Bankomaty čeká další vylepšení. Přijde i průlom ve vkládání hotovosti

Olga Skalková | rubrika: Co se děje | 23. 2. 2021 | 13 komentářů
Bezkontaktní čtečky u bankomatů se letos mají stát standardem, místo plastové karty stačí k ovládání chytrý mobil nebo hodinky. Moneta a Česká spořitelna půjdou s inovacemi ještě dál.
Bankomaty čeká další vylepšení. Přijde i průlom ve vkládání hotovosti

Zdroj: Shutterstock

Češi sice při nákupech stále víc platí kartou nebo přímo mobilem, většina se přesto hotovosti nevzdává. Banky proto chystají další investice do bankomatů. Letos je chtějí hlavně dovybavit bezkontaktními čtečkami, aby je klienti mohli využívat bez vkládání karty – i jenom přiložením mobilu nebo chytrých hodinek.

Rozšiřují se také možnosti vkladu hotovosti prostřednictvím bankomatů. Banky chtějí svým klientům tuto službu zpřístupnit na větším počtu přístrojů než dosud. Zásadní novinku chystá Moneta Money Bank: vklady hotovosti plánuje spustit pro všechny.

„Prostřednictvím našich bankomatů chceme ve druhé pololetím nabídnout veřejnosti možnost hotovostních vkladů i na účty jiných bank,“ říká Zuzana Filipová, mluvčí Monety.

„Přestože vnímáme vzrůstající apetit veřejnosti po online platbách a – i v důsledku pandemie covid-19 – obecně vyšší míru digitalizace veřejného prostoru, věříme, že bankomaty stále mají své velmi důležité místo. Jejich primární účel se však bude postupně měnit: zatímco ještě před několika lety sloužily pouze k vybírání hotovosti, dnes v mnoha případech de facto saturují bankovní pobočku: ať už se jedná o platební příkazy nebo hotovostní vklady,“ upřesňuje mluvčí Monety.

Nová služba má podle ní fungovat na stejném principu, jako když si vybíráte hotovost z jiného bankomatu než „své“ banky, jejíž platební kartu používáte. „Přijdete s kartou jiné banky k našemu bankomatu, vložíte například tisícovku, a peníze se připíší na váš účet v jiné bance,“ popisuje inovaci Filipová. Kolik bude stát, není ještě rozhodnuto. „Obecně se ale dá říci, že by se cena měla pohybovat ve standardním rozmezí jako platí někteří klienti při výběrech,“ dodává.

Vkladomaty v Česku zatím umožňují vkládat peníze jen těm, co mají účet v bance, jíž přístroj patří, a zároveň se při tom identifikují platební kartou od téže banky. Samozřejmostí jsou vklady hotovosti na vlastní účet v téže bance, některé banky to umožňují i na další účet v rámci banky. Jedině Česká spořitelna svým klientům nabízí možnost vložit tímto způsobem peníze na účet i v jiné bance. Ani ona však službu nezajišťuje pro jiné než vlastní klienty.

Dosavadní úvahy o možnosti vkladu hotovosti na účet prostřednictvím jakéhokoliv bankomatu narážely podle bank na obtížnější identifikaci klienta a obavy z praní špinavých peněz. V zahraničí nicméně tato služba funguje. „Například v Polsku ji zajišťujeme na našich bankomatech pro několik bank,“ říká Ondřej Kozák, ředitel sítě bankomatů Euronet v Česku. Ten by takovou službu rád zavedl také a jednal o ní s některými bankami. „Zatím to ale pro ně není priorita,“ dodává.

Bezkontaktní budou nejenom výběry

Přístup k bezkontaktním čtečkám u bankomatů se má během letošního roku pro klienty v Česku stát standardem podobně, jako je tomu při placení u terminálů v kamenných obchodech.

Vyhledávání bankomatů

Abyste nemuseli tahat hotovost

Zdroj: Shutterstock

Hledáte bankomat své banky? Nebo prostě jakýkoli, co je blízko? Vybíráte banku a chcete vědět, jestli má bankomat i tam, kde bydlíte a kde pracujete? 

Databáze bankomatů

Největší bankomatovou síť má Česká spořitelna. Její klienti si aktuálně mohou bezkontaktně vybrat, vložit hotovost nebo zobrazit zůstatek na účtu na více než 1250 přístrojích, což je 85 procent bankomatové sítě spořitelny. „Zavádění bezkontaktních čteček na našich bankomatech je jedním z dalších bezpečnostních prvků, které snižují riziko skimmingu,“ říká David Novotný, který odpovídá za rozvoj bankomatové sítě České spořitelny.

Díky bezkontaktní čtečce nemusí klienti vkládat kartu do bankomatu, stačí ji přiložit. Celá operace je tak rychlejší, nehrozí ani nechtěné zadržení karty uvnitř přístroje. Tato inovace také šetří náklady bankám: Snižuje riziko, že při případném zneužití okopírované karty budou muset klientovi nahradit škodu.

Na vybraných bankomatech už spořitelna testuje i další bezkontaktní služby. „Během března například chceme postupně klientům umožnit bezkontaktně zadat jednorázový příkaz k úhradě nebo možnost vygenerovat si ePIN. Do konce letošního roku bychom rádi klientům nabídli v bezkontaktním rozhraní plnou nabídku služeb, které bankomaty umí,“ upřesňuje Novotný.

„Zájem o výběr hotovosti mobilním telefonem roste. Proto se díváme na možnost umožnit mobilním telefonem také vklad hotovosti do vkladomatu,“ říká mluvčí Air Bank Jana Pokorná.

Recyklace ušetří náklady

ČSOB se letos soustředí na bankomaty s vkladovou funkcí. „Bankomaty dlouhodobě patří mezi nejoblíbenější kanály pro výběr hotovosti, do budoucna očekáváme podobný obrat i u vkladů hotovosti. Z toho důvodu počítáme s dalším navyšováním počtu vkladových bankomatů,“ potvrzuje mluvčí Patrik Madle.

Banky se shodují, že zájem klientů o tuto službu roste, především z řad malých podnikatelů a živnostníků. Současně s rozšiřováním sítě obměňují starší přístroje za modernější, umožňující i recyklaci vkladů, což bankám šetří náklady na doplňování hotovosti pro výběry.

„Bankomaty s vkladovou funkcí jsou pro nás velmi důležité. Na všech místech, kde v loňském roce došlo k uzavření pobočky, je k dispozici bankomat s vkladovou funkcí,“ říká Michal Teubner, mluvčí Komerční banky. Ta koncem loňského roku provozovala 429 vkladomatů, což je nejvíc v tuzemsku.

Jejich rozšiřování plánují i Raiffeisenbank nebo Fio banka. „Letos jsme instalovali již šest nových bankomatů. Hotovostní styk a možnost vybrat si peníze – nebo je vložit – budou stále aktuální pro část lidí, i když trend tíhne k bezkontaktnímu placení kartou nebo chytrými zařízeními. Proto síť bankomatů i vkladomatů rozšiřujeme, stejně jako zachováváme hotovostní pokladny na všech našich pobočkách,“ uvádí Jakub Heřmánek, mluvčí Fio banky.

Velké plány pro letošní rok avizuje UniCredit Bank. „Vyměníme dvě třetiny bankomatů za nové, které mají předpřipravené moderní funkcionality. O nových funkcích budeme včas informovat. V současné době pracujeme na programu postupné digitalizace servisního modelu. Vidíme v něm potenciál pro rozšiřování služeb dostupných přes bankomaty,“ říká mluvčí Petr Plocek.

Naopak Hello bank a Equa, které vlastní síť bankomatů spustily předloni, jejich expanzi neplánují. Hello bank v minulosti plánovala nasadit až padesátku přístrojů, zatím jich má osm a letos žádné rozšíření nechystá. Stejně tak Equa bank, která teď provozuje šestnáct bankomatů s vkladovou funkcí nejen v české měně, ale i v eurech a dolarech.

Multifunkční bankomat místo pobočky

V mnoha evropských zemích počet bankomatů spolu se zvyšováním bezhotovostních plateb klesá. Česku se tento trend zatím dotkl jen mírně. Bankomatů bylo koncem roku 5551, což je o 93 méně než před rokem. Počet výběrů hotovosti z bankomatů přitom loni výrazně klesl: o 36,5 milionu na 143,2 milionu. Podobně loni klesl objem vybírané hotovosti: o 86,7 miliardy na 735,1 miliardy korun.

Počet instalovaných bankomatů v Česku

rokpočet ke konci roku
20164258
20174616
20185461
20195644
20205551
zdroj: Sdružení pro bankovní karty

Žádná z tuzemských bank neavizuje záměr počet svých bankomatů snižovat. Spíše mluví o zachování současné velikosti své bankomatové sítě či o přidání několika nových přístrojů. Podle Michala Čarného, ředitele Mastercard pro Česko a Slovensko, to není v rozporu se současným trendem digitalizace.

„Například vklady hotovosti přes bankomaty jsou jedním ze způsobů digitalizace hotovosti. Navíc automatická obsluha klientů na bankomatech místo na pobočkách souvisí s racionalizací pobočkové sítě. Myslím, že čím dál zajímavější pro banky bude nasazovat na bankomaty další služby a přeměnit je na multifunkční terminály, na kterých půjdou zařizovat i další než jen platební služby,“ konstatuje Čarný.

Výběry hotovosti z bankomatů provedené tuzemskými držiteli platebních karet

rokpočet výběrůobjem výběrů
2016178 301 388709 797 289 000 Kč
2017165 701 442677 824 445 000 Kč
2018182 798 372775 732 284 000 Kč
2019179 715 635821 874 915 000 Kč
2020143 220 785735 114 138 000 Kč

 

Bezhotovostní transakce v obchodech provedené tuzemskými držiteli platebních karet

rokpočet transakcíobjem transakcí
2016  683 831 908477 804 950 000 Kč
2017  811 893 348540 179 922 000 Kč
20181 089 087 165699 697 743 000 Kč
20191 322 431 628844 566 994 000 Kč
20201 516 755 126959 060 170 000 Kč
zdroj Sdružení pro bankovní karty

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Olga Skalková

Autor článku Olga Skalková

O bankách a finančních institucích píše od 90. let. Byla součástí ekonomického týmu Hospodářských novin, psala i na weby iHNed.cz a Aktuálně.cz. Teď píše externě pro Peníze.cz. Ráda tráví čas s rodinou a přáteli, chodí do... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+72
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

24. 2. 2021 5:17, Michal

Citace / 23.02.2021 18:20

prestante vymislet same hovadiny cesko je znicene lide se sotva uzvi je drahota bida naseho naroda invalidu duchodcu je hur a hur zruste koncesionarske poplatky tak jak jeto bezne v eu
Dle toho,co jsi tu nasmolil,musí být s tebou na psychiatrii docela sranda !!!

Zobrazit celé vlákno

+11
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 2. 2021 18:25

jeto onicem

-20
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

ČSOB sází na chameleona, střídá Jindru a Jindru

22. 2. 2021 | Petr Kučera | 6 komentářů

ČSOB sází na chameleona, střídá Jindru a Jindru

Skupina ČSOB přichází s novým komunikačním konceptem, jehož tváří je modrý chameleon. Změnu připravila ve spolupráci s agenturou Zaraguza, která je od roku 2020 její hlavní kreativní... celý článek

ING Bank končí se spořením i fondy, klienty osloví Raiffka

18. 2. 2021 | Petr Kučera | 13 komentářů

ING Bank končí se spořením i fondy, klienty osloví Raiffka

ING se stáhne z osobního bankovnictví v Česku. Exkluzivní právo oslovit její klienty se svou nabídkou získala Raiffeisenbank, přímo je ale nepřevezme.

Platby mobilem a hodinkami dobývají Česko. Nová čísla

10. 2. 2021 | Olga Skalková | 25 komentářů

Platby mobilem a hodinkami dobývají Česko. Nová čísla

Počet klientů, kteří si zdigitalizovali svou platební kartu do aplikací jako Google či Apple Pay, se loni zdvojnásobil. Jsou jich už skoro dva miliony.

Moneta mění ceník. Někde potěší, jinde zpřísní

3. 2. 2021 | Petr Kučera | 8 komentářů

Moneta mění ceník. Někde potěší, jinde zpřísní

Změny sazebníku a obchodních podmínek, které od 1. dubna zavádí Moneta Money Bank, vypadají na první pohled rozsáhle a týkají se různých oblastí. Běžných situací, do nichž se dostávají... celý článek

Tři banky ruší SMS. Kartou v e-shopu už nezaplatíte bez aplikace

28. 1. 2021 | Petr Kučera | 99 komentářů

Tři banky ruší SMS. Kartou v e-shopu už nezaplatíte bez aplikace

Lidem, kteří nepoužívají mobilní aplikaci nebo chytrý telefon, se zkomplikovaly platby kartou na internetu.