Výpočet čisté mzdy 2023
Interaktivní grafiky
Kolik bere ajťák, prodavač, bankéř? Nový přehled mezd
Velký mzdový průzkum společnosti Grafton Recruitment zmapoval finanční ohodnocení stovek...více
Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny
Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více
Kde prodávali špatný benzin, naftu nebo LPG? Nový přehled pokut od ČOI
Projděte si seznam pokut za prodej nekvalitních pohonných hmot, které nabyly právní moci...více
Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety
Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více
Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky
Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více
Doporučujeme
Přihlášení k newsletteru
Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.
Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.
Ondřej Tomek
podnikatel a investor, zakladatel NetCentrum
Martin Roman
manažer, ČEZ

0,00 %
z 0 duelů

0,00 %
z 0 duelů
Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů
Byznysplán: Nebe na jazyku
Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)
Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy
17. 12. 2015 10:17, kodiak medvěd
Ta sympatická mladá dáma je zdatná nejen ve vaření marmelád, ale i v marketingu. Každopádně je to příjemné osvěžení vedle všech těch namachrovaných debilů s čerstvým MBA.
Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy
17. 12. 2015 18:36, jezevec
takže jsme se v podstatě shodli - žeano?
borůvky stojí třeba kilo/kilo, naopak jablka zase 5-10 kaček a dají se sehnat i za korunu, po metrákách a jako stálý odběratel srazíte ceny i na půlku. celkem se to srovná MAX na té dvacce, většina ovoce (a kupuju ho fakt dost) seženete v bednách za jednociferné kilogramové ceny. cukr je ještě levnější než dvacku. umělé pektiny asi nekupuje, podle spotřeby citrusů bych tipl že je sváří na přirozený pektin. vanilkový lusk? za dvacku jeden (vanilkove-lusky.cz), takže kousek je za pětikorunu. atd. podobně marginální bude spotřeba drahého koření - kilo ho stojí mnoho ale do receptury na kilo ho přijde špetka.
pokud máte náklady 40-50 korun v malém, autorka na tom bude daleko lépe, takže (po sražení DPH) má obchodní marži minimálně kolem 100%.
kdybych já si s byznysem s takovým vejvarem zařídil PR na www peníze, s proklikem přímo na prodejnu - možná bych přitom křičel hurá, ale určitě ne že se na tom nedá zbohatnout.
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
Další příspěvky v diskuzi (celkem 13 komentářů)
4. 7. 2016 19:07 | realista
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
18. 12. 2015 20:38 | eďa
17. 12. 2015 18:56 | Fredy
Píše, že některé marmelády prodává za 100 až 130 Kč. Já stejné dělám cca za 50 Kč, ale bez ceny práce a nákladů na propagaci a prodej, bez technologie a bez kontrol zpoza každého rohu. Podle mého má marži někde kolem 10 až 20% a to jen díky těm, které prodává dráž. A také dost ušetří na tom, že to dělá část rodiny. Ale má tam i brigádníky a ti zadarmo nedělají. Pokud to neprodává sama, ale skrze cizí obchody, tak těm také musí nechat alespoň 20% marže. Jinak jim to nestojí za to to brát.
Tudíž to musí dělat s láskou, nešidit na ničem a nechtít být hned milionářkou. Já jí, byť i ten malý úspěch, přeji a doufám že od toho neuteče....
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
17. 12. 2015 18:36 | jezevec
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
17. 12. 2015 15:51 | Fredy
....kilo marmelády od této paní, stojí průměrně pět set korun kilo - kilo ovoce nebo citronů stojí bratru dvacku, hodí se to do hrnce s trochu koření a svaří, nakydá do sklenic.....
Pokud si děláte sám džemy, tak jistě víte, že kilo ovoce nestačí k tomu, abyste udělal kilo džemu. Že do toho potřebujete cukr, či jiné sladidlo. Pak musíte přidat buďto přírodní pektin, nebo nějakou tu "chemickou" náhražku. A to se bavíme jen o obyčejném, většinou jednodruhovém, džemu.
Podívejte se na stránky paní Šindlerové, jaké druhy marmelád dělá. Kombinuje různé bylinky a další komponenty. Víte kolik stojí například lusk vanilky? A paní píše, že do každé skleničky kousek přidává. Tedy pokud je to s vanilkovou příchutí. Ty různé přísady jsou několikanásobně dražší, než základní surovina. Ovšem i na té surovině záleží. Cena kilogramu borůvek není totéž, jako jablek, či hrušek.
Pak je třeba počítat s cenou skleniček a hlavně elektrické energie. Děláme si doma podobné marmelády, také bez chemie, většinou z vlastních surovin a jako sladidlo používáme buď sirup, fruktózu či med. Cukr výjimečně. Také experimentujeme s různými chutěmi. Když to jednou manželka počítala, tak nás vyšla sklenička obdobné velikosti, jako autorky, kolem 40 až 50 Kč. A to nepočítáme cenu práce, neboť je to pro potřebu naší rodiny.
No a na závěr, proč to děláme? Jednak používáme takřka bio produkty a víme co do toho dáváme. Osobně bych to za ty peníze nedělal. A cena, kterou uvádí ona paní, je tak na hraně rentability. Jedna část je výroba a s tím spojené náklady, ale mnohdy mnohem více stojí propagace a prodej.
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
17. 12. 2015 15:31 | jezevec
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
17. 12. 2015 15:00 | xls
Manželka takhle dělá vynikající domácí dezert, sousedi se můžou vždycky utlouct. Tak jsem si to zkusil spočítat, kolik by stál kousek, kdyby se z toho udělal byznys. No, cena naprosto astronomická...
17. 12. 2015 14:08 | Fredy
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
17. 12. 2015 11:14 | jezevec
17. 12. 2015 11:12 | Fredy
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
17. 12. 2015 10:56 | Veterán
17. 12. 2015 10:17 | kodiak medvěd
17. 12. 2015 9:31 | Matěj