Test zimních pneumatik: Propadly i osvědčené značky

dTest, redakce Peníze.CZ | rubrika: Recenze | 1. 10. 2022
Výběr kvalitních pneumatik s dlouhou životností má vliv nejen na bezpečnost jízdy, ale odrazí se i na spotřebě pohonných hmot.
Test zimních pneumatik: Propadly i osvědčené značky
Ilustrační pneu.
Zdroj: Shutterstock

Spotřebitelské sdružení dTest otestovalo 32 pneumatik ve dvou populárních rozměrech: 185/65 R15 a 215/60 R16. Patnáctipalcové se hodí na menší vozy, jako je třeba Škoda Fabia či Volkswagen Polo, šestnáctky pro změnu dobře sednou například menším SUV.

Testovací program zůstal stejný jako v minulosti. Měřila se výdrž gum, zjišťovala vliv pneumatik na spotřebu pohonných hmot a nezapomnělo se ani na hlučnost.

„Výsledky nás příliš nepotěšily, v každé ze skupin můžeme s klidným svědomím doporučit pouze čtveřici výrobků. Bohužel jsme museli udělit několik celkových dostatečných i nedostatečných známek,“ říká Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

Z patnáctipalcových pneumatik se nejvíce osvědčily Goodyear UltraGrip 9+ (hodnocení „dobře“, cena 1790 Kč za kus). Čeští motoristé v jejich případě zřejmě ocení především vysoce nadprůměrné výkony na mokru.

V těsném závěsu se umístily Continental WinterContact TS 870 (dobře, 1940 Kč) a Semperit Speed Grip 5 (dobře, 1470 Kč). Prakticky ve všech parametrech jsou srovnatelné, continentalky vyšší cenu vyrovnávají delší výdrží.

Naopak vyhnout byste se měli pneumatikám Imperial Snowdragon HP (hodnocení „nedostatečně“, cena 1380 Kč za kus) a Wanli SW611 (nedostatečně, 1320 Kč). Obě naprosto selhaly ve zkouškách na mokru a v testu skončily celkově poslední.

Mezi pneumatikami s průměrem 16 palců dopadly nejlépe Dunlop Winter Sport 5 (hodnocení „dobře“, cena 3300 Kč za kus). Těsně druhé skončily Continental WinterContact TS 870 (dobře, 3570 Kč). Ani u jedněch nenarazil test na výraznější slabiny.

Nejhůř mezi šestnáctipalcovými pneumatikami vyšly z testu Cooper Tires WM-SA2+ (hodnocení „dostatečně“, cena 3130 Kč za kus). Výkony na suchu byly mizerné, na mokrém a zasněženém povrchu veskrze průměrné a k tomu ještě málo vydrží.

Proklepnuto!

zdroj: Shutterstock

Nejlepší výsledky velikosti 185/65 R15:

  • 1. Goodyear UltraGrip 9+. Celkové hodnocení: dobře (67 %). Cena: 1788 Kč
  • 2. Continental WinterContact TS 870. Celkové hodnocení: dobře (66 %). Cena: 1923 Kč
  • 3. Semperit Speed Grip 5. Celkové hodnocení: dobře (66 %). Cena: 1435 Kč

Nejlepší výsledky velikosti 215/60 R16:

  • 1. Dunlop Winter Sport 5. Celkové hodnocení: dobře (69 %). Cena za kus: 3305 Kč
  • 2. Continental WinterContact. Celkové hodnocení: dobře (68 %) Cena za kus: 3593 Kč
  • 3. Goodyear UltraGrip Performance+. Celkové hodnocení: dobře (66 %). Cena za kus: 3448 Kč

Kompletní výsledky najdete na webu dTestu.

Za největším počtem propadlíků stál test jízdy na mokru. 15palcové čínské pneu Wanli SW611 na mokrém asfaltu a betonu zcela propadly. Brzdná dráha na asfaltu měřila skoro 48 metrů a na betonu téměř 50 metrů. K tomu je třeba připočíst tragickou ovladatelnost a poměrně vysokou náchylnost k aquaplaningu. Nejlépe v tomto ohledu dopadly Bridgestone Blizzak LM005, u kterých laboratoře naměřily na asfaltu 36,2 metrů a na betonu 39,2 metrů.

Problémy se ale ukázaly i na suchu. Slušné hodnocení za ovladatelnost, jízdní stabilitu a brzdnou dráhu v obou velikostech získaly Bridgestone Blizzak LM005. Testovací řidiči však byli velice kritičtí k 15palcové trojici Dunlop Winter Response 2, Fulda Kristall Montero 3 a Barum Polaris 5. Naopak příjemným zjištěním byly výsledky jízdy na sněhu, které se konají ve finském Laponsku. Až na několik výjimek za polárním kruhem testované pneumatiky obstály.

Velmi sledované kritérium letos jistě bude výdrž pneumatik a také jejich vliv na spotřebu. Nájezd má totiž v konečném důsledku na vaši peněženku větší vliv než pořizovací cena. V některých případech se vyplatí připlatit si několik stokorun a sáhnout po dražším výrobku s výrazně vyšší životností.

„Výsledky testu životnosti to jen potvrzují, rozdíly ve výdrži byly enormní,“ potvrzuje Hoffmannová. Jako příklad uvádí výsledek v žebříčku patnáctipalcových pneu. Zatímco Michelin Alpin 6 potřebovaly vyměnit po více než 46 tisících kilometrech, Avon WT7 Snow vydržely méně než polovinu, zhruba 22 700 km.

Měření ukázalo, že výběrem správného obutí lze ušetřit i palivo. Mezi hlavní faktory ovlivňující spotřebu samozřejmě patří styl, rychlost jízdy a charakter trasy, ale ukázalo se, že nezanedbatelný vliv mají také pneumatiky. S vyšší cenou, kterou za plnou nádrž platíme, se tento vliv samozřejmě zvyšuje.

Nejšetrnější se ukázaly být pneu Semperit Speed Grip 5, v jejich případě bylo spáleno 5,7 litrů benzinu na 100 km. Naopak nejvíce pohonných hmot bylo potřeba v podání pneu Maxxis Premitra Snow WP6 – 6,1 litrů na sto kilometrů. Vliv jednotlivých pneu na spotřebu se měřil při jízdě konstantní rychlostí 100 km/h.

redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-100
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Divoký zevnějšek, duše dobrodruha. Jak jezdí SsangYong Torres

8. 4. 2024 | Eva Srpová

Divoký zevnějšek, duše dobrodruha. Jak jezdí SsangYong Torres

Jméno Torres sice evokuje Španělsko, patří ale novému modelu od jihokorejské automobilky SsangYong. Její jméno v Česku každý nezná, i když je mnohem starší než značky stejné „národnosti“... celý článek

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

2. 4. 2024 | Petr Kučera

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

Od začátku dubna se rozšířil okruh vozidel, za které je nutné platit povinné ručení. Nově se může týkat i elektrických koloběžek, segwayů, zahradních traktůrků, motorových golfových... celý článek

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

2. 4. 2024 | Pavla Adamcová

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

Zatímco silné koloběžky a seqwaye mají mít od dubna povinné ručení, u elektrokol se naopak pravidla v Česku zmírní. Problém s výkonnějšími elektrokoly však může nastat za hranicemi.... celý článek

Letiště Praha přidává nové lety. Co je hit letošních dovolených?

21. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Letiště Praha přidává nové lety. Co je hit letošních dovolených?

Z Letiště Praha bude během letošní letní sezóny létat 68 dopravců do 167 destinací. Letos přibude 13 nových přímých cílů – patří mezi ně třeba Verona, Taškent, Tallin, Poznaň, La Palma... celý článek

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

15. 3. 2024 | Petr Kučera

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

Projděte si seznam pokut za prodej nekvalitních pohonných hmot, které nabyly právní moci během posledního roku.

Partners Financial Services