Byznysplán: Nebe na jazyku

Petra Dlouhá | rubrika: Publicistika | 17. 12. 2015 | 13 komentářů
Police plné pestrobarevných skleniček. Každá ozdobená mašlí a bílým, rukou psaným nápisem. Sahám po červené. „Pracovně jí říkáme Horečka sobotní noci,“ povzbudí mě majitelka marmeládovny. Když později večer skleničku s provokativním příslibem – Jahoda, chilli a zázvor – otevřu, ponořím lžičku a ochutnám, ocitnu se na pár okamžiků v nebi. Takhle chutná slast.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 12. 2015 10:17, kodiak medvěd

Ta sympatická mladá dáma je zdatná nejen ve vaření marmelád, ale i v marketingu. Každopádně je to příjemné osvěžení vedle všech těch namachrovaných debilů s čerstvým MBA.

+12
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

17. 12. 2015 18:36, jezevec

takže jsme se v podstatě shodli - žeano?
borůvky stojí třeba kilo/kilo, naopak jablka zase 5-10 kaček a dají se sehnat i za korunu, po metrákách a jako stálý odběratel srazíte ceny i na půlku. celkem se to srovná MAX na té dvacce, většina ovoce (a kupuju ho fakt dost) seženete v bednách za jednociferné kilogramové ceny. cukr je ještě levnější než dvacku. umělé pektiny asi nekupuje, podle spotřeby citrusů bych tipl že je sváří na přirozený pektin. vanilkový lusk? za dvacku jeden (vanilkove-lusky.cz), takže kousek je za pětikorunu. atd. podobně marginální bude spotřeba drahého koření - kilo ho stojí mnoho ale do receptury na kilo ho přijde špetka.
pokud máte náklady 40-50 korun v malém, autorka na tom bude daleko lépe, takže (po sražení DPH) má obchodní marži minimálně kolem 100%.
kdybych já si s byznysem s takovým vejvarem zařídil PR na www peníze, s proklikem přímo na prodejnu - možná bych přitom křičel hurá, ale určitě ne že se na tom nedá zbohatnout.

Zobrazit celé vlákno

-5
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 13 komentářů)

4. 7. 2016 19:07 | realista

Naco frfles, predaj kravy, zacni varit marmeladu a budes v baliku. A ak nebudes necuduj sa, zrejme budes robit tu istu chybu ako pri kravach. Hned prvu chybu co spravis bude tvoja ekonomicka uvaha, ktoru si predviedol (svari sa to, nakyda sa to...! Spravnejsie by to znelo: pracovna sila to svari za svoju mzdu v nejakom priestore s najmom a energiam s nejakym odpisovanym vybavenim... Potom ta marza 100% bude vyzerat uplne inak, jasne nie?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 12. 2015 20:38 | eďa

Mě by hlavně zajímalo, jestli si bude také pořizovat na trh babišovu pokladnu, aby neokrádala stát o těch 12 mld, resp. babišovu pokladnu anebo celý trh pošle k šípku?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 12. 2015 18:56 | Fredy

Samozřejmě že na tom něco vydělá, ale 100% to zdaleka není. Podívejte se na její stránky http://www.marmelady.info/ dost tam píše o tom, co jak dělá a hlavně z čeho. To nebudou asi bedny padavek někde na tržnici pochybného původu.
Píše, že některé marmelády prodává za 100 až 130 Kč. Já stejné dělám cca za 50 Kč, ale bez ceny práce a nákladů na propagaci a prodej, bez technologie a bez kontrol zpoza každého rohu. Podle mého má marži někde kolem 10 až 20% a to jen díky těm, které prodává dráž. A také dost ušetří na tom, že to dělá část rodiny. Ale má tam i brigádníky a ti zadarmo nedělají. Pokud to neprodává sama, ale skrze cizí obchody, tak těm také musí nechat alespoň 20% marže. Jinak jim to nestojí za to to brát.
Tudíž to musí dělat s láskou, nešidit na ničem a nechtít být hned milionářkou. Já jí, byť i ten malý úspěch, přeji a doufám že od toho neuteče....
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 12. 2015 18:36 | jezevec

takže jsme se v podstatě shodli - žeano? borůvky stojí třeba kilo/kilo, naopak jablka zase 5-10 kaček a dají se sehnat i za korunu, po metrákách a jako stálý odběratel srazíte ceny i na půlku. celkem se to srovná MAX na té dvacce, většina ovoce (a kupuju ho fakt dost) seženete v bednách za jednociferné kilogramové ceny. cukr je ještě levnější než dvacku. umělé pektiny asi nekupuje, podle spotřeby citrusů bych tipl že je sváří na přirozený pektin. vanilkový lusk? za dvacku jeden (vanilkove-lusky.cz), takže kousek je za pětikorunu. atd. podobně marginální bude spotřeba drahého koření - kilo ho stojí mnoho ale do receptury na kilo ho přijde špetka. pokud máte náklady 40-50 korun v malém, autorka na tom bude daleko lépe, takže (po sražení DPH) má obchodní marži minimálně kolem 100%. kdybych já si s byznysem s takovým vejvarem zařídil PR na www peníze, s proklikem přímo na prodejnu - možná bych přitom křičel hurá, ale určitě ne že se na tom nedá zbohatnout.
-5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 12. 2015 15:51 | Fredy

Píšete:
....kilo marmelády od této paní, stojí průměrně pět set korun kilo - kilo ovoce nebo citronů stojí bratru dvacku, hodí se to do hrnce s trochu koření a svaří, nakydá do sklenic.....
Pokud si děláte sám džemy, tak jistě víte, že kilo ovoce nestačí k tomu, abyste udělal kilo džemu. Že do toho potřebujete cukr, či jiné sladidlo. Pak musíte přidat buďto přírodní pektin, nebo nějakou tu "chemickou" náhražku. A to se bavíme jen o obyčejném, většinou jednodruhovém, džemu.
Podívejte se na stránky paní Šindlerové, jaké druhy marmelád dělá. Kombinuje různé bylinky a další komponenty. Víte kolik stojí například lusk vanilky? A paní píše, že do každé skleničky kousek přidává. Tedy pokud je to s vanilkovou příchutí. Ty různé přísady jsou několikanásobně dražší, než základní surovina. Ovšem i na té surovině záleží. Cena kilogramu borůvek není totéž, jako jablek, či hrušek.
Pak je třeba počítat s cenou skleniček a hlavně elektrické energie. Děláme si doma podobné marmelády, také bez chemie, většinou z vlastních surovin a jako sladidlo používáme buď sirup, fruktózu či med. Cukr výjimečně. Také experimentujeme s různými chutěmi. Když to jednou manželka počítala, tak nás vyšla sklenička obdobné velikosti, jako autorky, kolem 40 až 50 Kč. A to nepočítáme cenu práce, neboť je to pro potřebu naší rodiny.
No a na závěr, proč to děláme? Jednak používáme takřka bio produkty a víme co do toho dáváme. Osobně bych to za ty peníze nedělal. A cena, kterou uvádí ona paní, je tak na hraně rentability. Jedna část je výroba a s tím spojené náklady, ale mnohdy mnohem více stojí propagace a prodej.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 12. 2015 15:31 | jezevec

džemy dělám osobně, a ne málo. taky máme každý rok jednu nebo dvě krávy. které číslo z mé úvahy je podle vás nesprávné?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 12. 2015 15:00 | xls

Tenhle projekt stejně jako v rámečku zmíněné projekty se vyznačuje jedním: v podstatě jsou to ekonomické nesmysly. Jde o to, že když si někdo takhle s něčím hraje, tak to může dělat jako hobby pro sebe a rodinu a nepočítat náklady a čas. Pokud k tomu přistoupí jako k byznysu, tak se při malovýrobě dostane po započtení všech nákladů a zisku na nehorázné ceny a nejspíš se uštve nebo zkrachuje nebo obojí. Pokud se má dostat na rozumné ceny, musí to dělat průmyslově, a to i při použití stejných/lepších surovin může přinést zajímavé výsledky, ale už to nebude tak cool, aby z toho byl článek.
Manželka takhle dělá vynikající domácí dezert, sousedi se můžou vždycky utlouct. Tak jsem si to zkusil spočítat, kolik by stál kousek, kdyby se z toho udělal byznys. No, cena naprosto astronomická...
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 12. 2015 14:08 | Fredy

Pane kolego, už jste někdy dělal doma nějaké džemy, povidla, či marmelády? Ptám se proto, že, o tom máte, zdá se, nesprávné informace.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 12. 2015 11:14 | jezevec

kilo hovězí svíčkové, z krávy o kterou se musíte dva roky starat a krmit, pak jí porazit a zpracovat - stojí čtvrt tisíce korun kilo. kilo marmelády od této paní, stojí průměrně pět set korun kilo - kilo ovoce nebo citronů stojí bratru dvacku, hodí se to do hrnce s trochu koření a svaří, nakydá do sklenic. dobrý marketing a jistě dobré PR, ale že by se na tom nedalo výborně vydělat, to vykládejte holubům (nedopeřeným).
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 12. 2015 11:12 | Fredy

Mate pravdu. Sám jsem to zažil take. A to nejsou jen ty instituce, které jste uvedl. Patři k tomu jeste inspektorát bezpečnosti práce, živnostenský úřad, souhlasy sousedů ...... a to se jednalo jen o malou kancelář v bytovém domě. Jedna sousedka si zřídila, nacerno, kadernictvi a je v pohode. Zatím je v pohodě, pac jo jeste nikdo nenapraskal. Ona říká, ze kdyz na ňic přijdou ouradove, tak to zavře.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 12. 2015 10:56 | Veterán

Paní gratuluji k úspěchu a k neuvěřitelnému štěstí, viz včerejší článek na http://www.podnikatel.cz/clanky/chce-prodavat-domaci-kolace-a-testoviny-odbornik-radi-co-je-k-tomu-treba/ "Z hlediska hygieny prostor, kde bude výroba vykonávána a výrobky skladovány, je nezbytné schválení těchto prostor pro daný typ užívání příslušným stavebním úřadem. Pokud prostory pro tento účel schváleny nejsou, je nutné provést jejich rekolaudaci. O rekolaudaci se žádá na příslušném stavebním úřadě. Pro účely stavebního řízení je nutné obstarat závazné stanovisko hygienické stanice, která musí obsahovat dané náležitosti. Dále je nutné obstarat souhlas hasičského záchranného sboru příslušného kraje. Hasičský sbor provede kontrolu prostor za účelem jejich schválení z hlediska požární bezpečnosti." Paní měla štěstí, že si ji v začátcích naše úřady nevšimly. Jinak by neuspěla a ještě teď splácela všechny možné pokuty a možná i řešila trestní stíhání za ohrožování zdraví.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 12. 2015 10:17 | kodiak medvěd

Ta sympatická mladá dáma je zdatná nejen ve vaření marmelád, ale i v marketingu. Každopádně je to příjemné osvěžení vedle všech těch namachrovaných debilů s čerstvým MBA.
+12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 12. 2015 9:31 | Matěj

Super! Když někdo dělá, co ho baví a má rád, na výsledku se to odrazí. Kéž bychom měli více takovýchto podnikatelů a podnikatelek.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Vratislav Randa

podnikatel, Tipsport

Karel Janeček

podnikatel, RSJ

Vratislav Randa
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Karel Janeček
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services