I my dáme víc, hlásí další banky. Žebříček spořicích účtů

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 24. 1. 2022 | 50 komentářů
I my dáme víc, hlásí další banky. Žebříček spořicích účtů

Zdroj: Shutterstock

Úrok na spořicím účtu zvyšují také mBank a Fio banka. Přidaly se tak k řadě konkurentů, kteří vylepšili spoření už v předchozích týdnech, případně s předstihem oznámili zvýšení úroku od začátku února.

mBank láká na 3 %, ovšem jenom pro nové klienty, kteří si současně založí i běžný účet (ten je bez poplatků za vedení i základní služby, navíc není nutné ho pak používat). Tříprocentní úrok získají noví klienti pro vklady do 200 000 Kč, při překročení limitu klesne úrok pro celý vklad (nejen pro část nad tuto hranici) na 0,01 %. Úrok se automaticky zvýší i lidem, kteří si v mBank založili účet kdykoliv od loňského 21. prosince s akční sazbou původně 2,5 %.

Dřívější klienti mBank – s účtem založeným do 20. prosince – dál dosáhnou jenom na 1,5 %, který mohou za poměrně komplikovaných podmínek účtu mSpoření využít pro vklady do 800 tisíc. 

Jednodušší a rovné podmínky pro staré i nové klienty má Fio banka. Ta od února zvýší maximální úrok na spořicím účtu Fio konto na 2,5 % z dosavadních 1,5 %. Ten se ale týká jenom vkladů do 200 tisíc korun. Případná část od 200 tisíc do jednoho milionu se úročí jen 0,1 % (dosud 0,05 %), od jednoho do deseti milionů 0,15 % (dosud 0,8 %) a nad deset milionů 0,2 % (dosud 0,1 %).

Jak vypadá jejich aktuální porovnání s konkurencí?

Nejvyšší úrok na klasickém spořicím účtu teď můžete získat v Creditas, která ho zvýšila na 3,6 % pro zůstatky do 350 tisíc a 2,6 % pro část zůstatku nad tuto hranici. Zvýšený úrok se ale týká jenom nových vkladů po 16. lednu, tedy převodů z jiných bank nebo hotovostních vkladů. Dřívější vklady v Creditas se dál úročí 2,8 % (do 350 tisíc) nebo 1,8 % (nad 350 tisíc).

Hello bank od 1. února zvýší úrok na 3,1 % (z dosavadních 1,8 %), a to pro nové i dosavadní klienty. Strop pro takové úročení – 200 000 Kč – se nemění. Případná část vkladu nad tento limit se neúročí. 

Trinity Bank nabízí 3,08 % bez stropu na výši vkladů, ale jenom pro ty, kdo si od 22. prosince založili – nebo teprve založí – nový spořicí účet (může jít i o dosavadní klienty) a vloží na něj peníze, které k 21. prosinci neměli v Trinity Bank. Při nesplnění těchto podmínek dostanou maximálně 2,58 %.

Kdo nechce řešit omezení na staré a nové vklady nebo různé stropy, může zkusit Neo účet od Expobank s úrokem 3,01 % bez limitu na výši vkladu. Jde o běžný účet, který automaticky úročí všechno, co na něm máte.

Nejlepší spořicí účty podle úrokové sazby

BankaNázevMaximální úrokOmezení
Banka CreditasSpořicí účet+3,6 %Pro nové vklady: úrok 3,6 % do 350 tisíc, 2,6 % pro část nad tento limit. Pro starší vklady je úrok 2,8 % (do 350 tis.) a 1,8 % (nad 350 tis.), s výpovědní lhůtou jeden měsíc až 3 %. Jinak bez podmínek. 
Hello bankHello spoření3,1 % (zatím 1,8 %)Úrok 3,1 % od 1. února. Pro vklady do 200 000 Kč, část nad 200 000 Kč se neúročí. 
Trinity BankSpořicí účet Výhoda+ Dobrý klient3,08 %Bez omezení celkové částky. Pro stávající i nové klienty, pokud si založí nový spořicí účet a vloží na něj peníze, které k 21. prosinci neměli uložené v Trinity bank (musí dojít k navýšení celkového zůstatku). Při nenavýšení dřívějšího zůstatku je úrok 2,58 %.
Expobank Neo účet 3,01 %Bez omezení. Jde o běžný účet bez poplatků, úrok se vztahuje na libovolnou částku. 
mBankmSpoření3 %Jen pro nové klienty, kteří si v mBank založí i běžný účet (ten je bez poplatků za vedení i základní služby). Pro vklady do 200 000 Kč, při překročení limitu klesne úrok na 0,01 %. Pro dosavadní klienty je maximum 1,5 % (na 3 % dosáhnou účty založené od 21. prosince).
J&T BankaSpořicí účet3 %Počáteční vklad musí být aspoň jeden milion korun. Tato podmínka neplatí pro stávající klienty, kteří už mají nebo měli v J&T Bance vklady aspoň ve výši milion korun nebo investice aspoň 100 tisíc korun. Výpovědní lhůta je jeden den. S výpovědní lhůtou jeden měsíc (33 dnů) je úrok 3,25 %. 
SberbankSpořicí účet2,9 % (nebo 2,7 %)Podmínkou je běžný účet přinejmenším ve variantě Plus – ten je bez paušálu jen v případě, že aspoň pětkrát měsíčně zaplatíte kartou. Úrok 2,9 % pro vklady do tří milionů, případně na 1,2 % pro vyšší částky. Bez běžného účtu (nebo s variantou Start) 2,7 % a 1,1 %.
Moneta Money BankSpoření nebo Spoříto2,5 %Úrok 2,5 % pro vklady do jednoho milionu, pro část vkladu nad milion je 0,5 %. Je potřeba založit nový spořicí účet, jinak bez podmínek.
Fio bankaFio konto2,5 % (zatím 1,5 %Úrok 2,5 % od 1. února (i pro starší vklady). Pro vklady do 200 000 Kč. Pro pásmo od 200 000 do jednoho milionu je úrok 0,10 %, od jednoho do deseti milionů 0,15 %, nad deset milionů 0,2 %.
Equa bankSpořicí účet Hit2,5 % (zatím 1,5 %)Úrok 2,5 % od 1. února. Pro vklady do 200 000 Kč. Podmínkou jsou aspoň tři platby kartou za měsíc nebo celkové investice aspoň 50 tisíc, jinak úrok v daném měsíci klesne na 0,1 %. Část vkladu nad 200 000 Kč se úročí 0,1 %. 
Air BankSpořicí účet2,5 %Pro vklady do 250 000 Kč při aspoň pěti platbách kartou za měsíc. Část od 250 000 Kč do 1 000 000 Kč se úročí 0,1 %, případná část nad 1 000 000 Kč se neúročí. 
RaiffeisenbankSpořicí účet XL2,5 % (zatím 1,5 %)Úrok 2,5 % od 1. února. Nejvyšší úrok je pouze pro vklady do 150 000 Kč a jen při aktivním využívání běžného účtu (příjem aspoň 15 000 Kč měsíčně a tři odchozí platby v měsíci). Zůstatek od 150 000 do 500 000 Kč se pak úročí 0,1 %, část vkladu přesahující 500 000 Kč se úročí 0,01 %. 
Zdroj: oficiální dokumenty bank, Peníze.cz

Je tu i pár dalších účtů, kde dostanete víc. Jenže jejich podmínky jsou o dost komplikovanější.

Komerční bance můžete dosáhnout na 4 % Komerční banka pod názvem Spořící konto Bonus Invest. Má ale dvě důležité podmínky: Mít u ní běžný účet nebo si ho založit. A hlavně: Nově s KB investovat do podílových fondů (od Amundi), a to stejnou nebo vyšší částku. Jinými slovy: na spořicím účtu se úročí maximálně tolik, kolik jste zároveň dali do fondů. Podobnou kombinaci spoření a investic prosazují i ČSOB a Sberbank.

Nejvyšší úroky u spořicích účtů s výraznějším omezením

BankaNázevÚrokOmezení
Komerční bankaSpořící konto Bonus Invest4 %Podmínkou je současně investovat stejnou nebo vyšší částku do podílových fondů včetně vstupního poplatku (u některých se odpouští) a mít také běžný účet v Komerční bance.
SberbankBonus k investici3,7 %Podmínkou je investovat aspoň 300 000 Kč v podílových fondech včetně vstupního poplatku. Úrok 3,7 % na spořicím účtu pak platí nejvýše do 500 tisíc, banka ho garantuje po dobu jednoho roku. Pro částky nad 500 tisíc je úrok 0,01 %.
ČSOB (Poštovní spořitelna)Duo Profit3,5 %Podmínkou je investovat aspoň 30 000 Kč v podílových fondech včetně vstupního poplatku. Úrok 3 % na spořicím účtu pak platí jenom do částky odpovídající výši investic, banka ho garantuje po dobu jednoho roku. Potom už jen standardní úrok (v současnosti 0,01 %).
Banka CreditasSpoření Richee Junior2,8 %Jde o spořicí účet pro děti. Úrok 2,8 % platí pro vklady do 350 000 Kč, nad tento limit 1,8 %. Omezení pro výběry (měsíční limity).
Zdroj: oficiální dokumenty bank, Peníze.cz

Ani spořicí účty s úrokem kolem 3 % zdaleka nepokryjí rostoucí inflaci. Úspory ve skutečnosti nerozmnoží, i když vám díky nim zůstane o dost víc než na běžném účtu s nulovým úrokem (výjimkou jsou běžné účty od Expobank s 3,01 % bez omezení a od Hello Bank s 0,5 % do limitu 100 000 Kč). 

Srovnejte to s námi

Zdroj: Shutterstock

Hledáte to nejlepší? Zkuste to s námi. Rychle, objektivně a zadarmo.

Spořicí účty jsou proto dobré jenom pro případy, kdy máte trochu peněz navíc, ale chcete je mít kdykoliv všechny k dispozici, protože nevíte, kdy je budete potřebovat. Jestli víte, že část úspor můžete nějakou dobu postrádat, vyzkoušejte jiné možnosti. 

Jako první přicházejí v úvahu termínované vklady, jenže ani ty nejlepší teď nemají výrazně vyšší úrok než spořicí účty. Česká národní banka přitom bude své sazby ještě zvyšovat, takže úroky na spořicích účtech i termínovaných vkladech mohou dál růst. Kdo se teď zaváže, že na peníze v bance (termínovaný vklad) několik let nesáhne, ten už lepší úrok nedostane. Tady kdyžtak máme nejnovější přehled nejlepších termínovaných vkladů.

Nejlepší nabídky stavebních spořitelen teď přinesou čistý výnos přes čtyři procenta. Podmínkou však je spořit aspoň šest let. Stavební spoření vám navíc nepomůže v situaci, kdy máte volné desítky nebo třeba stovky tisíc, které chcete před inflací ochránit. Stavebko totiž přinese zmíněné maximální hodnocení při pravidelném spoření 1700 korun měsíčně.

Inflaci plně pokryly až státní protiinflační dluhopisy, jenže nový ministr financí jejich další vydávání zastavil. V současnosti si je tedy už nekoupíte.

Kdo chce mít šanci porazit inflaci, musí tedy víc riskovat a začít investovat třeba v podílových fondech, přímo do akcií, spoléhat na další růst cen nemovitostí nebo věřit v budoucnost kryptoměn.

U nás na Penězích najdete srozumitelné a nezávislé návody, jak s investicemi začít a nespálit se:


Nemáte v peněžence poklad? Projděte si vzácné koruny

Zlatý svatováclavský pětidukát z roku 1937, který se loni vydražil za rekordních 23 milionů korun, u sebe nejspíš nemáte. Možná ale v peněžence najdete zdánlivě obyčejné mince a bankovky, které jsou přesto něčím výjimečné. Dostat za ně můžete několikanásobek nominální hodnoty. Pojďme to zkusit.

Zdroj: Shutterstock

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám důležité aktuality ani praktické tipy! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+36
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 50 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

24. 1. 2022 15:25, Petr

Creditas poškozují dřívější vkladatele. Novým dají na SU 3,6 % a lidé, kteří mají dříve založený SU dostanou úročení 2,8 %. Proto mají lepší si peníze vybrat a uložit třeba u Třínity, popř. jinam, kde je takto nebudou omezovat.

+60
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

24. 1. 2022 17:49

toje onicem doma hotovost tak jak jeto v usa doma hotovost

Zobrazit celé vlákno

-19
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (50 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Spořitelna snižuje úrok na spořicím účtu. Někomu ale ne

13. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Spořitelna snižuje úrok na spořicím účtu. Někomu ale ne

Česká spořitelna snížila úrokové sazby na spořicím účtu – až na výjimky o 0,75 procentního bodu. Zároveň ještě zkomplikuje strukturu úročení.

Nejlepší spořicí účty v březnu. První porovnání s novou bankou

8. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Nejlepší spořicí účty v březnu. První porovnání s novou bankou

Banky postupně snižují úročení na termínovaných vkladech, některé i na spořicích účtech. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

Úrok na spořicím účtu sníží i Moneta

23. 2. 2024 | Petr Kučera | 5 komentářů

Úrok na spořicím účtu sníží i Moneta

Na snížení základní úrokové sazby Českou národní bankou reaguje také Moneta Money Bank. Od začátku března sníží maximální sazbu jejího spořicího účtu na 5,1 % ročně místo dosavadních... celý článek

Úroky na spoření klesají. Které banky teď dají nejvíc?

20. 2. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Úroky na spoření klesají. Které banky teď dají nejvíc?

Nové porovnání spořicích účtů a termínovaných vkladů.

ČNB snižuje úrokové sazby. Výrazněji než minule

8. 2. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

ČNB snižuje úrokové sazby. Výrazněji než minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu počínaje 9. únorem. 

Partners Financial Services