Mobilní platby: Air Bank už má všechny čtyři, ČSOB startuje s omezením

Včerejšek zamíchal kartami ve třech tuzemských bankách: ČSOB, Air Bank a UniCredit. První dvě přišly hned s větší porcí novinek.
Mobilní platby: Air Bank už má všechny čtyři, ČSOB startuje s omezením

Air Bank je od úterý pátou bankou, která zkompletovala čtyřlístek všech služeb pro mobilní platby dostupných na českém trhu. Ke službě Apple Pay, spuštěné hned v první vlně letos v únoru, teď přidala Google Pay, Garmin Pay i Fitbit Pay.

Všechny čtyři služby nabízejí také Česká spořitelnaKomerční bankaMoneta Money Bank a mBank. Aspoň dvě hlavní – tedy Google Pay a Apple Pay – mají kromě zmíněných ještě Fio banka, J&T Banka a od včerejška nově ČSOB a UniCredit.

ČSOB tak se zpožděním přestala být poslední větší bankou, která nespustila ani jednu ze čtyř globálně rozšířených mobilních plateb. Z menších retailových bank zatím ani jednu nezavedly Sberbank, Hello bank, Trinity Bank, Expobank či Oberbank.

Air Bank nahradí vlastní aplikaci

Přímé platby mobilem se systémem Android umožňuje Air Bank už od loňského jara ve vlastní aplikaci My Air. Letos v únoru pak byla v první skupině bank, které v Česku spustily Apple Pay pro telefony iPhone či chytré hodinky Apple Pay. Včera přidala Google Pay – celosvětové řešení pro Android – a služby pro chytré hodinky Garmin Pay a Fitbit Pay.

Anketa

Jak nejčastěji platíte, když si můžete vybrat?

Platby v aplikaci My Air budou zatím dál fungovat pro stávající uživatele, noví zájemci s Androidem si tam už ale nemůžou přidávat nové karty. 

„Google Pay má velký potenciál hlavně v oblasti online nákupů, a proto se budeme soustředit na rozvíjení tohoto způsobu placení. Očekáváme, že i stávající uživatelé placení mobilem přes My Air postupně přejdou na Google Pay,“ říká Filip Zavřel, vedoucí Oddělení každodenních služeb Air Bank. Rozhodující pro termín vypnutí bude hlavně zájem klientů.

„Jelikož jde o velmi podobná řešení a v Google Pay vidíme větší budoucnost, nedává nám smysl dlouhodobě udržovat obojí. Google Pay tedy postupně současné řešení pro Android nahradí. Doporučujeme na něj po aktualizaci My Air na verzi 4.9.0 rovnou přejít. Nová verze by k většině z vás měla doputovat do týdne. Co možná na Google Pay oceníte hned, je, že si do něj můžete nahrát více karet a jde s ním i vybírat z bezkontaktních bankomatů,“ napsala banka klientům.

„Chceme být prostě dobří v mobilním placení, to je pro nás základ. A viděli jsme, že když nepůjdeme do Google Pay, tak nám něco uteče, protože s vlastním řešením pak nebudeme schopni dlouhodobě konkurovat hlavně v oblasti online nákupů. Diskutovali jsme o tom dlouho, protože vlastní aplikace má samozřejmě pro banku výhody. Ale chceme, aby klienti nebyli znevýhodnění, až se Google Pay ještě víc rozšíří,“ vysvětloval Zavřel v nedávném rozhovoru pro Peníze.cz.

ČSOB: Pro velkou část karet až za pár týdnů

Konkurenci se snaží dohnat i ČSOB. Ta sice už v roce 2016 přišla s vlastní aplikaci NaNákupy pro Android, klienti ale nedočkavě vyhlíželi nové služby. Banka je potěšila až včera, kdy (včetně značky Poštovní spořitelna) zprovoznila Apple Pay, Google Pay i Garmin Pay.

Finmag na Mars!

Finmag  říjen 2019

„Nejvíc vidět jsou Troškové gastronomie. Ti, co si nemuseli odstát provoz, kdy vaříš pro plnou restauraci,“ říká kuchař-samorost Michal Hugo Hromas a tančí mezi ohni, na kterých chystá svatební menu.

Tak jako materiál točený na Husákových narozeninách vznikly záběry z demonstrace 17. listopadu jen jako dokument pro archiv. Vracíme se s jejich autory na Národní třídu.

Téma: doprava. Elektrické motory dominovaly nad spalovacími. A zase budou. Jaké jsou plány a jaká realita v budování železnic a dálnic. Neznámé oběti 11. září: lidi, co kvůli strachu z létání jeli autem.


Řadu klientů ale ČSOB zklamala tím, že všechny tři novinky jsou dostupné jenom pro karty Mastercard. Značka Visa přijde na řadu až během několika týdnů, vyplývá z odpovědí klientům na sociálních sítích.

„Na technickém řešení intenzivně pracujeme a věříme, že službu pro karty Visa nabídneme klientům do několika týdnů,“ říká mluvčí Patrik Madle.

V případě ČSOB přitom nejde o drobnost. Jako debetní karty totiž vydávala klientům většinou právě Visu, zatímco Mastercard používala hlavně pro (mnohem méně rozšířené) kreditní karty. Pro banku je nepříjemné i to, že omezení zřejmě nejvíc pocítí klienti s účtem Premium.

Už během roku zástupci ČSOB připustili, že platební funkci aplikace NaNákupy v budoucnu vypnou. Jinak ale chtějí aplikaci dál rozvíjet – podobně jako Česká spořitelna i po přechodu na Google Pay využívá svou Poketku pro slevový program, virtuální platební karty nebo věrnostní karty.

Vlastní aplikaci pro Android měla už od roku 2016 také Komerční banka, skončila s ní ale prakticky hned po startu Google Pay. Opačným směrem než konkurence se zatím vydala Raiffeisenbank – letos v září zprovoznila vlastní aplikaci RaiPay, už teď ale připouští, že v budoucnu nabídne i Google Pay.

UniCredit už má obě nohy

Konkurenci dohání i UniCredit Bank. S Apple Pay přišla v srpnu, včera přidala Google Pay. V obou případech si lze do digitální peněženky nahrát jenom debetní karty Mastercard (tedy zatím ne kreditní a Visa). Oproti ČSOB to ale není tak výrazné omezení, protože UniCredit vydává klientům primárně právě karty Mastercard.

Podpora mobilních plateb k 5. 11. 2019

BankaGoogle PayApple PayGarmin PayFitbit Pay
Air Bankano (a zatím i vlastní aplikace)anoanoano
Banka Creditasanoneanone
Česká spořitelnaano (měla i vlastní aplikaci)anoanoano
ČSOB (Poštovní spořitelna)ano (a zatím i vlastní aplikace)anoanone
Equa bankanonenene
Expobanknenenene
Fio bankaanoanonene
Hello banknenenene
J&T Bankaanoanonene
Komerční bankaano (měla i vlastní aplikaci)anoanoano
mBankanoanoanoano
Moneta Money Bankanoanoanoano
Oberbanknenenene
Raiffeisenbankne (má vlastní aplikaci)anonene
Sberbanknenenene
Trinity Banknenenene
UniCredit Bankanoanonene

Google Pay funguje v Česku od konce roku 2017. V první vlně s ní přišly Moneta, mBank, J&T Banka a Komerční banka, letos v lednu se přidala Equa bank, v dubnu Fio banka, v květnu Creditas, v červenci Česká spořitelna a v listopadu Air Bank, UniCredit a ČSOB. Dostupná je i pro uživatele karet Revolut, Edenred a Home Credit.

Apple Pay spustila první vlna tuzemských bank letos v únoru: Česká spořitelna, Komerční banka, Moneta, Air Bank, mBank a J&T Banka. V červenci se k nim přidala UniCredit Bank, v polovině října Fio banka a Raiffeisenbank, včera ČSOB. Službu podporují také karty platebních aplikací Revolut, Twisto a Monese a stravenková karta Edenred.

Jako další zřejmě s Apple Pay přijde Banka Creditas, původně avizovaný podzim ale nestihne. „Službu spustíme pravděpodobně na začátku příštího roku,“ říká mluvčí Lucie Brunclíková.

Dáme karty?

Toužíte mít svou rodinu pořád na očích? Nebo se radši při každém placení chcete dívat na něco jiného? U některých bank si můžete říct na co.

Chcete obrázek na kartě podle vašeho přání? Víme, jak na to


Česká spořitelna začne jako první banka na tuzemském trhu vydávat bezkontaktní kovové platební karty. Podobně výjimečnou kartu ale loni uvedla Banka Creditas, kov používají i Revolut nebo Apple.

Spořitelna dá bohatým klientům bezkontaktní kovovou kartu


Podle ministerstva financí se může obchodník rozhodnout, že chce přijímat jenom karty. Naopak podle ČNB musí podnikatelé až na výjimky vždycky přijímat i hotovost.

Hotovost nebereme, jenom karty. Obchodníci chtějí jasnější zákon


Lidé už se nebojí platit kartou na internetu nebo v cizině. A v českých obchodech čím dál víc přikládají k terminálům i mobily a chytré hodinky.

Co všechno už platíte kartou? Projděte si čerstvá čísla

Přípravy ještě chvíli potrvají i v Equa bank. „V průběhu prosince spouštíme testování a po jeho dokončení, pokud vše proběhne v pořádku, spustíme obratem ostrý provoz,“ upřesňuje mluvčí Markéta Dvořáčková. Fitbit a Garmin Pay zatím banka neplánuje.

Zbývající konkurenti se přidají nejspíš až s odstupem několika měsíců. Sberbank od začátku zdůrazňovala, že měla letos jiné priority – mimo jiné i přechod na vlastní bezkontaktní karty. Nová Trinity bank dokonce karty ještě ani nevydává.

„Velkou část úsilí jsme letos věnovali našim klíčovým projektům. Jedná se o projekt nového vydávání karet, které již klientům zasíláme, a též implementaci nového internetového a mobilního bankovnictví, které je v procesu přípravy testování a migrace. Projekty se zavedením Google Pay a Apple Pay úzce souvisejí. Proto až po jejich plném zavedení budeme přidávat dalších funkcionality a služby. S Google a Apple Pay však počítáme co nejdříve,“ říká mluvčí Sberbank Radka Černá.

S mobilními platbami mají zpoždění i Hello bank nebo Expobank. „Zavedení obou způsobů placení v tuto chvíli zvažujeme,“ odpověděl na otázku ohledně přibližného termínu Michal Šárka, marketingový specialista Expobank.

Bez mobilu už ani krok

Podzimní průzkum společnosti Mastercard ukázal, že zhruba polovina (54 %) lidí, kteří platí mobilem, jím platí kdykoliv a kdekoliv je to možné. Uživatelé mobilních plateb oceňují zejména to, že jsou praktické (70 procent), snadno se používají (52 procent) a šetří čas (40 procent).

Třetina těch, kteří platí prostřednictvím telefonu, tak činí pouze tehdy, když vyrazí ven bez peněženky, čtvrtina mobilní platby využívá při nakupování na internetu. Průzkum ukázal, že kdo má Apple Pay, platí mobilem daleko častěji než uživatelé ostatních aplikací.

Osm procent lidí zvažovalo v době průzkumu změnu banky, protože ta jejich mobilní platby neumožňovala. Tři procenta už banku změnila.

Jako hlavní důvod, proč mobilem neplatí, uvedla skoro čtvrtina respondentů, že mobilní platby neumí používat, a necelá pětina se obává, že udělá při placení chybu. Dvanáct procent lidí se nepovažuje za dostatečně technologicky zdatné.

Celkem 15 procent respondentů uvedlo, že by je k mobilním platbám motivoval kvalitnější telefon, 13 procent postrádá lepší informace o tom, kdo má přístup k datům z platební karty v telefonu, a 12 procent by prý platilo mobilním telefonem, kdyby mělo lepší internetové připojení.

Drtivá většina lidí už nedokáže bez mobilu vůbec fungovat – devět z deseti ho má vždycky u sebe, řekli v průzkumu. Bez platební karty a peněženky s hotovostí pak neodchází z domu 80 procent lidí.

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně černou, puntíkatou, s vlnkami, s barvami oblíbeného sportovního klubu nebo tu z ryzího zlata?... celý článek

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

4. 3. 2024 | Petr Kučera | 4 komentáře

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

Za vyzkoušení účtu nabízejí peníze zdarma. A kromě toho třeba poznáte, že jiná banka je lepší než ta vaše. Koneckonců víc účtů v různých bankách se může hodit vždycky. Kam se teď podívat,... celý článek

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

27. 2. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

Síť bankomatů Euronet v Česku strhává lidem poplatek za službu, kterou si ve skutečnosti neobjednali – nebo ji nakonec ani nedostali. Některým velkým bankám se takové klamání jejich... celý článek

Čtyři banky hlásí odstávku, o víkendu omezí platby

9. 2. 2024 | Petr Kučera

Čtyři banky hlásí odstávku, o víkendu omezí platby

Česká spořitelna v noci z pátku 9. února na sobotu 10. února dočasně odstaví systém George. V mobilu ani na webu nebude dostupný od páteční 23. hodiny do sobotní osmé hodiny ranní.

Partners Financial Services