Jak na to | Jana Poncarová | 16. 3. 2017 | 5 komentářů
Víte, že než se na váš stůl dostane ledový salát, který kupujete zabalený ve folii v supermarketu, má za sebou v průměru 1600 kilometrů v kamionu? Z vašeho záhonu nebo balkonu se na stůl dostane během chvilky. Čerstvý a za zlomek ceny. Pojďte se letos stát samozásobitelem. Alespoň v některých plodinách.
Rozhovor | Kristýna Kašpárková | 15. 2. 2017
Radek Nozar je majitel dvou brněnských úspěšných hipsterských podniků, Bistra Franz a Café Morgal. V pokračování rozhovoru popisuje chmurné zkušenosti s vyučenými kuchaři i absurdity různých směrnic v gastro byznysu. A prozrazuje, jak málo chybělo k tomu, aby si v Brně otevřeli podnik spolu se spisovatelem Jaroslavem Rudišem.
Rozhovor | Kristýna Kašpárková | 11. 2. 2017
Dneska na obdobný hipsterský podnik narazíte v Praze, Brně nebo Olomouci na každém rohu. Před pěti lety ale bylo Bistro Franz v Brně haluz: místo, kde vaří z lokálních, sezónních a bio surovin a denní nabídku píšou křídou na tabuli. Haluz to ostatně, jak vzpomíná majitel Radek Nozar, byla i pro zemědělce, které musel lámat, aby mu vůbec svoje výpěstky dodávali.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 21. 1. 2017 | 1 komentář
„Emoční stránka hraje u holek daleko větší roli než v mužském tenise. S klukem si to můžete vyříkat ostřeji, víc napřímo,“ říká nehrající kapitán české fedcupové reprezentace Petr Pála.
Sloupek | Michal Kašpárek | 6. 1. 2017 | 58 komentářů
Pomalu se učíme nečumět jiným lidem do postelí. Naučíme se nekoukat taky do talířů?
Očima expertů | Ondřej Tůma | 25. 11. 2016 | 17 komentářů
Chtěli byste vědět, jak se na Česko a jeho obyvatele dívají cizinci, kteří se tu rozhodli žít? Co se jim tady nejvíc líbí a co je naopak nejvíc štve? Ptáme se za vás.
Jak na to | Jana Poncarová | 24. 11. 2016 | 14 komentářů
Brambory a zelé, živobytí celé. I u nás na vsi se doteď říká, že když jsou v domě brambory a zelí, zima se přečká. Někoho k úspornému vaření nutí našponovaný rozpočet, jinde je i přes dostatek peněz zvykem žít skromně, využívat lokální suroviny a nevyhodit ani kůrku od chleba. Jak to dělávaly babičky. Zároveň ale moderně.
Když se řekne | Monika Veselíková | 9. 11. 2016
Vedle zaběhnutých značek Klasa nebo Regionální potravina se po Novém roce na obalech potravin začne objevovat logo Česká potravina. Co konkrétně spotřebitelům symbol české vlaječky napoví? Nezůstane nakonec člověk v záplavě značek, log a symbolů docela dezorientovaný? Připravili jsme stručného průvodce.
Publicistika | Petra Dlouhá | 5. 11. 2016 | 8 komentářů
Jednoho dne dal výpověď v inženýringové firmě a utekl ke kytkám. S neskromnou vizí – být nejlepší, Bentley mezi bylinkami. V divoce zarostlých sklenících v Horních Počernicích pěstuje Vít Janouš jedlou bižuterii – poslední ozdobu, kterou pokládají na talíř šéfkuchaři nejlepších restaurací.
Publicistika | Jana Poncarová | 31. 10. 2016 | 14 komentářů
Velkoměsto vyměnili za samotu u lesa. Pěstují zeleninu a na louce se jim prohání kozy. Bydlí ve staré chalupě, maringotce nebo týpí. Nehoní se za penězi a žijí udržitelně, aspoň v některých ohledech. Je dobrovolná skromnost jen módní trend? Přirozená, nebo přehnaná reakce? Lze se jí inspirovat i ve městě?
Publicistika | Ema Novotná | 25. 9. 2016 | 1 komentář
Sport je samozřejmě i dnes zdrojem zábavy a fyzické odolnosti. Zároveň se ale také stal specifickým průmyslovým odvětvím, kterým protéká každým rokem víc a víc peněz. Zveme vás na krátkou cestu do jeho minulosti, samozřejmě s jistým zřetelem také na finanční stránku věci. Víte například, že jen třikrát byly na olympiádě zlaté medaile celé ze zlata?
Komentář | Michal Kašpárek | 23. 9. 2016 | 14 komentářů
Máš má ovečko dávno spát.
Přísné zákazy noční zábavy v Česku i v Bratislavě dokládají neochotu hledat kompromis a řešení výhodná pro všechny.
Jak na to | Jana Poncarová | 13. 9. 2016 | 19 komentářů
Sbírat, sušit, nakládat a zavařovat. Konzumovat hned. Na podzim můžeme sklízet i to, co jsme nezaseli. Šetříme. A jsou tu i další plusy nepeněžní, například si můžete skvěle aktivně odpočinout.
Očima expertů | Ondřej Tůma | 26. 8. 2016 | 9 komentářů
Máloco udělá člověku během parných letních dnů takovou radost jako dobře vychlazené čepované pivo. Odborníků na slovo vzatých se proto ptáme, kde se při cestách po Česku vyplatí zastavit „na jedno“.
Co si o tom myslíte | Gabriel Pleska | 25. 8. 2016 | 2 komentáře
Obrana proti barbarům nejsou jen bezpečnostní opatření, řekli si v Itálii. Je třeba zvítězit i na kulturní frontě, co bychom bránili, kdybychom sami byli barbary? A tak každý čerstvě plnoletý Ital dostane k narozkám pět set euro na kulturu.
Komentář | Michal Kašpárek | 19. 8. 2016 | 44 komentářů
Zákaz celotělových plavek je pokrytecký a Evropu paradoxně přibližuje Saúdské Arábii.
Jak na to | Jana Poncarová | 25. 7. 2016 | 5 komentářů
Z nedojedené čočky polévka, z okoralého chleba topinky. Hospodaříte s jídlem a dojídáte do poslední kůrky, nebo se váš odpadkový koš plní potravinami? Jak jídlo nakupovat, spotřebovávat, nevyhazovat a ušetřit třeba na dovolenou?
Komentář | Michal Kašpárek | 22. 7. 2016 | 9 komentářů
Mluvit v souvislosti s nádory o boji, bitvách, vítězstvích a prohrách je nepřesné, často i nevkusné a hlavně kontraproduktivní.
Když se řekne | Lukáš Zelený | 13. 7. 2016 | 10 komentářů
Jak je možné, že vám jahody při domácím zavařování zhnědnou, ale v kupovaném kompotu barvu neztrácejí? Mohou za to konzervanty, barviva, emulgátory a další přídatné látky, kterým obecně říkáme éčka. Častokrát vás jejich seznam na etiketě odradí. Jenže na délce seznamu nezáleží: Ne všechna éčka v potravinách jsou nežádoucí.
Publicistika | Martin Vlnas | 9. 7. 2016 | 2 komentáře
„Nejhorší zážitek? Díry, prach, byrokracie…? Ani náhodou! Kupujte devíti lidem půl roku jídlo!“
Očima expertů | Ondřej Tůma | 8. 7. 2016 | 10 komentářů
Už v roce 2011 ohlásila Globální komise pro drogovou politiku, že válka proti drogám selhala. Kde se stala chyba? Jak se poučit? Je čas legalizovat některé drogy a přestat kriminalizovat jejich uživatele?
Rozhovor | Monika Veselíková, Martin Vlnas | 2. 7. 2016 | 8 komentářů
Před třemi lety o téhle zábavě vědělo v Česku pár nadšenců. Pak přišel boom. „Dnes je jen v Praze únikových místností téměř padesát a minimálně jednu najdete i v každém větším městě,“ říká v rozhovoru Mirek Jiřík, spolumajitel firmy TheRoom, která provozuje dvě únikové místnosti v Praze, jednu v Brně, Bratislavě, na Mallorce, v New Yorku a chystá další.
Publicistika | Petra Dlouhá | 13. 6. 2016 | 2 komentáře
Sto padesát osm centimetrů vysoká blondýnka vyráží do Londýna jednat se zástupci největší britské společnosti vyrábějící erotické pomůcky. „Proti mně sedí tři chlapíci kolem padesáti, nad pivem. Chvíli dělají fórky. A pak se jeden zeptá, jestli už mi bylo osmnáct.“
Jak na to | Jana Poncarová | 12. 4. 2016 | 10 komentářů
Zeleninová zahrádka, to je kus živobytí. Dřív bylo pěstování nutností, dnes je „trendem“. Znovu objevujeme zapomenuté. Třeba chuť mrkve pěstované bez hnojiv nebo svěžest ředkviček právě vytažených ze země. Když už zelenina vyroste, je víc než žádoucí ji plně zužitkovat. A s tím se pojí plánování: načasování výsevu, sklizeň, skladování a samozřejmě domácí vaření.
Rozhovor | Monika Veselíková, Ondřej Tůma | 2. 4. 2016 | 1 komentář
Založte si firmu v garáži, nenechejte se semlít mašinerií, říká svým studentům návrhářka Liběna Rochová. Ona sama to před léty dokázala a prosadila se ve světě designu a módy bez velké firmy v zádech.
Když se řekne | Jana Poncarová | 23. 3. 2016 | 11 komentářů
Z městských balkonů koukají místo muškátů rajčata. Okrasné zahrady na vesnicích se znovu proměňují v užitkové, kterým se módně říká potravinové nebo jedlé. Je to vlastně fuk. Důležité je, že si na záhon za domem můžete dojít pro vlastní mrkev. Spíš kvůli radosti než ekonomickým úsporám. Pokusíme se přesto vyčíslit nevyčíslitelné – vyplatí se pěstovat zeleninu?
Rozhovor | Martin Vlnas | 19. 12. 2015 | 4 komentáře
Zdá se, že i přes záplavu zahraničních rumů, ginů nebo bylinných likérů, která se na nás valí z reklamy doslova na každém kroku, zůstává řada Čechů věrná klasice – tuzemáku.
Publicistika | Petra Dlouhá | 17. 12. 2015 | 13 komentářů
Police plné pestrobarevných skleniček. Každá ozdobená mašlí a bílým, rukou psaným nápisem. Sahám po červené. „Pracovně jí říkáme Horečka sobotní noci,“ povzbudí mě majitelka marmeládovny. Když později večer skleničku s provokativním příslibem – Jahoda, chilli a zázvor – otevřu, ponořím lžičku a ochutnám, ocitnu se na pár okamžiků v nebi. Takhle chutná slast.
Co si o tom myslíte | Gabriel Pleska, Ondřej Tůma | 17. 12. 2015 | 108 komentářů
Vládní návrh zákona, kterým se zakáže kouření v restauracích, si poslanci nechali několik měsíců odležet. Včera ho nakonec po bouřlivých debatách propustili do druhého čtení. Přinášíme argumenty pro zákaz i proti němu a ptáme se, co si o tom myslíte vy.
Co si o tom myslíte | Gabriel Pleska | 12. 11. 2015 | 19 komentářů
Tedy přesněji: jestli nějaké peníze na vrcholový sport chcete dát, dejte. Ale stát by na něj neměl vyhazovat peníze. Rozhodně ne tehdy, pokud se chce tvářit, že jeho základem jsou nějaké ušlechtilé ideály.