Díky „éčkovým“ pomocníkům je jídlo barevnější, vypadá lákavěji a vydrží déle. Některé přídatné látky jsou bezpochyby našemu zdraví nebezpečné a měli bychom se jim raději vyhýbat, ovšem není potřeba za každou cenu vnímat negativně úplně všechny. Některé jsou neškodné a v potravinách se využívají v neomezeném množství. Jak se tedy v seznamu éček orientovat? K lepší orientaci existují pomocníci. Například spotřebitelská organizace dTest připravila mobilní aplikaci, která obsahuje jednoduchý přehled éček včetně jejich vlivu na lidské zdraví.
1. Je přesně dáno, kde se mohou éčka použít
Obsah éček v potravinách reguluje Evropská unie, která v současné době povoluje celkem 26 důvodů jejich použití. Musí to být pouze v situacích, kdy se vlastnosti potravin nemohou upravit jiným způsobem, což je například případ protispékavých látek v soli nebo práškovém cukru. Přídatné látky mají potravinám často pomáhat k atraktivnějšímu vzhledu, v tomto aspektu vyhlášky Evropské unie výrobcům nakazují, aby tyto látky nepřispívaly ke krytí nedostatků vzniklých použitím vadných surovin nebo způsobených vinou špatných hygienických podmínek.
2. Pozor na šestici nejobávanějších
Potravinářské žlutě E110, E104, E102, dále červeně E124, E129, azorubin E122 a tartrazin E102. To jsou látky, které mohou mít nepříznivý vliv na pozornost vašich dětí. Podle Americké akademie pediatrů a společnosti Věda ve veřejném zájmu navíc zvyšují riziko vzniku syndromu ADHD, který se projevuje především hyperaktivitou a sníženou pozorností. Uvedené látky najdete například v bonbonech, limonádách či v bramborových lupíncích. K podobně obávaným látkám se v USA ještě přiřazuje indigotin E132 a modř E133.
3. Éčka, která vám neublíží
Pod označením E se schovává řada přídatných látek, které vyhlášky Evropské unie povolují a mohou se tak přidávat do širokého spektra potravin. Jedná se například o látky E140 neboli chlorofyly a chlorofyliny, jež jsou přirozenou součástí ovoce a zeleniny a získávají se extrakcí z trávy či kopřiv. Dále kyselina askorbová E300, pod kterou se ukrývá vitamin C a kterou můžete najít na etiketách některých limonád nebo baleného pečiva. Dalším případem je kyselina sorbová E200 – přírodní konzervant, který izoluje průmyslovou syntézou například z plodů jeřábu a zabraňuje tvorbě plísní a kvasinek třeba v sýrech. V marmeládách zase můžete narazit na pektiny E440, které se získávají z citrusů či jablek a slouží jako želírující látky nebo jako stabilizátory.
4. Pomozte si aplikací
Orientovat se v širokém seznamu éček je sice velmi žádoucí, ale rozhodně ne tak jednoduché. Pokud budete číst pravidelně etikety potravin, ale nebudete jim rozumět, nemá to příliš velký význam. Dnešní doba však nabízí vychytávky, které vám vaše nákupy usnadní. Vyzkoušejte například mobilní aplikaci dTestu pro iOS a Android obsahující databázi éček, díky které můžete kdykoliv velmi snadno a rychle zjistit, o jakou látku se jedná. Vyhledávání je možné podle zkratky, celého slovního označení i podle původu a zařazení jednotlivých látek. Přehled přídatných látek je k dispozici pro širokou veřejnost zdarma v mobilní aplikaci i na webu www.dtest.cz.
Sdílejte článek, než ho smažem
Diskuze
Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy
13. 7. 2016 5:23, Tarzan
zdravapotravina.cz
Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy
17. 10. 2018 15:53, šumbera.antonín@seznam.cz
proč se do uzenin a jiných potravin přidávají kůže ,šlachy,kosti aj,je v tom nejvíc cholesterolu aj.konzumují to hygienici,poslanci,doktoři,neb ojen dolních 10000?kdo to kontroluje?kdo kontroluje EUROKLÍČ VE VEŘEJNÝCH WC???
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.