Desetina lidí platí jen hotově. Ubývá jich, ukazuje průzkum

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 28. 5. 2020 | 13 komentářů
Desetina lidí platí jen hotově. Ubývá jich, ukazuje průzkum

Zdroj: Shutterstock

Platební karty už Češi používají v obchodech častěji než hotovost. Zatímco debetní kartou v obchodě platí 77 procent a kreditní kartou 20 procent, hotovost využívá 70 procent lidí. Ukázal to dnes zveřejněný průzkum agentury SC&C pro Českou bankovní asociaci. Lidé mohli uvést víc způsobů placení současně.

Podíl lidí, pro které je hotovost jedinou variantou placení v obchodě, klesl na deset procent z loňských patnácti. Jde hlavně o nejstarší věkovou skupinu.

Nejmodernější způsob placení – přiložením mobilu k terminálu – používá 12 procent lidí. Další tři procenta pak zmínila platbu hodinkami. Z lidí, kteří platí chytrým telefonem, používá 48 procent aplikaci Google Pay (Android), 39 procent Apple Pay a 13 procent jinou, speciální aplikaci jejich banky. 

Zdroj: ČBA

Jak Češi platí v obchodech?

Zhruba šestina lidí (17 procent) si vůbec nevybírá hotovost z bankomatu – hlavně senioři. Nejvíc účastníků průzkumu – 59 procent – si vybírá z bankomatu jednou měsíčně. Jednou týdně si vybírá 21 procent lidí, několikrát týdně tři procenta. Podíl lidí, kteří si vybírají denně nebo dokonce několikrát denně, je podle průzkumu nulový.

Mladí lidé sice častěji využívají platební karty, mobily a další bezkontaktní technologie, přesto si vybírají z bankomatů obecně častěji než střední generace. Zvykli si totiž vybírat menší částky.

Už skoro dvě pětiny lidí (38 procent) využívají bezkontaktní výběry z bankomatů, před rokem to bylo 18 procent. Podíl stoupá i díky tomu, že roste počet bankomatů umožňujících výběr bez vkládání karty.

Průzkum probíhal v lednu, tedy ještě před hrozbou koronavirovou krizí. Agentura ho doplnila o další zjištění během koronavirových omezení. „Platit bezkontaktně v posledních měsících začali i ti, kteří tuto možnost předtím příliš nevyužívali,“ říká Jana Hamanová, ředitelka výzkumu agentury SC&C. Češi také častěji nakupují na internetu, navíc i věci, které předtím nenakupovali.

Zdroj: ČBA

Bezkontaktní platby během hrozby koronaviru.

Čtvrtina Čechů přiznala, že během pandemie přestala úplně vybírat hotovost z bankomatů. Jenom menší část k tomu ale vedl strach z přenosu viru prostřednictvím bankovek. Častějším důvodem bylo, že v této době hotovost prostě nepotřebovali.

Zdroj: ČBA

Výběry z bankomatů po příchodu koronaviru.

Banky zvažovaly, že podobně jako v některých jiných státech zvýší limit pro bezkontaktní platby bez zadávání PIN, nakonec se ale rozhodly zachovat současnou hranici 500 korun. Ta podle průzkumu vyhovuje 58 procentům Čechů, naopak 19 procentům nevyhovuje. Víc než pětina (23 procent) tuto hranici vůbec neřeší. „Změna limitu by vyvolala náklady jak na straně obchodníků, tak i bank, kterým by navíc přinesly i zvýšení rizika ztrát plynoucích ze zneužití bezkontaktních karet,“ říká Tomáš Hládek, poradce České bankovní asociace pro platební styk a kyberbezpečnost.

Pro 64 procent Čechů se nicméně s pandemií nic nezměnilo. Polovina z nich upřednostňovala bezkontaktní placení (bez ohledu na výši částky) už předtím a druhá polovina odpověděla, že platí stále stejně, klidně i v hotovosti.

Oproti loňsku stoupl podíl lidí, kteří by případné „zrušení hotovosti“ považovalo za omezení své svobody spíše než zjednodušení života.

Zdroj: ČBA

Názory na hrozbu zrušení hotovosti.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

28. 5. 2020 21:45, M.M.

I po platbě kartou nákupu např.v Dubaji byla provedena blokace částky i s konverzí na Kč okamžitě a částka stržena z účtu max.druhý den. Nějak mi ten měsíc v Tescu neštymuje. Bůh ví, čím platíte a jestli si to nepletete s úrokem na kreditce.

Zobrazit celé vlákno

+7
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 5. 2020 5:16, Michal

Já na karty zásadně pouze-inkasuji !!! A to jich mám-32 !!!

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

26. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 5 komentářů

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

Rozmočené brčko v pití nebo víčko připevněné k lahvi, které se nepříjemně odírá o obličej. Vychytávky, které mají na rozdíl od plastů šetřit přírodu, už stihly rozčílit nejednoho z... celý článek

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

25. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

Cena elektrické energie pro domácnosti v Česku byla v loňském druhém pololetí nejvyšší v Evropské unii, pokud zohledníme odlišnou kupní sílu v jednotlivých státech. Vyplývá to z dnes... celý článek

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

Obchodní řetězec Billa dnes představil novou mobilní aplikaci, přes kterou si mohou zákazníci nakoupit na e-shopu.

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

Jmenují se podobně jako známé značky – třeba Balando, Joot nebo Bonky. Tváří se jako zavedený e-shop, ale přitom jen zprostředkují doručení z Číny. Chlubí se falešným oceněním od zákazníků.... celý článek

Partners Financial Services