Drahé platby v eurech končí. Přichází velký třesk

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 16. 12. 2019 | 19 komentářů
Vysoké příplatky za převody eur musí od 15. prosince definitivně skončit. Jak se s tím tuzemské banky vypořádaly?
Drahé platby v eurech končí. Přichází velký třesk

Vysoké ceny za převody eur skončily stejně, jako před pár lety zmizely roamingové poplatky za telefonování. Od neděle 15. prosince už můžete v elektronickém bankovnictví posílat eura v rámci EU buď úplně zadarmo, nebo v horším případě za poplatek kolem pěti až šesti korun.

Evropská unie loni rozhodla, že poplatky za takzvané europlatby musí nejpozději od poloviny prosince klesnout na úroveň tuzemských transakcí v národní měně. Unijní nařízení se tentokrát týká nejenom spotřebitelů, ale i podnikatelů.

Cenový strop už několik let omezoval platby uvnitř eurozóny, tedy mezi státy platícími eurem. Nově se teď rozšířil na celou Jednotnou oblast pro platby v eurech – právě podle názvu Single Euro Payments Area vznikla zkratka SEPA označující převody eur v rámci téhle oblasti.

Vedle členských států EU sem patří země Evropského hospodářského prostoru a některé další – třeba Švýcarsko, Norsko, Island nebo Lichtenštejnsko. Velká Británie by podle současných informací měla zůstat součástí systému i po odchodu z Evropské unie (brexitu). Do systému SEPA zatím nepatří Srbsko, Bosna a Hercegovina, Černá Hora, Severní Makedonie, Albánie, Kosovo, Ukrajina, Bělorusko, Rusko, Moldavsko nebo Turecko. 

Ušetříte až 250 korun za každou platbu

Vysoké ceny za převody eur nebyly specialitou českých bank. Evropská komise při prosazování nařízení uváděla, že poplatky za obyčejný převod v některých členských státech mimo eurozónu můžou být astronomické – za převod pouhých deseti eur si běžný spotřebitel připlácel až 24 eur. V Česku to bylo až 250 korun. Podle komise šlo o překážku pro jednotný trh, typicky při nákupu zboží a služeb.

Kurzy měn na Peníze.cz

Směna je život!

Chcete vyměnit peníze nebo nakoupit v zahraničním obchodě? Jedete do ciziny a nevíte, kolik místních peněz dostanete za svoje koruny? Máte zainvestováno v cizí měně a zajímá vás kurz eura, kurz dolaru nebo třeba kurz švýcarského franku? Máme čerstvý kurzovní lístek, který každý den zveřejňuje Česká národní banka, i kurzovní lístky českých bank.

Kurzy měn na Peníze.cz

Pokud se chystáte do země, jejíž měnu běžně v bance ani směnárně nekoupíte, dobře vám pro orientaci poslouží

Kurzy exotických měn na Peníze.cz

Výrazně levnější nebyly převody eur ani v rámci bank, které se jinak chlubí příslušností k některé ze silných evropských skupin. Proč za ně chtěly až čtyřicetinásobek ceny tuzemských plateb, nikdy nedokázaly srozumitelně vysvětlit. 

Když bylo jasné, že banky samy ceny nesníží, zasáhla Evropská komise. A podobně jako u roamingu docela radikálně: Postavila europlatby na stejnou úroveň jako tuzemské převody. V Česku, kde konkurence nových bank snížila v posledních letech ceny běžných tuzemských plateb ve většině bank na nulu, to znamená, že poplatky za převody eur nově nepokryjí ani náklady – přinejmenším u nepodnikatelských účtů.

Až na výjimky se tuzemské banky snažily držet vysoké poplatky co nejdéle, některé až do posledního možného dne. Neoficiální vysvětlení je všude stejné: Dřívějším zlevněním bychom se připravili o zisk. Nejde ani tak o běžné (retailové) klienty, ale o podnikatele či firmy, u nichž je počet eurových plateb výrazně vyšší – stejně jako případná ztráta banky. Přestože bankám nic nebránilo, aby v létě snížily ceny zatím jen pro drobné klienty a teprve v prosinci i pro zbývající.

U snadno dostupných běžných účtů „pro občany“ zrušila příplatek za europlatby jako první mBank – už na začátku letošního roku. A protože tuzemské převody jsou u ní zadarmo, neúčtuje žádný poplatek ani za převody eur. V dubnu se přidala Fio banka, také u ní mohli klienti posílat eura bez poplatku už před letní dovolenou.

Prvenství můžeme připsat i Expobank. Její Neo účet měl SEPA platby zadarmo od loňského spuštění. Původně se za něj měl platit měsíční paušál 100 korun, banka ho ale dočasně odpouštěla a v první polovině letošního roku zrušila úplně.

Do bank vidíme!

Ještě nedávno to ve většině bank vypadalo jako v technologickém pravěku. Naštěstí už ale objevují snadné vyhledávání jako konkurenční výhodu – nebo spíš samozřejmost.

Hledáte starou platbu? U některých bank máte smůlu. Porovnali jsme, jak daleko vás pustí

Další banky nabízely bezplatné nebo levnější převody eur jenom v rámci lepších variant účtů, u nichž klient musí platit měsíční paušál nebo splnit jiné podmínky. Zřejmě nejjednodušší to bylo u Air Bank: Její Velký tarif za 100 korun měsíčně obsahuje neomezený počet SEPA transakcí bez příplatku.

Žádná další banka nevyužila šanci získat marketingovou výhodu a zrušit příplatky ještě před letní sezónou. Nejrychlejší z těch zbylých – ČSOB včetně Poštovní spořitelny – snížila ceny od 1. listopadu, od 13. listopadu se přidala Hello bank.

Až od 15. prosince zrušily příplatky Česká spořitelna, Komerční banka, Raiffeisenbank, Banka Creditas, Sberbank, Trinity Bank, J&T Banka nebo Waldviertler Sparkasse. Zajímavostí je Oberbank, která nový sazebník zavádí dokonce až od 16. prosince.

Ne všude to bude zadarmo

Evropská komise nenařizuje, že převody eur musí být nově úplně zadarmo. Stačí, když SEPA platby nebudou dražší než tuzemské transakce v národní měně. Jinými slovy tedy musí skončit příplatek k ceně běžných domácích plateb.

Poplatky za SEPA převody pro drobné klienty

BankaStav na konci srpna (odchozí/příchozí platba)Změna na podzim (odchozí/příchozí)
mBank0 Kč0 Kč (zlevnila už na začátku roku)
Fio banka0 Kč0 Kč (zlevnila už v dubnu)
Expobank (Neo účet) 0 Kč *0 Kč * (v červnu zrušila paušál za účet)
Air Bank 25 Kč nebo 0 Kč **0 Kč (u Malého tarifu zlevnila od 1. prosince)
Banka Creditas50 Kč / 15 Kč0 Kč (od 15. prosince) 
Hello bank80 Kč / 0 Kč0 Kč (od 13. listopadu) 
Trinity Bank89 Kč / 49 Kč0 Kč (od 15. prosince)
Equa bank99 Kč / 9 Kč0 Kč (od 7. prosince)
Waldviertler Sparkasse100 Kč / 100 Kč3 Kč / 0 Kč **** (od 15. prosince)
J&T Banka150 Kč / 100 Kč0 Kč (od 15. prosince)
Komerční banka195 Kč / 145 Kč6 Kč / 0 Kč ***** (od 15. prosince)
Česká spořitelna220 Kč /100 Kč0 Kč u služby Moje zdravé finance, jinak 7 Kč (od 15. prosince) 
Moneta Money Bank220 Kč /100 Kč0 Kč (od 1. prosince) 
Raiffeisenbank 220 Kč /200 Kč *** 0 Kč (od 15. prosince) 
ČSOB (Poštovní spořitelna)250 Kč /150 Kč5 Kč (od 1. listopadu)
Oberbank250 Kč / 200 Kč4 Kč / 6 Kč (od 16. prosince) 
Sberbank250 Kč / 150 Kč0 Kč kromě Fér konta Mini, kde bude 5 Kč za odchozí (od 15. prosince)
UniCredit Bank250 Kč / 200 Kč6 Kč  (od 1. prosince)

Jde o elektronicky zadané příkazy při využívání účtu, která teď banka nabízí lidem jako základní (standardní).

Poznámky:

* zdarma jsou u Neo účtu; u konta nazvaného Běžný účet je od 15. prosince poplatek 5 Kč za odchozí i příchozí SEPA platbu (doteď u Běžného účtu stála odchozí 0,7 % z převáděné částky, min. 350 Kč a max. 1900 Kč, příchozí 200 Kč do částky 12 500 eur, nad tuto částku za stejnou cenu jako odchozí) 

** s Malým tarifem (bez poplatku za vedení) byly za 25 Kč; s Velkým tarifem (paušál 100 Kč měsíčně) zdarma

*** jde o základní cenu, která beze zbytku platila u eKonta Smart; u „výkonnějšího“ (a dražšího) eKonta Komplet byla jedna příchozí či odchozí SEPA platba v měsíci zdarma; u „nejvýkonnějšího“ (a nejdražšího) eKonta Exclusive byly příchozí SEPA platby v ceně balíčku

**** u tarifu VIP Populár s paušálem 105 Kč (při měsíčním příjmu aspoň 30 000 Kč) jsou zdarma i odchozí platby

***** 6 Kč za odchozí platbu u konta MůjÚčet (u kont MůjÚčet Plus, MůjÚčet Gold a Top nabídka bude zadarmo v rámci měsíčního paušálu)

Díky tomu, že většina bank v Česku nabízí tuzemské převody bez poplatku, budou zadarmo i europlatby. Zůstanou ale výjimky.

Klienti ČSOB budou dál platit pět korun. Právě to je totiž u ČSOB základní cena pro odchozí tuzemské platby, přestože v praxi je má řada klientů zadarmo v rámci balíčku. ČSOB nabízí drobným klientům Plus konto, obsahující neomezený počet tuzemských převodů. Konto sice podle ceníku přijde na 69 korun měsíčně, bez poplatku na něj ale dosáhne každý, kdo si na účet pošle aspoň 10 tisíc korun měsíčně (některé skupiny klientů i méně).

21. století je tu

Přijdou hned, může klientům napsat už osm bank. Dlouho očekávanou novinku spustila také ČSOB.

Okamžité platby už umí většina účtů. Pomůžou i místo karty


První banky spouštějí novinku, díky níž budou platby kartou na internetu ještě bezpečnější a jednodušší. Kdo ale nemá mobilní aplikaci nebo chytrý telefon, může to mít naopak složitější.

Platbu v e-shopu potvrdíte nově. Přepisování SMS končí


K ověření totožnosti poslouží bankovní identita. Využijete ji stejně jednoduše, jako se přihlašujete k účtu.

Na úřad se snadno dostanete přes banku. Novinka dostala zelenou


Mezinárodní platby čeká modernizace – a nemluvíme teď o SEPA převodech. Budou rychlé, dohledatelné a přesné. I v Česku už se na změnách pracuje.

Banky vylepšují platby do ciziny. Přes celý svět dorazí za pár minut


Novým trendem u platebních karet bude jejich virtualizace. Služby jako Apple a Google Pay umožní snížit náklady na vydávání plastových karet.

Banky začnou nahrazovat plastové karty virtuálními

Podobně je to v UniCredit Bank. Uživatelé jejího U konta sice mají tuzemské převody zadarmo (paušál za účet neplatí, když jim na něj přijde aspoň 12 tisíc korun za měsíc), oficiální poplatek za převod korun do jiné tuzemské banky je ale podle sazebníku šest korun – a ten také zůstává rozhodující pro novou cenu za převody eur. UniCredit kvůli tomu zvýšila i některé dosud nižší ceníkové položky: Odchozí korunové převody v rámci banky doteď stály tři koruny, příchozí byly zadarmo – nově budou formálně za šest korun.

Šest korun si za odeslání eur strhne i Komerční banka, která stejný poplatek u základního konta MůjÚčet vybírá také za tuzemské převody. U lepších variant konta – s měsíčním paušálem – jsou SEPA převody v ceně.

Na konkrétním typu účtu hodně záleží také v České spořitelně. Lidé, kteří mají službu Moje zdravé finance (což je zhruba polovina klientů), budou mít europlatby zadarmo, ostatní za sedm korun – tedy stejně jako tuzemské převody. A s poplatkem dál počítá i nejúspornější tarif Mini u Sberbank.

Netradiční přístup zvolila Oberbank, která bude vybírat čtyři koruny za odchozí a šest korun za příchozí europlatbu. U většiny konkurentů byly přitom doteď odchozí platby dražší než ty příchozí.

Bez triků

Obecně ale můžeme konstatovat, že banky snížily poplatky férově a bez triků. Ani během roku, ani teď na jeho konci nepřistoupily k formálnímu zvýšení poplatku za tuzemské převody, aby pak na jeho (vyšší) úroveň mohly snížit ceny těch eurových.

Klientům pomáhá i silná konkurence. Zatím není ve větší míře vidět ani to, že by si banky chtěly hned kompenzovat ztracené příjmy někde jinde. Jiné zahraniční převody (mimo Evropu, případně jiných měn v rámci EU nebo eur mimo oblast SEPA) sice dál zůstávají drahé, dosavadní poplatky v řádech stovek korun se ale nezvyšují.

Nicméně třeba u Raiffeisenbank se od prosince prodraží platby „exotickými“ měnami. Pro transakce kartami v zahraničních měnách, které nejsou uvedeny v jejím kurzovním lístku, použije banka pro převod do korun aktuální směnný kurz společnosti Mastercard či Visa nově navýšený o kurzovní přirážku ve výši 2,5 %.

Další banky například dál omezují bonusové programy u kreditních karet, což je ale obecnější trend, který nutně nesouvisí jenom s výpadkem příjmů za SEPA platby.

Klienty naopak potěší Komerční banka, která sníží i poplatky za výběr z bankomatů v Evropě. Klesnou na stejnou úroveň jako za výběr z bankomatů jiných bank v Česku.

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+145
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 19 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 12. 2019 15:41, Kamil vitt

Konečně

+50
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

15. 12. 2019 2:14, Evropan

Už, aby v ČR bylo EURO, jako jediné platidlo.
Čím dříve, tím lépe.
Kdo chce Kč. banky, ČNB, směnárny a veksláci, negramoti a tupé stádo + důchodci a invalidi ze strachu.

-108
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (19 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

27. 2. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

Síť bankomatů Euronet v Česku strhává lidem poplatek za službu, kterou si ve skutečnosti neobjednali – nebo ji nakonec ani nedostali. Některým velkým bankám se takové klamání jejich... celý článek

Komerční banka rozladila klienty. Nová éra je nepotěšila

19. 1. 2024 | Petr Kučera | 6 komentářů

Komerční banka rozladila klienty. Nová éra je nepotěšila

O nové éře pořád jen slyšíme, stěžují si dosavadní klienti. Banka jim neodpustila ani poplatky, které přitom od nových klientů už nechce. Zklamáni jsou i ti, kteří si novou aplikaci... celý článek

Spořitelna odmění za George. Nový ceník se blíží

30. 12. 2023 | Petr Kučera | 1 komentář

Spořitelna odmění za George. Nový ceník se blíží

Banka chce motivovat klienty k využívání digitálních a bezhotovostních služeb. Od 26. ledna zdraží potvrzovací SMS, servisní služby na pobočkách nebo papírové výpisy.

Předčasné splacení hypotéky se prodraží. Změny pravidel podrobně

15. 11. 2023 | Petr Kučera | 1 komentář

Předčasné splacení hypotéky se prodraží. Změny pravidel podrobně

Za nedodržení smlouvy bude klientům hrozit výrazně vyšší sankce než dosud. Na druhou stranu se rozšíří okruh situací, kdy lze hypotéku předčasně splatit zdarma.

Převod eur bez příplatku? Pozor, banky mají výjimky. I u SEPA

3. 11. 2023 | Olga Skalková

Převod eur bez příplatku? Pozor, banky mají výjimky. I u SEPA

Vysoké poplatky za převody eur v rámci EU musely před čtyřmi lety skončit. Unijní nařízení srovnalo jejich cenu s domácími platbami. U dvou bank ale může klienty zaskočit, že zvýhodněné... celý článek

Partners Financial Services