Banky začnou nahrazovat plastové karty virtuálními

jih | rubrika: Aktuality | 26. 11. 2019

Novým trendem u platebních karet bude jejich virtualizace. Nové služby jako Apple a Google Pay umožní snížit náklady na vydávání plastových karet.

První banka, která potvrdila, že jde tímto směrem, je Česká spořitelna, informují Hospodářské noviny. V blízké budoucnosti začne dávat klientům na výběr, zda chtějí jen virtuální, či také plastovou kartu.

„Počet klientů, kteří využívají naše služby primárně v mobilu, se za poslední rok zdvojnásobil. A předpokládáme, že v roce 2020 překročí jeden milion. V průběhu příštího roku začneme naše karty plně virtualizovat, abychom jim usnadnili platby a výběry mobilem i transakce na internetu," řekl listu mluvčí spořitelny Filip Hrubý.

Dáme karty?

Stovky lidí měsíčně přicházejí o peníze kvůli zneužití platební karty. Lze ji přitom ochránit snadno, pomůžou i novinky.

Jak bezpečně platit na internetu? Pomůže i virtuální karta


Banky přidávají další možnosti pro mobilní platby. Projděte si, co která umí.

Mobilní platby: Air Bank už má všechny čtyři, ČSOB startuje s omezením


První banky spouštějí novinku, díky níž budou platby kartou na internetu ještě bezpečnější a jednodušší. Kdo ale nemá mobilní aplikaci nebo chytrý telefon, může to mít naopak složitější.

Platbu v e-shopu potvrdíte nově. Přepisování SMS končí

Podobně uvažují i fintechové firmy. Například cílem Twista je plastové karty postupně do roku 2025 „odstřihnout“ z nabídky.

Pro banky je podle Hospodářských novin přechod na virtuální karty lákavý i kvůli budoucím úsporám z vydávání platebních karet, které je nyní přijde až na desítky milionů korun ročně.

V Česku je podle Sdružení pro bankovní karty v oběhu přes 12 milionů platebních karet. Výroba jedné spolu s náklady na doručení klientovi stojí podle informací z bank zhruba 150 korun.

Výhodou virtuálních karet je i to, že klient nemusí čekat na doručení nové karty a může s ní platit okamžitě. Údaje o ní si do aplikace může okamžitě po zřízení stáhnout z přímého bankovnictví. Virtuální karty má v nabídce Banka Creditas.

S ohlašováním nástupu nového trendu jsou ale některé banky zatím opatrné. Plastové karty podle nich zatím virtuálními zcela nahradit nelze.

„Zatím po tom není u nás poptávka. Tradiční plastové karty jsou zatím často nezbytností při cestách do zahraničí, kde bezkontaktní platební terminály a bezkontaktní bankomaty nejsou tak rozšířené jako v Česku, a minimálně ještě několik dalších let je proto klienti budou potřebovat," řekla Hospodářským novinám Jana Karasová, mluvčí Air Bank.

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Klienti mBank přijdou o zbývající vkladomaty. Chystá se náhrada

26. 7. 2024 | Petr Kučera

Klienti mBank přijdou o zbývající vkladomaty. Chystá se náhrada

Společnost Broker Consulting se rozhodla ukončit provoz sítě bankomatů s vkladovou funkcí. Ty fungovaly na franšízových pobočkách OK Point, jejichž partnerem je mBank.

ČSOB zavede poplatek za příchozí platbu přímo na kartu

25. 7. 2024 | Petr Kučera

ČSOB zavede poplatek za příchozí platbu přímo na kartu

Československá obchodní banka (ČSOB) od listopadu nově zpoplatní příchozí platby přímo na kartu, tedy bez uvedení čísla účtu nebo telefonního čísla. Přidá se tak k dalším dvěma bankám,... celý článek

Novinka od Revolutu má zabránit přístupu zloděje k telefonu

23. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Novinka od Revolutu má zabránit přístupu zloděje k telefonu

Aplikace Revolut zavádí novou funkci nazvanou Ochrana majetku. Díky biometrické identifikaci chrání peníze na účtu před zloději mobilních telefonů – v případě, že telefon byl odemčený... celý článek

Letištní salonky zdarma. Co nabízejí banky a jak je nahradit, když jsou plné

22. 7. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Letištní salonky zdarma. Co nabízejí banky a jak je nahradit, když jsou plné

Oblíbený benefit je dostupnější pro čím dál víc lidí. Teoreticky. Jenže salonky jsou rok od roku plnější, hlavně během dovolených. Provozovatelé salonkových sítí proto začali nabízet... celý článek

Před nevýhodnými kurzy DCC vás ochrání jen polovina bank. Na co si dát pozor

1. 7. 2024 | Petr Kučera

Před nevýhodnými kurzy DCC vás ochrání jen polovina bank. Na co si dát pozor

Nechtěnou službu mnohdy neúmyslně využije i jinak dobře informovaný spotřebitel. Obrana proti ní přitom může být stejně jednoduchá jako nastavení limitů na kartě. Proč některé banky... celý článek

Partners Financial Services