Všichni na zákaz pití kašlou? Zakážeme ho znovu a víc
12. 2. 2016 | Michal Kašpárek | 3 komentáře
České zákony potírají opilství už teď přísně. Pokud se ty staré nezačnou vymáhat, nové nic nevyřeší.
Spotřeba piva v České republice v posledních letech stagnuje. V roce 2015 klesla podle údajů Českého svazu pivovarů a sladoven na 143 litrů na obyvatele, což je o litr méně než o rok dřív. Ve srovnání s rokem 2009 jde dokonce o desetilitrový pokles. I tak ale v této statistice pravidelně vévodíme světovým tabulkám. Zároveň je potřeba dodat, že se snižuje spotřeba piva v pohostinstvích, naopak stále víc lidí pije pivo doma.
O tom, že má české pivo výborný zvuk i v zahraničí, svědčí nárůst jeho exportu. Loňský rok byl v tomto ohledu dokonce rekordní – vyvezlo se 4,1 milionu hektolitrů piva. Nejvíc na Slovensko a do Německa. Na dalších příčkách nejoblíbenějších exportních destinací jsou Polsko, Švédsko a Velká Británie.
Češi si také pomalu zvykají na to, že pivo může být i něco jiného než jen klasický ležák. Roste tak zájem o lokální piva a nejrůznější pivní speciály. Zároveň přibývá lidí, kteří si za kvalitní pivo rádi připlatí. To hraje do karet minipivovarům, které tu v posledních letech zažívají opravdový boom. V roce 2015 jejich počet překročil hranici tří set a stále přibývají další.
Čtěte naše velké rozhovory o malých pivovarech:
A kam by vás pivní odborníci poslali na pivo?
pivní someliér
V Malostránském pivovaru Jelínkova vila mají dobré pivo v kombinaci s výbornou kuchyní. Kromě rozmanitého výběru vlastních originálních piv, mezi kterými se každou chvíli objevuje nějaká ta novinka, doporučuji skvělé rybí pokrmy, třeba unikátní halázslé, úhoře nebo candáta. Když budete mít chuť, můžete sejít do sklepa vybrat si živou rybu rovnou v sádkách.
Od roku 2010 tu obnovují tradici vaření kvalitního slánského piva. Výborně se tu najíte i napijete. Mají ohromující výběr speciálů, jako je třeba žitná IPA Tlustý netopýr. K jídlu si pak určitě dejte jejich flank steak, který je záležitost pro labužníky.
Řemeslný pivovar Potštejn je zřejmě nejprogresivnější mikropivovar v Česku posledních dvou let. Nevím, jaké jejich pivo pochválit dřív, oni stejně po pár týdnech narazí nějaký nový titul, který je zas lepší než ty předešlé. A navíc je tam nádherné okolí na výlety.
mistr výčepní restaurací Lokál
Ve Frýdlantu je možná i prohlídka pivovaru, ale především se v místní pivovarské hospodě dají ochutnat pivní styly z celého světa. Pokud jedete autem, můžete si pivo odvézt v lahvích s sebou na doma.
Pokud si můžu dát pivo a jsem na Moravě, tak se tady vždycky zastavím. Příjemné prostředí u vody s velkou zahrádkou nabízí skvělé pivo a domácí kuchyni. Na zastavení cestou z letního výletu ideální místo.
Příjemná rodinná restaurace s velkou zahrádkou, ideální především pro rodiny s dětmi. Ale pánové si jistě užijou perfektně ošetřená piva z portfolia plzeňského pivovaru. Návštěvu můžu vřele doporučit.
šéfkuchař Grand Cru
Dokonale natočené pivo s geniální chutí a atmosféra, na kterou nezapomenete. Strašně mě baví, že kdykoliv tam dojdu, mám se s kým bavit, jelikož tahle hospůdka má své stálé štamgasty. Nenajdete tu žádný tvrdý alkohol, je to hlavně o pivu a pivních jídlech, jako je pivní sýr, který si sami namícháte, nebo super kotleta v bramborovém těstě.
Skvělá pivnice s delikátním pivem a krásným prostředím. Kvituji, že jde o nekuřáckou restauraci, kde se můžete i dobře najíst. Já tu ale vyhledávám hlavně pivo. Oceňuji i velmi příjemnou obsluhu. Když mi přijede kamarád ze zahraničí a já ho chci vzít do fajn prostředí se super pivem, Mincovna bývá první volba.
Maličká pivnice, která otevírá už v deset ráno. Kousíček od Jelínků je navíc lahůdkářství U Kříže, kde dělají skvělý holandský salát nebo volskou hlavu. K pivu ideální. Říkám tomu snídaně králů. U Jelínků jsou dvě místnosti, v první si dáte pivko pěkně na stojáka, v druhé je pár stolečků na sezení.
sládek, Joe’s Garage Beer
V milované Plzni si vždycky rád zajdu na pivo do Purkmistra v Černicích. Vaří skvělé a mají i výbornou kuchyni – vyzkoušejte určitě hovězí líčka. Pokud se vypravíte do západních Čech, můžu jen doporučit.
Výborný pivovar navazuje na tradiční vaření piva v malých obcích, jak bylo ještě před několika staletími v Čechách běžné. V nabídce mají sedm druhů piv a v průběhu roku vaří i další sezónní speciály. Určitě si tu dejte i něco dobrého na zub, jejich kuchyně je totiž znamenitá.
V Praze doporučím méně známé místo. Restaurace tu vznikla v roce 1995 v prostorách bývalé základní školy. Po osmi letech v ní po rekonstrukci vybudovali minipivovar. Mají tu výtečné pivo a skvěle vaří.
Srovnávat se vyplatí
Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.
Sdílejte článek, než ho smažem
Diskuze
Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy
26. 8. 2016 12:31, kodiak medvěd
Děkujeme za informaci. Až vám bude zase něco smrdět, tak nám to nezapomeňte napsat.
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy
26. 8. 2016 12:09, Pedro
Pivo nepiju, smrdí mi to.
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.