Poslední banka ruší minimální zůstatek na běžném účtu

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 17. 7. 2023
Fio banka přestane blokovat 100 Kč – nebo třeba i 240 Kč – na běžném účtu. Na spořicím účtu podmínka minimálního zůstatku nekončí.
Poslední banka ruší minimální zůstatek na běžném účtu
Ilustrační trezor.
Zdroj: Shutterstock

Fio banka ode dneška ruší povinné minimální zůstatky na běžných účtech, a to ve všech měnách. Byla poslední retailovou bankou v Česku, která na takové podmínce dosud trvala.

Peníze, které Fio banka dosud blokovala jako minimální zůstatek účtu, uvolní do disponibilního zůstatku účtu. Klienti tak budou moct při platbách i výběrech nově využít veškeré peníze na běžném účtu, informovala dnes na svém webu.

Až dosud musel mít klient na běžném účtu ve Fio bance vždycky aspoň 100 korun – pod tuto hranici ho při převodu nebo výběru ani nepustila. Kdo měl na kontě třeba tři stovky, mohl si odeslat nebo vybrat jen dvě. Na účtu v cizích měnách přitom nešlo o zanedbatelnou částku: například na eurovém účtu musel být minimální zůstatek 10 eur, tedy přibližně 240 korun podle aktuálního kurzu. Šlo vlastně o jednorázový poplatek za založení účtu, který by klient dostal zpátky až při jeho zrušení.

U spořicích účtů však podmínka minimálního zůstatku zůstává. I po dnešku tedy Fio banka dál blokuje 100 korun u spořicího účtu v korunách, případně jinou částku v cizí měně (například 10 eur nebo dolarů). Minimální zůstatek je potřeba také u termínovaných vkladů, u nichž je ale taková podmínka logická: v zásadě jde o minimální nutný vklad – například 3000 korun (nižší částky se neúročí), 100 eur nebo 100 dolarů.

Ostatní banky – pokud na ni vůbec někdy trvaly – už povinnost minimálního zůstatku zrušily mnohem dříve. Poslední, která na něm ještě trvala, byla překvapivě právě Fio – dávný průkopník bezpoplatkových účtů a inovací.

„Minimální zůstatek na účtu slouží zejména k tomu, aby se klient omylem nedostal do minusu. To může nastat třeba v případě, že si zřídí platební kartu s pojištěním, ale na účtu nebude mít žádné peníze, a tak se mu naúčtuje poplatek za pojištění a on se může dostat do problémů,“ vysvětloval to mluvčí Fio banky Jakub Heřmánek webu Peníze.cz v květnu roku 2020. „Na rozdíl od některých bank umožňujeme založit více účtů stejného typu, takže minimální zůstatek slouží i jakási ochrana proti tomu, aby si klienti zakládali zbytečné prázdné účty,“ dodal.

Jde na běžných účtech ušetřit? Ano!

Vyberte si účet s výhodnějšími podmínkami a ušetřete až pár stovek měsíčně. Ať jste podnikatel, soukromá osoba nebo student.

Ale Fio je přece v zásadě bezpoplatková banka, většině klientů žádný poplatek nehrozil. Mělo smysl jim kvůli tomu takhle komplikovat podmínky? Nemohl by se minimální zůstatek začít uplatňovat třeba až ve chvíli, kdy si klient objedná nějaké služby s poplatkem

„Stále je určitá množina obchodníků, kteří své transakce vypořádávají v offline režimu a tedy k jejich zaúčtování nemusí dojít hned, čímž se klient opět může dostat do minusu,“ vysvětloval mluvčí v říjnu 2022.

A proč musí být minimální zůstatek i na spořicím účtu? „I ke spořicímu účtu může mít klient platební kartu, ke které má sjednané pojištění nebo s ní může platit, takže je zde situace stejná jako u běžného účtu,“ odpověděl Heřmánek.

Už loni v říjnu nicméně webu Peníze.cz řekl, že také Fio plánuje minimální zůstatek zrušit. K tomu tedy nakonec dochází od 17. července 2023 – s výjimkou spořicích účtů (a termínovaných vkladů).

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+64
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.

Partners Financial Services