Chcete obrázek na kartě podle vašeho přání? Víme, jak na to

Petr Kučera | rubrika: Jak na to | 6. 6. 2019
Toužíte mít svou rodinu pořád na očích? Nebo se radši při každém placení chcete dívat na něco jiného? U některých bank si můžete říct na co.
Chcete obrázek na kartě podle vašeho přání? Víme, jak na to

Možnost vyrobit si kartu s opravdu vlastním obrázkem nabízejí jenom dvě banky v Česku. Jako první s tím přišla už v roce 2007 Komerční banka, brzo se přidala ČSOB včetně značky Poštovní spořitelna.

O rok později je sice následovala Česká spořitelna, která už ale tuhle službu zase zrušila. Teď aspoň nabízí výběr z deseti předpřipravených motivů (kromě toho standardního).

S kartou na přání zatím nepřišla žádná z mladších bank, které přitom v jiných případech sázejí na inovace i méně formální přístup. Aspoň tři varianty – na první pohled ale dost podobné – dává na výběr Air Bank. Zaujme třeba i karta od Hello bank, která je orientovaná na výšku.

Moje karta v KB

Komerční banka nazvala svou „samoobsluhu“ Moje karta. Zájemce o jinou než běžnou kartu si na ni může dát buď zcela individuální motiv, nebo si vybrat z už připravených variant. Cena je 149 korun, děti a studenti mají službu zadarmo. Může jít o debetní i kreditní kartu.

Na kartu si tak můžete nechat „natisknout“ třeba fotku rodiny, oblíbeného místa, domácího mazlíčka a podobně. Povinné části na kartě samozřejmě zůstávají a nelze ani měnit jejich umístění – jde hlavně o logo banky a kartové asociace, jméno majitele, číslo a platnost karty. I proto nemůžete na kartu doplňovat vlastní text.

 

Kromě toho, že byste k fotce nebo obrázku měli mít příslušná práva, je tu docela velký seznam omezení. Banka ve svých podmínkách nedovoluje konkrétně následující motivy:

  • veřejně známé osoby, například umělci, sportovci, vědci, politici,
  • osobní propagace klienta (fotografie, vizitky, telefonní čísla, e-mailové adresy, webové stránky či další identifikační údaje),
  • značkové produkty nebo služby,
  • symboly či produkty s ochrannou nebo registrovanou známkou,
  • umělecká díla chráněná autorským právem (tedy pokud nejsou starší 70 let),
  • státní a národní symboly, politické motivy, symboly, hesla,
  • náboženské motivy, symboly, hesla,
  • motivy, symboly a loga olympijských her či jiných sportovních soutěží a událostí,
  • písmo, jakýkoliv text, neznámý jazyk,
  • jednobarevný design,
  • pornografické, obscénní, erotické nebo sexistické motivy, nahé osoby, sexuální nebo provokativní a jinak nevhodné motivy či gesta,
  • válečné a násilné, rasistické motivy (válka, zbraně, násilí a pohrůžky, zraněné osoby, mrtvá těla),
  • motivy s jakýmkoliv předsudkovým námětem (například kulturním, sociálním, politickým, náboženským atd.), ilegálními nebo sociálně neakceptovatelnými skupinami
  • rasově nesnášenlivé motivy, motivy s charakterem nepřátelství, výsměchu nebo odporu,
  • reklamní a propagační motivy či materiály, vizitky a podobně, jakékoliv nabídky, požadavky či prosby,
  • motivy, které by mohly způsobit nepříznivé či nepřátelské vnímání značky banky nebo ji prezentují zesměšňujícím způsobem (stejně tak značku obchodníka, který kartu akceptuje).

Banka musí motiv předem odsouhlasit, teprve pak si ho můžete opravdu objednat. Přesto to neznamená, že už byste se navždycky zbavili odpovědnosti. Škodu, která bance případně vznikne kvůli porušení zmíněných pravidel, musíte zaplatit. Jde především o spory s majiteli příslušných práv (licencí).

Anketa

Chcete si vybrat motiv na platební kartě?

„Vedle vlastních motivů si klienti Komerční banky můžou vybrat z galerií nebo limitovaných edicí, které obsahují třeba velmi oblíbené motivy s komiksovými hrdiny,“ říká mluvčí Pavel Zúbek. Kompletní nabídka je na webu www.mojekarta.cz, jde například o Emoji, The Big Bang Theory, Rock For People nebo různé obrázky z kategorií nazvaných Příroda, Sport, Zvířata, Chutě, Radost, Inspirace, Junior edice, Office a další. Výběr je docela široký.

Image karta od ČSOB

Také u ČSOB a Poštovní spořitelny si lidé můžou vybrat jiný než standardní motiv karty. Když chtějí individuální, zaplatí jednorázový poplatek 200 korun. „Při automatické obnově karty či obnově z důvodu ztráty se už neúčtuje,“ upřesňuje mluvčí Patrik Madle.

Omezení u služby nazvané Image karta jsou podobná jako u Komerční banky. „Obrázek zejména nesmí porušovat autorská práva, obsahovat registrované značky,“ přibližuje mluvčí.

Kromě toho ČSOB jako jediná nabízí regionální sportovní karty pro fanoušky hokeje, fotbalu nebo golfu. Spolupracuje s osmi kluby: Kometa Brno, Dynamo Pardubice, Verva Litvínov, Motor České Budějovice, Viktoria Plzeň, Slovan Liberec, FC Hradec Králové a Golf Club Hostivař.

„Tyto karty přinášejí svému držiteli nejen výhody od oblíbeného klubu, ale také slevy u místních obchodníků. Speciální obrázek sportovních karet je zdarma,“ dodává mluvčí ČSOB.

Jak vám dneska padají?

Moneta se rozhodla zrušit platební nálepky. Klesající zájem hlásí i některé další banky. Mnohem víc teď frčí platby přímo mobilem nebo hodinkami.

Platebním nálepkám hrozí vyhynutí. Končí s nimi první banka


Možná máte „účet zdarma“. Možná díky němu neplatíte ani za výběry ze zahraničních bankomatů, nebo je máte za „transparentní“ poplatek. Přesto vám může použití karty v cizině prodražit směnný kurz, který vaše banka používá.

Kolik zaplatíte za eura? Porovnali jsme kurzy na kartách


Poplatek za změnu PIN v bankomatu zrušila před pár dny předposlední banka. Zbývá jediná. Řekneme vám, kde si připlatíte, a kde už to jde i přes internet. Mimochodem: víte, že každá karta má vlastně dva PINy?

Jak si změnit PIN? Porovnali jsme, kam vás banky pošlou

Víc než ta jedna jediná

Česká spořitelna nabízela od roku 2008 službu Karta podle vás, díky níž si lidé mohli nechat vyrobit kartu s individuálním motivem. Teď už ale nemůžou. „Mezi klienty o ni nebyl příliš velký zájem,“ vysvětluje Lukáš Kropík z tiskového oddělení banky.

Kdo nechce automaticky dodávanou kartu, může si zvolit aspoň z deseti dalších obrázků předvybraných spořitelnou. Jde třeba o koně, psa, letadlo nebo kecky. Měnit lze jenom motiv nejrozšířenější debetní karty Visa Classic. Služba je bez poplatku.

V Air Bank máte na výběr ze tří designů. Na první pohled se ale výrazněji neliší. „Máme tři typy motivů pro plastové karty v zelené barvě, která je typická pro naši banku, a dva motivy pro bezkontaktní platební nálepky ve variantě zelená a šedá,“ říká mluvčí Jana Karasová.

„Libovolný motiv nenabízíme, ale klient si při žádosti o kartu nebo nálepku sám volí z těch přednastavených. U karet je nejoblíbenější varianta s kroužky, u nálepek pak šedá. Když karta nebo nálepka expiruje, posíláme ji klientovi se stejným motivem jako předtím,“ upřesňuje mluvčí Air Bank. „Nové motivy v tuto chvíli nepřipravujeme, byť se o tom čas od času bavíme, protože je nabízíme už od startu Air Bank,“ dodává.

V UniCredit si sice klienti vybrat motiv nemůžou, ale od 13. června získají noví uživatelé U konta debetní platební kartu s motivem filmu Muži v černém (Men in Black).

Ostatní banky nabízejí ke stejnému typu účtu vždycky jedinou kartu, navzájem se od sebe obvykle liší debetní a kreditní varianta. Výjimkou bývají takzvané co-brandované karty vydávané s partnery – například Hello bank spolupracuje s e-shopem Alza.cz.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+21
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

4. 3. 2024 | Petr Kučera | 4 komentáře

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

Za vyzkoušení účtu nabízejí peníze zdarma. A kromě toho třeba poznáte, že jiná banka je lepší než ta vaše. Koneckonců víc účtů v různých bankách se může hodit vždycky. Kam se teď podívat,... celý článek

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

27. 2. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

Síť bankomatů Euronet v Česku strhává lidem poplatek za službu, kterou si ve skutečnosti neobjednali – nebo ji nakonec ani nedostali. Některým velkým bankám se takové klamání jejich... celý článek

Čtyři banky hlásí odstávku, o víkendu omezí platby

9. 2. 2024 | Petr Kučera

Čtyři banky hlásí odstávku, o víkendu omezí platby

Česká spořitelna v noci z pátku 9. února na sobotu 10. února dočasně odstaví systém George. V mobilu ani na webu nebude dostupný od páteční 23. hodiny do sobotní osmé hodiny ranní.

Banky rozdají tisíce, startují nové akce pro klienty

6. 2. 2024 | Petr Kučera

Banky rozdají tisíce, startují nové akce pro klienty

Raiffeisenbank, Creditas, ČSOB, UniCredit a Skip Pay lákají na odměny za aktivní využívání služeb nebo sjednání nového účtu. Některé odměny získá každý při splnění podmínek, u jiných... celý článek

Partners Financial Services