Změny od října. Jak se dotknou vaší peněženky?

Petr Kučera | rubrika: Když se řekne | 3. 10. 2022 | 1 komentář
Stručný přehled novinek v osobních financích, které přinesl začátek října. S odkazy na podrobnosti, které jsme k nim napsali už dříve.
Změny od října. Jak se dotknou vaší peněženky?

Zdroj: Shutterstock

Příspěvek na bydlení – normativní náklady

Příspěvek na bydlení od října stoupne a současně na něj dosáhne víc domácností. Nejvýrazněji si polepší jedno- a dvoučlenné domácnosti.

Vláda totiž zvedla takzvané normativní náklady – tedy strop pro státní pomoc. Příspěvek na bydlení se vyplácí zpětně, zvýšení se tedy prvně projeví v jeho výplatách za listopad.

Nárok na příspěvek má přitom mnohem víc domácností, než ho dostává, upozorňuje ministerstvo práce a sociálních věcí. Podle předchozích čísel (do konce září) si o něj neřeklo až sto tisíc domácností, od října se okruh možných příjemců ještě rozšíří.


Úsporný tarif – příspěvek na energie

Všechny domácnosti, které mají uzavřenou smlouvu s dodavatelem elektřiny, dostanou na podzim od státu jednorázovou pomoc 3500 Kč nebo 2000 Kč podle tarifu (sazby pro odběr elektřiny). Jde o příspěvek nazvaný úsporný tarif, přestože nijak nezávisí na snaze o úspory a skutečné spotřebě. Pomoc přijde automaticky, váš dodavatel elektřiny o ni sníží zálohy nebo celkové vyúčtování. Na klientský účet vám ji nejspíš připsal už na konci září.

Kromě toho domácnosti ušetří díky odpuštění poplatků za podporované zdroje energie, a to od letošního října až do konce příštího roku. Poplatek dosahoval 599 korun za každou spotřebovanou MWh elektřiny (1 MWh je 1000 KWh). Většina domácností tak v součtu letos získá pomoc ve výši aspoň čtyři tisíce korun, protože průměrná roční spotřeba jsou 3 MWh (kdo elektřinou jen svítí a napájí běžné spotřebiče, může mít spotřebu jen kolem 2 MWh za rok, naopak při ohřívání vody nebo vytápění domu elektřinou bude spotřeba výrazně vyšší).


Nezabavitelné minimum – srážky ze mzdy

Lidem v exekuci nebo insolvenci zůstane od října z výplaty či důchodu víc peněz. S růstem normativních nákladů na bydlení totiž stoupne i nezabavitelné minimum. Zvýšení však vláda tentokrát omezila.


Poplatek za SIPO – inkaso z bankovního účtu

Česká pošta od začátku října zpoplatňuje službu SIPO i pro lidi, kteří platí bezhotovostně formou inkasa z bankovního účtu. Za to, že si ve stanovený den automaticky strhne danou částku z účtu a pak o tom klientovi pošle e-mail, začne pošta vybírat poplatek pět korun. Jde o „důsledek zvyšujících se nákladů“, napsala klientům. Dosud vybírala poplatek (15 Kč) za inkaso jen u lidí, kteří chtěli potvrzení v papírové podobě (poštou).


Příspěvky pro pěstouny a děti z náhradní péče

Od října se zvyšují příspěvky na úhradu potřeb dítěte (o 27 procent) a jednorázový příspěvek při převzetí dítěte (o 35 procent). Zaopatřovací příspěvek, který pomáhá mladým lidem při odchodu z ústavní, pěstounské nebo poručenské péče, stoupl o 15 procent.


Dávky pro zdravotně postižené

Od října měly stoupnout některé dávky pro zdravotně postižené. Vláda na konci srpna podpořila novelu, která má příspěvek na mobilitu zvýšit z 500 na 900 korun. Zvýšit se má i příspěvek na zvláštní pomůcku – na zvedací/zdvihací plošiny.

Zvýšení musí odsouhlasit Parlament, jenže vládní žádost o zrychlené projednání odmítli opoziční poslanci. Chtějí totiž k novele přidat své pozměňovací návrhy. Sněmovna ji začne projednávat až během října, definitivní schválení se tak odkládá.


Lepší spořicí účty

K bankám, které úroky na spořicích účtech zvýšily už dříve, se od začátku října přidávají Česká spořitelna a Raiffeisenbank.

Klienti spořitelny mohou nově dosáhnout maximálně na 5 % ročně (p.a.) místo dosavadních 4,25 %. Podmínky jsou ale náročnější než u jiných bank, které nabízejí úrok začínající pětkou. Bez pravidelných investic dá spořitelna nejvýše 4 %. Změnu jsme popsali podrobně a porovnali ji s konkurencí.

Mezi nejlepší účty na trhu se vrací Hit Plus od Raiffeisenbank. Na sazbu 5,5 % pro částku do 500 tisíc korun dosáhnou klienti s běžným účtem, kteří aspoň třikrát za měsíc zaplatí kartou.

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám důležité aktuality ani praktické tipy! Už jsme i na Instagramu.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+126
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

26. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 5 komentářů

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

Rozmočené brčko v pití nebo víčko připevněné k lahvi, které se nepříjemně odírá o obličej. Vychytávky, které mají na rozdíl od plastů šetřit přírodu, už stihly rozčílit nejednoho z... celý článek

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

25. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

Cena elektrické energie pro domácnosti v Česku byla v loňském druhém pololetí nejvyšší v Evropské unii, pokud zohledníme odlišnou kupní sílu v jednotlivých státech. Vyplývá to z dnes... celý článek

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

Obchodní řetězec Billa dnes představil novou mobilní aplikaci, přes kterou si mohou zákazníci nakoupit na e-shopu.

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

Jmenují se podobně jako známé značky – třeba Balando, Joot nebo Bonky. Tváří se jako zavedený e-shop, ale přitom jen zprostředkují doručení z Číny. Chlubí se falešným oceněním od zákazníků.... celý článek

Partners Financial Services