ING Bank končí se spořením i fondy, klienty osloví Raiffka

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 18. 2. 2021 | 13 komentářů
ING se stáhne z osobního bankovnictví v Česku. Exkluzivní právo oslovit její klienty se svou nabídkou získala Raiffeisenbank, přímo je ale nepřevezme.
ING Bank končí se spořením i fondy, klienty osloví Raiffka

Zdroj: Tomasz Bidermann, Shutterstock

Po dvaceti letech ukončí ING Bank své působení na českém trhu v oblasti osobního bankovnictví. Konkrétně jde o spořicí účet ING Konto a podílové fondy. Exkluzivní právo oslovit klienty ING se svou nabídkou získala Raiffeisenbank, přímo je ale nepřevezme. 

„Vždy jsme se zavazovali k nejvyšší úrovni poskytovaných služeb a při oddanosti našim zákazníkům to bylo velmi těžké rozhodnutí. Současné ekonomické prostředí nám neumožňuje rozvíjet oblast osobního bankovnictví v ČR a dále rozšiřovat a zvyšovat kvalitu našich služeb a zákaznického servisu,“ píše ING Bank klientům. „S přihlédnutím k současné hospodářské situaci neočekáváme, že bychom v nejbližší době dosáhli potřebné velikosti a pozice na trhu, které by nám umožnily dosahovat v České republice udržitelného růstu,“ říká Isold Heemstra, generální ředitel ING ČR.

„Součástí dohody je nabídka různých výhod a benefitů, zejména výhodného spoření a zachování podmínek u investičních produktů,“ upřesňuje Vladimír Kreidl, člen představenstva Raiffeisenbank zodpovědný za oblast retailového bankovnictví.

„Transakce ještě podléhá schválení Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Klienty ING začneme aktivně oslovovat v průběhu března 2021, tedy až po obdržení souhlasu ÚOHS,“ říká mluvčí Raiffeisenbank Petra Kopecká. Osloví jen ty klienty, kteří dají souhlas s předáním osobních údajů – to mohou udělat přímo v internetovém či mobilním bankovnictví ING. Raiffka je pak seznámí se speciální nabídkou. Bude záležet jenom na klientech, jestli ji využijí, nebo jestli u ING skončí bez plynulého převodu produktů do jiné banky.

Kdo s předáním údajů nebo přechodem do Raiffky nebude souhlasit, má si podle ING vybrat transakční účet pro převedení dosavadních úspor z ING. Může také počkat na výpověď smlouvy od banky, která přijde v následujících měsících. Definitivní odchod z oblasti osobního bankovnictví plánuje ING na druhou polovinu letošního roku. 

Srovnejte to s námi

Zdroj: Shutterstock

Hledáte nejlepší spoření? Zkuste to s námi. Rychle, objektivně a zadarmo.

Porovnání spořicích účtů

Porovnání termínovaných vkladů

Porovnání stavebního spoření

Raiffeisenbank už uveřejnila konkrétní nabídku:

Novým i stávajícím klientům připíše jednorázový bonus 500 korun na běžný účet v Raiffeisenbank v případě, že na něj převedou peníze z účtu u ING a v internetovém nebo mobilním bankovnictví nejpozději do konce letošního roku potvrdí zájem o tento bonus.

Přecházejícím klientům ING zároveň Raiffka nabízí úrokovou sazbu na běžném účtu ve výši 1 % p. a. pro zůstatek do 300 tisíc korun a 0,2 % p. a. pro zůstatek nad 300 tisíc korun. Obě sazby garantuje po dobu dvanácti měsíců od sjednání nového běžného účtu. Podmínkou je, že si peníze z ING převedou do konce srpna prostřednictvím takzvané mobility.

Úrokové zvýhodnění platí nejenom pro klienty ING, kteří zatím v Raiffce neměli běžný účet a založí si ho zcela nově. Využít ho mohou i dosavadní majitelé běžného účtu, ovšem pouze na peníze převedené z ING Bank, tedy ne na celý vklad. 

Pokud jde o podílové fondy, klienti i po případném přechodu do Raiffeisenbank mohou dál investovat do stejných, jako byli zvyklí v ING, a to se vstupním poplatkem 1 %. Fondy ING Aria Lion už nebudou v Česku nově nabízeny, klienti je však mohou v Raiffeisenbank stále držet a odprodávat. V internetovém bankovnictví Raiffky najdou klienti i dosavadní výkonnost svých investic z doby pod ING. Samozřejmostí je také bezplatné převedení investičního portfolia.

ING Bank má v Česku zhruba 375 tisíc retailových klientů. Její ING Konto bylo na začátku tisícíletí prvním spořicím účtem bez poplatků. Výší úroků dlouho patřilo k nejlepším na trhu, v posledních letech už ale nedokázalo držet krok s konkurencí. Trh opouští se sazbou 0,3 % pro vklady do 300 tisíc korun a 0,1 % pro vklady nad tuto hranici.

Původem nizozemská skupina ING vstoupila na český trh v roce 1992, nejdříve nabídla životní a pak i penzijní pojištění. Se spořicím účtem ING Konto přišla v roce 2001. Pojišťovací část působí od roku 2014 samostatně pod značkou NN. 

Ještě na podzim 2018 plánovala ING osobní bankovnictví v Česku rozvíjet. Chtěla se změnit na univerzální banku nabízející i běžný účet, spotřebitelský úvěr a hypotéky. Spuštění hypoték chystala podle Hospodářských novin už na rok 2019. Nakonec ale omezila i dosavadní služby, loni v červnu zavřela poslední pobočku mimo své pražské sídlo.

Rozhodnutí o ukončení služeb osobního bankovnictví se dotkne 225 pracovních pozic v Česku, zrušeny budou v průběhu letošního roku. 

ING Bank zdůrazňuje, že v Česku beze změny zůstávají všechny služby korporátního bankovnictví, které zajišťuje 130 pracovníků. V mnoha zemích, kde dosud působila, pokračuje také v poskytování osobního bankovnictví.

Raiffeisenbank před pár dny oznámila, že kupuje Equa bank s téměř 480 tisíci klientů. Dokončení transakce čeká na souhlas regulátorů. V minulosti Raiffka převzala – formou přímé akvizice nebo práva na exkluzivní nabídku přechodu – také klienty eBanky, Zuno a retailové části Citibank.

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám důležité aktuality ani praktické tipy! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+53
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 2. 2021 20:09, Milan

Jedna z nejhorších bank požírá lepší konkurenty? Velké banky aspoň u nás,měly vždy drahé a špatné služby. Takhe špatně skončí i Moneta a Equa
bank.

+41
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bankovní identitu nabídneme společně, dohodly se banky

18. 2. 2021 | Jiří Hovorka, Petr Kučera | 5 komentářů

Bankovní identitu nabídneme společně, dohodly se banky

Řešení pro bankovní identitu bude firmám nabízet přece jenom jediná asociace, která sdruží banky napříč trhem. Končí tak spor, při němž hrozil vznik dvou různých asociací.

Banky chystají novou službu. Peníze pošlete i na číslo mobilu

8. 2. 2021 | Olga Skalková | 15 komentářů

Banky chystají novou službu. Peníze pošlete i na číslo mobilu

Posílání peněz mezi klienty tuzemských bank se může zjednodušit. Místo čísla účtu by mohlo stačit, když zadáte číslo mobilu. A to bez stahování nějaké speciální aplikace.

Okamžité platby po dvou letech: Kdy se přidají další banky?

1. 2. 2021 | Petr Kučera | 23 komentářů

Okamžité platby po dvou letech: Kdy se přidají další banky?

Aktuální přehled: Které banky už zvládají okamžité platby, kdo je teprve chystá a co se ještě hodí o nich vědět.

Námluvám s Air Bank se nebráníme, říká vedení Monety

30. 1. 2021 | Petr Kučera | 6 komentářů

Námluvám s Air Bank se nebráníme, říká vedení Monety

Jednání o vzniku třetí největší banky v Česku má zelenou. Odkup akcií je fér, na podmínky spojení s Air Bank se ještě podíváme, vzkazuje představenstvo Monety. Rozhodující slovo budou... celý článek

Nová banka od Partners chystá spoření, půjčky i hypotéky

22. 1. 2021 | Petr Kučera | 30 komentářů

Nová banka od Partners chystá spoření, půjčky i hypotéky

Finanční skupina Partners podala koncem loňského roku žádost o bankovní licenci České národní bance. Se startem banky skupina předběžně počítá zhruba ve druhém čtvrtletí roku 2022.

Partners Financial Services