Spořitelna odmění za George. Nový ceník se blíží

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 30. 12. 2023 | 1 komentář
Banka chce motivovat klienty k využívání digitálních a bezhotovostních služeb. Od 26. ledna zdraží potvrzovací SMS, servisní služby na pobočkách nebo papírové výpisy.
Spořitelna odmění za George. Nový ceník se blíží

Zdroj: Česká spořitelna

Každý klient, který do konce ledna nově vyzkouší elektronické bankovnictví George, dostane od České spořitelny jednorázovou odměnu 500 korun.

„Od začátku kampaně, kterou jsme spustili letos v listopadu, začalo digitální bankovnictví George využívat 13 tisíc klientů. Čtvrtinu z nich tvoří klienti starší 70 let,“ upřesňuje mluvčí spořitelny Filip Hrubý.

Podle říjnových čísel využívalo digitální bankovnictví George 2,2 milionu z 2,4 milionu primárních bankovních klientů České spořitelny.

Používání George také může pomoct k lepšímu úroku na spořicím účtu. Přesněji: bez George bude úrok zřejmě nižší než předtím. Spořitelna oznámila, že od 26. ledna se změní struktura úročení spořicích účtů:

Základní úroková sazba pro klienty s Plus účtem bude 1,5 % p.a. do limitu 200 tisíc korun (u služby Exclusive do 400 tisíc). Díky „marketingové akci“ dosáhnou všichni klienti s Plus účtem na bonus dalších 1,5 %, tedy celkem 3 % p.a. To je zároveň strop pro klienty bez George.

Lidem, kteří používají George, může spořitelna zvýšit úrok ještě o individuální sazbu ve výši „až“ 2 % p.a. Celkově by tak mohli dosáhnout až na 5 %. Bližší kritéria, komu přizná individuální sazbu a co bude rozhodovat o její výši, nezveřejnila.

Pro klienty bez Plus účtu (tedy s účtem Standard nebo staršími typy osobních kont) zůstává úrok na spořicím účtu jen 0,2 %.

Uvedená čísla ilustrují nový způsob úročení, vzhledem k očekávanému snižování základních sazeb ČNB v roce 2024 zřejmě ve všech bankách postupně klesnou.

Dražší SMS kódy pro ověření

Už za necelý měsíc – od 26. ledna – začne platit nový ceník České spořitelny. Hlavním cílem je motivovat klienty k většímu využívání digitálních a bezhotovostních služeb, vysvětluje banka.

Kdo nepoužívá elektronické bankovnictví, připlatí si ještě víc než dosud. Spořitelna zdraží servisní služby na pobočkách, papírové výpisy a další služby, k nimž je bezplatná alternativu v systému George.

Více než dosud si připlatí i lidé, kteří sice pracují s internetovým bankovnictvím, ale nepoužívají aplikaci v mobilu alespoň k potvrzování transakcí. Spořitelna totiž zvýší poplatek za jednorázové SMS kódy. Výjimka zůstane – stejně jako u řady dalších služeb – pro klienty od 70 let věku.

Zaslání potvrzovací SMS pro přihlášení do systému George nebo ověřování jednotlivých plateb (příkazů) zdraží od 26. ledna o korunu. Zatímco dosud je poplatek za každý SMS kód 2,50 Kč, nově to bude 3,50 Kč.

Jde na běžných účtech ušetřit? Ano!

Vyberte si účet s výhodnějšími podmínkami a ušetřete až pár stovek měsíčně. Ať jste podnikatel, soukromá osoba nebo student.

Poplatek za přihlašovací a ověřovací SMS zavedla Česká spořitelna od července 2022. Klientům od 70 let věku ho neúčtuje. Vedle seniorů se poplatku vyhnou také lidé, kteří se ověřují přes mobilní aplikaci George (původně samostatný George klíč). Používání notifikací v mobilu – typicky potvrzování otiskem prstu – je podle bank bezpečnější a mají s ním nižší náklady.

Poplatek za „starý způsob ověřování“ (jednorázové SMS kódy) zavedla už před více než deseti lety UniCredit Bank, od listopadu ho výrazně zdražila. V roce 2020 se přidala Raiffeisenbank, loni Česká spořitelna. Od října zavedla podobný poplatek také Moneta, od listopadu ČSOB. Na druhou stranu Raiffeisenbank ho v roce 2022 zrušila.

„Přihlašování a potvrzování plateb přes mobilní aplikaci George používá už 2,1 milionu z celkem 2,4 milionu našich primárních bankovních klientů, tedy 88 procent,“ řekl v říjnu mluvčí spořitelny Filip Hrubý.
Placené SMS tehdy využívalo zhruba 300 tisíc klientů.

Spořitelna zdraží také informační SMS. Jde o volitelnou službu, která klienta informuje například o zůstatku na účtu, upozorňuje na výběry z bankomatu, platby kartou, neprovedené úhrady a podobně. Kdo si takovou službu objednal, zaplatí od 26. ledna za každou SMS také o korunu víc – tedy 3,50 Kč místo 2,50 Kč. Stejné informace totiž může dostávat zdarma prostřednictvím notifikací v mobilní aplikaci George. Výjimka zůstává pro klienty od 70 let věku – ti mají informační SMS bez poplatku.

Platby na pobočkách a papírové výpisy

Podobně jako konkurence také spořitelna znovu zvýší poplatky za papírové příkazy na pobočkách. Cenu „servisních úkonů s bankéřem“ od 26. ledna sjednotí na 125 Kč. Pro seniory od 70 let věku zůstanou bez poplatku.

Odchozí úhrada zadaná u přepážky tak zdraží z dosavadních 100 Kč na 125 Kč, stejně jako založení trvalého příkazu, souhlas s inkasem, souhlas se SIPO nebo jejich změny. V digitálním bankovnictví George jsou všechny tyto služby zdarma (kromě starších typů účtů, o nichž si napíšeme později).

Zdraží také hotovostní služby u pokladny na pobočce. Výběr hotovosti přijde nově na 125 Kč místo dosavadních 100 Kč, bez poplatku zůstane pro klienty od 70 let věku. Z vkladních knížek je první výběr u pokladny v každém měsíci bez poplatku.

Podobně je to s vklady: když hotovost u pokladny vkládá takzvaná třetí osoba (není majitelem ani disponentem účtu), připlatí si 125 Kč místo dosavadních 100 Kč.

Na každé pobočce je přitom k dispozici bankomat, z něhož jsou výběry bankovek zdarma, a to i mimo provozní dobu pobočky. Stejné je to s vkladem bankovek přes vkladomaty.

Znáte je?

Zdroj: Shutterstock

Přesně podle mého gusta – takový bude, doufejme, dnešní kvíz. Zažijete pocit příjemné svěžesti, ale vypravíme se i hluboko do minulosti. S námi to zvládnete!

I kvíz můžete mít rádi. Ukažte, jak znáte slogany bank

Příplatek za výběr nebo vklad mincí od 101 kusů každé nominální hodnoty stoupne na pět procent z jejich hodnoty (dosud tři procenta), minimální poplatek je 125 Kč.

Papírový výpis z účtu od 26. ledna zdraží na 70 Kč z dosavadních 50 Kč, stejně jako třeba výpis pro kreditní karty nebo hypoteční úvěr. Lidé od 70 let věku zaplatí 40 Kč místo dosavadních 30 Kč. Bezplatnou alternativou je elektronický výpis, který si lze v případě potřeby i vytisknout.

Starší účty: Neplatíte zbytečně?

Česká spořitelna v posledních letech nabízí Standard účet a Plus účet, u nichž klient neplatí za elektronické odchozí ani příchozí úhrady. Část klientů má ale pořád historické účty pod názvem Osobní účet ČS nebo Osobní účet ČS II. Následující změny se dotknou také Základního účtu a Účtu v cizí měně.

U těchto účtů platí klienti za každou odchozí platbu v rámci spořitelny (kromě vlastních účtů) pět korun, do jiné banky sedm korun. Od 26. ledna se cena sjednotí na sedmi korunách. Stejně je to s poplatkem za příchozí úhradu – ten se nicméně netýkal Osobního účtu ČS II ani Základního účtu.

„Tyto historické (placené) účty už využívá jen zhruba 10 procent našich klientů, evidujeme jich 290 tisíc,“ řekl v říjnu mluvčí Filip Hrubý. Většina těchto lidí však podle něj bohužel nepoužívá digitální bankovnictví, jsou v důchodovém věku a příliš nevyužívají elektronickou komunikaci.

„V drtivé většině od nich nemáme souhlas s marketingovým oslovováním. Jen velice těžko se nám proto daří tyto klienty kontaktovat a nabídnout jim migraci na novější účty Plus nebo Standard, které jsou – případně za jednoduchých podmínek mohou být – zcela zdarma,“ vysvětluje mluvčí.

Dosud se takto dařilo převádět zhruba tisíc klientů měsíčně. Spořitelna věří, že právě díky komunikaci týkající se změn v ceníku, která nemá marketingový charakter, se podaří tempo přechodu klientů na bezplatné účty zvýšit.

Platební karty, PIN

Poplatek za zaslání PINu k nové kartě poštou od 26. ledna stoupne na 70 Kč z dosavadních 50 Kč (pro nejstarší klienty na 40 Kč z dosavadních 30 Kč). Opětovné zaslání PINu k dosavadní kartě zdraží na 125 Kč z dosavadních 100 Kč. Bezplatnou alternativou je zobrazení PINu v elektronickém bankovnictví George.

Změna limitu karty na pobočce zdraží na 125 Kč z dosavadních 100 Kč. V Georgi si lze limity měnit zdarma a kdykoliv.

Naopak výrazně levnější bude od 26. ledna expresní vydání a doručení karty v Česku. Zájemci u tuto službu zaplatí 600 Kč místo 3000 Kč.

Další změny poplatků se týkají vypracování odhadu u hypoték. Připlatí si také lidé, kteří používají kartu České spořitelny k platbám v méně používaných měnách. Jednou z mála změn směrem dolů je snížení poplatků za investování do akcií prostřednictvím George.

Podrobnější přehled změn najdete v našem říjnovém článku, kde jsme o novém ceníku psali poprvé.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+177
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.

Partners Financial Services