na výběr má 21 fondů pro všechny druhy strategie – od konzervativní (opatrné) až po dynamickou (odvážnou).

Banka nabízí fondy od šesti partnerů. Jde o Axa investiční společnost, Budapest Fund Management, Generali Investments CEE, Fidelity International, Franklin Templeton Investment Funds a NN Investment Partners.

Mezi novinkami zmínila i start-up Refinanso, lákající na nejnižší úrokovou sazbu při refinancování hypoték. Ten vstoupil na trh už na jaře, vznikl v dílně Creative Dock. Teď patří prakticky kompletně pod Monetu, která je jeho investorem.

„Sázíme na okamžité schvalování hypotéky, online oceňování nemovitostí a také na plnou automatizaci od začátku až k podpisu smlouvy o refinancování,“ popisuje Matěj Novák, vedoucí týmu Refinanso. Smlouvu ale musí klient nakonec přijít podepsat osobně na nejbližší pobočku Monety.

Od prosince Moneta nabídne také plně online sjednání spotřebitelské půjčky Expres pro zájemce, kteří u ní zatím neměli žádný účet. Následuje tak některé konkurenty. „Vlastním klientům jsme to umožnili už od října 2017 jako první na trhu,“ připomíná mluvčí banky Zuzana Filipová.

Moneta se pochlubila, že jako vůbec první v Česku teď přináší i další inovace: Spustí online komunikaci přes WhatsApp. V aplikaci Smart Banka je už klientům k dispozici virtuální asistentka Siri, která reaguje na hlasové pokyny. A od přelomu roku bude možné Smart Banku využívat i v počítačích s operačním systémem macOS Catalina.

Potvrzení přímo v aplikaci místo SMS

Překvapivě málo prostoru při včerejší prezentaci věnovala Moneta novince, která se přitom v praxi dotkne většiny klientů. Reaguje i na unijní směrnici PSD2, která zpřísňuje potvrzování plateb na internetu.

Zobněte si ještě

Většina oslovených klientů – tedy s pravidelným příjmem na účet aspoň 50 tisíc měsíčně – může přechodem na nové konto vydělat.

Máte Prémiový účet. Raiffka převede klienty, část se bojí zdražení


Převádět koruny mezi tuzemskými účty během několika vteřin, a to i v noci nebo o víkendu, umožní sedmá tuzemská banka.

Do systému okamžitých plateb se zapojila ČSOB


Nemusíte hned měnit banku. Stačí, když si nový účet u konkurence jenom vyzkoušíte. Víme, kde teď odměnu získáte jednoduše a na co si dát pozor.

Jak si přilepšit před Vánoci: Nové bonusy za vyzkoušení účtu


Mezinárodní platby čeká modernizace. Budou rychlé, dohledatelné a přesné. I v Česku už se na změnách pracuje.

Banky vylepšují platby do ciziny. Přes celý svět dorazí za pár minut

Majitelé chytrých telefonů budou moct online nákupy nově potvrzovat přímo v mobilní aplikaci například otiskem prstu, pomocí online scanu obličeje (Face ID) nebo zadáním přístupového hesla do Smart Banky.

Nebudou tedy už muset přepisovat SMS kód – ten nicméně zůstane jako alternativa pro klienty, kteří bankovní aplikaci využívat nemůžou nebo nechtějí.

Změna v potvrzování plateb začne fungovat zřejmě od začátku příštího týdne, upřesnili zástupci Monety.

Blízko ke spuštění stejné inovace má i Air Bank. „Nyní jsme ve fázi finálního testování tohoto nového způsobu potvrzování,“ potvrzuje její mluvčí Jana Karasová. Další konkurenti se přidají v příštím roce. 

Okamžité platby od prosince

Od začátku prosince se klienti Monety dočkají také okamžitých plateb. Lidé je pošlou zadarmo, respektive bez příplatku oproti běžným transakcím.

Inovaci, která zrychluje převody na pár sekund včetně víkendů nebo v noci, už od února nabízejí Air Bank a Česká spořitelna. V dubnu se k nim přidala Banka Creditas, v září a říjnu Komerční banka, Raiffeisenbank a PPF Banka, během několika dnů je pro klienty zřejmě spustí i ČSOB.

Od prosince zároveň Moneta výrazně zlevní převody eur v rámci Evropské unie a některých dalších států evropských států. S mírným předstihem tak reaguje na rozhodnutí Evropské unie, podle níž od 15. prosince nesmí poplatky za SEPA platby překročit cenu tuzemských transakcí v národní měně. Až do konce listopadu Moneta účtuje 220 korun za odchozí a 100 korun za příchozí europlatbu. Poplatky ruší nebo výrazně snižuje i konkurence.

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+29
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 11. 2019 8:56, Martin

Moneta mluví o "celé řadě horkých novinek". Je dobře, že jste se na to podívali nezávisle a poctivě. Rád vás čtu.

+6
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

14. 11. 2019 9:13, qwertz

To je opravdu překvapivé, že 74% zákazníků se přihlašuje přes Smartbanking vzhledem k té naprosté hrůze, kterou vydávají za IB.

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

ČNB chce sebrat povolení Podnikatelské družstevní záložně

15. 3. 2024 | Petr Kučera

ČNB chce sebrat povolení Podnikatelské družstevní záložně

Česká národní banka dnes zahájila správní řízení s Podnikatelskou družstevní záložnou směřující k odnětí povolení působit jako družstevní záložna.

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Největší banky v Česku. Nové žebříčky podle klientů a peněz

14. 3. 2024 | Olga Skalková

Největší banky v Česku. Nové žebříčky podle klientů a peněz

Označení největší banka v Česku můžou nadále používat dvě banky. ČSOB spravuje největší objem peněz, Česká spořitelna má nejvíc klientů a největší zisk. Projděte si podrobné porovnání... celý článek

Trinity Bank se přestěhovala do nové centrály, chystá karty

13. 3. 2024 | Petr Kučera

Trinity Bank se přestěhovala do nové centrály, chystá karty

Trinity Bank má od března novou centrálu. Oficiální sídlo a pražskou pobočku přestěhovala do historické budovy na rohu ulic Na Příkopě a Celetná – v těsné blízkosti Prašné brány, České... celý článek

Společný účet v bance? Jen dvě nabízejí skutečně rovnocenný

7. 3. 2024 | Olga Skalková, Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Společný účet v bance? Jen dvě nabízejí skutečně rovnocenný

Chcete se svým manželem či partnerem spravovat finance společně? Účet pro dva už sice nabízí většina českých bank, jenže často to má háček. Prozkoumali jsme nabídku.

Partners Financial Services